Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak si zaběhnout opravdový adrenalin?

Jak si zaběhnout opravdový adrenalin?
foto: Sennheiser

komerční prezentace | 18.10.2016 | přečteno: 1064×

Běhání je krása, rozkoš z pohybu a vyplavovaných endorfinů. Někdy však přijde chuť, nabídka či lépe řečeno výzva na něco mimořádného a vy se chytnete. Zaběhnout si něco pravdu dlouhého, třeba maraton nebo dvanáctihodinovku.

Než začnete vyplňovat přihlášku, je dobré si to prodebatovat. Je mi jasné, že máte nějaké zkušenosti z běhu, ale přeci jen tohle bude něco jiného. Úplně nejlepší bude, když se po svém rozhodnutí budete nejméně rok pozvolna připravovat. Nikam nechoďte, třeba tenhle článek za tu dobu někdo smaže, tak jej dočtěte už dnes.

Psychiku rozhodně podpoří i poslech dobře zvolené hudby z přehrávače (nabijte akumulátor) na kvalitní sluchátka. Volba sluchátek je podstatná, protože ta musí pevně sedět v uších (aby nerozptylovala), musí odolávat potu, šplíchancům vody při letmém omývání v místech občerstvení a nakonec i musí vydržet hygienické omytí po akci i během tréninků. Pot a prach musí pryč. Kvalitní reprodukce, kdy hudba nenudí a naopak je rytmickým stimulantem, je také podstatná. Já používám Sennheiser PMX 686, zcela mi vyhovují již několik let.

Co na sebe a na nohy o tom jste jistě přesvědčeni, že jistě víte. Je to trochu jinak. Sice je vhodné si na sebe vzít to, v čem jste již odběhali nějaký ten kilometr, ale možná by se vyplatilo si teď koupit opravdu „profi“ věci a ten postupný tréning v nich odběhat. Nejde jen o boty, ale o prádlo i další části oděvu, včetně ponožek, kšiltovky a slunečních brýlí. Pamatujte, že budete na trase několik nepřetržitých ho­din.

Je vhodné se postarat i o podporu, tím nemám na mysli nějaké „preparáty“, ale fakt, že nepoběžíte osamoceně, ale budete mít s kým prohodit pár slov a vzájemně se podržet v určitých zlomových okamžicích dálkového či časového běhu. Je to až zázračně účinné. Lze však využít i sportovně méně zdatné jedince z vašeho okolí, fandit, tleskat a pokřikovat povzbudivé slogany zvládne téměř každý. Pokud vám nabídnou i nějaký nápoj, budete obzvláště rádi, že je vidíte. Rozhodně nesmíte pít mnoho, ale osvěžení se hodí. Z jídla jsou vhodné lehčí věci s delší dobou rozkladu na sacharidy, například těstoviny, rýže, zelenina, nebo rybí maso. V závěru se hodí i RedBull a lehce stravitelné sacharidy, např. lehce konzumovatelné pochutiny s čokoládou.

Když máte pocit, že už dále nemůžete, je důležité nepřestat, třeba zvolnit, ale stále se pohybovat a například myslet, jak to bude krásné a co všechno si dopřejete, až doběhnete a splníte si svůj cíl. Tělo se zase rozběhne a vy zrychlíte, je to až překvapující, co tělo vydrží. Zkuste to, udělá vám to dobře i v běžném životě po zvládnutí této neočekávaně adrenalinové akce.