Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Doplňky sportovní výživy - diskutabilní, o to populárnější

Doplňky sportovní výživy - diskutabilní, o to populárnější
foto: Zdenek Krchák

Radek Narovec | 07.07.2010 | přečteno: 17902×

Staly se běžnou součástí jídelníčku dnešního sportovce. Pomáhají k lepšímu výkonu, ale nejsou přitom zakázané a jejich užívání už ani nevnímáme jako neetické. Urychlují regeneraci, nárůst svalové hmoty, oddalují pocit únavy, dodávají tělu účinné látky údajně lépe než obyčejné potraviny. Řeč je o potravinových doplňcích.

Kofein, taurin, kreatin, karnitin, BCAA… pojmy, které znějí jak výkřiky z chemické laboratoře. Některé z nich dokonce v minulosti figurovaly na seznamu zakázaných podpůrných prostředků. Věděli jste například, že od určité úrovně se obsah kofeinu považoval za doping ještě v roce 2003? A nyní vycházejí studie, které vysloveně doporučují jeho konzumaci ve vysokých dávkách pro zlepšení výkonu, mimo jiné v maratonu, i pro utišení svalových bolestí po náročném výkonu.

Dnes jsou podobných látek – nebo směsí s jejich zastoupením – plné regály obchodů a supermarketů. Koupit si je může i malé dítě, nebo třeba dospívající člověk teprve hledající své místo v životě. Leckdy v tom sportovním. A ani si neuvědomuje možná rizika, která na něj číhají.

Tím hlavním je neznalost správného užití, která často přeroste v nesprávné, nadměrné a dlouhodobé užívání látky, která pomůže (často jen placebo efektem) k lepšímu výkonu nebo pocitu výkonnostního růstu. Strach po pár pokusech padá, podpůrný efekt se dostaví, fyzické hranice se posouvají, morální padly již dávno… Všechno se zdá být v pořádku. Ale lékaři varují.

„Nejen vrcholoví, ale i výkonnostní sportovci se snaží o maximální výkon. Kromě tréninkových metod nabízí firmy řadu potravinových doplňků, které mají sloužit ke zlepšení metabolismu, a tím i výkonnosti. Je samozřejmé, že tyto potravinové doplňky neobsahují žádný dopink, jako třeba steroidy, o jejichž škodlivosti není nejmenších pochyb. Obsahují však množství látek, které by teoreticky mohly mít nepříznivý vliv na srdeční sval,“ upozorňuje přední český kardiolog a sám aktivní sportovec Jan Pirk v dopise, který zaslal redakcím sportovních médií.

„Nechci strašit, ale je nutné říci, že nadměrné užívání potravinových doplňků nemusí být tak zcela neškodné, jak výrobci udávají, i když proto jsou jen z části zatím experimentální podklady a část jsou pouze teoretické úvahy fyziologů. Myslím si, že pro rekreační a výkonnostní sportování je nejdůležitější zdravá racionální výživa a naše výkony je potřeba přizpůsobovat zejména věku.“

Rovněž profesor Libor Vítek ze Sportvital.cz nedochází k jasným doporučením ohledně prospěšnosti anebo škodlivosti užívání moderních syntetických látek, jejichž prázdné obaly nacházíme ve velkém na každém nejen běžeckém závodě. Před časem jsme publikovali jeho seriál o jednotlivých látkách a v srpnovém Běhej přineseme jejich nový přehled.

Výrobci servírují jeden nový produkt za druhým, šité na míru snad všem druhům sportu. Jen na českém trhu nyní své produkty nabízí několik desítek značek, z nichž řada cílí i na vytrvalostní běžce.

Pití iontového nápoje, který je dnes běžnou součástí nabídky občerstvovacích stanic i malých přespoláků, se stalo součástí sportu v šedesátých letech minulého století, kdy se objevily první firmy v USA a Japonsku. Již dávno předtím se ale podobné látky používaly v medicíně na podporu uzdravování nemocných.

