Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak nepadnout s nemocí? V teplé zimě i mrazu

Jak nepadnout s nemocí? V teplé zimě i mrazu
foto: Martin Symon

behej.com | 27.01.2012 | přečteno: 13705×

Okolo nás už zalehli i obvyklí držáci. Chrchlal a frkal vážně skoro každý. Čím posílit organismus v zátěžovém období, ještě navíc ve zcela atypických sezónních podmínkách, mezi které patří teplá zima, jaká donedávna vládla ve většině měst? Co udělat preventivně pro ochranu své kondice a zároveň se již připravit k plynulému a pomalému přechodu do předjarního režimu? Pomůžou vám zejména přírodní suroviny v souladu s pestrou, ideálně lokální, výživou. To platí i teď, kdy uhodily mrazy.

minulém článku jste se na našem webu mohli dočíst o synteticky vyráběných vitaminech a minerálních látkách. Řadí se k doplňkům zdravé stravy, a tak by se měly i využívat. Přehnané dávky spíše škodí. V principu se zjednodušeně totiž jedná o proces, při kterém vyseparovaný vitamin či minerál postrádá spoluživiny jako bioflavonoidy, enzymy, aminokyseliny atd., které spoluvytváří týmově jeho nejlepší využití.

Proto se vždy upřednostňuje pro lepší vstřebatelnost živin jejich přirozená forma ze stravy, ač obsahuje jejich menší množství. Které přírodní tekuté zdroje vám prospějí a podpoří vaši odolnost?

Nejlepší jsou čaje ze zázvoru a šípku

Například bylinné čaje patří k nedoceněným zdrojům zejména v zatěžkávacím zimním období. Zima bez mrazíků, která vládne teď, navíc pomáhá šíření bakterií a virů, proto je potřeba se více chránit.

Horké nápoje v teplém období v podstatě splňují i ajurvédické požadavky. Existují i kvalitní průmyslově vyráběné čaje a nápoje, ale těmi se tentokrát nebudeme zabývat. Většina čajů, které lze zakoupit v supermarketech, neobsahuje přílišnou hodnotu. Výjimku tvoří čaj Kašel průdušky od firmy Teekane na probíhající zánět průdušek, který podporuje léčbu s výrazným účinkem. Zůstaňme u přírodních zdrojů.

Zkuste například čerstvý zázvor. Domácí zázvorový čaj prohřeje, prokrví a nastartuje. Jeho energetickou hodnotu zvýšíte jednoduše oslazením medem. Zázvor očistíte a pokrájíte na plátky, zalijete horkou vodou a po 6 minutách můžete konzumovat. Zázvor není třeba vyndávat. Naopak, můžete se do něj i s chutí zakousnout, pakliže to vaše chuťové buňky ustojí. Můžete dochutit i citronem.

Potřebný vitamin C se doporučuje kombinovat se zinkem a selenem. Nejvíce selenu obsahují para ořechy, dále oříškové směsi a čerstvý tuňák. Zinek, který podporuje vstřebatelnost vitaminu C, se vyskytuje hlavně v ústřicích, ale také v dýňových semínkách, obilných klíčcích, v telecích játrech a v hovězím mase.

Vysokou hodnotu si drží stále šípkový čaj. Jestliže se vám podařilo na podzim nějaké šípky nasbírat, nebo jste k nim někoho poslali :-), pak je v zimě upotřebíte. Silná koncentrace vitaminu C, 200–500 ml ve 100 g, vám vynahradí ztrátu, ke které dochází při jejich tepelném zpracování.

Bohužel, vitaminu C neprospívá ani sušení ani var, a tak ho tolik nezůstane po přípravných procesech. Přesto, funguje to. Sušené šípky zakoupíte i v lékárně bez přidaných aditiv. Oproti citronům však obsahují kromě desetinásobku vitaminu C ještě draslík a hořčík.

Nejlahodnější mok z šípků připravíte, když šípky napřed rozdrtíte a po vyluhování přecedíte přes sítko. Pro větší uchování vitaminu C můžete vyzkoušet ledový způsob. Do litrové karafy naložíte 5–6 polévkových lžic očištěných šípků, zalejete je studenou vodou, necháte přes noc odležet při pokojové teplotě a ráno můžete konzumovat po přecezení buď studené nebo velmi jemně zahřáté. Nálev vložte poté do ledničky. A popíjet může celá rodina.

