Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jihočeský Silva Nortica Run odkrývá organizační zákulisí

Jihočeský Silva Nortica Run odkrývá organizační zákulisí
foto: Radek Narovec

Petr Kostovič | 09.05.2012 | přečteno: 11194×

Superlativy jsou ošidné. Přesto je Silva Nortica Run jednoznačně největším trailovým závodem v České republice. A možná i nejkrásnějším. Zaplatí se náklady na závod s více než pěti stovkami účastníků ze startovného? Co dělají pořadatelé, když běžci v noci před startem nabírají síly spánkem? Do zákulisí příprav jsme necelé dva týdny před akcí nahlédli v rozhovoru s ředitelkou závodu Pavlínou Hanušovou.

Pavlíno, jaký je aktuální stav přihlášených?

Máme přihlášeno přibližně 520 běžců. Kapacita závodu je tak naplněna. Rádi bychom však přihlášené účastníky upozornili na to, že je třeba do 25. května uhradit startovní poplatek, jinak budeme bohužel muset po tomto datu jejich registrace stornovat.

Dokázala bys říci, v čem jsou zvláštnosti Silvy Norticy oproti jiným závodům?

Vytvořili jsme jej proto, aby lidé měli možnost posunout se z kratších běhů dál na ultramaratonskou vzdálenost. Připadá nám, že to není něco tak nemožného, jak by se mohlo zdát. Že i ultramaraton o délce 103 kilometrů je „doběhnutelný“, dosažitelný. Chtěli jsme přitom, aby šlo o běžecký závod, ne turistickou atrakci, turistický pochod, na němž je limit pro dokončení třeba 24 hodin. Je to běh, ne chodecký závod. Výjimečné je i to, že jde o stokilometrový závod během dne, přičemž většina ostatních takto dlouhých běhů se koná částečně v noci. I trať je tedy postavena tak, aby se lidé měli při běhu na co dívat.

Oproti minulým létům jste učinili změny v trasách jednotlivých závodů. Jaké změny to jsou a čím byly vynuceny?

Skončila naše spolupráce s rakouskými partnery, proto jsme trasy přestavěli tak, aby v celé délce vedly po české straně. Mají přitom stejný charakter jako v minulém roce, profilově jsou však náročnější. Všichni běžci si užijí krásy Novohradských hor. Trasy vedou místními sídly, lesními úseky, smíšeným terénem. Největší změny doznala trasa půlmaratonu. Není výhradně silniční jako bývala, ale kombinovaná. Nejdelší trať ultramaratonu tvoří 103 kilometry dlouhý okruh. Dříve šlo o jeden velký okruh, na nějž se přidávaly na příslušných vzdálenostech od cíle postupně jednotlivé závody. Letos je start a cíl všech závodů na jednom místě, v Horní Stropnici. Start na náměstí, cíl ve sportovní hale.

Obsáhnout pořadatelsky 103 kilometry dlouhý okruh je určitě náročné v mnoha ohledech a fyzicky a psychicky náročné pro účastníky. Jaké je například zdravotní zabezpečení?

Pořadatelský servis zajišťují dobrovolné hasičské sbory z obcí Horní Stropnice a Benešov nad Černou. Řada jejich příslušníků má i záchranářské kurzy, všechna občerstvovací stanoviště jsou napojena na náš dispečink, takže v případě jakýchkoli problémů má běžec možnost oslovit obsluhu občerstvovacích stanic a oni kontaktují dispečink nebo přímo záchrannou službu. Na dvou místech trati máme profesionální službu záchranáře a lékaře se sanitním vozem.

Co když běžci takzvaně „dojde“ někde v terénu? Neodhadne síly nebo podcení aktuální zdravotní stav.

Za startovním polem pojedou dva cyklisté uzavírající trať. V případě potíží mu pomohou či zavolají pomoc. Když běžci dojdou síly a nemůže běžet či jít, dispečer pošle po obdržení takové informace na to místo sběrné vozidlo.

