Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Magál a Pastorová nejlepší v kvalifikaci vrchařů na Šeráku

Magál a Pastorová nejlepší v kvalifikaci vrchařů na Šeráku
foto: Lubomír Tomeček (archív Běhej.com)

Ivo Domanský | 04.08.2012 | přečteno: 5831×

Saucony Český pohár v běhu do vrchu pokračoval v sobotu důležitým závodem kategorie Super v Jeseníkách. Důležitým zejména proto, že kromě pohárových bodů šlo tentokrát také o nominaci na mistrovství světa, které proběhne v neděli 1. září v italském Ponte di Legno.

Druhý ročník závodu přilákal více než dvě stovky startujících. Na nejdelší trati mužů, dlouhé 12500 metrů s převýšením 1165 metrů vyhrál lyžařský reprezentant Jiří Magál (Iscarex Česká Třebová) v čase 56:44 před Janem Havlíčkem (ASK Slavia Praha) 57:12 a Martinem Freiem (AK Kroměříž) 57:21. Mezi ženami suverénně zvítězila úřadující mistryně republiky v maratonu Petra Pastrovová (MKS Ostrava) 53:54, druhá doběhla Kateřina Matrasaová (OB SK Chrast) 54:14 a třetí skončila Michaela Mertová (Atletika Albrechtice), která zvládla 9500 metrů se součtem stoupání 905 metrů za 55:42.

Na rozdíl od jiných závodů do vrchu nemá běh na Šerák dlouhou tradici, letos to byl teprve druhý ročník. Požadavku na prodloužení závodu mladších mužů, aby alespoň částečně modeloval trať mistrovství světa, vyhověli pořadatelé tím, že k původní trati, sledující žlutou značku připojili téměř tříkilometrovou „obíhačku“ kolem Obřích skal.

Závod tím získal na délce a stoupání (zdejší převýšení bylo zatím nejvyšší v celé historii českých běhů do vrchu), ovšem pouze za cenu seběhů. To se příliš nelíbilo vítězi Jiřímu Magálovi: „Pokud bych vůbec organizátorům něco vytknul, je to právě ten seběh. Když klasika, tak klasika, osobně bych raději viděl prodloužení trati na hlavním hřebenu Jeseníků.“

Tomuto názoru oponuje Petra Ivanová z organizačního výboru Běhu na Šerák: „Chtěli jsme vyhovět hlavnímu partnerovi závodu, pivovaru Holba Hanušovice, který si přál mít cíl všech kategorií na Šeráku, oni vyrábějí mimo jiné pivo s obchodním názvem Šerák. Nebráníme se ale další debatě na téma tratí.“

Startovalo se opět pod restaurací Koliba na Borovníku mezi Jeseníkem a Lázněmi Lipová, po proběhnutí asi 500 metrů po asfaltu již nabíhali závodníci do terénu. Trať juniorek končila za rozcestím Miroslav (4500 metrů, stoupání 330 metrů), ostatní pokračovali dále náročnými serpentinami a po kamenitých stezkách k turistickému orientačnímu bodu na rozcestí Pod Strmým. Tady se oddělili muži do 39, 49 a 59 let, tyto tři kategorie se vydaly na okruh okolo Obřích skal, zbývající (muži nad 60 a 70 let a všechny ženy) pokračovali po žluté dále na Šerák. Vzhledem k počtu startujících se pořadatelé rozhodli realizovat dva starty, což se ukázalo jako správné. Rozhodčí v cíli tak zvládli doběh bez nejmenších problémů.

Dostačující byly také dvě občerstvovací stanice, jedna u rozcestí Javořík a druhá na prodloužení pro mladší muže. Dostatek ovoce a nápojů čekal na běžce také v cíli u chaty Jiřího.

Pozdějšímu vítězi Magálovi dlouho sekundoval tentokrát výborně připravený Martin Frei. Šestadvacetiletému všestrannému vytrvalci AK Kroměříž letošní hlavní sezóna moc nevyšla, zklamáním byl zejména jeho výkon na dráhovém mistrovství republiky ve Vyškově a na Šeráku měl jednu z posledních možností složit reparát. O druhé místo jej připravil Havlíček teprve 500 metrů před cílem. „Já letos moc nezávodil, na jaře mě zabrzdila chřipka a také nedostatek času na pořádný trénink, nechci kvůli sportu zanedbávat rodinu. Přibyly mi taky starosti se stavbou rodinného domku,“ svěřil se slávista Havlíček.

