Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Jak vybrat správné sedlo na triatlon

PORADNA: Jak vybrat správné sedlo na triatlon
foto: Jan Herda

Lucie Goikoetxea | 12.03.2017 | přečteno: 6008×

Sedlo je jedním s kontaktních bodů jezdce s kolem a nepohodlí v sedací části je nejčastější stížností cyklistů a triatlonistů. Dokud nebudete pohodlně sedět, nebudete moci konzistentně trénovat a optimálně závodit. Čím delší dobu budete v sedle trávit, tím důležitější je, aby vás to nebolelo víc, než je nutné. Jak vybrat to správné sedlo?

Výraz „pohodlné sedlo“ je ovšem tak trochu eufemismus – sedlo nikdy nebude doopravdy pohodlné; ale mělo by být přinejmenším snesitelné. Nejde jen o to, že „nepadnoucí“ sedlo bolí, ale i o to, že může způsobit rozsáhlé znecitlivění končetin – jak rukou, tak nohou. Tento problém vám dokáže nejen nadělat notnou neplechu v závodě při závěrečném běhu, ale pokud je chronický, může dle různých studií vyústit i ve vážnější zdravotní následky.

Nováčkům většinou situaci komplikuje i fakt, že triatlonový posed je jiný než silniční. Ať už máte triatlonový speciál („kozu“), nebo silniční kolo s hrazdou či bez, chcete dosáhnout co nejmenšího odporu vzduchu, abyste byli co nejrychlejší.

V praxi to znamená, že se musíte poskládat do co nejmenšího balíčku, odborně řečeno – nejaerodynamičtější pozice. Rám triatlonového kola je na tuto pozici uzpůsobený už svou geometrií – oproti silničnímu kolu má ostřejší úhel sedlové trubky; na silničním kole se tento rozdíl dá z velké části překlenout posunutím sedla co nejvíce dopředu.

Výsledkem je relativně agresivní aerodynamická pozice, která způsobuje, že pelvis je natočený více dopředu a kontaktní plocha je tudíž zcela v oblasti perinea, a ne na sedacích kostech. Měkké tkáně v této oblasti jsou mnohem citlivější a právě kvůli tomu jsou sedla na triatlon jiná než silniční.

Výběr sedla je vysoce individuální záležitostí, protože máme každý jinou stavbu těla, váhu, posed a styl jízdy. Jenže… cyklistických sedel je dnes na trhu obrovské množství a jednomu to dokáže pěkně zamotat hlavu, zvlášť když se ještě nevyzná. Zde je pár tipů pro snadnější výběr.

  1. Zaměřte se na tvar sedla, ten musí odpovídat fyziologii vašich kontaktních partíí. Některá sedla jsou svým tvarem pro triatlon vhodnější – ta s drážkou nebo výřezem v přední části ulevují tlaku na perineum a zlepšují prokrvení v kontaktní oblasti. Mnoho výrobců již také rozlišuje sedla na dámská a pánská. Dámská jsou kratší a v zadní části širší.
  2. Šířka sedla by měla odpovídat šířce vašich sedacích kostí. V aerodynamické pozici na nich sice přímo nesedíte, nicméně příliš široké sedlo může způsobit odřeniny a příliš úzké zase nedostatečnou oporu – budete mít pocit, že vám někdo chce rozpůlit pánev, v horším případě se k tomu přidá skřípnutý nerv.
  3. Nezaměňujte měkkost sedla s pohodlím. Zapomeňte na zavrtávání prstu do výstelky; pokud je sedlo příliš měkké, stane se vám, že to, co v jedné jeho části stlačíte svou vahou, to vám vyleze jinde, obvykle přesně tam, kde nechcete a kde to způsobuje trable. Zde platí, že méně bývá více, zvláště na dlouhé jízdy je lepší pevnější (tvrdší) sedlo.
  4. Sedlo si pokud možno otestujte při jízdě, dnes tuto službu nabízí již hodně firem. Pokud není možnost testování, ujistěte se, že můžete sedlo vrátit, kdyby vám nevyhovovalo.
  5. Nepospíchejte při výběru.

Za nepohodlí v sedle nemůže vždy jen sedlo samotné – záleží také na váze jezdce, aklimatizaci, vhodném oblečení a dalších faktorech. Nejvýznamnější roli ovšem hraje nastavení kola vám na míru. Pokud nemáte dobře nastavený posed vhodný pro vaši fyziologii (včetně pozice sedla), nezachrání vás ani to nejlepší sedlo. Zároveň však s nevhodným sedlem ideální pozice na kole nedocílíte; jak se říká: není vejce bez slepice a slepice bez vejce, jedno bez druhého prostě nejde. Rozhodně proto věnujte pozornost a čas i tomuto aspektu; uvidíte, že se vám tahle investice vyplatí.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

LemonaidLucy žena 12.03.2017 19:00:10

Sedlo je jedním s kontaktních bodů jezdce s kolem a nepohodlí v sedací části je nejčastější stížností cyklistů a triatlonistů. Dokud nebudete pohodlně sedět, nebudete moci konzistentně trénovat a optimálně závodit. Čím delší dobu budete v sedle trávit, tím důležitější je, aby vás to nebolelo víc, než je nutné. Jak vybrat to správné sedlo?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.