Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Gebrselassie rozšířil sbírku rekordů

behej.com | 13.03.2006 | přečteno: 4688×

Pokud Haile Gebrselassie nezaběhne letos světový rekord v maratonu, tak už asi nikdy. Etiopský vytrvalec je totiž ve skvělé formě! Což dokázal v neděli, kdy v nizozemském Alphen aan den Rijn zaběhl světový rekord na 25 km časem 1:11:37. Dosavadní dva roky staré maximum Keňana Paula Kosgeie vylepšil o 67 vteřin.

V Alphen aan den Rijn de běžel vlastně závod na 20 km, ale Gebrselassie požádal organizátory, jestli by mu neumožnili běžet 25 kilometrů. Dostal tedy šest soupeřů, kteří si nejdříve odkroužili pět kilometrů a pak se přidali k hlavnímu závodu.

V Nizozemsku bylo velmi chladno, rtuť teploměru se pohybovala od –2 do +1 stupňů Celsia. „V takové zimě jsem běžel jenom jednou v životě, na nějakém mistrovství světa v krosu,“ uvedl legendární Etiopan, který od desátého kilometru běžel do cíle už sám. O jeho formě nejlépe svědčí to, že druhého v pořadí, Al Mustafu Riyadha z Bahrajnu, porazil o téměř sedm minut!

Po přechodu z dráhy na silnici v roce 2004 se Gebrselassiemu velmi daří. Loňská sezona mu sice kvůli zranění tolik nevyšla a v říjnu neúspěšně v Amterdamu atakoval světový rekord v maratonu (2:04:55). Jenže letos nejprve v Phoenixu zaběhl historické maximum v půlmaratonu (58:55) a teď přidal i silniční rekord na 25 km.

Už před ním leží jen výzva jménem maraton. Za měsíc se sice v Londýně v přímém souboji utká s rekordmanem Paulem Tergatem z Keni, ale nedá se očekávat, že by zde padl historický čas. Nepočítá s tím ostatně ani Gebrselassie. „Londýn je velmi prestižní maraton a poběží se na vítězství, ne na čas,“ uvedl už několikrát.

Tak snad na podzim. V Chicagu? V Amsterdamu? V Berlíně?