Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak na drobná sportovní poranění?

Jak na drobná sportovní poranění?

komerční prezentace | 11.10.2018 | přečteno: 5640×

V Česku sportuje pravidelně zhruba třetina populace, uvádí zpráva statistického úřadu. Nejvíce oblíbený je fotbal, následuje tenis, volejbal a lední hokej. Nejvíce sportujících najdeme mezi mládeží. S věkem počet sportujících klesá. Přesto ještě ve skupině 65 až 74letých sportuje více jak 12 % osob.

Sportovní úraz – strašák každého sportovce

S frekvencí sportovních aktivit stoupá i četnost sportovních úrazů. „Nejčastěji jsou sportovním úrazem postiženy měkké tkáně – svaly, šlachy nebo vazy,“ uvádí MUDr. Daniel Bělík z ortopedie polikliniky Medicína Plus v Praze a pokračuje: „Nejčastějším poraněným místem je kotník.“ Dochází k jeho zhmoždění nebo podvrtnutí. Podvrtnutí je provázeno silnou bolestí postiženého místa, přítomné nejen při zátěži, ale i v klidu. Dále je přítomen otok a různý stupeň omezení hybnosti. Následně se objevuje i krevní podlitina. Větší zranění vyžadují návštěvu a ošetření lékařem. U těch lehčích si můžeme pomoci i sami. Mezi základní opatření patří klid postižené končetiny, její uložení do zvýšené polohy. Dále přiložení ledového obkladu a znehybnění např. elastickým obinadlem.

Jak na bolest?

Kromě předchozích opatření můžeme bolest tlumit paracetamolem, nebo nesteroidními antirevmatiky (NSA). Perorální NSA se podávají dvakrát až třikrát denně. „Pozor na překročení celkové denní dávky nebo kombinace více léků s podobnou účinnou látkou," varuje doktor Bělík. Perorální léčba může být spojena s nežádoucími účinky, např. krvácením do zažívacího traktu, infarktem myokardu, či mozkovou mrtvicí. „Proto je vhodné k léčbě sportovních poranění využít lokálně podaná NSA. Ta jsou k dispozici ve formě mastí, gelů, nebo náplastí. Náplast umožňuje postupné uvolňování účinné látky do postiženého místa. Nejnovější náplast s obsahem diklofenak epolaminu se aplikuje pouze jednou denně. Díky svému složení pomáhá zmírňovat i otok a hematom. Používá se u léčby méně závažných akutních bolestivých úrazů kloubů, svalů, šlach a vazů,“ vyjmenovává D. Bělík. Léčba by neměla přesáhnout sedm dnů. Pokud bolest a další projevy neustupují je vhodné poradit se s lékařem. Ten provede klinické vyšetření, popřípadě doplní dalšími vyšetřeními, např. RTG nebo magnetická rezonance a stanoví diagnózu a určí léčebný postup.

Nesteroidní antirevmatika (NSA) jsou léky, které jsou široce používány pro léčbu bolesti. Kromě bolesti je využíváme i proti horečce nebo zánětům. Patří mezi ně např. kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, či diklofenak. Byla využívána již 400 let před n.l. Hippokratem, starověkým lékařem a “otcem medicíny”. Používal vrbovou kůru při léčbě horečky. Nevěděl však, že tento účinek je způsoben kyselinou salicylovou. Ta byla synteticky vyrobena až o více jak 2000 let později německým chemikem Felixem Hoffmanem. Mechanismus účinku byl popsán ještě později farmakologem sirem Johnem Vanem, který za to obdržel Nobelovu cenu.

Důležitá je prevence

Proti sportovním zraněním je třeba bojovat již prevencí. Sem patří nepřeceňování vlastních sil. Dále výběr vhodného sportu k provozování. Pravidelný trénink a posilování svalstva. To vede ke zpevnění svalů a kloubů a tím i ke snížení náchylnosti k úrazu. Důležitý je také výběr vhodného vybavení, zejména obuvi a její stélky, volba vhodného prostředí a pomůcek.

Více informací naleznete na www.ibi.cz.