Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Scott Comp 3 rozdělí běžce přes patu a přes špičku

TEST: Scott Comp 3 rozdělí běžce přes patu a přes špičku

Aleš Tvrzník | 03.07.2008 | přečteno: 22722×

Scott Comp 3 je designově povedená neutrální bota na silnici a tvrdý povrch pro základní objemový trénink. V našem testu ale rozdělila běžce na dva tábory: hobíci přes patu tleskají výtečnému tlumení umožňujícímu naběhat v pohodě delší tréninkové dávky, závoďáci přes špičku však hudrají na její vysokou tvrdost a radí použít botu spíše na úseky.

Zatímco švýcarská firma Scott si za půl století své existence získala své příznivce zejména z řad lyžařů a bikerů, mezi běžci byla u nás až donedávna prakticky neznámým pojmem. Letos premiérově přichází i na český trh a oslovuje běžeckou komunitu, čímž automaticky vyvstávají otázky, zda se i v tomto segmentu trhu zařadí mezi ostřílené matadory a jak si mezi mnohem známějšími a renomovanějšími značkami povede. 

Pro redakční test jsme dostali dva modely: Scott Comp 3 a Scott Makani. S výsledky testu prvního modelu vás seznámíme dnes, druhý představíme v dohledné době.

CHARAKTERISTIKA

Scott Comp 3 je výrobcem charakterizován jako lehká (285 g – US 9),  tlumivá bota vhodná pro dlouhé běhy umožňující ovšem i rychlejší tréninky na silnici nebo jiném tvrdém povrchu pro běžce do 80 a běžkyně do 65 kg bez biomechanických problémů. Tím je myšlena optimální technika došlapu přes vnější stranu paty a bez výraznějšího propadu uprostřed oporové fáze (fáze kontaktu nohy s podložkou). 

Optimální biomechanice odpovídá i celková konstrukce boty. Markantním znakem mezipodrážky je tlumící systém jak v zadní, tak i přední části boty. Střední můstek přechází typicky pro značku do mezipodrážky formou ležatého „x“ a opticky dále i do svršku boty. Nápadná a pro značku rovněž charakteristická je i výztuž svršku v místě největšího ohybu přední části boty, která postupně přechází ve spodní očko pro tkaničky. Protože bota už na první pohled působí velmi svěžím a dynamickým dojmem, zajímalo nás, zda splní očekávání i v praxi.

PATA VS ŠPIČKA

Jednotliví testeři v modelu naběhali až 200 kilometrů, což je určitě pro odhalení jeho základních funkčních vlastností dostačující. Přitom se jednomyslně shodují na optimálním tlumení boty a to při všech rychlostech běhu.Ovšem za předpokladu, že je dokrok veden skutečně přes vnější stranu paty. V opačném případě, respektive při dokroku na celou patu, jsou tlumivé vlastnosti boty logicky horší.

Běžci shodně uvádějí i velmi dobrou stabilitu modelu ve směru podélné osy chodidla. Boty vykazují vyšší torzní vlastnosti, jenž jsou dány konstrukcí středního můstku.

Tato vlastnost boty sice teoreticky předurčuje i pro velmi rychlý běh, který ovšem vyžaduje aktivní odraz z přední části chodidla a ten bota nepodporuje. Tento fakt je z konstrukčního hlediska způsoben tlumením v přední části mezipodrážky. 

Podrážka boty, přesněji řečeno její vzorek při testu fungoval naprosto v souladu s určením obuvi. Boty tedy na silnici a zpevněných cestách vykazovaly dostatečnou přilnavost i dobrou trakci a přitom se vzorek zanášel blátem či kaménky jen minimálně. K těmto vlastnostem jeden z testerů dodává „Běh po vlhké dlažbě nebyl problematický, stejně tak na mokré trávě boty dobře držely“. 

