Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh mi pomohl k pokoře, říká prezidentský kandidát

Běh mi pomohl k pokoře, říká prezidentský kandidát
foto: Ladislav Adámek/Sportimage

Tomáš Nohejl | 20.08.2012 | přečteno: 10939×

V létě rozběhl svoji prezidentskou kampaň. Doslova. Nejprve v pražské Stromovce, pak po městech na Moravě. Kdysi ministr a nejoblíbenější politik české scény, později uznávaný ekonomický expert a prosperující finanční poradce nadnárodních bankovních skupin. Ale také muž, řekněme statné a blahobytné postavy. „Sám sobě jsem během zvýšil sebevědomí,“ říká v rozhovoru 59letý Vladimír Dlouhý.

Jak se stane z člověka zapálený běžec až v pokročilém věku? Přinutí vás zdravotní obtíže, přesvědčí přátelé, či přijde uvolnění a prozření se změnou životního rytmu?

Ano, je to kombinace více faktorů. Ale byť jsem v životě nebyl žádný významný sportovec, který by trénoval na soutěže, považuji se za normálního pražského kluka z Vinohrad. Na okraji Riegrových sadů jsem prožil mládí, dělal všechno možné, fotbal, hokej, jezdil na kole, lyžoval, chodil cvičit do Sokola. Na počátku dospělosti jsem ztratil fyzickou kondici. Ale vždycky jsem trochu běhal.


PLNÉ ZNĚNÍ ROZHOVORU NALEZNETE V NOVÉM ČÍSLE TIŠTĚNÉHO BĚHEJ.COM, KTERÉ VYJDE V ONLINE VERZI JIŽ KONCEM TOHOTO TÝDNE


Navzdory vrcholné kariéře v politice i byznysu jsem přesvědčen o tom, že „nedostatek času“ k pohybu jsou pouhé výmluvy. Přitom chápu, že každý nemusí být nadšencem.

Po půl roce působení v politice v roce 1990 jsme hráli fotbal proti hráčům typu Skuhravý, Panenka a další a mně po půlhodině praskla nějaká šlacha v noze. Odvezli mě do nemocnice. A já jsem si uvědomil, jak rychle jsem úplně ztratil fyzickou kondici. Protože ještě půl roku předtím jsem pracoval pro Spojené národy v Helsinkách, kde jsem pravidelně běhal. A teď jsem nemohl popadnout dech, když jsem jenom vyšel schody. Určitě to souviselo se stresem té doby, spali jsme tři hodiny denně a jen jsme pracovali… Přibral jsem až na 108 kilo a měl i nějaké zdravotní problémy.

A pak se začal hýbat?

V roce 1992 v prvních opravdu politických volbách se ukázalo, že bych měl zhubnout. Za půl roku jsem shodil dvanáct kilo a dokázal to udržet. Začal jsem aktivně sportovat, hrál jsem tenis, squash, plaval jsem. Po odchodu z politiky jsem pak sportoval daleko víc, ale neběhal jsem. Jezdil jsem na kole, žena začala hrát golf, já ji doprovázel, oba rádi lyžujeme, sjezdovky i běžky, chodil jsem pravidelně do fitness centra s trenérem. Pak přišlo období, kdy jsem si řekl: Zkusím maraton.

Údajně poté, co vás naštvala žena. Takový způsob inspirace mi k vám, racionálnímu a pragmatickému muži s nadhledem příliš nesedí.

Trošku jsme se nepohodli, nic vážného. Odjel jsem na služební cestu do Šanghaje, dal ji pusu, ale brzy se mi stýskalo, mrzelo mě to. Pokračoval jsem do Singapuru a jižní Indie a zůstal jsem tam delší dobu. Při jednom víkendu ve slušném hotelu mě na jejich běhátku napadlo: Co to vedeš za život, bude ti šedesát, žena je sama doma… Zkus ještě něco dokázat, než jen vydělávat peníze nebo být známý politik.

Šlo to snadno?

Za půl roku jsem po cíleném tréninku uběhl v roce 2010 půlmaraton v Praze. Pak mě to chytlo a věděl jsem, že chci taky celý maraton. A ten jsem zvládl o rok později za 4:33.

To není špatné.

Ani jednou jsem nezastavil, celý jsem ho uběhl.

Kolik jste natrénoval?

Kondiční trenér mi od ledna připravil plány, chystal jsem se i na kopečky. Ale pak jsem poznal, že třikrát týdně po deseti kilometrech mi stačí.

Vážně, i na maraton?

Dal jsem si sám ještě třicet kilometrů v kuse, deset dní před startem.

To je už ale zase hodně pozdě.

Chtěl jsem si z psychického hlediska ověřit: když uběhnu třicet, těch dvanáct už musím dát.

Jak jste se cítil na trati, maratonská epopej se láme vždycky až po třicítce.

