Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MČR v běhu na kolečkových lyžích se blíží. Komu se dařilo v minulých letech?

MČR v běhu na kolečkových lyžích se blíží. Komu se dařilo v minulých letech?
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 22.09.2015 | přečteno: 2779×

Za devět dní odstartuje Rückl Crystal Mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích, které proběhne poslední zářijový víkend v Liberci a okolí. V sobotu je na programu závod klasickou technikou v lyžařském areálu ve Vesci, v neděli se pojede bruslařský závod do vrchu s cílem na Ještědu. 26. a 27. září se tak bude stejně jako každý rok bojovat o tituly mistrů republiky. Přidají další do sbírky suveréni posledních let Martin Jakš a Eva Vrabcová Nývltová, nebo překvapí někdo další?

Poslední čtyři ročníky mají stejné vítěze v mužské i ženské kategorii, alespoň co se týče tradičního závodu na asfaltových okruzích. Čtyřikrát v řadě totiž vyhrál jak Martin Jakš, tak Eva Vrabcová Nývltová. Oba pak byli shodně druzí v roce 2010, kdy na nejvyšší stupínek vystoupal Martin Koukal a Kamila Rajdlová, kteří již ukončili aktivní kariéru. A další shoda – prakticky stejný byl i jejich náskok v loňském ročníku na druhé v pořadí, Lukáše Bauera a Petrou Novákovou, který činil jednu minutu. Martin Jakš dokázal loni zvítězit i v premiéře závodu do vrchu s cílem na Ještědu, necelých 14 sekund před Lukášem Bauerem. Eva Vrabcová Nývltová tou dobou slavila titul mistryně republiky v silničním běhu v Běchovicích, kam zamíří i letos, a nejrychlejší při její absenci byla Petra Nováková.

Sourozenecká dvojice z karlovarského Slovanu Novák-Nováková ostatně patří k úspěšným stálicím mistrovství republiky v běhu na kolečkových lyžích. O druhém a prvním místě Petry v minulém ročníku už byla řeč, česká reprezentantka ale byla stříbrná i v roce 2013, o dva roky dříve vybojovala juniorský mistrovský titul a mezi ženami byla čtvrtá, v roce 2010 se stala mistryní republiky v kategorii starších dorostenek. Až na jedinou (a těsnou) výjimku se na stupně ve své věkové kategorii vždy postavil i její bratr Michal Novák. Loni se stal juniorským šampionem a mezi muži byl desátý. O rok dříve byl nejrychlejší mezi staršími dorostenci, v roce 2012 mu stupně ve stejné kategorii unikly o pouhé čtyři setiny sekundy. V roce 2011, ještě jako mladší dorostenec, obsadil bronzovou pozici.

Z mladé nastupující reprezentační generace v seniorech se na kolečkách daří třeba 21letému Petru Knopovi, který při svém prvním startu mezi muži obsadil loni osmou příčku a na kontě má druhé a třetí místo mezi juniory (2013 a 2012) i první a třetí pozici v kategorii staršího dorostu (2011 a 2010). Dobře jezdí od staršího dorostu také stejně starý Jakub Antoš, který se stal juniorským mistrem předloni a v posledním ročníku, při premiérovém startu mezi muži, obsadil osmou příčku. Povedené starty má za sebou také jejich 23letý kolega z liberecké Dukly Miroslav Rypl nebo o rok starší Jan Šrail závodící za Nové Město na Moravě. Pravidelně patří mezi nejlepší také zkušený Dušan Kožíšek – dvakrát za sebou čtvrtý, ale i stříbrný a bronzový muž šampionátu z let 2012 a 2011, nebo Aleš Razým, který se třikrát v posledních pěti letech vešel mezi nejrychlejší čtyřku. Lukáš Bauer se v tomto období zúčastnil dvou mistrovství: loni byl dvakrát stříbrný, předloni dojel devátý.

Mezi ženami vykazuje v posledních pěti letech vzestupnou tendenci Karolína Grohová – v roce 2010 dojela dvanáctá, o rok později byla devátá, potom šestá a třetí. Loni dojela na čtvrtém místě. Na stupních vítězů nechyběla ani při jednom svém startu v poslední pětiletce Klára Moravcová, která má na kontě jedno třetí a dvě druhá místa, přičemž si vždy mezi svými účastmi na mistrovství dala roční pauzu. Nová tvář ženské reprezentace a zároveň její nejmladší členka, dvacetiletá Andrea Klementová, si s každou věkovou kategorií polepšila o stupínek – jako mladší dorostenka byla čtvrtá, ve starším dorostu třetí, v juniorkách druhá a při svém druhém startu v této kategorii loni dokázala zvítězit, mezi ženami pak zajela pátý nejrychlejší čas.

Mezi juniory budou chtít na své výborné výsledky z kategorie staršího dorostu jistě navázat reprezentanti Lukáš Slavík (1. a 3. místo) nebo Karel Macháč (dvakrát druhý), o skvělých výsledcích jejich kolegy Michala Nováka již byla řeč. Mezi juniorkami se bude podruhé prát o úspěch Anna Sixtová, druhá nejrychlejší žena této kategorie v loňském roce a třetí a pátá nejlepší starší dorostenka ze dvou předchozích let.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 22.09.2015 17:26:53

Za devět dní odstartuje Rückl Crystal Mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích, které proběhne poslední zářijový víkend v Liberci a okolí. V sobotu je na programu závod klasickou technikou v lyžařském areálu ve Vesci, v neděli se pojede bruslařský závod do vrchu s cílem na Ještědu. 26. a 27. září se tak bude stejně jako každý rok bojovat o tituly mistrů republiky. Přidají další do sbírky suveréni posledních let Martin Jakš a Eva Vrabcová Nývltová, nebo překvapí někdo další?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.