Řada vynikajících sportovců a osobností se od té doby propůjčila sponzoringu značek. Jen málokterý z nich ale dokáže popsat, jak která látka v těle působí, jaké má vedlejší efekty a nedostatečná doba praxe jim rovněž brání odpovědět na otázku dlouhodobých rizik. Ne náhodou mají skoro všechny na etiketách a příbalových letácích upozornění, že jsou nevhodné pro mladistvé a kojící matky. Ne náhodou jsou rovněž výrazně označeny jen za doplňky pestré stravy. A na tu se často zapomíná!

PODROBNĚJI SE BUDEME VĚNOVAT DOPLŇKŮM SPORTOVNÍ STRAVY V SRPNOVÉM ČÍSLE BĚHEJ

ENERGETICKÉ NÁPOJE A JINÉ LÁTKY NA STRÁNKÁCH WIKIPEDIE

Anketa

Doplňky sportovní výživy, které různými formami zvyšují výkon, se staly běžnou součástí sportu, včetně vytrvalostního běhu. Jsou legální, ale je jejich užívání během závodu i etické?

ano
 
95 hl.
ne
 
18 hl.
Celkem hlasovalo 113 uživatelů.

Komentáře (Celkem 15)

Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 07.07.2010 00:02:58

Staly se běžnou součástí jídelníčku dnešního sportovce. Pomáhají k lepšímu výkonu, ale nejsou přitom zakázané a jejich užívání už ani nevnímáme jako neetické. Urychlují regeneraci, nárůst svalové hmoty, oddalují pocit únavy, dodávají tělu účinné látky údajně lépe než obyčejné potraviny. Řeč je o potravinových doplňcích.
Odkaz na článek

avatar

Valašské Meziříčí

Celkem 108 km
Minulý měsíc 0 km

Kaderas muž 07.07.2010 10:28:40

To je téma :-) Osobně piju po běhu a někdy před během gainer. Jsem drobné postavy a abych během zbytečně neshazoval váhu, udržuju se gainerem. A jsem spokojený, co běhám tak jsem si zpevnil tělo a docela se spravil. Jiné doplňky nepoužívám, zatím nemám potřebu. V přiměřené míře to dle mého neškodí.

avatar

Týn nad Vltavou

Celkem 7929,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:00 (2010)
půlmaraton: 1:27:23 (2010)
maraton: 2:58:35 (2010)

kleinovi muž 07.07.2010 20:51:47

Nebezpečí vidím hlavně u posilujících pubescentů,tam skutečně vzniká mentální závislost velmi snadno.Ale chyba je i v tom,že v obchodech nejsou kvalifikovaní prodavači s vlastní zkušeností,ale pouze podavači se snahou prodat komukoli cokoli.
Celkově jsem zastánce doplňků,ale ne všech a pro všechny.

Motto: Chceš-li mít úspěch ,pracuj tvrdě ,nikdy se nevzávej a pěstuj v sobě posedlost.
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 07.07.2010 23:30:56

Prosel jsem si obdobim, kdy jsem zkousel ruzne vyzivove doplnky, napriklad Carnitin, BCAA a nabuzovace pro zavody. Ale osobne jsem nepozoroval zadne zasadni ucinky.

Nerikam, ze nemaji smysl, ale myslim si, ze jejich hlavni poslani by melo byt DOPLNIT stravu, pokud v ni neco chybi. Pokud clovek muze a ji dostatecne pestre, tak vsechny tyhle „superlatky“ prijima v dostatecnem mnozstvi.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 08.07.2010 08:06:46

>> EdCable, 07. 07. 2010 23:30:56

Můžu se zeptat, jak jsi upravil svou stravu? Případně sportovní ambice?

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 08.07.2010 10:27:16

>> Radek Narovec, 08. 07. 2010 08:06:46

Upravil? Nijak zasadne, hlidam si akorat zeleninu, do ktere se musim obcas krapet nutit, protoze nejsem zvykly z domova. A v narocnejsich tydnech pak dbam hlavne na dostatecny prisun sacharidu. Jinak jim podle chuti a prakticky vsechno. Ale jiste by se nasly chyby „jaxvine“;-) Vzdelavani se co a jak jist je dlouhodoby proces..

