Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mistrovství ČR v běhu do vrchu: Na Černé hoře se „žlutilo“

Mistrovství ČR v běhu do vrchu: Na Černé hoře se „žlutilo“
foto: Zdenek Krchák

Ivo Domanský | 08.08.2010 | přečteno: 9903×

Skutečně impozantním způsobem se prosadila pětice běžců moravského velkoklubu AK Kroměříž na včerejším mistrovství republiky v běhu do vrchu, které proběhlo na standardní silniční trati Janské Lázně – Černá hora za dobré organizace TJ Maratonstav Úpice a velké účasti 230 běžců v hlavním závodě.

Kroměřížští muži obsadili pět míst z první šestky a nejrychlejší z nich Jan Kreisinger potvrdil pověst nejvšestrannějšího českého vytrvalce. Záhy po startu se zformovala vedoucí osmičlenná skupina, z níž postupně odpadli Jakub Bajza, Petr Pechek, Tomáš Blaha a Jiří Voják, se závodníky v černožlutých dresech držel ještě necelé tři kilometry před cílem krok jedině loňský mistr Jan Havlíček, pak už začal ztrácet i on a nakonec nasazenému tempu dvojice Kreisinger – Frei nestačil ani Róbert Štefko.

Chléb se lámal až v drsném závěru, kde ve 13% stoupání se Kreisinger pokusil rozhodnout závod ve svůj prospěch. Freiovi se podařilo vykrýt první dva ataky, na třetí asi 600m před cílem však už reagovat nedokázal. K horní stanici lanovky dobíhali závodníci první desítky jednotlivě, takže usnadnili práci rozhodčím.

Za vítězným Kreisingerem finišoval na druhém místě se svým výkonem tentokrát spokojený Frei, bronzovou pozici udržel bezpečně Štefko, čtvrtý byl Havlíček, jehož v závěru začal ohrožovat loňský junior Bajza. Šesté místo si udržel Blaha před Vojákem, osmičku nejlepších uzavíral Pechek, tentokrát viditelně vyčerpaný.

„Hlídal jsem si to,“ řekl stručně ke svému souboji s klubovým kolegou Freiem Kreisinger, pro kterého to byl první seniorský titul na kopcích, i když už má ve své sbírce medailí stříbro ze světového juniorského šampionátu 2002. „Já bych spíš přivítal, kdyby mistrovství bylo v terénu a trať by měla být členitější.“ Tento názor vyslovil bývalý mistr Havlíček a k němu se přidala také Kamila Gregorová slovy: „Tohle není nic pro mne, rychlostně jsem Ivaně a Martině prostě nestačila.“

Chladné a na startu i deštivé počasí vytrvalcům přálo, časy prvních jsou podstatně lepší než loňský čas vítěze.

Pokud mistrovský závod mužů nabídl častými změnami pořadí poměrně dramatickou podívanou, situace v dalších kategoriích se vyvíjela poměrně poklidně. Očekávaný souboj Martiny Bařinové s Kamilou Gregorovou se nakonec nekonal, protože oběma jmenovaným zhatila plány a naděje sokolovská veteránka Ivana Sekyrová. „Jen v prvním kilometru jsem byla s Martinou v kontaktu, pak už jsem si vystačila sama,“ líčila průběh závodu nová mistryně.

S Bařinovou přijela její trenérka Petra Ivanová, obě si zkusily závod do vrchu poprvé v životě. „Jsme v Krkonoších na soustředění a dnes jsme běžely z plného dvoufázového tréninku,“ prozradila důvod přítomnosti v Janských Lázních a start v neobvyklé disciplíně 27letá trenérka. „Já běhán mimo dráhu ráda, ale s trenérkou jsme se rozhodly nedělat všechno najednou, takže prozatím u mne vítězí dráha,“ dodala dvacetiletá Bařinová, která před třemi týdny dokázala porazit dosavadní suverénku vytrvaleckých tratí Petru Kamínkovou na „pětce“ o půl minuty.