Kromě bylinných čajů lze doporučit i výběrové zelené čaje pro množství antioxidantů, v nich obsažených. Nechte si poradit v čajovnách, jak který správně uvařit. Proč? Protože doba varu, teplota vody, čas louhování a použité nádobí hodně ovlivní, jaký čaj připravíte a kolik z něj získáte prospěšných látek. Kromě širokého spektra užitečných vlastností zeleného čaje lze vyzdvihnout ještě další kladný aspekt, řadí se totiž mezi zásadité pochutiny.

Echinacea a medvědí bio česnek

Další typy přírodních zdrojů v boji proti nachlazení, probereme ve zkratce.

Třeba rakytníkový nápoj. Jeho zdroj, rakytník řešetlákový, obsahuje vydatné množství přirozeného vitaminu C. Zpracovává se i do marmelád. Ženšenu stačí jeden šálek denně. Na rozdíl od šípkového čaje se používá pouze dočasně, maximálně tři měsíce, poté je nutno jej vysadit. Určitě zaberou stoprocentní brusinkové džusy, Lapacho čaj, kopřivové a pampeliškové čaje nebo březová šťáva. Aloe vera bojuje proti bakteriím a virům, rovněž napomáhá detoxikaci.

Echinacea stimuluje imunitu. Obvykle se přidává do usušených bylinných směsí čajů anebo ji zakoupíte silně koncentrovanou jako kapky, které dávkujete dle návodu. Velmi silně funguje jako prevence.

Propolis pomáhá léčit rýmu i chřipku a posiluje imunitní system. Obsahuje flavonoidy, atd. Působí protizánětlivě, antibakteriálně, antivirově a antioxidačně. Ideální jako cucavé pastilky při bolesti v krku.

Probiotika zvyšují imunitu. A v tomto konkrétním případě je vhodnější zvolit naopak formu výživového doplňku spíše než sáhnout po bakteriální kultuře v jogurtu. Protože hodné bakterie, které organismus potřebuje, se cestou do střevní flory dokonale zničí v kyselém prostředí žaludečních šťáv. Tam bakterie zahynou. Proto pro nejsilnější účinek a prospěšnost výjimečně zvolte tablety. Mlékárenský průmysl tady dokonale zneužívá neinformovanosti populace a dorazí nás masívní reklamou.

Obecně i v tomto období platí: Vyhledávejte sezónní a lokální zeleninu a ovoce. Nejvhodnější příprava zeleniny kromě čerstvé je rychlokvašená neboli pickles, v zimě má pro tělo největší užitek. Do salátů přidávejte umeocet, který obsahuje vysoké množství vitaminu C a je přirozeně slaný, nemusíte tedy již dochucovat. Posypejte Gomasiem a připravíte vitaminovou bombu. Pakliže vaši imunitu nachlazení již částečně zasáhlo, první pomoc je Echinacea a medvědí bio česnek.

Další faktor, který ovlivňuje vaše zdraví a leckoho překvapí, tvoří spíše rozdělení potravin do dvou skupin. Jedná se o tzv. zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny. Tento na první pohled banální jev může způsobit, že onemocníte. Kyselinotvorné potraviny totiž zatěžují již tak dost namáhaný organismus a namísto ulehčení naopak způsobí další zakyselení již kyselého prostředí, ve kterém se daří špatným bakteriím.

A ještě povzbuzovače a přírodní dopink. Mnoho lidí si již nedokáže představit den bez kávy. Tato rozporuplná rostlina obsahující lahodné plody může rovněž zatěžovat organismus. Pakliže potřebujete nutně kofein, existuje mnohem blahodárnější náhražka energie, a tou je guaranin obsažený v guaraně. Prodává se čistá, nebo obvykle instantní, namletá, s další směsí obilovin jako hotový nápoj. Její účinky trvají déle a jsou plynulejší než u kávy. Nezatěžuje zažívání a žaludek. Zkuste.

Všechna výše uvedená doporučení se týkají zdravých jedinců. V případě těhotných a kojících žen mohou některé navrhované součástí výživy (například ženšen) být ke škodě.

