Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Svatojánskou 20 v Berouně si podmanili Havránková a Janoušek

Svatojánskou 20 v Berouně si podmanili Havránková a Janoušek
foto: archiv

Josef Rendl | 25.11.2018 | přečteno: 3669×

Silná konkurence středočeských běžců se sjela do Berouna, kde v sobotu odstartoval 34. ročník tradičního podzimního závodu Svatojánská 20. Na lehce změněné trati se z triumfu radovala Daniela Havránková a suverénní Milan Janoušek.

Zázemí a start i cíl závodu byly letos přesunuty z prostor základní školy na atletický stadion TJ Lokomotiva Beroun, a proto se změnil průběh trati skrz město. Po úvodních kilometrech na panelce a přes most na okraji města se pak závodní tratě opět napojily na tradiční trasu vedoucí údolím řeky Berounky a Loděnického potoka. Délky obou tratí – 11,2 km pro ženy a muže nad 70 let a 18 km pro muže – však byly zachovány. Lehký dopolední déšť zkropil střední pasáž v lese a někteří borci na startu tak spekulovali, zda obout silniční či krosovou obuv.

Hodinu po poledni se startovní pole běžců a běžkyň vydalo na zteč převážně rovinaté trati. Hned od úvodních metrů šel nekompromisně na čelo favorit závodu Milan Janoušek ze Sokola Kolín, který si postupně vypracovával čím dál větší odstup od soupeřů. Hrálo se tak o další dva cenné kovy. Milanova časomíra se zastavila na 1:01:59, a vítěz tak mohl sledovat napínavý souboj Zikmunda s Minaříkem o další medaile, který se odehrál na atletickém ovále při náběhu do cílové brány. Aktéry tohoto souboje dělilo od sebe neuvěřitelných třiadvacet let. Mnozí by si asi vsadili na mladšího triatlonového reprezentanta Tomáše Zikmunda, ale svou sázku by prohráli.

„Většinu závodu jsme absolvovali bok po boku a Petr mi nastoupil při náběhu na stadion. Mrzí mě to, ale prostě byl rychlejší,“ říkal Tomáš v cíli a vysekl poklonu Petrovi Minaříkovi, který reprezentuje republiku na policejních šampionátech.

Bramborová medaile zbyla pro Jana Šnebergera, dalšího triatlonistu ve startovním poli. „Na druhém kilometru v prudké zatáčce se mi to smeklo, upadl jsem, narazil jsem si koleno a tekla mi krev. Nevím, jestli to rozhodlo a zda bych Tomášovi s Petrem stačil,“ líčil během zdravotního ošetřování. Na startu chyběl medailista ze Spartathlonu Radek Brunner, který minulý týden podstoupil operaci kolene.

Jedenáctikilo­metrová trať žen slibovala zajímavý souboj mezi naší redaktorkou Danielou Havránkovou v barvách Kerteamu a Radkou Churaňovou, která před několika týdny triumfovala na 100km závodě v Číně.

„Hned od začátku jsem viděla, že Danča má lehký krok a bude dnes těžké ji porazit. Na obrátce jsem ji viděla před sebou a běžela stále hodně dobře. Mám trochu potíže s dýcháním, ale na to se nechci vymlouvat. Prostě byla rychlejší,“ řekla Radka v cíli a sympaticky gratulovala svojí kamarádce.

Vítězná Daniela si zapsala čas 42:53 a na Radku měla náskok necelou půlminutu. „Jsem ráda, že to dnes vyšlo. Cítila jsem se dobře a tento závod mám v oblibě. Za dva týdny si náš souboj zopakujeme na Koloběhu z Řípu do Prahy. Můj parťák Lukáš Přinda dneska běžel také dobře a naše cíle nejsou nízké,“ prozradila Daniela. Bronzovou medaili získala Lenka Koubková ze Spartaku Praha 4.

Dopolední jemný déšť ustal těsně před startem a bezvětří spolu s teplotou držící se těsně pod 10 °C vytvořilo příznivé podmínky pro vytrvalostní běžecký závod. A protože ani úsek trati mužů, vedoucí po nezpevněném povrchu podél Loděnického potoka mezi osadou V Kozle a obcí Hostim, nebyl letos nijak výrazně blátivý, daly by se podmínky označit za téměř ideální.

Do závodu odstartovalo celkem 172 závodníků, jeden nedokončil pro zranění. Soutěžilo se v 9 kategoriích mužů a žen – letos byla nově zavedena kategorie žen nad 55 let. Svatojánská 20 byla posledním letošním závodem stále oblíbenějšího seriálu Brdský běžecký pohár. Vyhlášení výsledků poháru se bude konat 1. 12. v pivovaru Podlesí.

„Ohlasy na přesunutí místa startu na atletický ovál byly ze strany závodníků vesměs pozitivní. Vzhledem k tomu, že z důvodu dlouho trvajícího uzavření cyklostezky mezi osadou V Kozle a obcí Srbsko není výhled návratu na původní závodní tratě, počítají organizátoři závodu s nově zavedeným místem startu a cíle i do budoucna,“ uzavřel Jan Cihlář, ředitel závodu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 25.11.2018 14:28:23

Silná konkurence středočeských běžců se sjela do Berouna, kde v sobotu odstartoval 34. ročník tradičního podzimního závodu Svatojánská 20. Na lehce změněné trati se z triumfu radovala Daniela Havránková a suverénní Milan Janoušek.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.