Jako určitý nedostatek lze spatřovat větší opotřebení podrážky po uběhnutí 150 kilometrů na vnější (malíkové) straně přední části boty. Tato skutečnost byla ovšem pravděpodobně způsobena tendencí k supinaci jednoho z testerů. Ostatní podobný problém neuvedli. Tvrdší karbonová pryž v patní části podrážky zůstala prakticky „netknutá“.

Co se týká svršku boty, shodli se testeři téměř jednohlasně, že výborně obepíná nohu, ochrana nohy a prstů je dostatečná v souladu s určením boty (tedy na silnici ale ne ve složitějším terénu s větvemi a kořeny). Díky stabilizační obšívce při běhu převládal pocit zpevněné paty. Vzdušný svršek je poměrně dobře prodyšný navenek (nohy se příliš nepotí), ale v této materiálové skladbě samozřejmě není schopen zabránit průniku vody dovnitř. Při běhu v dešti se noha namočila přibližně po 20 minutách.

Běžci se shodli i na vnitřku obuvi, kdy jeden z nich uvádí: „Maximálně pohodlná bota, na noze není vůbec cítit, nikde netlačí ani nedře“. Jako bezproblémová se jevila i údržba obuvi (čištění vzorku, mezipodrážky i praní), která v průběhu testu nijak nezměnila funkční vlastnosti bot. I při hodnocení celkového estetického dojmu z obuvi se nejčastěji objevovalo slůvko „vynikající“.

ZÁVĚR

Podtrženo a sečteno lze běžeckou terminologií říci, že Scott Comp 3 jako nováček na startovním poli velmi mile překvapil, neztratil se, a rozhodně sebevědomě šlape na paty i ostříleným a tradičním matadorům, resp. zavedeným značkám na našem trhu. I v případě Scott Comp 3 ale platí, že musí být správně „indikován“. 

Tento model výborně poslouží jako lehká tréninková bota na tvrdý povrch náročnějším běžcům s neutrální či mírně supinační technikou došlapu (oporové fáze) pro základní objemový trénink, případně i pro svižnější tempa, v obou případech ovšem za předpokladu běhu přes patu. Za těchto podmínek stále disponuje vynikajícím tlumením, není ale vhodný pro vyloženě rychlé tréninky běhané přes špičku.


 

KLADY
- kvalitní tlumení dopadu přes patu
- nízká hmotnost (285 g)
- bota drží i na mokré silnici
- dobrý pocit uvnitř boty
- minimální zanášení podrážky nečistotami a kamením, navíc snadno omyvatelné
- dobrý poměr cena – výkon

ZÁPORY
- tvrdý dopad pro závodní běžce běhající přes špičky
- systémem odvětrávání bota dlouho neodolá vlhku a dešti
- širší kopyto je nevhodné pro běžce s úzkou nohou.


BOTY DO TESTU POSKYTLA SPOLEČNOST SCOTT SPORTS, VÝHRADNÍ DOVOZCE BĚŽECKÉ OBUVI SCOTT


DISKUTUJTE O BOTÁCH SCOTT NA FÓRU

VÍCE INFORMACÍ O SCOTT COMP 3 – PÁNSKÁ VERZE

VÍCE INFORMACÍ O SCOTT COMP 3 – DÁMSKÁ VERZE

RECENZE V NĚMČINĚ (4MB!)

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 03.07.2008 07:40:11

Jsem rád že tyhle recenze děláte. Už se těším na PearlIzumi Syncro Seek II – to by měla být konečně botka pro mě.

administrator 03.04.2010 13:32:31

Scott Comp 3 je designově povedená neutrální bota na silnici a tvrdý povrch pro základní objemový trénink. V našem testu ale rozdělila běžce na dva tábory: hobíci přes patu tleskají výtečnému tlumení umožňujícímu naběhat v pohodě delší tréninkové dávky, závoďáci přes špičku však hudrají na její vysokou tvrdost a radí použít botu spíše na úseky.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.