To však znamená mít sebou mobilní telefon.

Běžci jej nemusí mít, ale je to samozřejmě lepší, protože na zadní straně startovního čísla je uvedeno telefonní číslo dispečinku, na který se běžec může obrátit. Jinak, nedokáže-li se sám přemístit k nejbližší stanici, počká na cyklisty uzavírající trať.

Jak je trasa značena?

V současné době je značení pevné, na trase jsou rozmístěny před křižovatkami značky buď s tečkou, tedy „Pokračuj rovně“ či šipkou označující směr běhu a za křižovatkou je další značka potvrzující správný směr. Značky odpovídají velikostí těm používaným pro cyklostezky a umístěny jsou na zinkovaných sloupcích.

Kolik pořadatelů se podílí na přípravách v závěrečné fázi a kolik v den závodu?

Den před startem je to zhruba 25 lidí. Hlavním podílem jejich práce je kontrola trati, zjištění, zda někdo neporušil značení, což se v minulosti bohužel stávalo. Přestože jde o oficiální značení, na něž byla poskytnuta dotace z fondů Evropské unie. Dále komunikují s dopravní policií, která zabezpečuje dopravní omezení, probíhá i koordinace s hasičskými sbory, neboť v průběhu pátečního večera se připravují i občerstvovací stanoviště. V den závodu je to pak více než stovka lidí. Dobrovolní hasiči, studenti a nejužší organizační tým. V to nepočítám externí služby, třeba zdravotníky. V pohotovosti musí být tito lidé kolem šestnácti hodin.

Jak pro tebe začíná den závodu?

Vstáváme kolem půl čtvrté ráno. V 5:30 startuje ultramaraton a na nás čekají povinnosti při stavbě startovacího koridoru. Vstávají i časoměřiči a nezávisle na nás i hasiči, kteří se přesouvají na občerstvovací stanoviště. První z nich musí být připraveno již v době startu. Současně otevíráme prezentaci pro maraton a půlmaraton. Často se na nás obracejí účastníci ultramaratonu s otázkou, proč neumožňujeme prezentaci v den závodu. Důvod, proč to tak není, je dán tím, že organizační tým je v době před startem ultramaratonu enormně vytížený zajištěním trasy po celé její délce a prezentaci pro jednotlivce nejsme schopni zajistit.

Co děláš, když odstartuje ultramaraton?

Nejdřív účastníkům závidím, že mohou běžet a já ne :). Pak kontroluji, jestli funguje vše, co má. Zda již jsou postaveny občerstvovací stanice, jestli je otevřena prezentace pro půlmaraton a maraton a funguje-li sběrné vozidlo. Velice důležitý je traťový dispečink, u něhož se shromažďují veškeré informace a který zajišťuje komunikaci mezi jednotlivými pořadatelskými složkami. Od osmi hodin se připravujeme na start maratonu.

Práce na stanovištích asi nekončí proběhnutím posledního závodníka.

Zlikvidovat se musí odpad kolem občerstvovacích stanic. U každé z nich je třeba projít úsek v délce asi čtyř kilometrů a posbírat odpadky. Vše pěkně po svých, protože polovina stanic je v místech, kam se auto nedostane.

To vše je samo o sobě dosti náročné. Stává se, že vám situaci navíc zkomplikují běžci? Třeba svou nedisciplinova­ností?

Měli by co nejlépe odhadnout své síly, momentální kondici, zdravotní stav a nepodcenit trať. Není ostudou skončit na 60. kilometru takto náročné tratě, ale přitom na řádné stanici a říci hasičům: „Hele, já už nemůžu dál,“ než aby zdecimovaného člověka v místě nepřístupném pro mobilní techniku sbírali cyklisté uzavírající trať a řešili pak co s ním. Včasným rozhodnutím běžec chrání i ostatní účastníky závodu.

Určitě toto nebývá jediná komplikace.

