Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Reprezentanti Jakš a Nováková vítězi Hančova memoriálu

Reprezentanti Jakš a Nováková vítězi Hančova memoriálu
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 21.03.2016 | přečteno: 8780×

Pro svůj první triumf ve vytrvalostním závodě na 50 km si v neděli na Horních Mísečkách dojel Martin Jakš, kterého na stupně vítězů doprovodili kolegové z reprezentace Jakub Gräf a Petr Knop. Titul mistryně republiky vybojovala také Petra Nováková v závodě žen na 30 km, když zvítězila o necelé tři minuty před Sandrou Schützovou a Kateřinou Berouškovou.

Juniorskými šampiony jsou Michal Novák a Anna Sixtová, kteří vyhráli závod na 30, respektive 15 km volnou technikou. V rámci 89. ročníku Hančova memoriálu se uskutečnilo i mistrovství republiky veteránů různých věkových kategorií.

V půl desáté odstartovali do nejdelšího závodu sezony muži a junioři, které čekalo pět, respektive tři desetikilometrové okruhy. Na prvním z nich se držela hlavní skupina pohromadě, ve druhém kole už se ale pole roztrhlo a na čele poodjela pětičlenná skupinka, kterou tvořili Jakš, Razým, Gräf, Knop a junior Michal Novák. 19letý závodník karlovarského Slovanu udržel tempo čtveřice mužů i ve třetím okruhu a s přehledem si dojel pro juniorský mistrovský titul. Mužské kvarteto pokračovalo v závodě pohromadě, ve čtvrtém okruhu se ale podařilo mírně odskočit Jakšovi s Gräfem, kteří si to na posledních deseti kilometrech rozdali o vítězství. „Já první tři kola hodně kousal, jelo se mi špatně, měl jsem úplně myšlenky na to, že pojedu s Michalem Novákem do cíle po třicítce, že to zabalím a zmizím,“ smál se po závodě Martin Jakš.

„Pak jsem se ale nějak stabilizoval a to čtvrté a páté kolo už bylo trošku příjemnější. Kuba Gräf za to při průjezdu do pátého kola zase vzal, znova se to natáhlo a jelo se v podstatě až do cíle,“ popisoval závěr závodu. V něm si nakonec Martin Jakš dojel pro vítězství s odstupem 8,1 sekundy před stříbrným Jakubem Gräfem (oba Dukla Liberec) a poprvé v kariéře vyhrál Hančův memoriál.

„Vítězství je dobrý, ale padesátka byla tvrdá. Já měl po docela náročném programu v podobě Ski Tour Canada, ale chtěl jsem si to zajet, na domácí půdě jsem ještě padesátku nejel. Chtěl jsem zkusit o ten titul zabojovat a podařilo se mi to, takže spokojenost!“ radoval se Jakš. Na třetím místě dojel s náskokem 12 sekund na čtvrtého Aleše Razýma (Sport Club Plzeň) další český reprezentant Petr Knop a všichni tři členové sobotní vítězné štafety liberecké Dukly (více zde) se tak dostali na stupně i v sobotním vytrvalostním závodě.

Ženy a juniorky čekalo 30, respektive 15 kilometrů. Společný desetikilometrový okruh znamenal drobný odskok Petry Novákové (LK Slovan Karlovy Vary) a Sandry Schützové (ČKS SKI Jilemnice), za kterými se pár sekund zpět držela Kateřina Beroušková (Sport Club Plzeň) a další půl minutu dělilo od trojice nejrychlejší juniorku Annu Sixtovou (Ski klub Jablonec nad Nisou). Ta poté zamířila do pětikilometrového závěrečného okruhu, ve kterém svůj odstup od dalších juniorek udržela a dojela si pro titul mistryně republiky ve své věkové kategorii.

Na čele ženského závodu si začala ve druhém okruhu budovat výrazný náskok Petra Nováková, která v něm o minutu odjela svým pronásledovatelkám Schützové a Berouškové. Ty naopak absolvovaly další průběh závodu společně, a to až do posledních kilometrů, ve kterých dokázala Sandra Schützová poodjet a vybojovat tak stříbrnou medaili. Bronz patří Kateřině Berouškové, titul mistryně republiky pak suverénní Petře Novákové, která si do cíle dovezla luxusní náskok téměř tří minut.

