Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Kvalitu zajistí hlavně zahraničí, Kamínková pod 1:15?

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Kvalitu zajistí hlavně zahraničí, Kamínková pod 1:15?
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 23.03.2011 | přečteno: 6294×

Prolomit konečně hranici jedné hodiny je velkým přáním pořadatelů Hervis 1/2Maratonu Praha. Zahraniční kvalitu zajistí nutnost splnit podmínky obhajoby zlaté známky IAAF. Horší je to se startovním polem české špičky, především v závodě mužů. Napínavý souboj Kamínkové se Sekyrovou slibuje naopak závod žen.

„Prodělala jsem v posledních dnech lehké onemocnění, ale už jsem v pořádku a na závod budu dobře připravena,“ uvedla Ivana Sekyrová před minulým víkendem, během něhož si formu otestovala při sobotním závodě na 10 kilometrů v rámci Mistrovství České republiky v ultramaratonu na 100 km v Plzni a zaběhla tam desítku za výborných 36:10.

Zda to bude na Petru Kamínkovou stačit, to se ukáže až v sobotu. Petra běžela v neděli půlmaraton v nizozemském Venlo a dařilo se jí skvěle. Čas 1:15:35 znamenal sedmé místo v závodě žen. Na takový čas by se Ivana Sekyrová pravděpodobně dostávala jen těžko, otázkou ale je, zda desítku za 36:10 běžela „na krev“ či přece jen trochu zadrženě. Obě běžkyně teď mají totožný závodní program, dva týdny po Hervis 1/2Maratonu je čeká mistrovský půlmaraton v Pardubicích. Náročnější program zvolila Petra Kamínková, zvědavi budeme na to, co s ní udělají dva půlmaratony s odstupem jednoho týdne.

„Vůbec s tím nemám problém, zimní příprava proběhal podle plánu a i zdravotně jsem v pořádku. Ve Venlo jsem měla závod rozběhnutý na ještě lepší čas, první desítku jsem absolvovala v čase pod 35 minut, v druhé půlce už nebylo s kým běžet a výkon šel trochu dolů. Byla bych šťastná, kdyby se mi v Praze podařil výkon pod 1:15,“ netajila se Petra svými ambicemi dva dny před startem.

Prořídlé je startovní pole českých mužů, a tak se zdá, že čest českých vytrvalců bude opět zachraňovat veterán Róbert Štefko. Jeden z nejrychlejších současných českých vytrvalců, Petr Pechek, Hervis 1/2Maraton vynechává.

„Zvolili jsme takovou skladbu závodů, aby Petr měl mezi důležitými závody jara třítýdenní pauzu na regeneraci a další trénink. Po půlmaratonu ve Venlo (1:07:24) jej tak čeká mistrovský závod v Pardubicích a po třítýdenní pauze pak Mistrovství České republiky v maratonu,“ říká k Petrovu programu jeho trenér Jan Kervitcer.

Startovat nebude ani nejrychlejší půlmaratonec současnosti Jan Kreisinger. Ten dává, stejně jako loni, přednost nedělnímu Berlínskému půlmaratonu.

„Při závodech PIMu zeje velká díra mezi zahraniční elitou a dalšími běžci v pořadí za nimi. V této mezeře za nejlepšími zahraničními vytrvalci bojují na trati osaměle jednotlivci, mezi nimi by se pohyboval i Jan Kreisinger. Dokud se to nezmění, nebo dokud nebude závod mistrovstvím republiky, budou nejlepší čeští běžci dávat přednost startům v zahraničí,“ tvrdí unisono několik oslovených českých trenérů běhu.

Zvědavi budeme na start dalších českých vytrvalců, vrchaře Roberta Krupičky, který poběží závod v rámci přípravy na maraton, v němž se chce pokusit o splnění nominačního kritéria pro start na olympijských hrách, veterána Pavla Nováka z Jihlavy (oba poběží za tým behej.com) či mladého a letos velmi dobře běhajícího Víta Pavlišty.

Obsazení elitního startovního pole zahraničních běžců je dáno obhajobou zlaté známky Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Předepisuje postavit v závodě 5 mužů a žen různých národností, kteří mají zaběhnut půlmaraton v posledních 36 měsících pod 1:01:30 v případě mužů a 1:11:00 v případě žen nebo se umístili do dvacátého místa na některém z posledních mistrovství světa či na olympijských hrách.

Tuto kvalitu přijíždí letos do Prahy naplnit v závodě mužů Azmeraw Bekele z Etiopie s výkonem 00:59:39. Dosáhl jej před třemi týdny při půlmaratonu v nizozemském Haagu. "Dá-li Bůh, zaběhnu v sobotu rekord, uvedl Bekele na čtvrteční tiskové konferenci před závodem.

