Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Nejlepší sporttester na triatlon? Nejprve si stanovte priority

TEST: Nejlepší sporttester na triatlon? Nejprve si stanovte priority
foto: Challenge Roth

Josef Smetana | 19.07.2022 | přečteno: 3115×

Velké cenové rozdíly, prodlužující se výdrž baterií, rostoucí kvalita displejů i přesnost měření mimo vodu. To je aktuální situace u triatlonových sporttesterů na trhu. Náš test ukázal jejich velmi dobrou použitelnost pro trénink i závod. I ty levnější přístroje zvládnou multisportovní trénink hravě a přehledně, bez problémů to je s výdrží baterie včetně dlouhých distancí. Se záznamem plaveckých dat do mapy ale hodinky stále trochu bojují, a to i lídři trhu.

Náš verdikt po týdnech testování? Není jednoznačného vítěze. Hodně záleží na vašich prioritách a samozřejmě i typu závodu, na který se připravujete nebo který primárně vyhledáváte. Dobrou zprávou je, že zavedené ale i nové značky nabízejí opravdu kvalitní produkty. A to chce ještě v rámci jednotlivých značek pečlivě projít jejich nabídky, protože třeba Garmin nabízí hned několik modelů, které lze pro triatlon velmi dobře použít.

Čím se výrobky příliš neliší, je design, měření mimo vodu a hmotnost sporttesteru. Hodně velké rozdíly naopak zaznamenáte u analýzy naměřených dat, při plavání a hlavně – v ceně! Jestliže dosud bylo běžné, že špičkový multisportovní přístroj stál přes devět tisíc korun, letošní štikou v triatlonovém rybníce se stal čínský Amazfit se svou druhou verzí T-Rexu. Za pět a půl tisíce máte skvělý přístroj! Ale jak jsme zmínili, jen cena resp. poměr ceny a výkonu nemusí při výběru stačit, pokud si dáváte hodně vysoko na žebříčku priorit jiná hlediska. Například analýzu tréninku a připravenosti těla na danou tréninkovou zátěž, což jsou funkce, kterými se aktuálně blýskl Garmin s modely Fenix 7 a námi testovaným Forerunnerem 955.

Když bychom naše závěry hodně zjednodušili, na Xterru radíme si vzít Polar Grit X Pro se skvělou odolností, supersprint a sprint triatlon může být doménou Wahoo Elemnt Rivalu s ohledem na záznam závodu bez mačkání mezičasů, poloviční a dlouhé distance pak na výbornou zvládnou Garmin Forerunner 955 Solar a Coros Apex Premium díky příjemné nositelnosti a výrazné dlouhé výdrži baterie. Amazfit TRex 2 pak nezklame nejednoho hobby triatlonistu, protože boduje čitelností velkého displeje a samozřejmě poměrem cena výkon. Mimochodem triatlonové hodinky pořídíte ve velmi divokém cenovém rozpětí od necelých šesti tisíc korun do téměř 16 tisíc, takže vybírejte pečlivě!

Pro multisportovní trénink jsou dnes sportovní hodinky nastavené více než dobře. Bez ohledu na cenu zvládají základní potřeby triatlonisty parádně. Samostatné tréninkové jednotky, přechody mezi disciplínami, intervalové tréninky nebo samotný závod. Ano, najdou se chybičky, nikde ale zcela zásadní, které by nutily data z tréninku hodit do koše bez dalšího použití. Ovládání, čitelnost dat při aktivitě nebo výdrž baterie jsou opravdu na vysoké úrovni. V konečném výběru a spokojenosti sportovce budou tedy rozhodovat drobnosti. Právě ty odlišují jednotlivé značky. Rolováním korunkou, jedním zmáčknutím na start nebo solárním nabíjením si nás může získat některý z modelů, při tréninku však budou šlapat víceméně podobně. Zásadní rozdíly nečekejte.

