Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na knižních pultech je kniha o strachu (nejen) ve sportu

Na knižních pultech je kniha o strachu (nejen) ve sportu
foto: archív behej.com

Petr Kostovič | 13.08.2011 | přečteno: 9211×

Knižní trh obohatila publikace Strach je přítel vítězů. Dívá se na fenomén strachu z pohledu sportu. Jejími autory jsou Marian Jelínek, hokejový trenér se zkušenostmi z hokejové reprezentace, který se dlouhodobě zabývá sportovní psychologií, a novinářka Markéta Hůrková.

V první části kniha odhaluje různé podoby strachu a zastavuje se hlavně u toho, který nejvíce svazuje naše konání. Strach intuitivní (o vlastní život) a strach racionální. Právě ten druhý bývá za našimi selháními. Autoři se zamýšlejí nad tím, do jaké míry je daný geneticky a jak moc jej ovlivňuje výchova, zkušenosti. Jejich úvahy jsou doplněny o řadu příběhů a rozhovorů se sportovci. Martina Sáblíková, Jana Novotná, Asafa Powell, Paula Radcliffová. Jen několik příkladů z celé řady těch, kteří se museli naučit ovládat negativní emoce, aby se stali šampióny. Dočteme se i o dalších, jimž chyběl na vrchol jen kousíček, ale v rozhodujících okamžicích je paralyzovaly negativní emoce, strach ze selhání.

Úvodu druhé části knihy dominuje příběh plavce Michaela Phelpse. Dokázal překonat nedůvěru okolí ve svou budoucnost a exceloval na olympijských hrách v Pekingu. Druhá část knihy je, snad symbolicky, na rozdíl od té první, černé, vytištěna na bílém papíře. V osmi radách nabízí totiž recept na to, jak obrátit negativní emoce v pozitivní a získat strach na svou stranu. „Nebojovat proti strachu, skamarádit se s ním, vyhledávat jej, ale využít jej tak, aby nás vedl k vysněnému cíli,“ to je motto, které se nese celou knížkou.

Kniha „Strach je přítel vítězů“ je určena široké veřejnosti. Je psána srozumitelným jazykem, odborným výrazům se autoři vyhýbají. Trochu zklamán může být čtenář, který si knihu koupí s nadějí na to, že mu poskytne jednoduchý recept na to, jak se zbavit strachu, obav, úzkosti. Stejně tak, jako je složitá naše mysl, je logicky složitý i boj proti jejím negativním emocím. Toto sdělení čtenář vycítí a chápe, že jednoduché recepty neexistují, každý jsme jiný. Přesto se možná v některých místech, třeba v kapitole, která nabízí dýchání jako prostředek k uklidnění před důležitými výkony, nabízelo jít do větší hloubky.

Knihu si rád přečte nejen obavami pronásledovaný sportovec nebo sportovní fanoušek, jehož zajímají příčiny neúspěchů sportovních hvězd, ale rád po ní sáhne i čtenář, který sleduje sport jen okrajově.

  • Vydalo nakladatelství Starý most s.r.o., Plzeň.
  • Počet stran: 180
  • Počet fotografií: 95
  • Doporučená cena: 299 Kč

Anketa

Míváte před důležitým okamžikem ve sportovním či pracovním životě obavy z budoucích okamžiků?

 
19 hl.
Celkem hlasovalo 37 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 19.08.2011 09:53:50

Knižní trh letošního léta obohatila publikace Strach je přítel vítězů. Dívá se na fenomén strachu z pohledu sportu. Jejími autory jsou Marian Jelínek, hokejový trenér se zkušenostmi z hokejové reprezentace, který se dlouhodobě zabývá sportovní psychologií, a novinářka Markéta Hůrková.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.