Lidé se ptají na to, jestli může s běžcem jet doprovod na kole či mohou-li jet po trase s dětským terénním vozítkem. Bohužel ne. Tratě jsou koncipovány tak, aby byly atraktivní pro běžce, ale jsou tam i místa, která jsou pro někoho jiného než běžce neschůdná či nesjízdná. Jde třeba o seběh parkánovou zdí bývalého opevnění v městě Nové Hrady, kde jsou schody, na něž navazuje velmi úzká pěšina. I cyklisté uzavírající trať tento úsek objíždí jinudy. Navíc je třeba si uvědomit, že ultramaratonec je v poslední fázi tak unaven, že má takzvaně „tunelové vidění“ a nic už kolem sebe nevnímá, že je v transu a je rád, že vidí alespoň značky. Pak může lehce dojít ke kolizi s cyklistou.

V současné době už také neumožňujeme převod startovních čísel. To platilo do konce dubna. Tým připravující závod se dva týdny před startem postupně stěhuje na Nové Hrady, kde je horší internetové připojení, horší komunikace, výpadky signálu, jsou objednaná startovní čísla a trička, data předáváme časoměřičům, máme již v tu dobu objednaný veškerý servis, který je dimenzovaný na počet účastníků. Řešit každou jednotlivou registraci znamená mít zvýšené náklady.

Když už jsme u těch nákladů. Hodně běžců předpokládá, že startovné u závodů je dosti vysoké na to, aby pokrylo náklady na jeho organizaci. Jak je to v případě Silvy Norticy?

Náklady na jednoho běžce několikanásobně převyšují částku, kterou běžec zaplatí, ať je to 300 nebo 700 Kč. Samofinancova­telnost závodu je krásná idea, ale například jen umístění jedné zinkované značky na trase stojí zhruba 4 500 korun a je jich tam kolem dvou set. Na druhou stranou, nejde o jednorázové náklady na jeden závod, značky jsou využívány celoročně turisty, případně cyklisty. Jedno vozidlo se záchranářskou posádkou přijde na den závodu na přibližně 10 000 korun, pokud nedojde k výjezdu. Případný výjezd pak stojí závod další peníze. Pro den závodu musíme také zajistit nákup a rozvoz čtyř metráků ovoce a další potraviny. Třeba chléb a tvrdé sýry, protože ultramaratonci rozhodně nemohou běžet 100 kilometrů, přitom jíst jen ovoce a pít vodu.

Další komplikací přinášející zvýšené náklady je třeba časomíra. U městských závodů se to řeší nataženou elektropřípojkou, ale u trailu je třeba zajistit měření vzdáleného traťového bodu bateriemi. Celý tým pak při přípravách najezdí kolem osmi tisíc kilometrů a naftu je třeba také z něčeho zaplatit. Jsou to jen jednotlivé příklady, z nichž je možné si udělat rámcovou představu o nákladech na uspořádání závodu.

Součástí závodu jsou i doprovodné akce. Jsou nějaké, na něž byste chtěli běžce speciálně pozvat?

Určitě na seminář, který se koná v předvečer závodu a představí některé zahraniční ultramaratony. Měl by být inspirací pro účast v dalších bězích podobných Silvě Nortice. Účastníci 55 kilometrů dlouhého závodu na Islandu, běhu na Krétě, Alpského maratonu, Badwater Ultramarathonu a Spartathlonu budou hovořit o těchto závodech. Vystoupí například Dan Orálek či Sam Straka. Kapacita semináře je 50 účastníků. Hlavně bychom však chtěli popřát běžcům pevné zdraví, hodně sil do závodu a co nejkrásnější zážitek z běhu v krásné přírodě Novohradských hor.


