Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na maraton zodpovědně, vybízí nový projekt RunCzechu

RunCzech   | 20.01.2016 | přečteno: 6320×

Doběhnout maraton s úsměvem a především ve zdraví – to je cíl snad všech běžců, kteří vyrážejí změřit svoje síly na dvaačtyřiceti­kilometrovou trať. K tomu, aby vše klaplo, je potřeba pravidelný trénink, dobrá výživa, regenerace a mnoho dalšího. Zkrátka běhat odpovědně, neboli Run Responsibly. Právě tak se jmenuje společný projekt běžeckého centra Running Mall a Rehabilitace Be Balanced, který čtveřici běžců pomůže užít si Volkswagen Maraton Praha před, po i během.

Projekt Run Responsibly chce běžcům ukázat, že se správným a odpovědným přístupem si může maraton užít téměř každý. „Oslovili jsme běžce, kteří v loňském roce nedokončili maraton v Praze i ty, kteří si nebyli jistí, že se na něj dokáží připravit sami. Nyní jim chceme za podpory řady expertů pomoci jejich výzvu úspěšně zdolat,“ říká Tereza Dostálová z běžeckého centra Running Mall.

Run Responsibly je určené těm běžcům, kteří se chystají na svůj první maraton, nebo v minulosti maraton nedokončili. Do finále projektu se dostala čtveřice běžců – dvě ženy a dva muži. Dohled nad přípravou, výzva, pomoc se zraněními nebo skoncování se starým já – čtveřice příběhů a jeden cíl, 8. května úspěšně dokončit Volkswagen Maraton Praha!

Pomáhat jim v tom bude trenér PIM Běžeckého klubu Michal Vítů, výživový poradce Tomáš Soukup nebo fyzioterapeutka Dagmar Mostecká. Právě v jejím centru Rehabilitace Be Balanced, které se specializuje na běh a řešení zdravotních potíží s ním souvisejících, proběhlo první setkání čtveřice účastníků včetně analýzy jejich běhu.

„Trénink na maraton a závod samotný je zátěž natolik velká, že může způsobit nemalé funkční či strukturální změny pohybového aparátu. Ty mohou člověka zastavit ještě před závodem, v jeho průběhu nebo překvapit po něm. Tímto projektem chceme pomoci účastníkům dopracovat se k maratonu bez potíží a nenapáchat na svém těle škody. Detailním vyšetřením odhalíme možné poruchy a slabá místa v pohybovém aparátu a budeme pracovat na jejich nápravě cíleným cvičením a dalšími fyzioterapeutickými technikami. Analýzou běhu, tedy rozborem běžeckého stylu, zjistíme asymetrie či poruchy zajištění určitých segmentů těla při běhu. Ty by mohly být zdrojem obtíží, když se pohybový aparát zatíží víc. Tyto odchylky dokážeme cíleným cvičením a vhodnou instruktáží napravit přímo na místě,“ uvádí Mostecká.

Pro správný výkon je neméně důležitá i správná výživa a regenerace. S tím čtveřici finalistů pomůže výživový poradce Tomáš Soukup. On sám maraton poprvé běžel před čtyřmi lety. „Když jsem probíhal cílem, byl to jeden z nejúžasnějších zážitků mého života. Účastníkům projektu pomůžu nejen s výživou a regenerací, ale i s tím, co jíst přímo před závodem a během něj. Aby i pro ně byl maraton skvělý zážitek,“ vysvětluje Soukup. Podle jeho slov trénink tvoří zhruba jen dvacetiprocentní součást přípravy, velikou důležitost přikládá právě regeneraci a správnému stravování.

Kromě konzultací expertů a velké šance na dokončení maratonu na čtveřici finalistů projektu Run Responsibly čeká také tréninkový kurz MARATON RESPEKT, tudíž členství v unikátním běžeckém centru Running Mall zdarma. Snahu čtyř finalistů můžete sledovat na faceboooku a instagramu Running Mallu, prostřednictvím blogů účastníků na www.runningmall.cz nebo na běžeckých serverech.

