Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh a svět IT: podcasting se rozjíždí

behej.com | 10.10.2006 | přečteno: 24431×

Ve druhém díle seriálu o užití IT při běhu se zaměříme na podcasting, poměrně mladou ale dnes již hojně využívanou metodu šíření informací v digitální formátu mp3. Zatímco u nás si toto „rádio na přání“ zatím jen razí cestu na výsluní, v zahraničí již existují specializované podcast relace pro běžce.

Prvně bylo slova podcasting použito v roce 2004, samotný koncept je však podstatně starší. První nástin této technologie se objevil již v říjnu roku 2000, více informací naleznete v anglické verzi Wikipedie: History of Podcasting. 

O rok později bylo editory New Oxford American Dictionary vybráno jako „slovo roku“, a tím bylo také prvně definováno jakožto „digitální záznam radiového vysílání či podobného programu, zpřístupněného na internetu pro následné stáhnutí do přenosného přehrávače“. 

Slovo Podcasting lze rozdělit na pod (odvozeno z iPod, nejrozšířenější hudební přehrávač od firmy Apple) a casting (anglický termín pro vysílání). Hlavní odlišnost od „tradičního“ rádia spočívá v tom, že se programy (podcasty) stahují z internetu pomocí speciálních programů, podcatcherů (např. Juice). 

Jejich nabídka se neustále rozšiřuje, a přináší tak další a další usnadnění. U většiny stačí přidat tzv. RSS kanál, který se postará o aktualizace a samotné stahování. Jakmile se objeví nový díl vašeho oblíbeného podcastu, podcatcher jej automaticky stáhne na pevný disk a co s audio souborem uděláte dále, záleží jen na vás (stáhnutí do MP3 přehrávače se běžci samo nabízí). 

Buďto si jej poslechnete přímo, a zpříjemníte tak práci na PC, anebo použijete přenosný přehrávač. V tom spočívá největší výhoda podcastů – jsou vždy a všude s vámi. Máte také možnost „skippingu“, tj. skákání. Pokud se vám něco nezamlouvá či nelíbí, jednoduše danou pasáž přeskočíte. Zkrátka a dobře, posloucháte jen to, co chcete, a to kdekoliv a kdykoliv…

Podcasting v ČR zatím není příliš rozšířen. Jediným větším médiem, které podcasty nabízí již delší dobu a které má velký náskok před konkurencí, je Český rozhlas. Jeho Rádio na přání čítá více než 25 tisíc zvukových souborů. Pomalu se ale přidávají další – Evropa 2, Expresradio či Respekt (viz. text Ondřeje Austa v Lidových novinách, Podcasting se rozmáhá i v Česku, 25. srpen, 2006).

O tom, že jde o „velkou věc“, svědčí krom jiného také první seminář o podcastingu, který v Praze koncem sprna zorganizovala již zmiňovaná firma Apple. Adam Javůrek, šéf internetových projektů časopisu Respekt, ve své prezentaci tvrdil, že do jednoho roku spustí tu či onu variaci podcastingu 52% tištěných médií. 

Javůrkova prezentace, stejně tak jako prezentace dalších, je dostupná na stránkách firmy Apple. Více informací o průběhu semináře a fotografie naleznete na vynikajícím českém Podcast blogu.

Velkou část současné produkce podcastů tvoří ryze hudebně zaměřené show, které se – vzhledem ke složité situaci s copyrighty a problematikou intelektuálního vlastnictví obecně – zaměřují především na tzv. nezávislé umělce či skupiny a pomáhají jim s prezentací nejen jejich práce. Pokud  vás tradiční rádia a jejich neustálé opakování několika „popsongů“ příliš nebere, je to skvělá alternativa. K vyhledání toho správného podcastu použijte třeba Podcast Alley.

Pro běžce lze doporučit doporučit anglickou show s názvem Phedippidations, kterou jsme zmiňovali v prvním díle našeho seriálu. Jedná se o týdenní podcast, jenž produkuje Steve Runner. 

Doposud bylo nahráno a zpracováno celkem 59 epizod, průměrně trvajících kolem 50-ti minut. Ta poslední byla pořízena během 7 mil dlouhého Falmouth Road Race, v němž Steve soupeřil se svým kamarádem Joe. Mnohé určitě zaujme epizoda 41, která byla pro změnu nahrána během Bostonského maratonu

Za zmínku určitě stojí také to, že podcast Phedippidations byl nominován v rámci Podcast Awards 2006 v kategorii Health&Fitness.

Steve Runner je rovněž jeden z organizátorů World Wide Půlmaratonu, který se uskuteční druhý říjnový víkend a který je zajímavý hned v několika ohledech. Jak název napovídá, hlavní idea spočívá v tom, že se zúčastní lidé z každého kontinentu. Doposud se přihlásilo více než 330 běžců z 20 zemí. 

Originální je tento půlmaraton díky netradičnímu pojetí  – nebude se závodit pouze na jednom místě. Každý závodník si zvolí svou vlastní trasu – popř. oficiální závod – v délce 13.1 mil (21 km), poté svůj výsledný čas zašle organizátorům a ti následně určí pořadí vítězů. Veškeré potřebné informace a možnost registrace najdete  na oficiálních stránkách WW Půlmaratonu.

Navštivte také stránky podcastu Running From the Reaper, jenž produkuje Nigel z Velké Británie. Tento podcast bude užitečným zdrojem pro ty, kteří se rozhodnou půlmaratonu zúčastnit, zaměřuje se totiž zejména na trénink a přípravu.

Dalším zajímavým zdrojem je iRunningRadio, kde je k dispozici nepřeberné množství rad, doporučení a tréninkových plánů. Pokud běháte s mp3 přehrávačem, třeba oceníte „na míru“ (v běžeckém žargonu bude příhodnější „na kilometry“) sestavené playlisty. V sekci oblíbené naleznete další zajímavé podcasty, povětšinou ovšem s jinou než běžeckou tématikou.

Jako inspirace možná poslouží podcast Burning 20, který vznikl v loňském roce, a dle jeho názvu asi správně usuzujete, že má něco společného s hubnutím. Adam Tinkoff z Floridy si vzal předsevzetí, že shodí 10 kilogramů a jako způsob redukce přebytečného zvolil běh. 

Jenže, jaksi mu propadl. Kila jsou již dávno pryč a hlavním cílem je teď úspěšné absolvování Světového Walt Disney Maratonu v lednu.

Další zajímavé odkazy:
http://irunningradio.com/
http://enduranceradio.com/
http://zentri.blogspot.com/
http://www.triathlonradio.com/
http://www.mcmillanrunning.com/podcasts.htm
http://www.runcastweekly.com/

 

Příští díl přinese několik rad a tipů, jak využít PC a internet k měření uběhnutých kilometrů.

Petr Havlík