Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nordic Walking je šetrnější než běh

Nordic Walking je šetrnější než běh
foto: Autor:Hana Šlegrová

Roman Skalský | 06.04.2009 | přečteno: 24102×

Necítíte se na běh, ale váš sportovní duch se v přírodě nespokojí s pouhou chůzí? Nebo někdy nemáte podmínky k běhání? Co zkusit Nordic Walking? Nordic Walking možná pro někoh zní hodně tajemně, ale je to vlastně jen běžná chůze se speciálními hůlkami. Tato zajímavá a atraktivní forma pohybu se nejprve dostala z Finska do celé Skandinávie. Odtud byl již krůček do zbytku Evropy. I u nás pozvolna roste počet příznivců.

Výhody

V čem spočívá jeho kouzlo? Technika pohybu není příliš složitá a velice brzy se ji naučí prakticky každý. Ani potřebné vybavení není nijak drahé, navíc je bez problému můžete zabalit do zavazadla, ať cestujete kamkoli. Prakticky všude máte jistotu, že svůj sport budete moci provozovat bez ohledu na počasí, přírodní podmínky nebo fyzickou zdatnost a počet svých společníků. Je možno jej provozovat celý rok, kdekoliv a ve všech věkových a výkonnostních skupinách, protože jeho sportovní úroveň lze velice lehce přizpůsobit vlastní fyzické kondici.

Při správné technice se zapojí až 90% svalstva. Oproti běžné chůzi spotřebujete mnohem více energie. Důsledkem toho je zvýšená srdeční činnost v příznivém pásmu zátěže. Tím je Nordic Walking vhodný i jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Při Nordic Walkingu můžete spálit za hodinu až 600 kcal. Více spotřebujete už jen při poměrně rychlém joggingu, ale zde odpadá nadměrná zátěž kloubů způsobená nárazy. Navíc díky holím přenesete část své hmotnosti na svaly paží a odlehčíte nohy. Proto mohou, v rámci možností, provozovat Nordic Walking i lidé, kteří mají nějaké problémy s klouby dolních končetin. Hole vám též pomohou  narovnat záda při chůzi.

Nordic Walking jako rehabilitační prostředek

Nordic Walking lze doporučit též při rehabilitaci po operaci nohou. V neposlední řadě musíme též zmínit přínos Nordic Walking na svaly paží, zejména pro triceps. Tento sval, který bývá ve vyšším věku povolený, je možné jednoduše zpevnit právě za pomoci Nordic Walking. Při každém pohybu ruky vzad se tento sval aktivuje a tím ho můžete bezbolestně posílit.

Výška holí

Jsou dva způsoby jak určit výšku holí. Prvním je vynásobení výšky těla koeficientem 0,66 a druhým (jednodušším) je pravidlo, že rukojeť musí být  v úrovni pupku.

Technika Nordic Walking

Správná technika Nordic walkingu není složitá, má však svá specifika.  Zvládnout ji vám velmi pomůže správná velikost holí, jejich výška a délka kroku v součinnosti se správným pohybem rukou. Hole se při chůzi odrážejí a pomáhají nám v pohybu vpřed. Nikdy jimi nemíříme před sebe.

Při chůzi Nordic Walking musíme chodit diagonálně, levá ruka jde dopředu s pravou nohou a naopak. Přední hůlku s rukou držíme nataženou, ale jen do úrovně pupku a druhou držíme co nejvíce dozadu. Hůlky zůstávají vždy vzadu. Při chůzi nesmíme zapomínat na ruce, musí neustále pracovat. Proto je ruka vepředu zavřená a pevně svírá hůlku a ruka vzadu zůstává otevřená.

Kde si to mohu zkusit

Jednou vidět je lepší než tisíckrát slyšet. Vy se na Nordic Walking budete moci nejen podívat, ale vyzkoušet jej na vlastní kůži. Na Běhu Kerteamu, který se jako každoročně uskuteční na velikonoční sobotu dopoledne, přichystali pořadatelé novinku, vložený závod v Nordic Walkingu na 6 kilometrů se startem v 10.00. Pro zájemce bude před závodem provedena instruktáž. Závod je možné samozřejmě pojmout i jako výšlap s krásnými vyhlídkami, protože trasu tvoří jeden velký kopcovitý okruh okolo celého Chuchelského háje. Na místě bude k dispozici omezené množství hůlek, ale zájemcům o start doporučujeme přinést si hůlky vlastní.


Další informace o Běhu Kerteamu včetně propozic naleznete v naší termínovce.

Více informací o mladé sportovní disciplíně se můžete dozvědět na stránkách České asociace Nordic Walkingu

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

šaryl muž 07.04.2009 21:10:57

…sorry,ale raději budu běhat dokud to jen půjde a až to nepůjde,pak budu chodit jenom pěšky – clasic a ruce si pak vytrenuji,střídavě levou a zase pravou – to namísto těch hůlek,při tom zdvihání toho půllitru ,to když zapěškujem někde – clasic ,do té nejbližší hospody !…jo,a až to nepůjde ani pěšky – clasic,pak přijdou na řadu teprve ty hůlky – neclasic,tedy ty berličky…tak teda sorry !

administrator 03.04.2010 13:32:52

Necítíte se na běh, ale váš sportovní duch se v přírodě nespokojí s pouhou chůzí? Nebo někdy nemáte podmínky k běhání? Co zkusit Nordic Walking? Nordic Walking možná pro někoh zní hodně tajemně, ale je to vlastně jen běžná chůze se speciálními hůlkami. Tato zajímavá a atraktivní forma pohybu se nejprve dostala z Finska do celé Skandinávie. Odtud byl již krůček do zbytku Evropy. I u nás pozvolna roste počet příznivců.


Odkaz na článek
avatar

Koukall muž 29.01.2014 09:46:38

>> šaryl, 07. 04. 2009 21:10:57

Neodsuzujte něco, co jste nejspíš ještě ani nevyzkoušel. Obliba těchto holí stoupá i u mládeže a lidi provozující nordic walking lze potkat skoro při každém výšlapu a tůře takže na nich asi něco bude. Doporučuji si je vyzkoušet a až teprve pak soudit. BTW vyzkoušet je jde i zcela zdarma např v rámci http://www.nordicsports.cz/akce/ Sám jsme tak začínal.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.