Každopádně, hodně zdraví přeje celá redakce.

Autorkou textu je Iveta Svobodová.

Komentáře (Celkem 20)

Nalezené položky: 21 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 23.01.2012 11:02:11

Okolo nás už zalehli i obvyklí držáci. Chrchlal a frkal vážně skoro každý. Čím posílit organismus v zátěžovém období, ještě navíc ve zcela atypických sezónních podmínkách, mezi které patří teplá zima, jaká vládne ve většině měst? Co udělat preventivně pro ochranu své kondice a zároveň se již připravit k plynulému a pomalému přechodu do předjarního režimu? Pomohou vám zejména přírodní suroviny v souladu s pestrou, ideálně lokální, výživou.
Odkaz na článek

avatar

Praha 5

10 km: 0:43:07 (2013)
půlmaraton: 1:38:46 (2014)
maraton: 3:40:37 (2012)

lp76 muž 23.01.2012 23:19:01

mě teda pomáhá šalvěj

Motto: Žijme tak, aby naší smrti litoval i majitel pohřebního ústavu.
avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 24.01.2012 09:14:44

já mám výbornou zkušenost s Echinaceou;-)

avatar

Teplice

Celkem 43892 km
Minulý měsíc 290 km
10 km: 0:38:32 (2022)
půlmaraton: 1:26:41 (2022)
maraton: 3:07:56 (2022)

Galahad muž 24.01.2012 09:39:24

Zázvor je výborný a to i chuťově, nastrouhat čajovou lžičku, nechat vylouhovat, přidat med a citron, dá se i přidávat do zelených čajů …

>> lp76, 23. 01. 2012 23:19:01 Šalvěj je výborná proti zánětům, ať už silný odvar na kloktání při bolestech v krku, nebo slabší na pití, na nějaké pochutnání si to ale rozhodně není :-)

avatar

Plzeň-sever

Celkem 2494 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:52 (2012)
půlmaraton: 1:49:24 (2011)

janala žena 24.01.2012 12:29:49

Mě už asi nepomůže nic. Dva týdny mě lechtalo a pobolívalo v krku, nebrala jsem na to ohledy v duchu – co tě nezabije, to tě posílí, až jsem skončila s horečkou a řádným krkabolem. Inu tak dlouho se běhá se džbánem…

Zázvorový čaj si vařím, je opravdu výborný, tak hezky štípe :-)

avatar

Praha 4

skalka žena 24.01.2012 13:54:03

>> Galahad, 24. 01. 2012 09:39:24

Oboje potvrzuji, zázvorový čaj beru už při sebemenších příznacích. S echinaceou to je zázračná dvojice ;-)

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

Turnov

Celkem 9531 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:10 (2012)
půlmaraton: 1:29:27 (2013)
maraton: 3:17:47 (2013)

scott muž 24.01.2012 17:07:11

Ja muzu doporucit 3 veci:

  • cesnek
  • cesnek
  • cesnek

Hlavne ten cesky.

Motto: Always look on the bright side of life.
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 24.01.2012 17:22:33

>> scott, 24. 01. 2012 17:07:11

česnek je výborný i na pocení. položíte stroužek partnerce na břicho a vzájemným třením se vyvolá pocení ;). česnek může být i čínský:).

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Turnov

Celkem 9531 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:10 (2012)
půlmaraton: 1:29:27 (2013)
maraton: 3:17:47 (2013)

scott muž 24.01.2012 17:42:57

>> martin76, 24. 01. 2012 17:22:33

:-D A nesmrdí z pusy.

Motto: Always look on the bright side of life.
avatar

10 km: 0:44:18 (2006)
půlmaraton: 1:40:38 (2008)

DaFeiFei muž 25.01.2012 09:14:24

Zázvor v jakékoliv podobě mé chuťové buňky odmítají. Nejenom čaj, ale ani v jídle. Stačí mi, když např. na mase byl na chvilku položený plátek zázvoru a cítím to. Ale zpět k tématu. Česnek, česnek a česnek, jak píše scott, k tomu vitamín c, případně kombucha a horký čaj po návratu z tréninku.