Svoje ambice neuvazuji prilis v ciselnych vykonech, na podzim jdu nejspise ctyri vytrvalostni akce a pouze jedna se bude zasadne merit na cas – Salmon Run – Pes Putidus – Maraton ve Stromovce – Terra Incognita. Ten maraton bych rad sel pod 3:30, zlepseni osobaku o pul hodky by mi nevadilo.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 8501 km
Minulý měsíc 0 km

r4d3k muž 08.07.2010 12:39:04

>> EdCable, 08. 07. 2010 10:27:16 Vzdelavani se co a jak jist je dlouhodoby proces..

A nejhorší na tom jsou ty mnohdy protichůdné názory jako například zelenina syrová nebo aspoň trochu podušená, umělé vitamíny ano a jiná studie, že ne apod.

Zrovna se suplementací vitamíny a minerály zrovna bojuju. Co jsem vegetarián, tak mě docela trápí příjem vitamínů skupiny B a železa. Brát nebo nebrat.

Další věc s tím spojená je množství stravy a počet jídel. Např. Ayurveda doporučuje jíst pouze 3 x denně a docela malé množství potravy. Tento přístup mi dělal dobře na „pajšl“, ale naběhat s tím 50km týdně a 200k najezdit na kole asi nejde.

Motto: Nikdy se neděje vůbec nic. Nejsou vlastně žádné obyčejné chvíle. Dan Millman
avatar

Komárov u Hořovic

10 km: 0:34:14 (1990)
půlmaraton: 1:28:21 (2002)
maraton: 2:51:47 (1993)

jt muž 08.07.2010 14:53:16

ahoj do diskuse,, osobne si myslim a mam to na sobe vyzkousene, ze je dobre doplnky stravy brat, a to nejen pro bezce nebo sportovce, velice vsak zalezi na tom kdo je vyrabi a z jakych jsou zdroju, mam na mysli pochopitelne prirodni doplnky. Jsou latky ktere si telo vyrobit nedokaze a musi je prijimat v potrave, takze na prvnim miste preferuji vyvazenou stravu, pitny rezim a doplnky, presne v tomto poradi a pochopitelne pohyb, to si kazdy musi naordinovat sam podle veku a osobnich dispozic, pripadne poradit se s duveryhodnym odbornikem, beru doplnky na ciste prirodni bazi od firmy Nutrilite temer dvacet let a po celou dobu mam lepsi odolnost vuci nachlazenim a podobnym neprijemnostem, je mi 48 let, beham 20 let a predloni jsem byl na testech a mimo jine mi porovnavali kalendarni a kardialni vek, a svete div se, rozdil byl 15 let ve prospech kardialniho mereni, je to jiste dano take geneticky, ale ja citim, ze pokud je clovek vyrovnany, ma snahu o sebe pecovat a ted tim myslim hlavne pohyb, beh, tak se dopredu muze vyhnout ruznym potizim, ktere postihuji i mladsi jedince, takze muj nazor a zkusenost je doplnky ano, zalezi vsak jake. P.S pred peti lety mne zlobilo koleno, nedovolilo mi ubehnout v kuse vice nez 8 km, zacal jsem na radu odbornika mne znameho brat urcitou dobu vetsi davky Glukosaminu s boswelií a za tri mesice jsem byl schopen ubehnout Žebráckou 25 , od te doby beru dvakrat rocne tuto kuru a potize nemam

Motto: pohyb je život
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.07.2010 01:44:48

clanok napisal prislis malo o prilis sirokom temate a nevymedzil zakladne definicie o com sa vlastne diskutuje. vyrobok ktory je upravena povodna potravina a je skoncentrovana nepriklad vysusenim ci odburanim vlakien bunicini je strava alebo je to doplnok ? Ina kategoria je chemikalia vyrobena, ktora v prirode neexistuje a teda by nemala byt nikdy konzumovana. Ina kategioria je chemikalia ktora v prirode sice existuje alen nikdy nebola myslena ani Bohom ani Darwinom ako jedlo pre cloveka. Ina kategoria je chemikalia ktora bola z povodnej potraviny izolovana a kedze uz nie je sucastou komplexu povodneho prirodneho vytvoru tak sa stava chemikaliou pre cloveka diskutabilnou. dalej je kategoria, kde mam vyrobok obsahujuci nejaku zakladnu vyzivovu skupinu ci konkretnu vyzivovu latku, ale je to odizolovane od povodneho zdroja a v beznej dostupnej strave tato latka uz velmi chyba alebo sa obycajne znici pripravou jedla. Uvediem 2 priklady :