Za zmínku stojí, že jako pátá v absolutním pořadí žen skončila těsně za Helenou Poborskou teprve třináctiletá Carmen Beshirová.

Závody juniorských kategorií bohužel potvrdily smutnou skutečnost, že kvalitních vytrvalců nemáme nazbyt ani v kopcích. Vítěz Jan Titěra signalizoval výbornou formu již několik týdnů, avšak za překvapení lze považovat druhé a třetí místo lyžařů Miroslava Rypla a Petra Frühaufa, atleticky registrovaných v pražském Olympu. Mistrovského závodu se bohužel nezúčastnilo několik našich předních juniorů.

Zprávy z Domažlic hovořily o tom, že naše juniorská reprezentantka Katka Beroušková není ve formě, respektive že nezávodí. Naštěstí se ukázalo, že skutečnost je jiná. Katka letos odmaturovala a v poslední době prodělala i zánětlivé onemocnění, takže od startu moc nečekala a s konečným umístěním byla nadmíru spokojena. Juniorskou královnou se stala Petra Kuříková, která podobně jako kdysi Vendula Frintová váhá mezi triatlonem a atletikou, třetí místo patřilo Pražance Petře Kubešové. Obě posledně jmenované bohužel vynechávají kvalifikaci na mistrovství světa, která je již za 14 dní.

Závod proběhl hladce, takže již v 16 hodin mohly být předány mistrovské medaile, originální upomínkové ceny a finanční prémie vítězům mistrovských i pohárových kategorií.


POŘADÍ V MISTROVSTVÍ ČR V BĚHU DO VRCHU

VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte závod Janské lázně - Černá hora 2010 známkami jako ve škole

1
 
12 hl.
2
 
7 hl.
3
 
1 hl.
4
 
1 hl.
5
 
1 hl.
Celkem hlasovalo 22 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 08.08.2010 00:46:42

Skutečně impozantním způsobem se prosadila pětice běžců moravského velkoklubu AK Kroměříž na včerejším mistrovství republiky v běhu do vrchu, které proběhlo na standardní silniční trati Janské Lázně – Černá hora za dobré organizace TJ Maratonstav Úpice a velké účasti 230 běžců v hlavním závodě.
Odkaz na článek

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 09.08.2010 16:16:26

Za mě mohu říci, že na Černé hoře rychlost moc roli nehraje. Jedině úsek mezi 6 a 5km je vyloženě rychlý. Někomu snad připadal závěr jednoduchý? S osobákem 36:30 na desítku jsem tady udělal 40:46, předběhl jsem naopak pár lidí s mnohem lepšími časy na rovině než mám já. Na silniční trati se nechá předbíhat a konkurence se sejde lepší než kdyby byl mistrák třeba na Kraličáku. Nicméně proti terénu nejsem. V porovnání r. 09 a 10 byla letos konkurence větší.

avatar

ČTBK Iscarex Česká Třebová

10 km: 0:34:14 (2006)
půlmaraton: 1:17:25 (2009)
maraton: 2:54:48 (2008)

klasta muž 09.08.2010 19:57:12

Byl jsem po dlouhé době na hladkém běhu a cítím rozpaky z organizace. Nepochopil jsem podle mého soudu dost nebezpečnou taškařici na startu, nedůstojné pak byly opakované kixy při vyhlašování výsledků. Velmi oceňuji a vážím si nasazení pořadatelů, je podle mě ale potřeba předem si říct, jakou akci pořádám – dělám pouťák, zvládnu všechny činnosti sám, pořádám MČR, svěřím některé činnosti profíkům…

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 15.08.2010 08:18:21

Zmatky na startu byly pro mě nepochopitelné a absolutně jsem tomu nerozuměl a smysl tomu nevidím ani teď. Stejně tak jsem nerozuměl ani tomu, proč časomíra na autu po doběhu ukazovala asi o 20 sekund vyšší čas než byla skutečnost. Jinak to ale byl fajn závod.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.