WEB ZÁVODU

Komentáře (Celkem 48)

Nalezené položky: 49 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 23.05.2012 10:00:01

>> Pavel S., 23. 05. 2012 09:38:21

Když budu chtít odpovědět opravdu jen stručně a nezabíhat na tomto fóru již moc mimo jeho hlavní téma, pak mohu říct, že za opravdu fér přístup bych považoval to, aby si se svými prostředky hospodařil každý stát samostatně a dle svého, bez přerozdělování z centra. Lapidárně řečeno, idea EU, tedy snaha spojit do jednoho celku státy s významně rozdílnou úrovní ekonomik a především státy s národy, které se tu po staletí „mydlily hlava nehlava“ a nemají ani společný jazyk mi přijde přinejmenším naivní.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 23.05.2012 10:12:21

>> olaf,, 22. 05. 2012 21:23:04

Díky za informaci. Já nic podobného nenašel, jseš lepší. :-)). Pochopitelně KČT většinu tras jen udržuje, což je levnější, ovšem ne o tolik. Ale i tak to je hodně zajímavá informace.

avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 23.05.2012 10:25:48

>> Pavel S., 23. 05. 2012 09:38:21

"Vždy najdeš menší či větší skupinu lidí, která díky tomuto systému něco získá, zbytek to platí.

Fakt ti to přijde fér?"

Pokud bych měl odpovědět konkrétně na tento úryvek, tak tedy ANO, přijde mi to fér. Nesouhlasíš…?

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 23.05.2012 10:37:21

>> mskolak, 23. 05. 2012 10:25:48

Připojil bych se k mskolakovi. Převeď si to na obyčejnou rodinu. Pokud koupím dítěti hračku, ostatní na to „doplatí“ protože nebude na jejich „hračky“. Naprostá rovnost existuje jen v komunizmu. :-))

avatar

maraton: 3:12:18 (2008)

Lemris000 muž 23.05.2012 11:16:31

>> pbs, 22. 05. 2012 12:44:02

Na stránkách závodu se taky letos už slovo „trail“ nikde nevyskytuje, pokud tedy dobře koukám. S trailem to opravdu nic společného nemá a značit silnice dalším značením je vcelku opravdu na nic.

Motto: Není důležité vyhrát, hlavně když je to do kopce
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 23.05.2012 11:41:31

>> EvženGe, 23. 05. 2012 10:37:21

Ja teda nevim, ale kdyz kupuji hracku svemu diteti, tak tak cinim dobrovolne a pracuji se svymi vydelanymi penezi.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 24761,5 km
Minulý měsíc 71 km
10 km: 0:40:59 (2010)
půlmaraton: 1:33:02 (2011)
maraton: 3:28:30 (2011)

Filip muž 23.05.2012 11:44:55

Rozhovor „Pohled za oponu“ se Pavlíně nevyvedl a já jen organizátorům přeju, aby po závodě měli 100% spokojených účastníků tohoto běhu a těším se na jejich reakce.

P.S.věřím, že projekt EU co nejdřív skončí a tím skončí i kapitalisticko-socialisticko-komunistické evropské peněžní přerozdělování, u kterého je vždy někomu umožněno udělat z prdu kuličku a u toho „spotřebovat“ nemálo peněžních prostředků (upozorňuji, že umístění tohoto P.S. v tomto vlákně je čistě náhodné a nemá s tímto tématem nic společného…)

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 23.05.2012 12:10:18

Jelikož je registrace na Silvu dávno uzavřena a zde i jinde se množí lidé co se chtěli účastnit a uzavřená registrace je trochu zaskočila. Těm všem doporučuji jako o trochu drsnější náhradu zvolit Krakonošovu stovku: http://k100.ddmvrchlabi.cz/

K100 je zcela jistě více trailová i když delší asfaltové úseky se taky najdou.

Video za startu loňského ročníku. http://www.stream.cz/…-stovka-2011

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Nowis muž 23.05.2012 13:14:56

Nechcete se na tu kritiku vykašlat? U stolu je každý chytrý. Pojďte si radši zaběhat :)

avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 23.05.2012 13:20:32

>> EdCable, 23. 05. 2012 11:41:31 >> EvženGe, 23. 05. 2012 10:37:21

Příměr k rodině a dítěti asi není ten nejpřesnější, i když Evžen pochopil kam mířím :-).

