Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Premiérová Blažovická desítka pro Olejníčka a Pospíšilovou

Premiérová Blažovická desítka pro Olejníčka a Pospíšilovou
foto: Milan Kocúrik

Luděk Durďák | 29.09.2016 | přečteno: 2559×

Den české státnosti je na jižní Moravě tradičně spojen s běžeckým svátkem v Blažovicích na Brněnsku. Hlavní závod se letos poprvé běžel jako desítka na čtyřech okruzích. Oproti minulosti se zcela změnila trať a ubyl jeden kilometr. Premiérový triumf si na své oblíbené distanci připsal český dráhový mistr Lukáš Olejníček v solidním čase 31:26, mezi ženami suverénně vládla Irena Pospíšilová. Desítku uběhla za 38:37.

Původně ryze silniční trasu už loni vystřídal okruh, který po asfaltovém úvodním kilometru zavedl startovní pole na polní cestu s kameny a trávou. Na rozdíl od letoška, ale běžci loni ještě absolvovali kilometrové zaváděcí kolečko.

Třísethlavé závodní pole okamžitě po startu opanovala šestičlenná skupina favoritů. Kromě Olejníčka v ní pracovali Jirkové Petr a Čípa prosazující se například v brněnském Triexpert Cupu, triatlonista František Kubínek, člen Ekol Teamu Jiří Kalus a drnovický Petr Hének. Šestice běžela úvodní kilometr za tři minuty a na nejbližší pronásledovatele si vypracovala výrazný zhruba padesátimetrový náskok. Pospolu se udržela zhruba celý první okruh. Pak se začala trhat.

„Do třetího kola už jsme vbíhali jen tři, já, Jirka Čípa a Jirka Petr. Pro mě bylo důležité ustát úvod, kluci jsou známí tím, že začátky napálí, já se potřebuju trošku rozehřát,“ nastínil taktiku vítězný Lukáš Olejníček. „V třetím kole si vystoupil Jirka Petr, tak nějak sám, nenastupovali jsme, prostě se ztratil. S Jirkou Čípou to byl boj, dlouho jsme se tahali, na můj nástup kilometr před cílem už ale nereagoval,“ popsal rozhodující momenty závodu vítěz. Jiří Čípa na něj v cíli nakonec ztratil čtrnáct vteřin. Třetí Jiří Petr dorazil do cíle v čase 31:57.

Vítězný Olejníček se do Blažovic vrátil po několika letech. Výkon týden před plánovaným koncem sezony hodnotil pozitivně, nová trať ale u něj přílišné sympatie nezískala. „Čeká mě ještě Bobr Cup a pak vyrážím na dovolenou. Běželo se mi dobře, čas vzhledem k okolnostem super. Desítka na čtyřech okruzích při tolika startujících už je moc. Od třetího kola to byl spíš slalom mezi pomalejšími běžci, než cokoliv jiného,“ glosoval Lukáš Olejníček.

Ženský závod si podmanila stylem start cíl drnovická Irena Pospíšilová. „Běžela jsem od začátku s klukama, už po prvním kole mi hlásili, že na nejbližší soupeřku mám tři sta metrů,“ svěřila se evidentně spokojená vítězka. „I přes náskok jsem dnes nic nevypouštěla. Šla jsem naplno a čas mě rozhodně potěšil,“ dodala Pospíšilová. Také ona však raději vzpomíná na starou trať. „Mě asfalt seděl víc, i ten kopec k nádraží mi vyhovoval. Na novém okruhu je v terénu hodně kamenů, kolem rybníčku je to hrozně úzké. Člověk, když předbíhá o kolo, neví, jestli dřív koukat před sebe nebo pod nohy,“ přiblížila vlastní zkušenost.

Stříbro v Blažovicích vybojovala Tereza Jagošová z Moravské Slavie Brno časem 39:32. Třetí nejrychlejší ženou se stala její oddílová kolegyně Lucie Johaníková. Desítku uběhla za 40:56. Svatováclavský běh v Blažovicích absolvovalo ve všech kategoriích přes sedm stovek účastníků. Součástí programu je i tradiční Memoriál Aloise Plcha na poloviční trati. Vítězi pětky se stali nadějný šestnáctiletý dorostenec Daniel Kotyza z brněnské Univerzity v čase 16:17 a Lada Nováková z Olympu Brno časem 18:24.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dusty77 muž 29.09.2016 08:05:40

Den české státnosti je na jižní Moravě tradičně spojen s běžeckým svátkem v Blažovicích na Brněnsku. Hlavní závod se letos poprvé běžel jako desítka na čtyřech okruzích. Oproti minulosti se zcela změnila trať a ubyl jeden kilometr. Premiérový triumf si na své oblíbené distanci připsal český dráhový mistr Lukáš Olejníček v solidním čase 31:26, mezi ženami suverénně vládla Irena Pospíšilová. Desítku uběhla za 38:37.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.