Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tři maratonští mušketýři si to v Berlíně rozdají o světový rekord

Tři maratonští mušketýři si to v Berlíně rozdají o světový rekord
foto: SCC Events/BMW Berlin Marathon

Radek Narovec | 18.09.2017 | přečteno: 5119×

Pokud v neděli nemíříte do Běchovic, určitě si nenechte ujít lahůdku – již v devět ráno začíná přímý přenos Berlínského maratonu. A bude se na co dívat – desítky tisíc maratonců, přes milion diváků podél trati a tři fenomenální vytrvalci tmavé pleti, kteří si to rozdají nejen mezi sebou, ale hlavně s cílem vylepšit hodnotu světového rekordu na legendární distanci 42,2 km.

V Evropě a možná i na světě není moc jiných míst, kde by se dalo zaběhnout světový rekord v maratonu. Každoročně se sem sjíždí elita nejen maratonců, ale i jejich manažeři a firmy, které chtějí něco znamenat v oboru vytrvalostního běhání. Řeč je o hlavním městě našeho západního souseda, kde se o víkendu uskuteční další ročník BMW Berlin Marathonu.

Přes 60 tisíc účastníků maratonu a doprovodných akcí, milion diváků po trati a desítky milionů u televizních obrazovek po celém světě. Vybíhá se v neděli o deváté ráno a ve hře bude souboj o překonání světového rekordu. Ten současný má hodnotu 2:02:57 a je z roku 2014, kdy jej právě v Berlíně ustanovil Keňan Dennis Kimetto.

Sledovali jste na jaře dechberoucí pokus zaběhnout maraton pod dvě hodiny? Eliud Kipchoge, zlatý na OH v Riu, to tehdy nedokázal o pouhých 25 vteřin, ale od té doby je jasné, že je v lidských silách maraton pod dvě dát. Zcela jistě to nebude v Berlíně, poběží se za „normálních“ podmínek a dle regulí. Pokud si vás ovšem 32letý Keňan získal, můžete mu držet palce právě nyní v německé metropoli. Pár dní před startem mu věnovali dárek firmy Nike a National Geographic – téměř hodinový působivý dokument o jeho experimentu v italské Monze. Najdete jej na konci tohoto článku.

Kdo mu bude soupeřem? Hned dva fenomenální běžci – jeho krajan Wilson Kipsang a Etiopan Kenenisa Bekele. Jejich osobáky hovoří za vše – Kipchoge 2:03:05, Bekele 2:03:03, Kipsang 2:03:13… Bude to opravdu krutopřísný střet. Vyhraje obhájce loňského vítězství Bekele, kterého kdysi jeho manažer Jos Hermens tak trochu přirovnal k duchovní ikoně? „Není to Ježíš, protože neumí chodit po vodě. Ale na zemi Kenenisu neporazí nikdo,“ pronesl v dobách, kdy tento Etiopan lámal jeden atletický rekord za druhým. Letos má na kontě dva maratony, v lednu v Dubai nedokončil, v Londýně pak skončil druhý za 2:05:57, když jej překonal Daniel Wanjiru.

Das Wochenende der_Superlative from SCC EVENTS on Vimeo.

Berlín je jedním ze šesti světových maratonů, kde může špička bojovat o body do tzv. Abbott World Marathon Majors. Krom každoročních maratonů se do ní započítávají i výsledky světových šampionátů a olympiád. Pro zajímavost – manažerům Berlína se podařil husarský kousek – na startu v neděli uvidíme tři nejepší muže z průběžného pořadí Majors! Přítomnost tří aktuálně nejlepších maratonců světa na jednom závodě zvyšuje šance na překonání světového rekordu. Obvykle má šanci jen jeden a ten si musí posledních deset kilometrů odtáhnout sám. Trojice nejlepších bude mít k dispozici tři vodiče srovnatelných kvalit, kam až vydrží? Držme též palce, aby se žádnému z hrdinů nevyzula za běhu vložka, jako se to předloni přihodilo právě Kipchogemu!

Do Berlína každoročně zamíří i několik desítek českých vytrvalců a nebude tomu jinak ani letos. Přihlášeno je 69 Čechů a na seznamu jsou minimálně tři zajímavá jména: Jakub Živec, Ján Korytár a Alena Krcháková. Pro prvně jmenovaného to bude premiéra na 42km distanci. 27letý litoměřický běžec se vrátil z USA, kde si před časem zaběhl osobák na 5000 metrů 14:10.58! Pravda, svou atletickou kariéru následně přerušil a dal přednost zaměstnání, ale běhat nezapomněl – v červenci zdolal silničních 10 km za 31:32. Právě v Berlíně, mimochodem…

To Ján Korytár píše zcela jiný příběh. Běžec z Rokycan má ročník narození 1952 a i v tomto věku zvládne maraton pod tři hodiny, jako třeba v dubnu v Rakousku, kde výkonem 2:59:19 ustanovil nový český rekord v kategorii nad 65 let! Když jsme u zdatných veteránů – do Německa míří i Alena Krcháková, manželka našeho redakčního fotografa Zdenka. Ta je pro změnou lídrem domácích tabulek „ženy 55–64 let“ a loni ve Frankfurtu zaběhla skvělý čas 3:14:28.

Bohužel na trati neuvidíme nikoho z české špičky – Eva Vrabcová Nývltová nabírá formu pro listopadový New York a Jirka Homoláč se postaví koncem října na start maratonu ve Frankfurtu. I tak bude ale v neděli co sledovat. Přímý přenos na ČT Sport začíná v 9 hodin a bude prokládán vstupy z Běchovic.

Snímek Breaking 2, vytvořený ve spolupráci Nike s kanálem National Geographic, ukazuje zákulisí pokusu o prolomení dvouhodinové hranice na maratonu v italské Monze.

Anketa

Padne v Berlíně světový rekord?

Celkem hlasovalo 42 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 22.09.2017 15:11:55

Pokud v neděli nemíříte do Běchovic, určitě si nenechte ujít lahůdku – již v devět ráno začíná přímý přenos Berlínského maratonu. A bude se na co dívat – desítky tisíc maratonců, přes milion diváků a hlavně – tři fenomenální vytrvalci tmavé pleti, kteří si to rozdají nejen mezi sebou, ale hlavně poběží s cílem vylepšit hodnotu světového rekordu na legendární distanci 42,2 km.
Odkaz na článek

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 23.09.2017 11:41:09

mna si Eliud pokusom o 2h ziskal …takze mu drzim palce i v Berline!

video z tréningu …best of the best!

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 24.09.2017 09:54:21

Německá TV streamuje Berlínský maraton zde: http://www.sportschau.de/…hon-100.html

stream České televize: http://www.ceskatelevize.cz/…ysilani/i26/

avatar

Desert muž 25.09.2017 17:27:38

>> ttomino1980, 23. 09. 2017 11:41:09

Sub2 je diskutabilni pro regeneraci, po tom vykonu tak za rok,

Pro zmenu u japoncu zase krome vule? i " hornet juice" :-)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.