Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hornická desítka: Moravská oslava běhu

Hornická desítka: Moravská oslava běhu
foto: archív závodu Hornická desítka

Zdeněk Smutný | 05.11.2009 | přečteno: 10843×

První listopadová sobota patří již řadu let Hornické desítce ve Frýdku – Místku. Již 24 let se stává toto město na severní Moravě Mekkou závodníků, od dětiček až po nejstarší veterány. Počtem účastníků hlavního závodu a všech rámcových běhů překonává závod pravidelně tisícovku a řadí se tak k největším bě­žeckým akcím v Čechách a na Moravě.

Nejen naši i zahraniční špičkoví vytrvalci, ale i velké množství kondičních běžců nebo jen běžeckých nadšenců mají tento den červeně zatržený v kalendáři, neboť pro ně znamená důstojnou oslavu konce podzimní sezóny silničních běhů.

Je pravda, že až v posledních letech se závod přenesl do centra Frýdku, dřív se běhával na jiné, patnáctikilometrové trati Paskov – Staříč – Paskov. Změna závodní trati ovšem této sportovní akci, která nabývá čím dál víc a víc gigantických rozměrů, velmi prospěla.

Pořadatelé z TJ Slezan Frýdek – Místek objevili ideální rovinatou trať po silnici v centru a v přilehlém parku, kde se hlavní závod dospělých na 10 km běží na třech okruzích s vyloučením silničního provozu. Na nesmírně rychlé trase s minimem ostrých zatáček si může každý otestovat svojí výkonnost a také se pokusit vytvořit si svůj osobní rekord, či případně nejlepší letošní výkon na této vzdálenosti.

Prezentace startujících, kteří měli možnost přihlásit se už dávno předem, začíná již od 11:30 v Národním domě v Místku na Palackého ulici, kde je i startovní čára téměř všech soutěží, ale hlavně také cíl. Již od půl jedné vyrazí na svůj start nejmenší prcci narození v letech 2002–2003. Poté následují jedna kategorie za druhou, ovšem velkou zvláštností dětských soutěží je to, že startují jen s dětmi narozenými ve stejném ročníku a ne, jak je to jinde obvyklé, ve dvouletých kategoriích. Až dorost se vrací k této tradiční české verzi pojetí věkové klasifikace. Součástí sportovního dne je i soutěž škol o hodnotné ceny, kde zvítězí škola s nejvyšším počtem účastníků v závodech mládeže.

Ve 14:45 vyběhnou zájemci Běhu pro zdraví na 1000 metrů dlouhou trať a potom, v 15:15, již bude vše nachystáno ke startu hlavního závodu, s nímž, díky velké průchodnosti vybrané trasy, poběží i Kondiční běh na jeden okruh, tedy 3333 metrů.

Minutu po tomto startu si zkusí svůj možná i první závod ti nejmenší účastníci, tedy děti ročníku 2004 a mladší, které též vyrazí na 150 metrů dlouhý běh. Některé i s plenami.
Od 16 hodin následuje vyhlášení vítězů mládežnických kategorií i s losováním dětské tomboly, pro něž je připraven zábavný program, který jim zpříjemní čekání na výsledky. Od pěti hodin odpoledne pak proběhne losování tomboly Běhu pro zdraví a Kondičního běhu včetně vyhlášení soutěže škol a hned nato pak nastane vrchol večera, a to slavnostní vyhlášení výsledků hlavního závodu a také jeho tombola. Vše proběhne v sále Národního domu v prvním patře.

V loňském roce se postavilo na start rekordních 1439 účastníků ve všech kategoriích a po potížích se sponzory v počátku letošního roku, kdy dokonce jednu chvíli proběhla tiskem šokující zpráva, že letos se závod neuskuteční, může duchovní otec frýdecké atletiky a ředitel celé této akce Josef Nejezchleba hlásit: „Nakonec se všechno v dobré obrátilo. Hornická desítka se uskuteční a my jsme na ni dobře připraveni. Odpadla nám sice řada tradičních sponzorů, ale objevili se naštěstí jiní, takže závod může proběhnout opět na vysoké úrovni."

Podstatné je to, že zůstali dva hlavní partneři akce, statutární město Frýdek – Místek, pod jehož záštitou i celý sportovní den proběhne, a OKD, a.s. Důl Paskov. O zbytek se podělila  řada dalších firem, za což jim organizátoři nesmírně děkují. Bez nich by se do tak rozsáhlé sportovní akce nemohli vůbec pustit.

Pořadatelé na oplátku dají do této největší běžecké sportovní události roku na severu Moravy celou svou duši a nic neponechají náhodě. K dokonalé organizaci a preciznímu zabezpečení celého závodu navíc přidávají i ochotu a úsměv na každém kroku. Pro jedinečnou a dokonalou atmosféru získává tato běžecká soutěž čím dál větší oblibu a každý, kdo jednou okusil její chuť, pravidelně se a velmi rád do Frýdku – Místku vrací.

Pokud tedy ještě nevíte, kam v sobotu 7. listopadu vyrazit na závody, vězte, že tam vás rádi uvítají a je stále možné se přihlásit až na místě.


ÚDAJE K ZÁVODU V TERMÍNOVCE