Jsem dětina, nedá mi to, abych nevyzkoušel jiný pohled, značně demagogický (takových příspěvků, ovšem vážně míněných, by různě na forech, pár bylo):

"Měl jsem na mysli situaci, kdy většina těch vydělávajících (v původním textu ‚ten zbytek‘) platí počtem naprosto zanedbatelné části populace (v původním textu ‚menší či větší skupinu lidí, která díky tomuto systému něco získá‘) např.
bezbariérový přístup pro tělesně postižené
slepecké psy
příspěvek na bydlení pro osamělé seniory s minimálním důchodem
atd.

A vy všichni, kteří jste mi dali mínus a nesouhlasíte se mnou, jste dle mého názoru hyeny, které nejsou ochotny přispět malým dílem těm potřebným."

Ale raději bez demagogie: v naší společnosti by měla (a bude) existovat určitá míra přerozdělení fin. prostředků. Hlavní problém je v EFEKTIVITĚ přerozdělení. Krásný, zde zmíný příklad jsou např. Hostivice.

Bylo tam postaveno gymnázium. Je třeba podporovat vzdělání? ANO Bylo potřeba stavět gymnázium v malé vesnici? NE Byly prostředky využity efektivně? NE

Dovolím si zopakovat svůj závěr: Zmiňovaná dotace z EU, mimo jiné na značení trasy SNR, se určitě dala využít účelněji. V situaci a systému jakým EU a naše společnost funguje, ale nebudu organizátory SNR vinit z toho, že se snaží svůj závod udělat co nejlepší a jsou schopni k tomu využít i prostředků z dotačních fondů EU.

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 23.05.2012 13:21:13

>> Nowis, 23. 05. 2012 13:14:56

:-)
Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 23.05.2012 14:24:35

>> mskolak, 23. 05. 2012 13:20:32

To je na hlubsi filosoficko-ekonomickou debatu, jestli je vhodne, zajistovat takove veci nasilim nebo na dobrovolne bazi. Ja ani nikde nevycitam organizatorum, ze sahly po penezich EU. Vycitam to tomu systemu a nevidim ho jako obhajitelny a to rozhodne ne v tomto konkretnim pripade. (cimz se lisim napr. od sama)

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 23.05.2012 14:35:17

>> EdCable, 23. 05. 2012 14:24:35

Souhlas (s tou hlubší filosoficko-ekonomickou debatou). Třeba najdeme čas to osobně probrat na SNR ;-)

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Brno

Celkem 19190 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:32:28 (2008)
maraton: 3:23:45 (2008)

Pavel S. muž 23.05.2012 15:19:45

>> sam, 23. 05. 2012 10:00:01

V tomto bodě se s tebou naprosto shoduji.

>> mskolak, 23. 05. 2012 10:25:48

Tvůj názor ti neberu, ale fakt nesouhlasím. Opravdu ti přijde fér, abys financoval něco, o čem třeba nic nevíš, a když víš, tak s tím nesouhlasíš? Co je komu po tom, že cca 500 lidí chce někde běžet nějaký závod ? Celé mi to přijde, že každý odsuzuje systém všelijakých dotací, kde většina peněz se ztratí dříve, než dojde na zamýšlené místo, ale pokud mu to přinese nějaký přímý či nepřímý zisk, tak najednou je schopen zapomenout na všechny svoje zásady.

>> EvženGe, 23. 05. 2012 10:37:21

Co si představuješ pod pojmem „ostatní“? Pokud jsou to děti z jiných rodin, tak ty snad mají svoje rodiče. Pokud jde o další děti tvoje vlastní, přeci nevyplácáš všechny prostředky na jedno dítě a na ostatní se nevykašleš. A to už nemluvím o Sáře a její spotřebě žížal :-D .

avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 23.05.2012 16:13:17

>> Pavel S., 23. 05. 2012 15:19:45

Teď nevím, jestli mě obviňuješ (neberu to nijak ve zlém) z pokrytectví (nemáš pravdu), nebo z oportunismu (máš pravdu).

