Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Moraviaman opět rozdá domácí tituly. Zaútočí na ně Řenč s Křivánkovou

Moraviaman opět rozdá domácí tituly. Zaútočí na ně Řenč s Křivánkovou
foto: Česká triatlonová asociace

Jaroslav Kára | 12.06.2019 | přečteno: 3056×

Jenom osmatřicet odvážlivců se pustilo do prvního ročníku. Na startu osmnáctého jich bude přes čtyři stovky mezi jednotlivci a podobné číslo ještě ve štafetách. Moraviaman se stal v České republice číslem jedna mezi dlouhými triatlony. Další odstartuje v sobotu ráno.

Za jeho vznikem stojí Jiří Daněk. „Když jsem přišel z vojny, pár triatlonů se jezdilo, ale chtěli jsme ho udělat trošku jinak v Otrokovicích. Nikdo nám nevěřil, když jsem psali na svaz, že v tomto datu pořádáme triatlon, hned nám tam lupli pohárový závod. Měli jsme stejnou účast, jenže na rozdíl od něj jsme vydrželi. Jsme nejstabilnější u nás už osmnáct let, mám plnoleté dítě,“ povídal Daněk.

Mezi nejpravidelnější závodníky Moraviamanu patří legenda českého triatlonu Petr Vabroušek, který žije v nedalekých Malenovicích. „Jsem tady doma, před třiceti lety jsem na Štěrkovišti v Otrokovicích jel vůbec první triatlon. Samozřejmě už do závodu nejdu jako dřív, kdy jsem ho dlouhá léta bral tak, že musím vyhrát, cítil jsem tlak favorita. Teď si ho užívám, zazávodím si, a když potrápím mladé rychlíky, jedině dobře,“ prohlásil Vabroušek, který patnáctkrát v řadě startoval na světovém šampionátu na Havaji.

MORAVIAMAN – CZECH TRIATHLON (official video) from RECstudio.sk on Vimeo.

Při Moraviamanu, který vypukne v sobotu v sedm hodin ráno na Štěrkovišti, se letos opět rozdají české tituly v dlouhém triatlonu. Patří také do série Czechman Tour a Československého poháru v dlouhém triatlonu. Mezi největší favority se řadí držitelé traťových rekordů Tomáš Řenč se Simonou Křivánkovou.

„Cítím se dobře. Doufám, že forma je, a prodám, co jsem natrénovala. Závod mám čtrnáct dní před Challenge v Rothu, takže snad podám kvalitní výkon a ještě pošetřím trošku sil,“ uvedla brněnská triatlonistka Křivánková.

Před třemi lety zajela traťový rekord, když 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů na kole a 42,2 kilometru běhu zvládla za 9:18:37,3 hodiny. Dosud šlo o její jediný start v individuálním závodě v Otrokovicích.

„Dřív jsme s manželem razili cestu, že dlouhý triatlon si vybereme raději někde venku. Teď je to úplně o něčem jiném, víc startujících i z pořadatelského hlediska už je kvalita jinde. Nalákalo mě, že jde o mistrovství republiky, Moraviaman se hodil do závodního kalendáře a bylo mi líto ho nejít. Je to pěkný závod a jsem ráda, že se tam podíváme,“ sdělila Křivánková.

Kromě ní je ve hře ještě Helena Kotopulu a Silvie Pavlíčková, soupeřit s nimi může i Michaela Gerichová, která je skvostnou běžnyní a zapracovala na cyklistice.

Řenč slavil triumf v loňském roce, kdy vytvořil traťový rekord 8:26:29. „Tomáš a Simona jsou favorité, ovšem jsem hrozně zvědavý na veterána Vabrouška. Když jsem se díval na jeho poslední výsledky, forma mu jde nahoru. Odhaduji ho jako černého koně, může mu to sednout a vyhrát. Ve startovní listině najdete mnoho bývalých vítězů jako třeba Jan Oppolzer a Helena Kotopulu, konkurence je relativně veliká,“ pochvaloval si Daněk.

Vabroušek už má ve sbírce třináct titulů mistra republiky v dlouhém triatlonu, ovšem z Otrokovic pouze šest v individuálním závodě a čtyři v týmech, další bral na Lipně či v Teplicích. Na Štěrkovišti ještě dvakrát slavil vítězství v českém poháru.

Ovšem jeho dosavadní forma ukazuje, že mladší závodníky potrápí. Na Czechmanovi skončil čtvrtý jen necelých osm minut za Pavlem Petráskem, o sedmnáct let mladším triatlonistou.

„Je pravdou, že jsem za poslední měsíc absolvoval asi deset triatlonů, pět jsem jich vyhrál a na dalších se mi taky docela dařilo, včetně mistrovství republiky ve sprintu. Forma je dobrá, ale neměla by stačit na aktuálního profíka Tomáše Řenče, který je na vrcholu jako já před patnácti, dvaceti lety. Musel by se porazit sám, než že bych na něj vytáhl šestačtyřicetiletou formu,“ usmál se Vabroušek. „Nevylučuji, že se stane super výsledek a pokusím se o něj, ale určitě nejsem favoritem,“ dodal.

Křivánkové trať sedí, má ovšem mírné obavy z počasí a plavání bez neoprenu. „Plavání je klidné. Mně jako neplavci vadí vlny či proudy, které tady nehrozí. Běží se hezky a cyklistika je pěkná, mírně zvlněná, nejsou tam žádné technické sjezdy. Nevyhovuje mi extrémně náročná cyklistika, nějaké kopce a sjezdy, které moc neumím. Trošku úskalím pro nás neplavce bude, když se poplave bez neoprenu, teplota vody má být šestadvacet stupňů. Předpověď pak ukazuje dvaadvacet stupňů, ale má docela pršet, což nejsou ideální podmínky,“ uvažovala před startem Křivánková.

Pořadatelé připravili stejnou trať jako loni, tři plavecké okruhy s výběhem, čtyři cyklistická kola a běh z Otrokovic do Kvasic a zpět. „Minulý rok jsme ji hodně zrychlili, teď se snažíme například přidat víc loděk na vodu, kdyby se náhodu někomu přitížilo. Uvažovali jsme při rozpravě o prezentaci v powerpointu, ale musíme to vyzkoušet, jestli půjde vidět přes slunce,“ doplnil Daněk.

„O zábavu se po letech opět budeme starat já a Stanislav Bartůšek z České televize,“ říká dlouholetý moderátor Josef Pepíno Svoboda. „Kromě sledování české elity se moc těším na štafetový závod, který vždy uvolní atmosféru klání o republikové tituly. Štafety mají různý počet startujících a jejich ambice jsou velmi rozdílné, tak u toho bývá vždy legrace.“

Ve hře jsou finanční odměny v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Za vítězství bere nejrychlejší muž 30 tisíc, v ženách se platí 20 tisíc. Dalších pět tisíc je za překonání traťových rekordů.

Startovní listina: http://www.czechtriseries.cz/…tration/List?…

Průběžné časy: http://www.czechtriseries.cz/results/live?…

Výsledky: http://www.czechtriseries.cz/…ts/race/3695

Anketa

Kdo letos vyhraje Moraviamana?

 
8 hl.
 
1 hl.
 
3 hl.
 
2 hl.
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 14 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Eskymák muž 20.06.2019 23:08:45

Jenom osmatřicet odvážlivců se pustilo do prvního ročníku. Na startu osmnáctého jich bude přes čtyři stovky mezi jednotlivci a podobné číslo ještě ve štafetách. Moraviaman se stal v České republice číslem jedna mezi dlouhými triatlony. Další odstartuje v sobotu ráno.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.