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 25.01.2012 09:50:54

>> janala, 24. 01. 2012 12:29:49 …co tě nezabije, to tě posílí, až jsem skončila s horečkou a řádným krkabolem. Inu tak dlouho se běhá se džbánem…

…aneb, co tě nezabije, to tě zkusí zabít znova :-)

Motto: ...kam až?
avatar

Celkem 6182,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:24 (2014)
půlmaraton: 2:06:18 (2012)

lubovr muž 26.01.2012 17:18:58

>> intensity, 24. 01. 2012 09:14:44

Co se nejen echinacei tyce: http://www.vitalia.cz/…vdu-funguje/

avatar

Ostrava

Celkem 2735 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:27 (2012)
půlmaraton: 1:38:03 (2012)
maraton: 4:02:11 (2012)

Tygr muž 29.01.2012 21:29:21

Vhledem k tomu, že naší zemi od víkendu sužují mrazy, není článek příliš aktuální, každopádně v mém případě zabírá med, cintron a čaj zelený

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 30.01.2012 22:23:03

Já si teda i v supermarketech kupuju šípkový čaj od Jemči – jediný, který není ve směsi s ibiškem. No a sladím poctivým domácím medem (od prastrýce).

avatar

Celkem 782 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:46:46 (2009)

bedy_06 žena 31.01.2012 08:42:37

já piju hlavně zázvorový čaj a med, preventivně celý rok beru echinaceu na posílení imunity8-), když je nejhůř tak si dám cibuli s medem a Prieznicův zábal na krk na noc :-)

Motto: Je štěstí být sám sebou, hluboce, opravdově, bez kompromisů, i za cenu neštěstí!!!
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 31.01.2012 09:52:38

…taky nedám dopustit na zázvorový čaj s medem:-)

Motto: ...kam až?
avatar

Amina žena 31.01.2012 10:21:22

Přidávám se se zázvorovým čajem, dále pojídám tak obden stroužek domácího česneku.

avatar

Celkem 2577 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:47:10 (2011)

Pip muž 08.02.2012 07:56:46

No nevím…Letošní zimní sezónu jsem vzal jako poctivou přípravu na velký podnik v létě. Běhám dle plánu 3–5× týdně počasí nepočasí. K podpoře imunity si dávám štávy z ovoce, poctivě čajíčkuju (Echinacea, domácí vlastnoručně sbírané šípky, lípa, Bez, zázvor-ten je tedy z Číny :-)…) Sladím medem a Výsledek? Právě prožívám třetí nachlazení ve dvou měsících… Vždycky, když se rozběhnu, že je to paráda, tak mne to nachlazení vyřadí na týden až 14 dní z tréninku. Momentáně mám hlavu na prasknutí, z očí i z nosu mi teče… Mám obavu, že to je z nedělního běhu :-(… Asi je to individuální, myslím odolnost… Ovšem pravdou, je že tolikrát nachlazený jako letos jsem byl snad v první třídě… :-(

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 08.02.2012 09:00:35

>> Pip, 08. 02. 2012 07:56:46

Si myslim, ze jsi pretizeny, nez se z toho telo vzpamatuje, tak mu hned zas nalozis trenink venku v zime. Imunitni system taky muze zesilnet treninkem a naslednou regeneraci. Kdyz pujdes od jednoho tezkeho „treninku“ k druhemu, tak nema kdy zesilnet.

avatar

Brno

půlmaraton: 1:33:09 (2011)

Gotr muž 08.02.2012 11:29:26

Osobně řeším zimu primárně kvalitní stravou, jako po celý rok – dostatek zeleniny, jablek ze sklepa, ořechů a koření. Bez toho mi nefunguje trávení a pak jde celá imunita do háje.

Pochutnávám si na zázvoru a zeleném čaji.

Z doplňků mám jako základ komplex s koncentráty z bylin s vysokou hodnotou ORAC, dál specificky přírodní koncetrát z aceroly pro vit. C a železo s koncentrátem ze špenátu.

Motto: To pude!
avatar

betule muž 26.10.2012 10:00:14

>> intensity, 24. 01. 2012 09:14:44

Taky mám ráda echinaceu a používám ještě psí sádlo z lékárny na hrudník, když se objeví první známky nachlazení a musím říct, že se držím a jsem zdravá.

Nalezené položky: 21 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.