Příběhy běžců:

Andrea Csirke

Běhat jsem začala asi před třemi lety a jsem věčnou začátečnicí. Běháním si zhuntuji tělo a dostanu se maximálně na úroveň půlmaratonu. Ten jsem dokončila, ale pak musím přestat, protože mě všechno bolí. Absolvovala jsem pár vyšetření, kde mi vždy něco doporučili, ale moc to nepomohlo. Potřebuji připravit tréninkový plán a zejména mít dohled nad svou přípravou, abych byla úspěšná a dostala se až na maraton bez větší újmy na zdraví.

Jindřich Gallo

Když jsem se po několika fyzicky lenivých studentských letech rozhodl na jaře minulého roku začít pravidelně běhat, věděl jsem, že mě má cesta za zdravějším a aktivnějším životním stylem dovede jednoho dne i na maraton. Po prvních několika stovkách uběhnutých kilometrů a úspěšném zdolání půlmaratonu jsem proto přijal výzvu mého kamaráda společně v roce 2016 uběhnout Pražský maraton. Ze své zkušenosti se cvičením jógy a fyzioterapií v Be Balanced mám plnou důvěru, že účast na projektu Run Responsibly se pro mne stane neocenitelnou zkušeností pro úspěšné zvládnutí této výzvy.

Saša Frič

Uběhnout maraton pro mě není jen dokončit sportovní událost – znamená to i skoncování s mým starým já. Skoncovaní s člověkem, který se nechal pohltit stresem z práce, z rodiny a přestal být sám sebou. Stres zaháněl nezdravým jídlem, uvolnění realizoval alkoholem a neměl síly prakticky na nic. Od října 2015 jsem zhubnul 16 kilo, do přípravy dávám úplně všechno a nepolevím ani v dietě, ani v tréninku.

Alice Hanková

Na loňském pražském maratonu jsem odstoupila kvůli nataženému hamstringu. Poslední roky mě provázejí svalová zranění, která mě vždy na několik měsíců vyřadí ze hry, a to se dost podepisuje na moji figuře, která v obdobích, kdy nemůžu běhat, kyne a kyne. Hledám pomoc profíků, abych si dál neubližovala, ale dostala se zase do formy.

Harmonogram projektu:

  1. setkání
  2. 1. 08:00 – 13:00

Představení účastníků, seznámení s trenérem, fyzioterapeutické vyšetření. Během první hodinky se dozvíte vše důležité a bude moct sledovat samotnou analýzu běžecké techniky pomocí nejmodernějších zařízení.

Místo: centrum Rehabilitace Be Balanced, Rybničná 18/1, Praha 6 Liboc, 162 00.

2. setkání

10. 2. 08:00 – 14:00

Ranní běh se snídaní a prezentací o zdravé výživě v Running Mallu

Místo: Running Mall, Františka Křížka 11, Praha 7 – Holešovice.

3. setkání

13. 4. 16:00 – 18:00

Prohlídka v Rehabilitaci Be Balanced a následný běžecký trénink v parku Hvězda

Místo: centrum Rehabilitace Be Balanced, Rybničná 18/1, Praha 6 Liboc, 162 00.

4. setkání

7. 5.

Předzávodní proběhnutí s Michalem Vítů a vystoupení v rámci doprovodného programu na podiu v Expu

Místo: Sport Expo – Výstaviště Praha, Holešovice

5. setkání

17. 5. 18:00 – 20:00

Closing Party v Running Mallu

Místo: Running Mall, Františka Křížka 11, Praha 7 – Holešovice.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 20.01.2016 14:23:09

Doběhnout maraton s úsměvem a především ve zdraví – to je cíl snad všech běžců, kteří vyrážejí změřit svoje síly na dvaačtyřiceti­kilometrovou trať. K tomu, aby vše klaplo, je potřeba pravidelný trénink, dobrá výživa, regenerace a mnoho dalšího. Zkrátka běhat odpovědně, neboli Run Responsibly. Právě tak se jmenuje společný projekt běžeckého centra Running Mall a Rehabilitace Be Balanced, který čtveřici běžců pomůže užít si Volkswagen Maraton Praha před, po i během.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.