Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

"Opravdové" závody jsou zpět, přijeďte v červnu do Průhonic!

"Opravdové" závody jsou zpět, přijeďte v červnu do Průhonic!
foto: Mizuno Prague Park Race

Radek Narovec | 17.06.2021 | přečteno: 5187×

Krásný závod v přírodě a přitom dostupný metrem, autobusem či tramvají? Nemusíte být ani z Prahy, abyste vyzkoušeli některý ze závodů Mizuno Prague Park Race . Tou nejbližší akcí je 20. června běh v krásném průhonickém parku, o týden nato pak série pokračuje v Divoké Šárce. Na oba závody vás zve jeden z pořadatelů Roman Skalský.

Máte už v nabídce velkou škálu lokalit po republice, v čem jsou tyto právě „pražské“ parky podle vás unikátní?

“Náš seriál pražských závodů Mizuno Prague Park Race kombinuje krásné terény s dopravní dostupností. Prostředí tras je nádherné – v Divoké Šárce a Prokopském údolí to jsou skály, výhledy, louky a lesy, v Průhonicích se běží celou dobu unikátním parkem zapsaným na seznam UNESCO. Přitom se na závody dá dojet pohodlně městskou hromadnou dopravou, závod v Šárce je dokonce pár minut od stanice metra. Tím jsou skvělou příležitostí pro ty, kteří na víkend nemají jiný program mimo Prahu, nebo naopak pro mimopražské, kteří to spojí s výletem do Prahy.”

 

Závody už v červnu, budou ve vlnách? Nebo se rozhodnete na poslední chvíli podle aktuální situace?

“Podle aktuální situace to vypadá na vlny. Uvidíme, jako moc budou početné nebo dokonce jestli se nevejdeme do jedné či dvou vln, jelikož kapacita našich závodů MPPR je 500 běžců a podle všeho to momentálně vypadá, že po 14. červnu se bude moci startovat po vlnách čítajících 200 běžců. Jsme se závodníky ve spojení mnoha kanály, takže se podstatné informace všichni včas dozvědí.”

V Prokopském údolí a Průhonicích jste s projektem pražských parkových běhů začínali, vzpomenete si ještě?

“Úplně první byl závod v Prokopském údolí, ten v Průhonicích se konal hned jako druhý. Chtěli jsme vytvořit seriál tří závodů a Honza Mrázek, který zná v Praze každý lesík z tréninků v orientačním běhu, mi říkal, že má tajný tip na závod v Průhonicích, ale že si nemyslí, že by to bylo reálné. No ale mně se podařilo domluvit se se správou parku a závod byl na světě. Hned první ročník bylo vyprodáno – ukázalo se, že je to opravdu exkluzivní lokalita. Letos 20. června odstartujeme již pátý ročník a vždy, když značíme s Honzou den před závodem v Průhonicích  trať, si říkáme, že bychom si chtěli taky někdy ten závod proběhnout jako závodníci, jelikož je trasa opravdu pěkná. Bohužel na to z časových důvodů zatím nedošlo.” 

Jste spokojení s tím, jakou cestu jste urazili? Kam dále se ubírat?

“Asi jako pro všechny pořadatele i pro nás platí, že na pořádání je to nejcennější, když vás po doběhu závodníci pochválí. Ať už za trasu, organizaci nebo medaile. Na závodech potkáváme už známé tváře, kolem našich závodů se vytvořila fajn komunita, za to jsme moc rádi. Aktuálně máme ročně šest závodů, s tím, že jsme letos vyměnili horský závod na Černé hoře za půlmaraton na absolutní rovině v Polabí s názvem Labský půlmaraton. Pevně věříme, že se chytne – trasa vede krásným prostředím a místo je opět výborně dostupné a podle všeho to bude opravdu rychlá trať. Jinak tipů na závody máme spoustu, ale nelze to vše realizovat ať už z důvodů kolizí s jinými závody, nebo naším omezeným časem a silami.”  

Jak jste prožívali koronakrizi a vynucenou pořadatelskou­ pauzu?

“Koronakrize nám loni naštěstí zhatila jen závod na Konopišti, který jsme přesunuli na letošní rok. Jinak jsme sice závody odsouvali nebo měnili způsob startu, ale extra dlouhou pauzu jsme neměli. Naše závody ještě nejsou takové masovky a jsme flexibilní v organizaci, takže se nám daří tuto situaci ustát.”

Co ukázal Hruboskalský půlmaraton z hlediska „pořadatelnosti“ závodů v době, kdy ještě nepadla všechna omezení? Je tu hlad po závodech, nebo spíše obava z nákazy?

“Mizuno Hruboskalský půlmaraton byl jedním z prvních, který se po uzavření akcí podařilo uskutečnit. Chtěli jsem ukázat, že závodit se dá i za omezených podmínek. Proběhl intervalovou formou s omezeným zá­zemím a ti, co dorazili, byli nadšeni, že se konečně mohli proběhnout po značené trase, zazávodit si a mít změřený čas. Je to prostě něco jiného než virtuální závod! Samozřejmě byla i část lidí, která přijet nemohla nebo se bála. Ukazuje se ale, že pro spoustu lidí je závod spíše společenskou akcí a bez hromadného startu, občerstvení na závodě a možnosti pokecat si se známými není tato omezená forma tak atraktivní jako klasický závod, na který jsme zvyklí. To vše se ale pomalu vrací k normálu a letošní Mizuno Prague Park Race 2021, na který se moc těšíme, odstartujeme již 20. června v Průhonickém parku. O týden později, 26. června, bude pokračovat závodem v Divoké Šárce.” 

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 22.05.2021 16:04:24

Krásný závod v přírodě a přitom dostupný metrem, autobusem či tramvají? Nemusíte být ani z Prahy, abyste vyzkoušeli některý ze závodů Mizuno Prague Park Race . Tou nejbližší akcí je 20. června běh v krásném průhonickém parku, o týden nato pak série pokračuje v Divoké Šárce. Na oba závody vás zve jeden z pořadatelů Roman Skalský.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.