Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olympijský maraton žen s Evou Vrabcovou dnes od 14:30

Olympijský maraton žen s Evou Vrabcovou dnes od 14:30
foto: archiv Evy Vrabcové Nývltové

Aneta Grabmüllerová | 02.08.2016 | přečteno: 7860×

Atletický program Olympijských her má dnes na programu mj. i maraton žen. Limit Mezinárodního olympijského výboru a IAAF splnilo přes 860 běžkyň, na start se však postaví pouze 171 z nich, každou zemi smí totiž reprezentovat pouze tři závodnice. Jaké jsou šance Češky Evy Vrabcové Nývltové?

Trať maratonu povede běžce historickým centrem Rio de Janeira. Startovat se bude z světoznámého Sambódromo, kde se každoročně pořádá brazilský karneval. Na běžce čekají tři okruhy parkem Flamengo okolo Botafogo pláže. Dlouhodobá předpověď počasí hlásí na neděli 14. srpna déšť s mírným větrem a nejvyšší denní teploty kolem 24 stupňů Celsia, nejnižší noční kolem 19.

Favoritkami budou reprezentantky afrických zemí z Keni a Etiopie. V keňském výběru chybí jméno držitelky nejrychlejšího času vůbec, Glady Cherono Kiprono. Keňu bude reprezentovat tým ve stejném složení jako na loňském Mistrovství světa v Pekingu. Součástí týmu je Helah Kiprop, která doběhla v Pekingu druhá a letos zvítězila v osobním rekordu 2:21:27 na maratonu v Tokiu. Pro srovnání Eva se do Ria probojovala časem 2:30:10.

Další keňskou favoritkou bude s ještě rychlejším osobním rekordem 2:20:41 Jemima Sumgong. Etiopský tým povede Tirfi Tsegaye a Mare Dibaba s osobními rekordy pod 2:20 a budou tak obě největšími aspirantkami na zlato.

Nejlépe postavenou neafrickou běžkyní bude Eunice Jepkirui Kirwa reprezentující Bahrajn (nicméně pocházející z Keni). Vysoké ambice bude mít zajisté i japonský tým v čele s Kayoko Fukushi s osobním rekordem 2:22:17. Nejlépe postavenými Evropankami jsou pak Volha Mazuronak z Běloruska a Jelena Prokopčuka z Lotyšska. Obě mají zaběhnutý čas okolo 2 hodin a 23 minut a budou tak mít určitě ambice na první desítku.

Připomeňme si rekordy ženského maratonu: ten světový drží Britka Paula Radcliffe z Londýna roku 2003 a má hodnotu 2:15:25. Olympijský rekord 2:23:07 drží z Londýna 2012 Etiopanka Tiki Gelana. Češka Alena Peterková zaběhla ten český 2:27:00 v Pardubicích roku 1995.

Eva Vrabcová-Nývltová figuruje se svým osobním rekordem až na 188. místě ve světovém žebříčku pro olympijskou kvalifikaci, nicméně v redukovaném startovním poli by mohla atakovat první třicítku. Má na kontě jediný maraton, který ji vynesl olympijskou kvalifikaci. Premiéru v atletické reprezentaci si odbyla na Mistrovství Evropy v Amsterodamu, kde skončila osmá v půlmaratonu. Můžeme se tak jen těšit, co Eva předvede v Riu. Formu ladila tradičně v italském Livignu, kde si dokonce cvičně zaběhla tamní horský půlmaraton. A vyhrála jej.

Kuriozitou olympijského maratonu žen budou zajisté trojčata z Estonska. Tři blonďaté Estonky Lily, Leila a Liina splnily olympijský limit 2:45 a budou tak prvními trojčaty startujícími na olympijských hrách. K favoritkám však patřit nebudou, nejrychlejší z nich, Leila, má zaběhnutý nejrychlejší čas 2:37:12.

Olympijský maraton žen startuje v neděli 14.srpna v 9:30 místního času, tzn. 14:30 středoevropského.

Anketa

Jak zaběhne Eva Vrabcová Nývltová olympijský maraton?

 
2 hl.
 
20 hl.
 
90 hl.
 
49 hl.
 
11 hl.
 
1 hl.
Celkem hlasovalo 173 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Aneta.Grab žena 03.08.2016 19:56:01

Olympijské hry startují již za pár dní. Atletický program pak započne v pátek 12. srpna a hned dva dny nato – v neděli – se na start postaví maratonkyně. Limit Mezinárodního olympijského výboru a IAAF splnilo přes 860 běžkyň, na start se však postaví pouze 171 z nich, každou zemi smí totiž reprezentovat pouze tři závodnice. Jaké jsou šance Češky Evy Vrabcové Nývltové?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.