  • kamen : clovek nejedava kamene, a nie je schopny kamen stravita pouzit ako svoju stavebnu hmotu, napriek tomu sa kamene drtia na prach a tento kamenny prasok je rozpusteny vo vode a predava sa ako sportovy napoj, iontovy napoj a uvadza sa ze kolko magnezia, vapnika, draslika atd tento kamen obsahoval pred rozdrtenim, koli oklamaniu chuti kamenneho prasku sa pridava cukor ci ine sladidla a rozne farbiva a chutiva – to je to co sa vola sportovy napoj. Tieto mineraly pochadzajuce z kamenov telo nespracuje kedze su to anorganicke materialy, nie je to mineral z rastliny priamo alebo z rastliny druhotne (krava zje travu a clovek zje maso), kravy nezeru kamene.

pokial telo kammeny prasok nevyluci tak sa usadzuje na cievach, v klboch, telo ho odklada do tukovych buniek atd Je teda sportovy napoj doplnok vyzivy ?

  • rybi tuk, omega 3, treskovy olej atd… v prirode zakladna vyzivova latka a primo od nej zavisi stav nasho zdravia po kazdej stranke tiez rychlost starnutia, imunitny system , autoimunne choroby, liecenie zapalov, degeneracia buniek atd… mame ho v strave ? nuz pokial sme medvede a stojime vo vodopade a lososy nam skacu rovno do huby a zereeme ich prianmo este surove-zive tak mame dostatocny prisun kvalitneho rybieho tuku – omega 3.

Omega 3 rovnako ako ostane zakladne tuky rychlo oxiduje vzduchom, a nici sa teplom svetlom atd… ked si kupis rybu v obchode tak uz je davno omega 3 zoxidovane a jedenie takejto ryby surovej len ciastocne situaciu zachrani, pokial sa ryba tepelne upravi, tak uz ziadne omega 3 tuk nezniceny v neexistuje. Vacsina orechov su tiez uz zoxidovane a upecene orechove kolace uz nic rozumne nemaju – naopak tepelne znicene tuky su skodlive. Pitie rybieho tuku ci jedenie kapsul je teda doplnok alebo je to nieco co by mala byt zakladna potravina a nemalo by sa spekulovat ci je to doplnok, ci potrebujem to konzultovat s lekarom alebo hocikym inym alebo ci mi hrozi predavkovanie ked si dam 2,3,4,5,6,… kapsul denne alebo naranajky.

  • Gel – ked potrebujes rychle cukor, preco si nedas med, male medove medvediky sa predavali davno predtym ako niekto prisiel na to ze moze lacnejsie vyrobit synteticky cukrovu hmotu a predavat to obrovsky predrazene naivnym

traitlonistom, cyklistom a neskor bezcom ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 10.07.2010 07:40:20

to Ruda Milý Rudo, neberu Ti Tvé názory, ale pro ostatní se je pokusím aspoň korigovat selským rozumem a základy chemie ze střední školy. Kameny odjakživa lidé i zvířata jedí. Sůl kamennou (má to i v názvu) lížou i zmíněné krávy. A to, že do roztoku „rozdrceného kamene“ přidám ještě něco dalšího (třeba cukr), tak to dělá každý kuchař. Do zrní namíchá ještě sůl a kvásek a pak to ještě peče. A vyleze z toho chleba. A co se týče té oxidace. To je na úrovni názoru, že auto je v pořádku jen u vrat továrny a už v obchodě (natož, když se s ním popojede) to je jen hromada rzi (zoxidovaného kovu), která drží pohromadě jen díky laku a plastovým dílům. Ostatní si snad další čtenáři přeberou sami.