„Jsem ráda, že jsem ten začátek odjela s holkama, pak jsem si poodjela pro svůj klid. Bylo dobré, že sníh byl rychlejší než v pátek při sprintech,“ komentovala závod česká reprezentantka. Úplně bezproblémový ale pro ni jeho průběh nebyl – v cíli totiž přiznala, že na trati přišel i pád. „V jednom esíčku se to vyjezdilo na kameny, já se toho ve druhém kole lekla, nechtěla jsem si zničit lyže, tak jsem to vzala zleva a zahučela kvůli tomu do lesa. Ale jen jsem si sedla na zadek, naštěstí jsem to nevzala o strom a docela rychle jsem se dostala i ven, nic jsem nezničila ani nezlámala. Takže i tohle bylo nakonec v pohodě,“ smála se po dojezdu svému intermezzu.

MČR bylo otevřeno v pátek bruslařskými sprinty. Kategorie měly společné kvalifikace, v nichž byli nejrychlejší sourozenci Novákovi. 22letá Petra si pak v rozjížďkách dojela pro titul mistryně republiky ve spojeném závodě žen a juniorek, její 19letý bratr Michal se stal šampionem mezi juniory, kteří jeli své samostatné finále. Mezi muži se z vítězství radoval Jan Šrail. Do pátečních sprintů zasáhlo přes 60 závodníků, mezi kterými nechyběli členové české reprezentace, a to jak běžecké, tak sdruženářské. O mistrovské tituly i celkové pořadí v Českém poháru pak bojovali také dorostenci, kterých závodilo přes 160.

Ve spojeném závodě žen a juniorek jasně vládla Petra Nováková (LK Slovan Karlovy Vary), která zvítězila jak v kvalifikaci, tak následném semifinále a finále. „Ještě včera jsem se cítila unavená a nerozhýbaná po cestě letadlem z Kanady, takže jsem nevěděla, jak na tom budu. Nakonec to ale bylo docela slušný, nečekala jsem, že se mi pojede tak dobře. Teď už vím, že do nedělní třicítky půjdu s chutí!“ hlásila po závodě účastnice Ski Tour Canada a čerstvá mistryně republiky ve sprintu. Na druhém a třetím místě skončily její reprezentační kolegyně Karolína Grohová (SK Nové Město na Moravě) a Sandra Schützová (ČKS SKI Jilemnice). Nejlepší a zároveň jedinou juniorkou, která se probojovala do šestičlenného finále společného závodu s ženami, byla Kateřina Janatová (ČKS SKI Jilemnice).

Mezi juniory předvedl skvělý výkon Michal Novák (LK Slovan Karlovy Vary), který byl nejrychlejší z 46členného startovního pole spojené kvalifikace mužů a juniorů a svou formu potvrdil i v juniorském finále, když ve všech rozjížďkách včetně té finálové vyhrál a stal se mistrem republiky.

„Závodilo se mi úplně perfektně! Byla forma, měl jsem super lyže, všechno sedlo, takže pohoda,“ radoval se juniorský reprezentant. „V rozjížďkách už to bylo oproti kvalifikaci fyzicky náročnější, jak byl sníh měkký a místy hlubší a pomalejší. Ale řekl bych, že se neobjevil žádný problém, všechno proběhlo, jak mělo.“ Na druhé pozici dojel Ondřej Dudek (Olfin Car Ski Team Trutnov), třetí byl reprezentant severské kombinace Tomáš Portyk (LSK Lomnice nad Popelkou).

Vítězem mužského finále se stal Jan Šrail (SK Nové Město na Moravě), který za sebou nechal Aleše Razýma (Sport Club Plzeň) a dalšího zástupce sdruženářů Miroslava Dvořáka (TJ Dukla Liberec). „Mám z toho radost, zvlášť poté, co se mi minulý týden na Alpen Cupu moc nedařilo. Před startem jsem měl trochu strach, abych byl mezi 12 postupujícími, ale zajel jsem druhý nejrychlejší čas, se kterým jsem byl velmi spokojený a pocítil, že na to dneska mám,“ popisoval své pocity Šrail.

„V kvalifikaci jsem se rozjel a v rozjížďkách a hlavně ve finále se mi jelo nádherně. Vždycky jsem to rozjel od začátku, abych se držel první pozice, nikam se nepropadnul a nemusel řešit předjíždění. Musím také říct, že mě výborně podržely lyže, servis odvedl vynikající práci!“ dodal na adresu klubového servisního týmu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 21.03.2016 12:12:44

Pro svůj první triumf ve vytrvalostním závodě na 50 km si v neděli na Horních Mísečkách dojel Martin Jakš, kterého na stupně vítězů doprovodili kolegové z reprezentace Jakub Gräf a Petr Knop. Titul mistryně republiky vybojovala také Petra Nováková v závodě žen na 30 km, když zvítězila o necelé tři minuty před Sandrou Schützovou a Kateřinou Berouškovou.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.