Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

REPORTÁŽ: Jak vyrůstá světová elita, aneb RunCzech "lovil" v Keni

REPORTÁŽ: Jak vyrůstá světová elita, aneb RunCzech "lovil" v Keni
foto: Jana a Jim Moberly

Jana Moberly | 06.04.2015 | přečteno: 4619×

Hltáte ladné pohyby afrických vytrvalců při jejich startech po naší republice? Jak tito šlachovití a většinou zamlklí „běžci z jiné planety“ vyrůstají, kde trénují a hlavně jak se dostanou do Evropy? Vypravili jsme se za nimi do Keni, abychom vše spatřili na vlastní oči. UKÁZKA Z ČLÁNKU, KTERÝ PŘINESE DUBNOVÉ ČÍSLO BĚHEJ.COM

Cestu jsme zahájili návštěvou národního šampionátu v krosu v Nairobi. Ve výšce kolem 1 800 metrů nad mořem se rozcvičovaly stovky běžců od juniorů po dospělé. Šampionát má svoji velkou důležitost i v tom, že se zde sestavuje národní tým pro mistrovství světa v krosu, což je velice prestižní záležitost pro vytrvalce. Pro mě velká šance osobně mluvit s manažery běžců o jejich startech v České republice na tuto sezonu.

K velkému překvapení řady manažerů a trenérů se odstartovalo skoro na čas. Na místní poměry něco téměř neuvěřitelného, s prodlevou jedné až tří hodin se tak nějak automaticky počítá. V jednotlivých kategoriích se urputně bojuje na vytyčených okruzích. Palčivé, skoro polední slunce nikomu moc nevadí, závodí se naplno. Vítězové oslavují, ostatní rozebírají s trenéry plány na další přípravu.

K vidění je tu mnoho talentů. Dostat se do tohoto závodu je možné jen přes síto kvalifikačních závodů jednotlivých oblastí, kde vždy jen nejlepších šest postupuje do národního finále.

Hned po závodě vyrážíme na návštěvu kempu run2gether v Kiambogo asi 70 kilometrů severovýchodně od Nairobi. Terénním vozem se zhruba hodinu a půl přesouváme do místa kempu. Na silnici nás brzdí četné retardéry, které místní řidič bravurně objíždí, několikrát i vojenská hlídka, která kontroluje obsazení vozu a cíl cesty. Míjíme krásný lesní park v nadmořské výšce 3 000 m n. m. Sem chodí běžci z kempu příležitostně trénovat, aby využili ještě vyšší nadmořskou výšku s ideálními prašnými běžeckými stezkami.

Poslední dva kilometry nás vedou písčitou stezkou přímo do kempu. Je neuvěřitelné i kudy může projet auto. Duchovní otec tohoto kempu Thomas Krejčí – Rakušan s českými kořeny (jeho pradědeček se narodil v Českých Budějovicích) – s úsměvem vykládá, že právě tato cesta chrání kemp před nezvanými zloději. Než by se jim totiž podařilo autem z kempu něco cennějšího odvézt, běžci by je lehce dohonili.

Tady už nás vítá komplex semknutých budov, který slouží jako tréninkový kemp pro až 40 běžců a zároveň nabízí ubytování až 22 hostům. A to je právě specifikum tohoto kempu. Nejenže zde celoročně žijí a trénují keňští běžci ve výšce 2 400 m n.m., ale zajišťují i chod komplexu s nabídkou pro další hosty.

Část výdělků ze závodů se vrací do neustálého dobudování kempu. Atleti tu tak mají zajištěn celoroční pobyt a o kemp se střídavě starají stejně jako o své hosty. Těmi jsou většinou běžečtí amatéři, kteří si zde pobytem plní sen trénovat s famózními vytrvalci. Každý host zde má k dispozici svého „hostitele“. Tento běžec se jim věnuje během celého jejich pobytu. Absolvuje s nimi většinu jejich tréninků, je jim průvodcem, rádcem a kamarádem.

Běžci se také střídají v kuchyni, kde se připravuje jídlo pro všechny. Základem jsou typické keňské suroviny, lehká zdravá strava vhodná právě pro vytrvalce. A běžci run2gether sbírají už i své mezinárodní běžecké úspěchy. Z této skupiny například vzešel nám dobře známý Daniel Wanjiru. Vítěz prvního ročníku Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary a loňský medailista ze Sportisimo 1/2Maratonu Praha, kde dokázal poprvé běžet pod hranici jedné hodiny.

Jana Moberly, RunCzech

autorka má v týmu RunCzech na starosti elitní atlety

Celou reportáž naleznete v dubnovém čísle tištěného Běhej.com, které vyjde ve druhé polovině měsíce

Více se o běžeckém kempu Run2gether dozvíte na jeho webových stránkách.

Dubnové číslo vyjde 16. dubna. K dostání bude na těchto distribučních místech a pokud se chystáte na začátku jarní sezony na nákupy, zvažte naše předplatné, protože je k němu připojena i sada výhod a slev u obchodníků a firem poskytujících služby sportovcům. Objednat si lze také nové číslo kusově pomocí online formuláře níže. Zašleme vám jej poštou.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jmoberly žena 06.04.2015 23:07:05

Hltáte ladné pohyby afrických vytrvalců při jejich startech po naší republice? Jak tito šlachovití a většinou zamlklí „běžci z jiné planety“ vyrůstají, kde trénují a hlavně jak se dostanou do Evropy? Vypravili jsme se za nimi do Keni, abychom vše spatřili na vlastní oči. UKÁZKA Z ČLÁNKU, KTERÝ PŘINESE DUBNOVÉ ČÍSLO BĚHEJ.COM
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.