Pomoci mu k tomu mají další keňští běžci, především Jairus Chanchima s osobním rekordem 00:59:43. Ten však sám myslí na vítězství. Ve zmíněném Haagu běžel také, ovšem pomaleji než Bekele, v čase 1:01:12: „Během závodu v Haagu mě trápil žaludek, nic podobného v Praze neočekávám a rozhodně poběžím rychleji. Chci závod vyhrát, věřím, že mi k tomu pomohou dobrými výkony i mí keňští spoluběžci.“ Myslel tím především Tituse Kwemoie Masaie s osobním rekordem 00:59:51. Naopak, pro zranění kotníku se ze závodu odhlásil držitel stávajícího rekordu Nicholas Kipruto Koech, vítěz z roku 2009 (1:00:07).

Do Prahy se chystá také známý rakouský běžec Günther Weidlinger (1:01:41).

I v závodě žen uvidíme úřadující držitelku rekordu závodu, keňskou běžkyni Rose Jerotich Kosgeiovou (1:09:03), vítězku z let 2009 i 2010. Zkom­pletuje v Praze hattrick? Roli favoritky se jí pokusí znepříjemnit její krajanka Lydia Cheromeiová (1:08:14) a také skvělá francouzská běžkyně Christelle Daunayová (1:08:34).

O prvenství se bude v závodě mužů prát pět běžců s nejlepšími osobními rekordy pod 1:01:00 minut, dvanáct běžců elitního startovního pole má zaběhnut půlmaraton pod 1:02:00. V ženském startovním poli bude pět běžkyň s nejlepšími osobními rekordy pod 1:10:00 a sedm běžkyň s časem pod 1:13:00.

Zajímavé bude také sledovat výkony debutantů, jimž se v minulosti v Praze v řadě případů velice dařilo. Vzpomeňme třeba loňský mezinárodní debut Kiptanuie při maratonu, jehož čas 2:05:39 přinesl pražským závodům skvělou reputaci. Při půlmaratonu se letos budeme těšit v závodě žen na první půlmaratonské starty Korahubsh Itaaové, Birtukan Eshetuové a Tirunesh Ababu Kefyalewové.


WEB ZÁVODU

Anketa

Kdo podle vás vzejde vítězně ze sobotního souboje Petry Kamínkové a Ivany Sekyrové při Hervis 1/2Maratonu Praha?

 
19 hl.
 
72 hl.
 
8 hl.
Celkem hlasovalo 99 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 28.03.2011 19:12:41

Prolomit konečně hranici jedné hodiny je velkým přáním pořadatelů Hervis 1/2Maratonu Praha. Zahraniční kvalitu zajistí nutnost splnit podmínky obhajoby zlaté známky IAAF. Horší je to se startovním polem české špičky, především v závodě mužů. Napínavý souboj Kamínkové se Sekyrovou slibuje naopak závod žen.
Odkaz na článek

avatar

runner18 muž 29.03.2011 10:26:11

Divíte se proč se soustavně naši přední běžci vyhýbají závodům PIMu? Protože se zde na ně kašle. Pořadatelé PIMu pořád říkají, že dělají mnoho pro český běh, ale já si to nemyslím. Komu z našich běžců pomůže, že tu poběží x lidí půlmaraton kolem jedné hodiny? Tyto akce mají obrovský rozpočet, ale koukli jste se někdy někdo na prize money pro české běžce? Zde je odkaz: http://www.praguemarathon.com/…_hm_2011.pdf to my připadá jako výsměch, protože několika násobně větší „prize money“ mají kdejaké pouťáky. Také si na nich pořadatelé cení běžců z širší české běžecké špičky. Samozřejmě, že primárně o peníze nejde, ale půlmaraton je už taková trať, na kterou se musí člověk soustavně připravovat a nedá se běžet moc těchto závodů za rok a celá příprava nějaké to úsilí stojí. To půjdu radši své náboje „vystřílet“ na MČR do Pardubic než běžet nesmyslně na PIMu. Bohužel celý PIM je pouze stroj na peníze, já to chápu proč ne, ale spíš mě mrzí jak se na tomto jinak suprovém webu stále protlačuje. Nebylo by ale lepší radši vidět na startu například dvacet nejlepších českých vytrvalců jak spolu bojují umístění a o čas? Jenže to by se jim pro to museli vytvořit lepší podmínky, takhle nezbývá nic jiného než jezdit do zahraničí…

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.