Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V 75 letech pojede Švéd již svou jedenáctou Jizerskou

V 75 letech pojede Švéd již svou jedenáctou Jizerskou
foto: Ski Tour

ČEZ Ski Tour | 14.01.2019 | přečteno: 4176×

Přestože je cizinec a vyzkoušel spoustu dalších závodů, oblíbil si Tommy Wernmark Jizerskou 50 natolik, že byl na jejím startu deset ročníků po sobě! Ani v 75 letech nechce obdivuhodnou sérii přerušit. „Příští rok pojedu pojedenácté, ale udělal jsem drobný krůček vzad a přihlásil se na 25km variantu,“ říká Švéd, který v rámci podniku SkiTour pojede také Kašperskou 30 a Orlickou 40.

Zkušený závodník poprvé soutěžil na běžkách v roce 1989. „Můj první závod byl Vasaloppet. Když jsem ho v roce 2003 odjel podvanácté, řekl jsem si, že už znám trať dokonale a společně s dalšími přáteli z našeho ski klubu jsme se rozhodli hledat nové výzvy. Začínali jsem v Norsku se závodem Birkebeinerennet v roce 2004, což byla vskutku těžká trasa, protože v horách zrovna řádila sněhová bouře,“ vzpomíná Wernmark na své běžecké začátky.

„V následujících letech jsme vyzkoušeli další závody: Finlandia-hiihto, Tartu Maraton v Estonsku a Marcialonga v Itálii,“ pokračuje Švéd, který se na startu Jizerské 50 objevil poprvé v roce 2008. „Jizerské hory mi učarovaly, a tak jsem se rozhodl se další rok vrátit spolu s mými kamarády. Trať to není jednoduchá, terén je kopcovitý, takže pořád jedete nahoru nebo dolů. Ale to dělá závod tak vzrušujícím – vždycky přináší zajímavé situace a nádherné výhledy do krajiny.“ Zkoušel i další závody, takže může směle porovnávat.

„Jel jsem závody Dolomitenlauf a König Ludwig Lauf, takže jsem toho odjel opravdu hodně. Jak už jste asi poznali, můj nejoblíbenější závod je Jizerská 50, kterou jsem jel už desetkrát. Příští rok pojedu pojedenácté, ale udělal jsem drobný krůček vzad a přihlásil se na 25km variantu,“ hlásí. „Všechny věci spojené s organizací, od autobusové dopravy, běžeckých tras i servisu podél trati jsou na velice kvalitní úrovni,“ pochvaluje si.

Tommy Wernmark je v současné době členem Järfälla skidklubb. „Bydlím kousek od Stockholmu, což znamená nejisté podmínky pro trénink, co se týče sněhu. Právě takové je to i nyní,“ vypráví. A jak se udržuje v kondici mimo běžkařskou sezonu? „Během roku díky běžeckým závodům Lidingöloppet, které se konají vždy na konci září ve Stockholmu. Jsem jejich součástí už 34 let. Hlavní trať je dlouhá 30 km a já už jsem ji zdolal desetkrát, stejně jako trať na 15 km. Nyní běhám 10km závod,“ říká.

Země v srdci Evropy navštěvuje i mimo závody, protože odtud pochází část jeho rodiny. „Moje žena pochází z Prahy, takže se ve vaší zemi cítím jako doma. Během let jsem toho v Česku hodně nacestoval, prodával jsem tam švédské stroje pro stavbu silnic a další výrobky. Do České republiky se vždycky rád podívám,“ usmívá se.

Na začátku roku 2018 už jel kromě Jizerské 50 také Kašperskou 30. „Chtěl jsem vyzkoušet nějaké další běžecké závody a také navštívit Šumavu v zimě. Opět musím říct, že organizace byla na jedničku. Bylo to moc fajn, akorát v menším měřítku než Jizerská 50. Žádný stres před startem. Další rok se na Kašperskou 30 chystám znovu, tentokrát s přáteli ze Švédska. A také budu na startu Orlické 40,“ dodává matador s obdivuhodnou kondicí.

Běžecké lyžování je ve Skandinávii populárním sportem a není proto divu, že se Jizerské 50 účastní řada krajanů Tommyho Wernmarka. „Vím o tom, že mnoho Švédů jezdí Jizerskou 50. Před dvěma lety bylo osm závodníků z mého klubu na startu. Velký vliv mělo zřejmě vysílání Jizerské 50 ve švédské televizi,“ zakončuje své povídání.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

skitour žena 14.01.2019 12:33:20

Přestože je cizinec a vyzkoušel spoustu dalších závodů, oblíbil si Tommy Wernmark Jizerskou 50 natolik, že byl na jejím startu deset ročníků po sobě! Ani v 75 letech nechce obdivuhodnou sérii přerušit. „Příští rok pojedu pojedenácté, ale udělal jsem drobný krůček vzad a přihlásil se na 25km variantu,“ říká Švéd, který v rámci podniku SkiTour pojede také Kašperskou 30 a Orlickou 40.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.