Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

FOTOREPORTÁŽ: Letošní For Bikes pohledem triatlonisty

FOTOREPORTÁŽ: Letošní For Bikes pohledem triatlonisty
foto: For Bikes

Michal Piloušek | 06.04.2017 | přečteno: 3794×

Na pražský veletrh For Bikes jezdím pravidelně asi pět let. Na rozdíl od jiných oborových veletrhů, kterých jsem se kdy účastnil, má tento co nabídnout i horlivému internetovému fanouškovi. Většina značek se na veletrh poctivě připravuje a je tak možno si osahat širokou paletu kol a dalších doplňků. V posledních letech se pomalinku začíná myslet i na triatlonisty. Co se mi líbilo?

Na For Bikes jde především o kola, zkompletovaná, případně rámy, ale my se budeme zaobírat i detaily, komponenty a v neposední řadě i novinkami, které by mohly zaujmout Xterráky..

Hned u vchodu nebylo možné minout stánek Treku. Dvě nejprohlíženější kola a hned triatlonový speciály Honzy Strangmüllera Speed Concept a závodní Madone týmu Trek Segafredo. Pořádně jsem viděl vrcholný model Speed Concept poprvé.

Naproti Treku mě hned vtáhnul Cannondale, nebudu zastírat, moje srdcovka. Bohužel kolo na dlouhý triatlon jsem nenašel. Zastoupení na veletrhu zajišťovala firma Roberta Štěrby, a dle slov jejich zástupce, není po modelu Slice dostatečná poptávka. Chuť jsem si spravil perfektním strojem pro Xterru.

Jen jsem se otočil a byl jsem u německého Canyonu. Oblíbený časovkářský , ale dostupný model Speedmax se dočkal ekonomické verze a právě tu jsem si mohl prohlédnout. Sada Ultegra Di2, nástavce Profile Design a spousta pomůcek pro triatlonisty.

Trošku zklamáním pro mě byl rozhovor na stánku Pearl Izumi. Typicky triatlonová značka u nás zastupovaná gigantem Paul Lange nemá v plánu ve velkém distribuovat triatlonové oblečení a dresy v ČR. I přesto je možné na individuální objednávku zboží zajistit přes německou centrálu firmy.

Stánek Triexpertu zahrnoval více značek i jejich kombinace. Kromě toho, že byl stánek velký, tak byl také vzdušný a dobře obslužný. Prostě jste se u kola netlačili, jako v nočním autobusu. Perfektní byla ukázka nastavení posedu metodou GURU.

Velkou radost každému milovníkovi high-endových značek udělal stánek FC Bike Import. Seznam značek, které tato firma na českém trhu zastupuje, mluví za vše: Argon 18, Eddy Merckx,OPEN, HED., Enve, 3T, Ceramic Speed, THM-Carbones, Supacaz, Suplest, nebo Carbon-Ti. Od zástupce firmy jsme se dozvěděli, že asi dva týdny mají pod sebou kultovní značku kol HED., a plánují nabízet téměř kompletní sortiment této legendy, která určovala a určuje směr, kterým se kola s vysokými karbonovými ráfky vydají. Není náhodou, že se ještě před svou smrtí Steve Hed podílel na vývoji speciálu Cervéla PX5. Už delší dobu jsou na českém trhu ráfky ENVE, je možné zaplést individuálně kola na vybrané náboje zvolenými dráty a niply, zkrátka vše je „custom“. Moje osobní zkušenosti potvrzují, že jde o jedny z nejlepších kol na současném trhu.

Felt mě trošku nudil. Na místo představení povedené řady triatlonových kol jsem našel „jen“ jeden exponát, a sice ekonomickou verzi B14, která je určena spíše začínajícím triatlonistům.

Na stánku Garmin bylo stále rušno, všechny zaujaly nejen nové Fenixy (rozuměj chytré hodinky pro všechny sporty na světě..:)), ale také zajímavý graf, co vše lze nainstalovat na kolo. Pak už jsem se dostal k Giantu Trinity, klasika mezi triatlonovými speciály byla vystavena spíše v ekonomické verzi, bavil mě ale design kola, který jde ruku v ruce s moderními barvami a trendy.

V rohu pavilónu se skrýval stánek Oakley, kromě špičkových brýlí bylo možno zakoupit i oblečení, mimo jiné, ze série „Oakley Cycling“. Z osobní zkušenosti musím pochválit kožené silniční rukavice!

Pak už jsem dorazil ke stánku POC, progresivní švédská firma představila stávající modely v nových barvách. Triatlonistu především zajímaly „aero“ modely.

Mimo jiné Progress Cycle dodává galusky Vittoria nebo kola Giant (a spoustu dalších značek), vše jsem prošel, ale kromě běžných modelů jsem novinky, vhodné pro triatlonistu, nenašel.

Specialized měl, jako obvykle, „jinou“ prezentaci. Namísto stovky modelů jsem měl dvě možnosti: Sagan nebo Retüll – aneb prohlídka super kola, a nebo představení nastavení posedu nejnovějším typem fitu Retüll. Z druhé strany stránku potom byly různé stroje, ale na triatlon tak nějak nic…

A to je asi vše z toho obrovského cirkusu. Samozřejmě jsem nenašel vše zajímavé, často na stáncích chyběly všechny modely, a tak jde opravdu o pohled jedince, který hledal inspiraci a novinky, které by mohl docenit triatlonista. Zamrzí absence modelů, které určují dnešní směr, kam se triatlonové kolo ubírá, například: Scott Plasma, Cervélo PX5, Cannondale Slice, Specialized Shiv nebo BMC Timemachine. Je to zřejmě důsledek nízkého zájmu nás, triatlonistů, o tento jinak perfektní veletrh. Tak příští rok neváhejte a dorazte do Letňan a vyptávejte se na triatlonové zboží a snad – za dva roky – bude veletrh bohatší z pohledu naší partičky.

P.S.: Další komentáře a postřehy najdete pod připojenými fotkami.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 06.04.2017 16:03:47

Na pražský veletrh For Bikes jezdím pravidelně asi pět let. Na rozdíl od jiných oborových veletrhů, kterých jsem se kdy účastnil, má tento co nabídnout i horlivému internetovému fanouškovi. Většina značek se na veletrh poctivě připravuje a je tak možno si osahat širokou paletu kol a dalších doplňků. V posledních letech se pomalinku začíná myslet i na triatlonisty. Co se mi líbilo?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.