Řemínky

Kopnutí nebo srážka paží nejsou při plavání ničím neobvyklým. Namísto řemínku s rychlospojkou je lepší používat pevné nasazení na osičku, které je jisté a bezpečné. Takové nalézáme u testovaných modelů Amazfit a Garmin. Samotným vzhledem se řemínky jednotlivých modelů příliš neliší. Nejperforovanější jej mají modely Garmin, Polar a Amazfit, naopak překvapivě plný je horní část řemínku u modelu Coros. Zdaleka nejpříjemnější na ruce je řemínek u Wahoo, který navíc povedeně doplňují dva průvleky pro uchycení přesahu řemínku. Oba se dají zacvaknout do řemínku, nedochází tak k otravnému vyvlékání konce řemínku při plavání. Zacvaknutí umožňují také modely Garmin nebo Amazfit, ale pevně na svém místě drží nejlépe právě u Wahoo. Řemínek modelu T-Rex je pak na dotek nejméně příjemný, přímo z něj čiší levnější silikonový materiál. Navíc jeden z jeho průvleků je umístěný pevně hned za přezkou a nutí uživatelek k zalomení řemínku při každém nasazování hodinek. To povede pravděpodobně k rychlejšímu poškození řemínku.

Ovládání

Tři modely nabízí kombinaci dotykového displeje a tlačítek (Forerunner 955 Solar, Grit X Pro a T-Rex 2), Elemnt Rival jde osvědčeným způsobem pomocí pětice tlačítek (částečně lze volit jejich využití), jako velmi povedené pak hodnotíme ovládání otočnou korunkou u Apexu (korunkou a jedním tlačítkem). Všechny modely se v základním nastavení startují tlačítkem vpravo nahoře, s výjimkou Grit X a Elemnt Rival (vpravo uprostřed). Vždy jsou tedy dobře dostupné, jak při tréninku, tak i třeba při plavání v neoprenu. Ukončení aktivity je na stejné straně (vpravo) umístěno u všech modelů s výjimkou Grit X Pro. Ten ukončuje aktivitu tlačítkem vlevo dole. Výhodou je pak omezení nechtěného ukončení aktivity, drobnou nevýhodou dostupnost při použití neoprenu. Vše je o zvyku a pravidelnosti používání, po navyknutí si nemáme problém s ovládáním u žádného modelu.

Čitelnost dat

Jediný model s AMOLED displejem, T-Rex 2, boduje ostrým a perfektně čitelným zobrazením (a u nás také obrovským výběrem motivů na displeji). S ohledem na typ displeje se ale nevyhnete otravnému zhasínání. Při civilním nošení to obtěžuje snad ještě více než při sportu. Ani při aktivaci trvale zapnutého displeje to není žádná hitparáda. Při analogovém výběru ciferníku zůstanou viditelné pouze ručičky hodinek, navíc v černobílé verzi. Při sportu je zhasínání displeje samozřejmě nepříjemné, zejména při závodním stresu nebo v terénu. Na druhou stranu musíme pochválit poměrně rychlou odezvu na zapnutí pomocí gesta.

Střídání světla a stínu hravě zvládá Elemnt Rival již v základním nastavení. Zejména na horském kole v listnatém porostu je překlopení základního zobrazení (černé číslice na bílém pozadí) rychlé, spolehlivé a plynulé. Radost pohledět! Při trojřádkovém zobrazení dat oceníte co největší číslice. Takové nastavení umožňuje nejlépe Forerunner 955 (bez popisků). Elemnt Rival upřednostňuje horní a spodní řádek na úkor prostředního (povedeně zvětší data při zakrytí popisků), Apex upozadí spodní řádek v reverzním zobrazení. Které zobrazení je podle nás nejlepší? To, které nabízejí Grit X Pro a Forerunner 955 Solar, zvětší prostřední řádek, a výrazně tak navýší čitelnost vybraného údaje.

K čitelnosti dat ještě poznámka u modelu Forerunner 955 Solar. Nabíjecí panel má podobu okruží aktivního displeje. Při sportu solární nabíjení nepomůže, ale při běžném používání dokáže udržet úroveň baterie na výchozím stavu po celý den. Povedené! Pro čitelnost dat se nám ale výrazná lesklá plocha kolem celého displeje jeví jako poměrně rušivá. Zejména při použití na přímém slunci vrhá okruží prasátka a odvádí pozornost od dat na hodinkách. Po čase si na to zvykáme, přesto panel působí příliš výrazně.

Venkovní plavání

Pro plavání v otevřené vodě jsme si pro vybrané modely připravili oříšek v podobě záznamu trasy podél břehu (hráze) rybníka provázející zahnutí za ostroh břehu s následným vyhnutím se stavidlu zasahujícímu dovnitř rybníka. To v předchozích letech činilo některým testovaným modelům nepřekonatelné potíže a záznam pak vykazoval nesmyslnou délku, plavání po cestě na hrázi či přímo v lese nebo „proplavání“ stavidlem. Jak se s tím popasovaly vybrané modely?

