Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KOMENTÁŘ: “Trash talk” den před startem ukázal přínos Collins Cupu

KOMENTÁŘ: “Trash talk” den před startem ukázal přínos Collins Cupu
foto: Ondřej Kurečka

Ondřej Kurečka | 27.08.2021 | přečteno: 1265×

Od startu historicky prvního Collins Cupu nás dělí již jen jeden den. Bude to poprvé, kdy se v závodě bude mísit individuální a týmový formát soutěžení. Jedná se tak o velkou neznámou. S řadou triatlonových legend jsme se však v Šamoríně shodli na jedné věci, triatlon pro zvýšení své popularity potřebuje více vyhraněných rivalit, obzvláště v 21. století, tedy v době sociálních sítí. A jak ukázala například tisková konference den před startem, formát Collins Cupu tohle může přinést, a to včetně jevů jako je “trash talk”.

Nebavíme se tady však zdaleka o hloupém vyhrožování, jaké známe třeba ze světa MMA, nýbrž o pro běžného člověka stravitelné a zábavné formě vzájemného hecování, které také může divákovi nabídnout pohled na to, které disciplíny sami závodníci považují za svou výhodu a naopak.

Natascha Badmann chytá kuře

Collins Cup se bude skládat z 12 minizávodů. Tým Evropy je jasným favoritem ve více než polovině z nich. Natascha Badmann, evropská kapitánka však upozorňuje: “Ve Švýcarsku máme přísloví říkající, že nemáte jíst kuře, dokud jej nechytíte. Takže nejprve musíme ten pohár získat, až pak budeme slavit.” Šestinásobná havajská šampionka tak trochu mírnila očekávání kapitánského kolegy Stadlera, který od týmu očekává 12 výher.

Favorit je poměrně zřejmý, když si však projdete všech 12 trojic, zjistíte, že u řady z nich vlastně nemůžete přesně vědět, co od vývoje souboje očekávat. Vody zde čeří především řada amerických závodnic patřících do světové špičky v olympijském triatlonu, některé z nich dokonce získaly medaili v Tokiu. A to, vzhledem k proporcím oproti dlouhému triatlonu favorizujícím plavání, může způsobit řadu překvapení.

Frodeno proti “mladým puškám”

Velká “bitka” byla mezi soupeři o Jana Frodena, s nímž nakonec změří síly Sam Appleton a Sam Long, řekněme vycházející generace. To je na této akci další zajímavostí, jak upozornil sám Frodeno. I v kapitánských židlích se mísí různé generace závodníků. Zatímco na přelomu 80. a 90. let vítězil Mark Allen, jeho kanadský kolega Whitfield s triatlonem začínal. Když pak Whitfield získával olympijské zlato, do sportu vstupoval právě Frodeno. Ten se v sobotu utká se závodníky, kteří při svých začátcích zase sledovali jeho samotného.

Další velkou vycházející hvězdou je Nor Gustav Iden, vítěz Challenge Daytona a možná kandidát na nejrychlejší čas vůbec. A jak ukázal na tiskové konferenci, mimořádně vtipný řečník, který si vystačí s pár slovy. A tak se od něj Justin Metzler po prohlášení, že v sobotu nechá promluvit své nohy, dozvěděl, že Idenovy nohy nemluví. Starykowiczovi pak po jeho prohlášení o přestárlém evropském týmu Iden vysvětlil, že se v Evropě stárne později.

Kienle, Sanders a chodecký závod

Velkou show při cyklistické části pak Lionel Sanders slibuje v jeho “zápase” proti Kienlemu a Starykowiczovi, o kterém se jakožto o “chodeckém souboji” vtipně zmiňoval Greg Bennett. “Sebastian dlouho laboruje se zraněním, Lionel bude mít šest dní od Ironmana a Starky nikdy nebyl extra běžec,” vysvětlil svou myšlenku. “Je mi jedno, jak, ale ten závod vyhraju, i kdybych měl do cíle jít,” reagoval s typickým americkým sebevědomím Starykowicz.

Naopak velké běžecké představení se čeká od trojice Lange, Currie a Hanson. V ženské části startovního pole pak za analogicky “běžeckou trojici” platí složení Anne Haug, Jeanni Metzler a Jackie Hering. “Pokud se bude opravdu rozhodovat v běhu, budu jen ráda,” souhlasí úřadující havajská šampionka Anne Haug. Specifikem trati pak bude další poměrně dlouhý přeběh z břehu Gabčíkova do prvního depa, který může být nakonec také běžecky atraktivní. “Třeba se mi tam povede stáhnout případnou ztrátu ze samotného plavání,” doufá Jackie Hering.

Lucy Charles se pak v souboji s Paulou Findlay a Katie Zaferes patrně nebude moci spolehnout na tradiční náskok po plavecké části, což do závodu také přinese jinou dynamiku. Naopak Daniela Ryf je sice favoritkou své jízdy, proti Taylor Knibb a Terese Adam však naopak pravděpodobně bude muset dotahovat velkou ztrátu z vody. Nevýhodou obou amerických olympioniček (Zaferes a Knibb) však bude naprosté minimum zkušeností s bezhákovou cyklistikou.

Manželé Metzlerovi soupeři

Zajímavostí týmové soutěže je účast manželů Justina (tým USA) a Jeanni Metzlerových (tým International). “V tomhle případě budu fandit vyslankyni našeho týmu proti manželce, nedá se nic dělat,” nechal se slyšet Justin a odmítl, že by to mělo způsobit nějakou krizi.

Shrnuto podtrženo, o zisku prvního Collins Cupu se v sobotu rozhodne ve vodě Gabčíkova a na přilehlých silnicích. O úspěchu projektu samotného bude jasno až během následujících měsíců či let. Dění v posledních dnech před startem však dává naději, že tento formát může vytvořit nové hvězdy, nová velká soupeření, zajímavé příběhy a hlavně přinést spoustu zábavy, kterou občas při dlouhých triatlonových závodech postrádáme.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 27.08.2021 21:38:47

Od startu historicky prvního Collins Cupu nás dělí již jen jeden den. Bude to poprvé, kdy se v závodě bude mísit individuální a týmový formát soutěžení. Jedná se tak o velkou neznámou. S řadou triatlonových legend jsme se však v Šamoríně shodli na jedné věci, triatlon pro zvýšení své popularity potřebuje více vyhraněných rivalit, obzvláště v 21. století, tedy v době sociálních sítí. A jak ukázala například tisková konference den před startem, formát Collins Cupu tohle může přinést, a to včetně jevů jako je “trash talk”.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.