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.07.2010 20:44:25

>> EvženGe, 10. 07. 2010 07:40:20

este ze si pripomenul kammennu sol – to je tiez jeden z dolezitych problemov. keby si siel dalej za vedomostami ako stredoskolska chemia, tak by si nasiel problem kamennej soli. V hnuti totalneho zdravia a dlhovekosti sa kamenna sol zakazuje ako jedna z prvych veci. Ja osobne som s tym presta uz velmi davno a pouzicvam len sol morsku samozrejme ze stredoskolska chemia nie je schopna rozlisit NaCl z kamena a zlozku NaCl v morskej soli. Ludske telo to ale vie rozlisit velmi dobre. mas pravdu kuchar prisipe cukor a pecie to. Lenze tie vytvory jedia len ludia ktorim na zdravy nezalezi a chystaju sa rychlo starnut. Obiloviny s cukrom kvasinkami a proces pecenia nemozu vytvorit nic telu prospesne, kedze ten vytvor neobsahuje zakladne nutne vyzivove latky pre telo, napriek mnozstvo prazdnych kalorii clovek akonahle top nejako zvladne vzaludku je znovu velmi hladny, kedze je chronicky podvyziveny – chybaju mu takmervsetky mineraly organickeho povodu, napriek tomu ze moze vazit 80–100–200kg a viac. Skutocne zdravie je ovela viac, ako momentalna nepritomnost symptomov nejakej choroby.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 10.07.2010 22:27:45

>> rudo, 10. 07. 2010 20:44:25

Castokrat se setkavam s pojmem „prazdne kalorie“ – mohl bys mi ho vysvetlit? V cem se „prazdna“ kalorie lisi od „normalni“ kalorie?

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Sloviensko

rudo muž 11.07.2010 06:48:57

>> EdCable, 10. 07. 2010 22:27:45

je to samozrejme nepresny termin, ale vacsinou sa pouziva vtakomto zmysle : cielom stravy je doplnit zakladne stavebne latky tela : aminokyseliny, neposkodene tuky, mineraly ako 3 hlavne skupiny (tak to ja vidim osobne) a dalsie skupiny v mikromnozstvach – vitaminy a rozne komplexne organicke zluceniny… Ked si das na tanier jedlo zo zeleniny, tak si mozes zratat koko roznych mineralov, aminokyslein a tukovych latok obsahuje a mozes tiez zratat kaloricku hodnotu tohto jedla. Snaha je o co najmenej kalorii a co najviac zivin, pouziva sa termin : " nutrients density" Ked sa povie prazdne kalorie, tak to znamena ze jedlo neobsahuje alebo ziadne alebo len velmi male mnozstvo potrebnych vyzivovych latok, typicke jedla su cukor a muka a vsetko vyrobky z tejto kombinacie. chleba, buchty cestoviny, cukrovinky atd, vsetko ma mnozstvo kalorii ale nema ziadne mineraly ani aminokyseliny alebo takmernie takze v podstate z hladiska vyzivy to jedlo bolo zbytocne – prazdne kalorie. naopak u niektorych potravin hrozi opacny efekt – pri ich traveni telo spotrebuje vlastne mineraly, napriklad na neutralizaciu kyslej reakcie na cukro, muku atd telo spotrebuje vlastny vapnik a ine mineraly ako neutralizacny buffer. Medzi prazdne kalorie vysavace mineralov patria napriklad zemiaky, ktore posobia ako spongia a vysaju z tela mineraly uz existujuce, je to podobny efekt ako ked mas presolenu polievku, tak do toho das este povarit zemiaky a sol necitis – zemiaky je vstrebali. Vsimni si ze zemiakove fastfood voloviny sa predavaju presolene aby sa kompenzoval efekt – hranolky, lupienky atd, ludia si solia pecene ci varene zemiaky – kamenna sol sice zvysi koncentraciu soli – ale kedze je to nespravna sol tak je to pre telo nevhodne, akuratto umozni prejs cez chutove bunky vustach a nejoko tiez prejst cez zaludok. Pre bezcovjetato tema zvlastdolezita, kedze bezci su propagandou presvedceny ze bezi za nich glykogen a ze musia jest v case treningoveho obdobia ci pred maratonom mnozsto carbohydratov – teda prazdnych kalorii vo forme obilnin cukrovych vyrobkov zavaraneho ovopcia, sladkych napojov atd… Vysledok je ten ze jednak bezec je zavisly na cukrovom motore, ma poroblemy pri maratone tak ci tak, navyse v obdobi ked kosti klby slachy su zvalst namahane miesto toho abysa ladoval mineralmi organickeho povodu, tak sa laduje prazdnymi kaloriami ktore z neho este mineraly vysavaju. Jedna z hlavnych pricin zraneni… dalej cestoviny znacne zahlienuju telo a oslabuju imunitny system a mnoho mnoho bezcov ktory su natrenovany na maraton v poslednom tyzdni sa cpu cestovinami a dostanu chripku, zapaly dutin atd a cuduju sa preco ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 11.07.2010 10:20:17

muzes nam uvest priklad vlastniho jidelnicku? na to jsem velmi zvedavy, myslim ze nejen ja. diky

