Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kvalifikační rébus vrchařů rozluštili Schorná-Matyášová a Bajza

Kvalifikační rébus vrchařů rozluštili Schorná-Matyášová a Bajza
foto: Jan Herda

Ivo Domanský | 27.05.2012 | přečteno: 5991×

Sobota patřila kvalifikaci na červencové mistrovství Evropy v Turecku, na kterou se do jihomoravské vinařské vísky Perná sjela stovka běžců. Ostře sledované běhy mužů do 39 let (13 400 m/850 m stoupání) a žen (7 300 m/450 m stoupání) dopadly nejlépe pro Pavlu Schornou Matyášovou (Maratonstav Úpice) a Jakuba Bajzu (AK Kroměříž). Oba jmenovaní zvítězili s naprostou převahou.

Pavla Schorná Matyášová volky nevolky převzala po odchodu (doufejme, že pouze dočasném) Anny Strakové náročnou úlohu vrchařské reprezentační jedničky. Výkony na evropské (6. místo) a světové (4. místo) soutěži ji k tomu plně opravňují. Snad si ještě vzpomenete na reportáž z letošního mistrovství republiky v krosu, které drobná běžkyně Maratonstavu Úpice, ovšem s ostravskými kořeny, nečekaně, ale zaslouženě vyhrála před Ivanou Sekyrovou a Monikou Preisbischovou. Krátce po střelskohoštickém triumfu však přišlo rozčarování: zánět v koleni vystavil několikatýdenní tréninkovou stopku v nejdůležitější části přípravného období.

I když následující léčba a rehabilitace probíhaly úspěšně, nechtěla Pavla nechat nic na náhodě a rozhodla se zdravotní stav otestovat v podmínkách náročného závodu, a to přesto, že měla start na MS v Denizli – Pamukkale zajištěn díky svazem udělené volné kartě.


FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU


„Nepřipadalo by mi férové odjet do Turecka s nejistotou, jakou námahu koleno vydrží, a tak vlastně blokovat místo v týmu některé jiné vrchařce. Dnes jsem celou trať odběhla bez potíží, noha se ozvala pouze v posledním seběhu, a to ještě mírně. Doufám, že v průběhu příštích pěti týdnů před mistrovstvím budu moci už trénovat bez omezení. Určitě jsem ze sebe dneska nevydala vše, a tak jsem docela příjemně překvapena časem. Letošních 33:20 bylo totiž jen o devět vteřin horší než ten, kterého jsem na téže trati dosáhla před čtyřmi lety při poslední zdejší kvalifikaci.“

Pokud by podobný přístup měli všichni sportovci, ubylo by podstatně různých dohadů a spekulací.

Na druhé pozici necelou půlminutu za Pavlou finišovala další Pavla (Havlová), letos běhající ve výtečné formě i psychické pohodě. Třetí mezi ženami doběhla vítězka veteránské kategorie do 44 let Táňa Metelková (34:16) a čtvrtá skončila Kamila Gregorová (35:20).

Kubův vítězný kvapík

Nepočetné, zato však hodně kvalitní pole běžců, které mělo v první řadě dát odpověď na otázku, kdo se připojí ke dvěma kandidátům volné karty na ME Robertu Krupičkovi a Petru Pechkovi, vyrazilo v pravé poledne na trať 13 400 m. Účast v Perné ovlivnil souběh termínu se soutěžemi I. a II. atletické ligy družstev. Extraligisté Jakub Bajza a Tomáš Blaha (oba AK Kroměříž) patřili spolu s domažlickým Jirkou Vojákem k těm, jejichž jména byla v souvislosti s kvalifikací vyslovována nejčastěji. Pořadím ovšem mohl zamíchat zkušený Pavel Brýdl (SK Nové Město nad Met.), který se rozhodl pro návrat do „velké“ atletiky.

Žádná senzace se však nekonala. V polovině závodu vedl Bajza asi o 40 m před Vojákem a Blahou, cílový čas vítězného Bajzy je na vteřinu stejný jako ten, kterého zde dosáhl vítěz kvalifikace na Evropu v r. 2008 Jan Havlíček, totiž 55:25. Přibližně v minutových intervalech za vítězem doběhli Voják, Blaha a Brýdl. Potěšilo zlepšení Jirky Vojáka v sebězích, které bývaly jeho slabinou.

„Soupeři za mnou zůstali dost brzy, takže jsem si běžel podle svého a při tom zkoušel různé varianty. Zdejší trať určitě není jednoduchá, jsou na ní běhavé i technické pasáže. Poslední okruh jsem dokázal uběhnout o patnáct vteřin rychleji než všechny ostatní,“ konstatoval s uspokojením Jakub Bajza, čtvrtý junior z ME 2009 v Telfesu.

Naděje juniorů, bída juniorek

Pozornost byla v sobotu v Perné upřena nejen na dospělé, nýbrž i na juniorské běžce a běžkyně. Z původně ohlášených tří juniorských „stájí“ se nedostavila skupina Jiřího Žáka z Nového Města na Mor., takže se zájem přítomných soustředil na mladíky z Hvězdy Pardubice, Domažlic a Českých Budějovic. Na startu byli totiž tři junioři, kteří si vedli výborně na dráhovém mistrovství na 10 km před třemi týdny. Jan Janů (Hvězda SKP Pardubice) využil své dobré běžecké techniky a objevil se v cílové rovince jako první v čase 29:50 následován oddílovým kolegou Liborem Bucifalem (30:25), Filipem Záveským (Iscarex Česká Třebová, 30:49) a juniorským mistrem republiky na 10 000 m Josefem Havlíčkem (Sokol České Budějovice, 31:34).

S kvalitou a účastí juniorů bohužel nekoresponduje situace mezi juniorkami. Ty přijely do Perné pouze čtyři a při vší úctě k jejich výkonům by s podobnými časy asi díru do Evropy neudělaly. Vítězství zde patřilo Janě Brantlové (Mílaři Domažlice), která jeden okruh dlouhý 4 300 m uběhla za 22:59, druhá skončila Hana Klampflová (TJ Dvůr Králové n. L.) za 23:14 a třetí byla triatlonistka Pavlína Poláčková (AHA Vyškov) časem 25:05.

Jaká bude konečná podoba týmu, který odletí počátkem července do Turecka, vám bohužel dnes ještě nesdělíme. Na základě kvalifikace v Perné sestaví vedoucí týmu českých vrchařů Jindřich Linhart návrh nominace, který musí schválit předsednictvo atletického svazu nejpozději do 24. června.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 27.05.2012 09:10:32

Sobota patřila kvalifikaci na červencové mistrovství Evropy v Turecku, na kterou se do vinařské vísky na jihu Moravy sjela stovka běžců. Ostře sledované běhy mužů do 39 let (13400m/850m stoupání) a žen (7300m/450m stoupání) dopadly nejlépe pro Pavlu Schornou Matyášovou (Maratonstav Úpice) a Jakuba Bajzu (AK Kroměříž). Oba jmenovaní zvítězili s naprostou převahou.
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 29.05.2012 04:18:08

Moc držím palečky všem bojovníkům a bojovnicím, kteří se předběžně nominovali do Turecka. Ať se daří v tréninku a v cestě nestojí žádné problémy ani zdravotní omezení. Iva

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.