Garmin

Naměřeno 1874 m (reálná vzdálenost vzdušně 2050 m), nepřesná vzdálenost, záznam zakreslen s opakovaným zkrácením přes ostroh, špatně zakreslený záznam plavání kolem stavidla, zataženo, oblačnost, před bouřkou

1983 m (reálná vzdálenost vzdušně 2050 m), chyby v záznamu na obrátce a dvakrát zaznamenané nerealizované podplavání stavidla

Polar

Naměřeno 2247 m (reálná vzdálenost vzdušně 2050 m), záznam trasy poměrně dobrý s jedním nerealizovaným odskočením na břeh, správně zakresleno vyhnutí se stavidlu či místo obrátky 2290 m (reálná vzdálenost vzdušně 2050 m), záznam trasy velmi přesný, bez odskočení na břeh, včetně přesně zobrazené chyby testera vinou nepozornosti a vykreslení změny směru

Amazfit

Naměřeno 2200 m (reálná vzdálenost vzdušně 2050 m), plaváno bez přerušení, záznam trasy výborný, s jedním drobným nerealizovaným dotekem břehu

Coros

Naměřeno 1708 m (reálná vzdušná vzdálenost 1600 m), kvalitní záznam samotného plavání včetně vyhnutí se stavidlu, s opakovaným nerealizovaným odskočením na břeh při pauze, plaváno jako 4×400m s pauzou 1 min

Wahoo

Naměřeno 1650 m (reálná vzdušná vzdálenost 1600 m), záznam trasy naprosto v pořádku, včetně obrátek a vyhnutí se stavidlu

Nejblíže realitě byl model Wahoo (odchylka 50 m), následoval Garmin s odchylkou 67 m. Výraznější odchylky jsme naměřili u modelů Apex (108 m), T-Rex (150 m) a Polar (necelých 200 m). Kvalitu záznamu zpravidla ovlivnilo plavání s pauzou 1 min při obrátce po 400 m, tam nejčastěji záznam „ujížděl“ v průběhu pauzy na břeh (nejvíce u Corosu). Při souvislém plavání nebyl se záznamem nijak zásadní problém. Větší chyby v záznamu jsme zaznamenali u Garminu při plavání za nízké oblačnosti, těsně před bouřkou. To vykazoval záznam výraznější chyby jak u plavání kolem stavidla, tak při plavání kolem záhybu břehu. Zajímavé je, že chyby byly u Garminu opakovaně (i při pěkném počasí) v záznamu úseku plavaném s hodinkami blíže u břehu (levá ruka). Jak stavidlo, tak výběžek břehu pak v záznamu nebyly zakresleny správně. Při plavání s hodinkami dále od břehu je ale záznam naprosto v pořádku.

Nositelnost

Pohodlné nošení ovlivňuje kromě výše zmíněných řemínků především hmotnost jednotlivých modelů. Z řady modelů s hmotností kolem 50 g lehce vybočuje Polar Grit X Pro s 79 g. Navýšení hmotnosti však kompenzuje nejvýraznější odolností (safírové sklíčko) z testovaných modelů. Jak při tréninku, tak i při závodu hodnotíme nositelnost všech modelů jako velmi příjemnou. Modely Coros, Garmin a Wahoo s ohledem na výšku těla můžeme doporučit jako vhodnější při plavání v neoprenu, z důvodu snadného převléknutí rukávu. Nejmasivnější model Amazfit vyžaduje přeci jen opatrnější svlékání neoprenu, tak aby nedošlo k jeho poškození.

Výdrž baterie

Naprosto bez limitů. Z pohledu výkonnostního triatlonisty s celkovým objemem tréninku kolem deseti hodin týdně je výdrž baterie naprosto luxusní. Ani případná delší vyjížďka na kole ani více tréninků za den nevyžadují každodenní nabíjení. V uvedeném objemu tréninků budete nabíjet jednou týdně. Výdrž sporttesterů dnes výrazně převyšují časové možnosti amatérských sportovců a je tak skoro s podivem, že se jednotlivé značky předhánějí v hodinách slibované výdrže baterie. Přitom bez možnosti dobití se dnes ocitneme zcela výjimečně, a pokud, tak jen na několik málo dní v roce.

