Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Černá hora vyšla nejlépe Berkovi a Metelkové

Černá hora vyšla nejlépe Berkovi a Metelkové
foto: Jan Herda

Jan Herda | 12.08.2012 | přečteno: 5376×

Na lehce pozměněné trati z Janských Lázní na Černou horu v sobotu nedal nikomu šanci Martin Berka (AC Syner Turnov), heroický výkon předvedl také nestárnoucí, celkově třetí Miloš Smrčka (BK Říčany) a v ženách vyhrála veteránka Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí).

Silniční vrchařskou klasiku provázelo ideální běžecké počasí, pohled na meteorologickou stanici na kolonádě sice dělal vrásky na čele divákům, ale běžci byli z 13 – 16 stupňů Celsia nadšeni.

Kvůli generální opravě komunikace směrem na Hoffmanovy boudy musela být letos trasa změněna a po kilometrovém stoupání se za dolní stanicí lanovky odbočilo vpravo a mírně se klesalo asi o 30 výškových metrů. Díky tomu naměřily Garminy „ďábelské“ převýšení 666 metrů na přibližně 8 kilometrech. Trasa byla tedy o něco kratší, ale s nepatrně větším převýšením.

Patrně kvůli nabitému závodnímu kalendáři byla letošní účast v závodě slabší, zvláště těch top běžců nepřijelo do Jánek tolik. Před týdnem proběhla náročná kvalifikace na Šeráku a následující sobotu čeká vrchaře mistrovství republiky na neméně slavné trati z Dolní Moravy na vrchol Kralického Sněžníku. O to více si zaslouží poklonu výkon vítězného Martina Berky, který běžel od 2. km na čele osamocen a horní stanice lanovky v 1260m n.m. dosáhl v kvalitním čase 34:56.

Původně asi 10členná skupina běžců se roztrhala právě v novém úseku, kdy po seběhu následoval asi 300m velmi prudký úsek, kde veterán Miloš Smrčka na chvíli zvolil i chůzi, ale v rovinatější pasáži se dotáhl zpět k dvojici Radim Berka a Pavel Brýdl. Asi 2,5 km před cílem poněkud překvapivě odpadl z boje o stříbro Pavel Brýdl. Před famózního Smrčku se dostal v závěru Radim Berka (36:41), který bral stříbro. Na Smrčku (37:06) zbyl bronz, nicméně také jasné vítězství mezi 50 i 40letými, a s úsměvem na tváři k závodu řekl: „Bál jsem se Aleše Stránského, tak se běžel úvod rychle a pak už jsem musel makat až do cíle.“ Zítra ho uvidíme i na těžké trati Žebrácké 25!

Mezi ženami byla nejlepší reprezentantka Táňa Metelková (40:44), druhé místo připadlo Kamile Gregorové (42:15) a bronz Renatě Hájkové (43:12). Jako čtvrtá vyběhla již do deštěm zkrápěného cíle Lenka Šibravová (43:49) a pětici hodnocených uzavřela Blanka Paulů.

Před stanicí lanovky čekal na běžce iontový nápoj a výborné koláče. Oproti startovnímu číslu mohli cestovat zpět lanovkou do Janských Lázní. Sílící déšť k seběhu opravdu nevybízel.

Pro někoho je Černá hora snadným kopcem a každoročně se najde nemálo těch, kteří říkají, že "tohle není kopec“! Pro „stěžovače“ bych ze záznamu převýšení zdůraznil pár faktů: na závěrečných 5 kilometrech se nastoupá 430 výškových metrů, na posledním km cca 135 m, prudších asfaltových úseků v republice moc není! Že to i přesto odsýpá? Především díky povrchu a také proto, že mezi stromy de facto nefouká. A když se k tomu letos přidala i vhodná teplota, tak se skutečně „letělo“.

VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

honzaherda muž 12.08.2012 09:47:18

Na lehce pozměněné trati z Janských Lázní na Černou horu v sobotu nedal nikomu šanci Martin Berka (AC Syner Turnov), heroický výkon předvedl také nestárnoucí, celkově třetí Miloš Smrčka (BK Říčany) a v ženách vyhrála veteránka Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.