Těsně pod stupni vítězů, ale stále ve hře o nominaci na MS zůstal čtvrtý Tomáš Blaha (AK Kroměříž). Teprve pátý doběhl člen polské reprezentace Daniel Wosik, šestý skončil Petr Losman (PSK Olymp Praha) a sedmý Tomáš Ondráček (Universita Brno), který jako poslední zdolal trať v čase pod jednu hodinu. Závod se nevydařil Petru Pechkovi, který byl v posledních letech stabilním členem národního týmu.

Vrásky zřejmě přibudou stavitelům družstva žen pro mistrovství světa. Najisto se počítá se startem Pavly Schorné Matyášové, ta získala na základě bronzové medaile z Turecka volnou kartu, druhou má slíbenou Ivana Sekyrová, omluvená z kvalifikace kvůli startu na londýnské olympiádě. Těsně před kvalifikací se pro náhlé onemocnění omluvila Pavla Havlová, daleko za očekáváním zůstala na Šeráku další účastnice ME Kamila Gregorová.

Na startu chyběla též dlouholetá opora kategorie žen Táňa Metelková. Uvolněný prostor ihned obsadila ostravská Petra Pastorová. „Bylo to opravdu náročné, u mne šlo o jedno z prvních seznámení s vrchy jako takovými. Snažila jsem se prostě běžet co nejrychleji, protože o soupeřkách jsem toho moc nevěděla,“ komentovala vítězství svěřenkyně Aleny Peterkové.

V očním kontaktu s Pastorovu doběhla jako druhá orientační běžkyně Kateřina Matrasová, která ovšem není registrovanou atletkou a tudíž nemůže aspirovat na start na MS, třetí místo patřilo další zkušené maratonkyni s osobním rekordem pod 2:50 Michaele Mertové.

Juniorský tým také dozná změn proti červencovému evropskému šampionátu v Pamukkale. Vítězství patřilo po zásluze Janu Janů (Hvězda SKP Pardubice) 48:15, pouhých osm vteřin za ním finišoval Tomáš Lichý (TJ TŽ Třinec), kterému již dříve několikrát unikla reprezentace pouze o ten pověstný vlásek. S ním i třetím Josefem Havlíčkem (Sokol České Budějovice) můžeme navíc pro juniorku počítat také v příštím roce, oba jsou totiž ročník narození 1994, zatímco Janů se s juniorskou kategorií v Itálii loučí. Zranění vyřadilo z boje o dobré umístění dalšího Pardubáka Libora Bucifala, také osmé místo Filipa Závekého se nečekalo. Před juniory stojí obtížný úkol navázat na úspěchy z minulého a letošního roku.

Zasvěcení věděli již předem, že téměř odepisovaná kategorie juniorek se dočká na Šeráku vydatného oživení a to díky rozhodnutí trenéra Ivo Pitáka umožnit start na nominačním závodě dvojčatům Anežce a Elišce Drahotovým, juniorským reprezentantkám ve sportovní chůzi s řadou mezinárodních úspěchů na osobních kontech. Sedmnáctiletá dvojčata původem z Rumburka se kvalifikovala podle očekávání a v Itálii určitě nebudou bez nadějí na dobré umístění. „Někdo možná může namítat, proč tam jedou chodkyně, ale ty holky umějí patnáctistovku za čtyři třicet, tím je řečeno vše,“ podotkl na okraj vystoupení svých svěřenkyň Ivo Piták.

Konečnou podobu dostane vrchařská nominace až po návratu atletů z olympijského Londýna, návrh přednese na předsednictvu ČAS na základě podkladů od vedoucího reprezentace Jindřicha Linharta šéftrenér Tomáš Dvořák. Počítá se se startem pěti mužů, čtyř žen a juniorů a dvou juniorek.

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 05.08.2012 20:35:18

Saucony Český pohár v běhu do vrchu pokračoval v sobotu důležitým závodem kategorie Super v Jeseníkách. Důležitým zejména proto, že kromě pohárových bodů šlo tentokrát také o nominaci na mistrovství světa, které proběhne v neděli 1. září v italském Ponte di Legno.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.