Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hvězdy přijedou do Česka! 
Nové Město na Moravě opět přivítá závody SP

Hvězdy přijedou do Česka! 
Nové Město na Moravě opět přivítá závody SP
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 20.01.2021 | přečteno: 4383×

Nejlepší běžci na lyžích opět zamíří do Česka! Přesně za měsíc se v Novém Městě na Moravě uskuteční závody Světového poháru. Svou účast už potvrdily reprezentace ze Skandinávie, Ruska či zámoří, čeští reprezentanti tak budou mít 20.–21. února ve Vysočina Areně nejtěžší možnou konkurenci.

V Česku se znovu představí světové hvězdy běžeckého lyžování, pro které bude 83. ročník Zlaté lyže nejen závodem Světového poháru, ale zároveň poslední generálkou před nadcházejícím mistrovství světa.

Svou účast v Novém Městě na Moravě předběžně potvrdily všechny skandinávské týmy, Rusko s Alexandrem Bolšunovem nebo třeba Spojené státy americké s Jessie Digginsovou, vítězkou nedávného Tour de Ski.

„Naprostá většina týmů potvrdila účast, a to včetně Norska. Situace v jednotlivých zemích i týmech se ale mění každý den, proto je těžké predikovat, jak budou finální startovní listiny vypadat,“ upozorňuje Lukáš Sacher, ředitel Úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR. Program 83. Zlaté lyže, která opět získala statut Světového poháru, otevřou sobotní závody ve sprintu klasicky. Výborné výsledky z této sezony se v nich pokusí obhájit Kateřina Janatová, Tereza Beranová nebo Michal Novák, kteří už dokázali na nejkratších tratích proniknout do elitní desítky.

V neděli se pak uskuteční distanční závody na 10 a 15 kilometrů volnou technikou. Na senzační 6. místo z poslední etapy Tour de Ski se pokusí navázat Kateřina Razýmová. Vysoko ale mohou mířit i Michal Novák nebo Kateřina Janatová.

„Oproti minulému roku se jedná o velkou změnu, loni se totiž v Novém Městě na Moravě konaly jen distanční závody. O zařazení sprintu rozhodla Mezinárodní lyžařská federace, protože nepsané pravidlo říká, že na posledním závodě Světového poháru před mistrovstvím světa se konají závody ve sprintu i na distanci, aby týmy mohly otestovat formu svých reprezentantů a případně upravit nominace,“ vysvětluje Sacher.

Přípravám závodu Světového poháru v tuto chvíli nestojí nic v cestě, i když se pořadatelé musejí potýkat s řadou omezení a protiepidemických opatření. „Příprava na závody Světového poháru probíhá podle plánu. Úspěšně směřujeme k tomu, že se nám podaří získat všechna potřebná povolení včetně výjimky od Ministerstva zdravotnictví ČR,“ říká Sacher. „Věříme, že závody v Novém Městě na Moravě proběhnou stejně bezproblémově jako všechny předcházející závody Světového poháru v této sezoně.“

Před rokem si čeští reprezentanti užívali v Novém Městě na Moravě fantastickou atmosféru, která pomohla Kateřině Razýmové ke skvělému osmému místu. Letos však zřejmě tribuny zůstanou zavřené a závody se uskuteční v tichu.

„Byli bychom nadšení, kdyby diváci mohli přijít, ale musel by se stát zázrak a opatření v Česku by se musela radikálně změnit. V tuto chvíli bohužel počítáme s variantou, že se závody uskuteční bez fanoušků. O to větší důraz ovšem budeme klást na kvalitu přímých přenosů. Ve spolupráci s ČT Sport se pokusíme přinést televizním divákům co nejvěrnější zážitek,“ říká Sacher.

Letošní ročník je novou výzvou také pro pořadatele z Nového Města na Moravě, kteří se vůbec poprvé musejí řídit novým protiepidemickým manuálem Mezinárodní lyžařské federace. Jeho součástí jsou mimo jiné povinné testy pro týmy před příjezdem do Česka i v místě závodu, oddělení zón pro týmy a média či použití desinfekcí a roušek.

„Organizační výbor jsme posílili o zástupce lékařského zabezpečení a hygieny, protože některé věci pro nás byly zcela nové. Nicméně v tuto chvíli probíhají přípravy i konzultace s FIS zcela bez problémů. Využili jsme i zkušenosti pořadatelů závodů, co se uskutečnily před námi, proto věřím, že jsme na vše připraveni,“ říká Jan Skřička, generální sekretář organizačního výboru.

Jeho tým připravil i další změnu: trať se úplně poprvé pojede v opačném směru. Ze stadionu tak budou závodníci stoupat pod Esíčka, kde se otočí do sjezdu k tobogánu, od něho pak vystoupají na Houpačky, odkud se bude sjíždět zpět k Modříňáku, dále do tunelů, kterými závodníci projedou do druhé části tratě. „Důvodů pro změnu bylo více. Tento pětikilometrový okruh lépe využívá logistiku stadionu, je lépe čitelný pro televizi a také jsme se snažili zohlednit ekologickou stránku pořádání závodů: takto maximálně využijeme možnosti areálu a přidělávat budeme jen minimum tratě,“ vysvětluje Skřička.

Aktuální informace o závodech v NMNM najdete na webu www.nmnm2021.cz a na profilech @bezeckelyzovani na sociálních sítích.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 20.01.2021 16:43:12

Nejlepší běžci na lyžích opět zamíří do Česka! Přesně za měsíc se v Novém Městě na Moravě uskuteční závody Světového poháru. Svou účast už potvrdily reprezentace ze Skandinávie, Ruska či zámoří, čeští reprezentanti tak budou mít 20.–21. února ve Vysočina Areně nejtěžší možnou konkurenci.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.