Cyklistika a běh

Coros – výrazné číslice, za jízdy trochu hůře čitelný spodní řádek (reverzní zobrazení) je dobré si rozvrhnout co na nej zvolíte, příjemné je ovládání korunkou, hodinky jsou pohodlné na ruce i při vícehodinovém tréninku

Wahoo – povedené grafy převýšení a srdeční frekvence, pohodlně sledovatelná data za jízdy, skvělé reverzní zobrazení dat ve stínu, vše potřebné v základním nastavení, včetně úrovně baterie, přehledné souhrnné zobrazení mezičasů

Polar – možnost volby záznamu odděleně pro silniční a horské kolo, pěkně čitelný prostřední řádek, dobře dostupná a výrazná tlačítka, odolnost pro Xterru nebo trénink v náročnějším te­rénu

Garmin – skvělá čitelnost dat, pohodlné ovládání, možnost individuálního nastavení, pokročilejší nastavení pro intervalové tréninky

Amazfit – perfektní čitelnost dat, graf srdeční frekvence a mapka trasy v základním nastavení, podrobný souhrnný přehled dat z tréninku přímo v hodinkách

Triatlon

Garmin – perfektní čitelnost dat, pozor na nechtěné zastavení aktivity místo přechodu na další disciplínu (tlačítko lap a start/cíl na jedné straně), jako povedené hodnotíme rozvržení pěti obrazovek pro každou disciplínu, včetně zobrazení celkového času triatlonu v průběhu cyklistiky nebo běhu

Polar – až tři obrazovky pro disciplínu, jednotlivé disciplíny ukončíte tlačítkem stop a po přechodu depem odstartujete další disciplínu tlačítkem start, střídání tlačítek vyžaduje trochu více soustředění

Coros – pět obrazovek pro každou aktivitu, plavání včetně teploty vody, přechody odmáčknete stejným tlačítkem jako start, to může být trochu matoucí, protože z tréninku máte zažité použití tlačítka lap, na kole povedené zobrazení času cyklistiky a průběžného času závodu na jedné obrazovce, možnost držet intenzitu běhu podle wattů, v cíli (po běhu) nedojde k ukončení závodu, ale načítá se čas dalšího depa, je nutné zmáčknout tlačítko ukončení dvakrát

Amazfit – závod lze odstartovat dotekem, nebo tlačítkem, pak dojde k automatickému uzamčení obrazovky, tlačítkem mezičasu (vpravo dole) ukončíte disciplínu, tlačítky vlevo lze rolovat pěti přednastavenými obrazovkami, na hlavní obrazovce běží celkový čas i čas probíhající disciplíny, pěkný je přehled mezičasů po skončení závodu

Wahoo – přehledné zobrazení dat na třech, při měření mezičasů na čtyřech obrazovkách, celý závod zvládnete pouze na dvě zmáčknutí (start / stop), reakce na přechody mezi disciplínami je velmi dobrá, občas zaznamenáme pomalejší odezvu na přechod z plavání na kolo (v řádu desítek metrů), přechod z kola na běh je naprosto bezproblémový, zejména pro supersprintové a sprintové distance skvělý produkt

Přehled testovaných produktů:

Hmotnost / cena / přednosti / nedostatky

Amazfit T-Rex 2

66 g / 5 590 Kč / poměr cena výkon, čitelnost displeje / dostupnost tlačítek

Coros Apex 46 mm Premium

57 g / 9 360 Kč / ovládání korunkou, nositelnost, výdrž baterie / plný řemínek

Garmin Forerunner 955 Solar

54 g / 15 990 Kč / výdrž baterie, velikost displeje / nepřesnost záznamu plavání

Polar Grit X Pro

79 g / 13 490 Kč / odolnost, design / vyšší hmotnost

Wahoo Elemnt Rival 54 g / 8 290 Kč / jednoduchost, tréninkové nastavení, řemínek / výběr displejů

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 19.07.2022 18:46:55

Velké cenové rozdíly, prodlužující se výdrž baterií, rostoucí kvalita displejů i přesnost měření mimo vodu. To je aktuální situace u sportovních hodinek, se kterými můžete vyrazit na triatlon. Náš test ukázal velmi dobrou použitelnost pro trénink i závod cenově pořádně rozevřeným spektrem modelů. I ty levnější zvládnou multisportovní trénink hravě, přehledně, bez problémů s výdrží. Se záznamem plaveckých dat do mapy ale stále trochu bojují i lídři trhu.
Odkaz na článek

avatar

freedudy muž 21.07.2022 19:01:34

Pěkný článek děkuji :) Škoda, že tam není ještě značka Sunnto např. 9 Peak či 9 Baro :-)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.