Nejsem pokrytec (který mění názor podle toho, jak se mu hodí), jsem oportunista (který názor nemění, ale přizpusobí své jednání okolnostem). I když uznávám, že to v mnohých očích bude ještě horší.

Takže opakuji, ne, nepřijde mi to fér a nesouhlasím s tím, ať už z toho mám výhodu, nebo nemám a nepřijde mi to fér ani v případě, kdy bych s tím třeba souhlasil, neb se vždy může najít někdo jiný, kdo s tím nesouhlasí. Pokud ale tento systém funguje, nebudu nikoho odsuzovat za to, že se ho snaží využít k tomu, co on považuje za správné, pokud ho využívá a nezneužívá.

Dovolím si to uvést na jiném příkladu dotace: finanční příspěvěk na zelenou naftu pro zemědělce.

  1. Je to naprosto špatný způsob jak přerozdělit finanční prostředky a já s ním nesouhlasím. Pokud budu mít na výběr, budu volit tu politickou stranu, která bude mít v programu omezení podobných dotací. Pokud budu mít nějakou možnost přímo ovlivnit vyplácení podobných dotací (např. referendum) budu hlasovat pro.
  2. Tyto dotace jsou vypláceny v rámci celé EU a ČR uvažuje o jejich zrušení. S tímto nesouhlasím. Pokud některá politická strana chce zrušit podobné dotace, ať se snaží a prosadí jejich zrušení v Evropském parlamentu pro celou EU. Pokud jsou ovšem vypláceny zemědělcům okolních zemí, nevidím jediný důvod, proč by neměly být vyplaceny i českým a proč by se oni neměli pokusit jejich vyplácení prosadit (nesouhlasím s blokádami silnic jako správným prostředkem, jak něco takového prosadit).
  3. Pokud bych věděl a měl důkaz, že někdo z mých známých, kteří v zemědělství pracují, uměle navyšuje spotřeby paliv a tudíž neoprávněně čerpá dotace na naftu, kterou nespotřeboval, je to dle mého názoru zloděj a okamžitě to ohlásím.

A teď jdu běhat ;)

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 23.05.2012 16:28:12

>> EdCable, 23. 05. 2012 14:24:35

Špatně jsi mě asi pochopil. Já ten systém neobhajuji ani obecně, ani v tomto konkrétním případě. Já jen neodsuzuji organizátory za využití možností tohoto veskrze špatného systému v prospěch jimi pořádaného závodu.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 23.05.2012 16:37:44

>> Pavel S., 23. 05. 2012 15:19:45

Ty „ostatní“ jsem myslel pochopitelně v rámci jedné rodiny. Pochopitelně, že vše nevyplácám na jedno (jsem bezdětný :-)), ale ostatní dostanou míň. Když Sára nakoupí žížaly od magpie z Austrálie (ruda je posílá po albatrosech :-)), tak pak já sbírám kůrky po Stromovce. :-)).

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154150,07 km
Minulý měsíc 822 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 23.05.2012 16:38:21

Chtěl bych upozornit na bod 8. tohoto webu:

**„Fórum, stejně jako celé behej.com, je apolitické a všechna diskusní témata by se měla odvíjet od sportu.“ **

Já že se tu začalo více diskutovat o EU než o samotném běhání :-). A organizátory bych kritizoval až po samotném závodu …

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Brno

Celkem 19190 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:32:28 (2008)
maraton: 3:23:45 (2008)

Pavel S. muž 23.05.2012 16:39:05

>> mskolak, 23. 05. 2012 16:13:17

Jsem dalek toho tady někoho obviňovat, to si musí srovnat každý sám se sebou. Hranice mezi využitím a zneužitím je velice tenká, co jeden považuje za využití, pro druhého může být už za hranou. Na tomto principu asi vznikla celá tato diskuze, s během vůbec nesouvisející.

A proběhnout se půjdu taky… ;-)

Nalezené položky: 49 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.