Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimní běžecká příprava Ironmana (1.)

behej.com | 31.10.2006 | přečteno: 7665×

Dnešním dnem startuje nový seriál, v němž vám budeme každé úterý přinášet tréninkový deník Michala Jaloveckého. Michal si vytkl za cíl připravit se přes zimu na zlomení tříhodinové mety v dubnovém maratónu, čili jak patrno, jeho rady budou hlavně směřovat ambicioznějším běžcům.


Po maratonu ve Stromovce jsem zařadil v tréninku převážně volno. Trochu mě pobolíval nárt pravé nohy. Na sobotu jsem pak přislíbil svou účast Petru Lhotovi na tradiční uzávěrce sezóny při podzimní pečecké desítce. Závod jsem tak pojal jako dobrý tempový trénink ve čtyřkovém tempu.

Mám před sebou přípravu na novou sezónu, jako triatlonista se přes zimu věnuji především nabírání objemů v běhu, zjara pak i na kole. V plavání stalé pracuji na technice pod vedením Petra Valeše (etriatlon.cz), což je zřejmě záležitost, které se budu věnovat až do triatlonového důchodu.

Hlavní náplní zimního tréninku je však běh, přes zimu mám na něj dost času. Pokud je běžecká příprava v tomto období poctivá, pak jsem schopen z ní žít celou závodní sezónu. Oproti kolu je výhodou, že se dá odtrénovat i po tmě a ve velmi chladném počasí. Zatímco na jaře a v létě není čas se běhu věnovat a objem klesá, tak v zimě se můj měsíční běžecký objem dostane přes 300km. 

Proto jsem si vytkl za cíl přes zimu se připravit na maratón tak, abych ho v dubnu zaběhl pod tři hodiny (což se mi na podzim o pár vteřin nepovedlo). Letošní zimní příprava bude však i v něčem odlišná od těch předchozích. Od léta jsem začal pracovat v Polsku a tak jsem zvědav, jak se tato změna projeví v mojí přípravě. Doufám, že jedině kladně. 

První listopadový týden chci věnovat ještě rehabilitaci nártu tak, abych se mohl od dalšího týdně plně pustit do zimní přípravy, která u mě tradičně startuje 1.listopadu. V tomto týdnu bych rád doléčil nárt a proto jsou zařazeny tři dny bez běhu, v kterých půjdu pravděpodobně plavat a možná ještě nějakou další rehabilitaci.

Michal Jalovecký
30 let, absolvoval přes 100 triatlonů a deset Ironmanů
cíl na jaro: maraton pod tři hodiny (letos Stromovka: 3:00:41)

den
náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí
volný klus
6–8km
úterý

 

 

středa

 

 

čtvrtek

 

 

pátek
volný klus, ABC, 5–10 rovinek
8–10km
sobota
delší běh na tepu do 165/min
15–20km
neděle
delší běh na tepu do 165/min
15–20km