Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Život bez hranic: víc než jen příběh železné ženy

Život bez hranic: víc než jen příběh železné ženy

Gabriela Gaudlová | 02.07.2014 | přečteno: 4854×

Když se mi do ruky dostal životopis čtyřnásobné mistryně světa v Ironmanu Chrissie Wellingtonové Život bez hranic – Cesta za vítězstvím, myslela jsem si, že přesně vím, co v něm najdu: příběh o tom, jak se neznámá holka tvrdým tréninkem vypracovala na vrchol. Příběh, který nepřekvapí. Už po pár stránkách mi ale bylo jasné, že jsem se spletla.

Život bez hranic toho v sobě skrývá mnohem víc než jen popis tvrdé dřiny. Prvním pozitivním zjištěním bylo, že je autorka Angličanka. V knihkupectvích najdeme spoustu amerických příběhů, a tak je možnost nahlédnout pod pokličku vrcholového triatlonu očima Evropanky opravdu osvěžující. Přece jenom se americká a evropská mentalita v mnohém liší. Chrissie Wellingtonová bez obalu líčí, jak obrovské pochyby ji sužovaly, přiznává se ke svým slabostem, dokáže být velice kritická nejen k sobě, ale i ke svému okolí. Své úspěchy a pocity líčí upřímně, bez zbytečného patosu.

Právě s upřímností souvisí i druhá deviza knihy, kterou je zajímavá sonda do duše člověka trpícího poruchou příjmu potravy. Touto nemocí si v mládí prošla i Chrissie Wellingtonová. Nemusela být modelkou, ani se pohybovat v showbusinessu, aby chorobnému odmítání jídla propadla – závislost na štíhlosti si v sobě vybudovala sama, kvůli své vlastnosti jít do všeho naplno a hnát věci do extrému.

Do třetice jsem rozhodně nečekala, že životopis triatlonistky přinese neobvyklý a velice fundovaný pohled na pomoc rozvojovým zemím. Před přechodem mezi profesionální sportovce se Wellingtonová živila právě jako zaměstnankyně různých rozvojových agentur včetně britského Ministerstva prostředí, potravin a záležitostí venkova. Žila v Keni, Nepálu a Austrálii a další desítku zemí procestovala. Ze zkušeností, které na svých cestách posbírala, vytváří zajímavou mozaiku příběhů jak z vrcholné politiky, tak přímo od lidí, pro které je pomoc primárně určená.

Drobným nedostatkem knihy je překlad. Objevují se v ní anglicismy typu solární systém místo sluneční soustavy či překlad slova „diet“ pouze jako dieta, a ne jako strava či jídelníček. Pod dílem je podepsaný Jiří Balek, zkušený překladatel, který má na kontě i výtečnou knihu Zrozeni k běhu, jejíž česká verze je kvalitní. Z toho důvodu se domnívám, že nedokonalosti nejsou způsobené neznalostí, ale pravděpodobně nedostatkem času, který měl Balek k dispozici. Méně pozorného čtenáře však tyto drobnosti nejspíš rušit nebudou.

Život bez hranic je syrovou zpovědí o životě perfekcionistky, která v sobě našla talent, jež ji dovedl až k titulu mistryně světa. Své si v knize najdou ti, kterým učaroval Ironman, nadšení sportovci z jiných odvětví, ženy, které si na sebe kladou zbytečně vysoké nároky, i lidé, kterým nejsou lhostejné osudy chudých rozvojových zemí. Spektrum čtenářů může být stejně pestré jako kniha sama.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

GKadlecova žena 03.07.2014 08:45:57

Když se mi do ruky dostal životopis čtyřnásobné mistryně světa v Ironmanu Chrissie Wellingtonové Život bez hranic – Cesta za vítězstvím, myslela jsem si, že přesně vím, co v něm najdu: příběh o tom, jak se neznámá holka tvrdým tréninkem vypracovala na vrchol. Příběh, který nepřekvapí. Už po pár stránkách mi ale bylo jasné, že jsem se spletla.
Odkaz na článek

avatar

bjerndi muž 15.07.2014 18:30:28

krásná a inspirativní kniha

avatar

Queb muž 30.05.2015 22:01:58

Zdravím, zkusím se zeptat tady… před pár dny jsem dočetl tuhle úžasnou knihu…a hned jak jsem jí dočetl, tak jsem si v duchu řekl „co bylo dál“, jakoby jak pokračovala atd… v knize je popsaný jako poslední její závod na MS v Koně v roce 2011… tak jsem si říkal co další 2–3 roky… a koukám na Wikipeidi a podle „výpisu“ všech jejích výsledků tam, to byl pro ní úplně poslední závod v kariéře, né jen „poslední knižní závod“… tak mě zajímá jestli tady někdo o ní neví něco víc… proč takhle z ničeho nic skončila, jestli to mělo nějakej důvod, co dělá teď atd…?! přece by jinak mohla v závodění klidně dál ještě pokračovat… díky za jakýkoliv odpovědi a reakce…

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.