Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Porazil čas. Maratonec Eliud Kipchoge zvládl 42,2 km za 1:59:40

Porazil čas. Maratonec Eliud Kipchoge zvládl 42,2 km za 1:59:40
foto: INEOS 1-59 Challenge

Radek Narovec | 12.10.2019 | přečteno: 18089×

Fenomenální keňský vytrvalec Eliud Kipchoge dokázal, že člověk nemá limitů! 12. října dopoledne, Vídeň, maratonská vzdálenost 42,2 km, čas v cíli 1:59:40,2. Vysněná hranice padla a historie atletiky je opět bohatší. Před pár lety by toto celé znělo jako sci-fi, výplod chorobně optimistické mysli…

Světový rekordman přijel do Vídně skvěle připraven a i samotná akce – směsice marketingu, do detailu zvládnuté organizace a hlavně perfektní fyzička a mentální práce – vyšla na jedničku. Poslední kilometr smečka vodičů svého krále pustila před sebe a ten si doběh opravdu užil. Dlouho před cílem bylo totiž jasné, že se to v sobotu podaří.


1954 Roger Bannister překonal hranici 4 minut na míli

2009 Usain Bolt zdolal 100m za 09.58

2019 Eliud Kipchoge zaběhl maratonskou vzdálenost pod dvě hodiny


Jindy zenový výraz v tváři Eliuda tentokrát nahradilo divoké jásání už stovky metrů před cílem. V cíli pak pustil své dlouho zadržované emoce naplno. Vodiči si jej hodili na ramena, ale on tam dlouho nevydržel a užíval si ovace tisíců diváků v prostoru cíle. Pak dokonce začal sprintovat, jako by chtěl dokázat, že by zvládl klidně další maraton.

„Jaký byl nejtěžší moment? No asi vstávat ve 4:50, abychom stihli start,“ smál se v cíli charismatický běžec, který hned nezapomněl poděkovat skupině svých vodičů, rovněž elitních vytrvalců. „Chtěl jsem všem ukázat, že žádný člověk nemá hranic!“

Nebyl to oficiální závod, porušeno bylo hned několik atletických pravidel, proto nebude čas v cíli zapsán jako světový rekord. Ten má nadále hodnotu 2:01:39 a je z Berlína roku 2018. Drží jej tento skvělý vytrvalec, který dokáže bavit stovky milionů lidí u televizních obrazovek. Je také držitelem dvou rychlejších časů – před dvěma lety v Monze v prvním pokusu o zdolání bájné dvouhodinové hranice dosáhl času 2:00:25. Dnes se pod tuto hranici vešel, a to nikoliv o setiny, ale plných 20 vteřin. Neskutečné!

Ve Vídni, kterou pořadatelé upřednostnili před Londýnem, kde sídlí hlavní sponzor akce chemický koncern Ineos, panovala mlha a chladno, když se začali scházet první fandové atletiky. Samotný Kipchoge vstával okolo páté a na start se spolu s první sadou vodičů dostali kolem osmé.


POŘIĎTE SI BĚŽECKÉ BOTY A K TOMU SPOUSTU RAD A MOTIVACE! PRÁVĚ NYNÍ MÁME AKCI PRO NAŠE PŘEDPLATITELE!


Jak šel čas a kilometry, postupně se okolo Kipchogeho střídaly desítky vodičů. Na běžící skupince bylo stěží poznat, jak moc rychle se běží. Vypadali svým uvolněným výrazem v tváří a krásným pružně-uvolněným stylem jakoby si šli jen tak po ránu vyklusat do parku. Ale když televizní kamery zabrali fanoušky podél trati, kteří se snažili byť jen chvíli udržet tempo, bylo jasné, jak moc tato parta vytrvalců umí své řemeslo.

Drželi se tempa 2:50 na kilometr, které jim rýsoval laserem na zem před nimi jedoucí elektromobil. Za celý maraton se od rysky nevzdálili, nekonala se žádná krize, jaká přišla na Eliuda před dvěma lety v Monze. Naopak. Jak se blížil 40. km, všem bylo jasné, že v sobotu to klapne. Na tváři 34letého běžce se vyloudil úsměv a zůstal na ní až do konce. Jeho kolegové se začali rozestupovat, aby Eliud mohl jít vpřed. A ten po skoro dvou hodinách vražedného tempa ještě přidal a v posledním kilometru ubral z plánu dalších deset sekund.

Další fotografie: https://www.behej.com/…2-ineos-1-59

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 12.10.2019 10:16:13

Fenomenální keňský vytrvalec Eliud Kipchoge dokázal, že člověk nemá limitů! 12. října dopoledne, Vídeň, maratonská vzdálenost 42,2 km, čas v cíli 1:59:40. Vysněná hranice padla a historie atletiky je opět bohatší.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.