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Hradec Králové

Celkem 4312 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:21 (2011)
půlmaraton: 1:59:10 (2011)
maraton: 4:25:12 (2011)

Chuana žena 11.07.2010 11:04:38

Já taky…

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.07.2010 22:19:59

pitie: teraz uz konecne som sa dostal ku zdroju destilovanej vody a tak od februara pijem len destilovanu vodu, obycajne vo forme nejakeho bylinkoveho caju (zeleny, jasminovy,zihlavovy a rozne bylinkove cinske caje), pridam parzrniecok morskej soli, obcas med citron, niektore napoje su kakovy prasok, skoricovy prasok, zelene prasky a med zaliate prevarenou destilkou alebo rovno cajom. tuha strava ma 2 zlosky : surovu a varenu, surova su alebo nasekane alebo v mixeri rozbite na kasu zeleniny : (rozne kombinacie ale vacsinou): cervena kapusta, kel, cervena paprika, paradajky, uhorky, a ine podla sezony, niekedy pridam jablko, niekedy pridam popmlete orechy (vlasaky, sezam, mandle, atd) varena zlozka je zalozena kombinacii : zelenina morske riasy hriby ine casti rastlin

  • zelenina naozaj podla sezony a podla chuti, osobne nema rad mrkvu-prilis cukornata, vzdy je v tom vela roznych zelenych listiv – spenat, rozne cinske druhy zelenych plodin…
  • morske riasy – vzdy dam trochu z kazdeho druhu, mam asi 10–15 druhov susenych vzdy doma, v azisjkych obchodoch som vazeny zakaznik-hehe.
  • hriby – jednak cerstve sampiony, susene dubaky a mnozstvo inych susenych hub ktorym ani meno neviem a ani neskumam, patria sem aj skupiny hub s nazvami ako cierny fungus, usny fungus atd, niektore z nich maju pisane ze maju najvacsi podiel zeleza a inych mineralov zo vsetkych potravin, liecia s tym chudokrvnosta­podbne.
  • ine casti potrvain – su to obycajne kora, korene a plody

ususene a predavane snad ako cinska bylinkova medicina ale je to velmi lacne kedze to predavaju v potravinach bez predpisu – niektore sa daju po uvareni pohryzt niektore necham len vyvarit a vyhodim-je to prilis tvrde drevo.

K takemuto systemu som prisiel postupne az v poslednych mesiacoch, prechod trval vyse 5 rokov a boli to postupne kroky, hladania, az pred 10 mesiacmi som prestal jest obilniny – dovtedy som jedol vela chleba a tem krok bol rozhodujuci. momentalne mam stale prechodnu fazu ked este (znovu po dlhom case) konzumujem obcas maso-kuracina a nejake syry a plnotucne prave jogurty (do jogurtu si primiesam kakao, skoricu,niekedy med) Myslim ale ze postupne sa vratim ku vegetarianstvu a ciastocnemu veganstvu. snzim sa jest vela neposkodenych tukov, avocado, kravske prave maslo, rybi tuk-olej, rozne semiacka (chia) a rozne orechy specialne balene od firiem kde viem podla chuti ze to nie je zoxidovane – mandle vlasaky sezam a ine, popularna je zmes LSA – lanove, slnecnicove , mandle.

Ked mam pocit ze vynimocne potrebujem trochu viac kalorii, tak si do tej zelenonovo-morskoriasovej polievky prihodim rezance z fazulovych rastlin (mungbean) alebo rezance z hrachu – su to neuveritelne lacne vyrobky u azijcov, specialne jedlo je vyvarene fazulove rezance posypane pomletymi orechmi (zmes ciernych sezam a vlasakov, kakao skorica a med ) dobru chut

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.