Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Fitmami. Mámy, cvičte s dětmi a podnikejte

Fitmami. Mámy, cvičte s dětmi a podnikejte

behej.com | 10.03.2012 | přečteno: 6200×

Jste čerstvou maminkou a právě jste zjistila, že možnosti sportování se vám velmi zúžily podle toho, zda máte hlídání nebo ne? Nezoufejte, naštěstí již existují sportovní programy určené speciálně pro vás s miminky a malými dětmi. Umožní vám sportovat a udržovat se v kondici přímo společně s dětmi.

Většina z vás, co jste aktivně sportovaly již před otěhotněním, v tom pravděpodobně budete chtít pokračovat i po narození človíčka. A skutečně to nemusí být až tak velký problém. Už s docela malým mrňouskem můžete běhat s kočárkem, bruslit na in-linech nebo nyní v zimě vyrazit na běžky.

V případě běhu a in-linů si vystačíte s běžným kočárkem. V ideálním případě „trojkolkou“, která umožňuje snadnější manipulaci. Na lyže nebo za kolo si však budete muset pořídit speciální vozík/kočárek.

Co ale v případě, že vám chybí ta správná motivace a impuls pro individuální sportování, nebo byste raději cvičily a hýbaly se společně s dalšími maminkami? „Před čtyřmi lety, když se mi narodila dcera, jsem zjistila, že možnosti sportování s malými dětmi jsou u nás velmi omezené. Jasně, mohou na brusle nebo běhat, ale odborně vedené lekce tady chyběly. Vzhledem k tomu, že jsem se sama celý život věnovala profesionálně sportu a pohybu, rozhodla jsem se takový program vymyslet a vytvořit sama,“ říká autorka sportovního programu Fitmami Pavla Maříková.

„A co může být příjemnější než sportovat společně s miminkem nebo malým dítětem na čerstvém vzduchu a místo obyčejné procházky tak absolvovat kompletní fitness trénink,“ dodává.

Lekce Fitmami jsou založené na intervalovém tréninku a kombinují běh s kočárkem a posilování nebo kompenzační cviky a strečink. Vše zaměřené speciálně na maminky.

Od jara se konají formou outdoorových tréninků v přírodě – v parcích, lesoparcích a na in-line okruzích. V zimě se pak část lekcí přesouvá do tělocvičny. „Z počátku jsem měla strach, abych tempo cvičení zvládala. Ale všechny lekce jsou uzpůsobené tak, aby si na nich zacvičily jak ty, které nemají velké zkušenosti se sportováním jako já, tak i nadšené sportovkyně,“ říká Jitka, která sem pilně chodí se synkem už třetí rok.

Při posilování se využívají cviky z pilates, fitness, ale také atletiky nebo jiných odvětví. „Aby cvičení bavilo i samotné děti v kočárku, zpíváme jim různé písničky, říkáme říkanky a občas je u jednotlivých cviků také zapojíme, například jako „zátěž“ při dřepech nebo výpadech, zvedání paží nad hlavu. My maminky si pořádně procvičíme svaly a děti to velmi baví,“ usmívá se.

Děti si tímto způsobem pěstují pozitivní vztah ke sportu skutečně již od prvních týdnů života. „Všichni víme, že se nejvíce učí napodobováním svých blízkých. A co může být lepším příkladem, než když moje děti od malička vidí, že já i manžel aktivně sportujeme a pohyb je naší každodenní součástí,“ říká další „fitmaminka“ Ivona.

„Vidím to na své starší dceři. Tím, že nás vidí na lekcích s kočárky běhat a cvičit, zkouší to pak sama se svým dětským kočárkem doma. Lekce jsou navíc plné her a pohybových soutěží i pro starší děti, které nás doprovázejí na odrážedlech a tříkolkách, takže pak přicházíme domů vysportovaní skutečně všichni.“

Fitmami je outdoorový intervalový trénink probíhající v městských parcích po celé zemi. Pokud vás nápad společného cvičení maminek s dětmi zaujal a nic podobného u vás ve městě nemáte, staňte se cvičitelkou sama. „Letos na jaře pořádáme první instruktorský kurz pro nové cvičitelky. Ty si pak mohou vést své vlastní lekce a otevřít si svou „pobočku“ Fitmami,“ říká Pavla Maříková.

„Kromě sportování se totiž snažíme umožnit také aktivní strávení mateřské dovolené a rozjezd malého vlastního podnikání. Co může být příjemnějšího než v něčem, co mne baví – tedy ve sportu – mít práci, kterou můžu dělat společně s malými dětmi a především předávat lásku k pohybu dalším maminkám a jejich dětem,“ dodává.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 12.03.2012 14:49:12

Jste čerstvou maminkou a právě jste zjistila, že možnosti sportování se vám velmi zúžily podle toho, zda máte hlídání nebo ne? Nezoufejte, naštěstí již existují sportovní programy určené speciálně pro vás s miminky a malými dětmi. Umožní vám sportovat a udržovat se v kondici přímo společně s dětmi.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.