Měl jsem to opravdu v hlavě. Dal jsem už těch třicet, zvládnu to. Hůř mi bylo po patnáctém kilometru, to zbývalo ještě hodně. Někde jsem četl, že ať jste trénován na olympijský rekord nebo na šest a půl hodiny, pro každého je posledních deset kilometrů stejně těžkých. Dal jsem si cíl: běžet, nezastavit. Mnoho lidí okolo mě občas na trati šlo, ale to není ono. Viděl jsem i sportovní tragédii. Ir nebo Skot, alespoň fyziognomicky tak vypadal, někde v Pařížské na úrovni synagogy, asi dvě stě metrů před cílem, najednou pozdvihl hlavu, panenky mu šly v sloup, otočil se a spadl. Já doběhl, odbelhal se na Mariánské náměstí a tam jsem se potkal se ženou. Byl to krásný pocit…


Pokud byste měli zájem si s prezidentským kandidátem popovídat, máte šanci již ve středu 15. srpna. V 15 hodin poběží 10 km z Plumlova (sraz u COOP prodejny u nádraží) do Prostějova. Ve čtvrtek 7,8 km ve 14 hodin z Hukvald do Kopřivnice a v pátek 7 km od 14 hodin z Hulína do Kroměříže.

Komentáře (Celkem 79)

Nalezené položky: 80 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 15.08.2012 23:17:44

>> kanovsky, 15. 08. 2012 20:54:51

„… zda se jedná či nejedná o placený PR článek“

Petře, za PR články se (v naprosté většině případů) neplatí. Placenou reklamu zařizuje marketingové oddělení, PR oddělení připravuje materiály pro novináře a snaží se, aby byly v co největší míře publikovány zdarma jako běžné články. Novináři na to přistupují hlavně proto, že to pro ně znamená článek s minimem práce – dostanou k němu spoustu podkladů a materiálů, fotky, rozhovor je už domluven, takže nemusí nic shánět a zařizovat, apod. (Dalším důvodem bývají různé „dárečky“, ale to myslím si není případ běhej.com.) Hlavním výstupem práce PR oddělení je pak seznam médií, kam všude se jim podařilo své sdělení dostat. Dobré noviny a časopisy (u nás takové asi neexistují) si zakládají na tom, že takové články netisknou – a mě štve, když takový článek vidím v mém oblíbeném časopise. Jako by nestačilo, že V.D. je teď všude, kam se člověk podívá (jeho PR oddělení evidentně maká na plné obrátky).

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 15.08.2012 23:27:45

>> Pavla T., 15. 08. 2012 23:17:44

Děkuji moc za vysvětlení, naštěstí jsem se v této oblasti nikdy nepohyboval a nezjišťoval, jak to vlastně v těchto záležitostech přesně funguje.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 16.08.2012 06:40:44

>> marek27, 15. 08. 2012 22:59:46

Tady se musím Radka zastat – slova o načasování jsem do diskuze zatáhl já, tedy popel na moji nikoliv jeho hlavu … .

avatar

Pierrot muž 16.08.2012 10:12:41

Musím napsat, že mě reakce místní komunity nepřekvapila, a že se s ní víceméně ztotožňuju. Pavla má pravdu, Dlouhého je teď všude plno. Kampaň načasoval dobře, počasí pro kondiční běhání je skvělé, okurková sezóna v plném proudu, takže se i do médií snadno prosadil. Prostě dobrý marketingový tah, který ho sice až na Hrad nedonese (aspoň doufám), ale každopádně na sebe hodně upozornil. Když se nestane prezidentem, očekávám, že se vzápětí objeví na kandidátce Babiše nebo tak nějak.. Budiž. Českým divákům, čtenářům a voličům „recyklace“ osobností nevadí, vlastně jim spíš vyhovuje, byť to byly třeba osoby opovrhované. Myslím, že Nova a Blesk nad Dlouhého zajímavou kampaní zajásaly.. To, že se ocitl i tady, byl pro mě ale trochu šok. Nějak si to neumím vysvětlit. Myslel jsem, že lidé, co kupují Běhej, se zajímají: 1) o běžce, a to bez ohledu na to jestli jde o hrdiny nebo „padouchy“ (i o běžci, který dopoval, se dá napsat zajímavý článek) 2) o osobnosti, které běhají, a které, vzhledem ke svému „duševnímu nadstandardu“, jsou schopny vyslovit o běhu nějaké zajímavé myšlenky.. Kam patří Dlouhý? Stává se každý veřejně známý člověk automaticky osobností, o kterou je třeba se zajímat? Není právě toto „mechanismus“ bulváru? Jakž takž bych chápal zařazení rozhovoru s Jacques (i když ji moc rád nemám), protože SZ razí myšlenku zdravého životního stylu. Ale i tenhle článek by měl být označen jako politická reklama. Natož pak rozhovor s Dlouhým.. Howgh.

avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 16.08.2012 11:26:21

Nechtěl jsem do tohohle vůbec zasahovat, ale kvůli Radkovi…

S několika obecně známými lidmi se občas potkávám. Protože jsem celý život pracoval ve sportu, zvykl jsem si neptat se na civilní zaměstnání. Ono to je většinou lepší. A politiky nesleduji a většinou ani nevím, jak vypadají. Občas z toho vyjdou i zajímavosti. Se zmiňovanou Katkou J. jsem se potkával ve Stromovce a byla to přijemná a povídavá ženská. Až jednou se mě zeptala na mé příjmení a já pak i na její a zjistil jsem, s kým se vůbec potkávám. :-). S Honzou Stráským se znám spoustu let a na Islandu nás „zachraňoval“ českým benzínem. Islandský nám ve vařiči šparně hořel. A o politice jsme se snad nikdy nebavili.

Pokud Radek zná Dlouhého víc let, tak se nedivím, že zveřejnil takovýhle článek.

Připojím fiktivní příklad ode mě. Honzu Pirka znáte asi taky. :-). Letos dokončil WLM, to je deset lyžařských maratonů na světě a minimálně na dvou kontinentech. Moc se o tom neví, ale je dobrej. A kdyby se o tom někde psalo, asi bych neodolal a napsal článek, jak jsme se potkali na závodě v Kanadě. Ne proto, abych si „přiživil popularitu“ na Honzovi. O popularitu se mě stará Sára. :-). Ani proto, že bych mu chtěl dělat reklamu. On to opravdu nepotřebuje. Ale proto, že to je chlap, kterého si vážím. A taky proto, že člověk, který opravdu něco umí se v Kanadě hlásí ke mě.

Radek Dlouhého zná. A o Dlouhém se začalo psát. Proto „neodolal“ a zveřejnil tento článek. Já bych na lyžařském foru napsal o Pirkovi. Za toho by mě asi nikdo nekáral. Ovšem na cestovatelském bych mohl napsat o Stráském a schytal bych to stejně.

Proto prosím o trochu tolerance. Díky. Evžen

avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 16.08.2012 12:27:39

>> EvženGe, 16. 08. 2012 11:26:21

Jan Pirk je kapacita,borec,o něm by se měl napsat dlouhý článek a ne tahat politiky,kteří to dělají jen k vuli svému prospěchu na běžecké stránky.Většina lidí je ráda,že si od špinavé politiky při běhu odpočine,a ne aby politiky viděla na běžeckých stránkách

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 16.08.2012 12:43:34

>> MRAZÍK, 16. 08. 2012 12:27:39

Honzu Pirka jsem dával právě jako ten „nezpochybnitelný idol“ (za tenhle termín mě při příštím setkání přerazí :-)) oproti Honzovi Stráskému. Ten určitě řadě lidí vadí. Ale protože ho znám podstatně déle a lépe, tak bych se za něj určitě postavil víc než za Pirka. Pirk je „kamarád z běhání“ a jeho další životní postoje vlastně neznám. Nebo jen z novin a TV. Stráský je člověk, se kterým jsem dost prožil a byť s některými jeho politickými kroky nesouhlasím nebo nevím o důvodech, které ho k nim vedly, tak za něj jako člověka bych se vždycky postavil.

avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 16.08.2012 12:49:27

>> EvženGe, 16. 08. 2012 12:43:34

měl sem na mysli Dlouhého

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 16.08.2012 12:54:36

>> MRAZÍK, 16. 08. 2012 12:49:27

Asi jsme se nepochopili. Dlouhého neznám a tak o něm nemůžu a nechci psát. Snažil jsem se vysvětlit proč Radek zveřejnil článek o někom, koho on zná. A jako příměr jsem použil své známé, které asi znáte taky.

avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 16.08.2012 13:08:35

>> EvženGe, 16. 08. 2012 12:54:36

Chápu,rozumím

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 16.08.2012 15:22:55

>> Pierrot, 16. 08. 2012 10:12:41

Velmi přesně napsáno.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 16.08.2012 15:25:30

>> EvženGe, 16. 08. 2012 12:54:36

Já si myslím, že je to trochu jinak. Motivací k sepsání článku nebyla snaha prezentovat běžce Vladimíra Dlouhého (ten není vůbec zajímaví, na rozdíl od Pirka a dalších osobností). Motivací byla možnost přiživit se na vlně a napsat článek s velkou čteností a dopadem. To se také podařilo a svědčí o tom i tato diskuse.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 16.08.2012 16:09:06

O co Vám jde? vždyť přeci běhá!? Nepřekvapuje mě, že se tu objevil rozhovor a just zrovna, když kandiduje. Nemám s tím problém, číst to totiž nemusím. A už vůbec si nemyslím, že by behej.com spadlo do politicky orientovaného běhej.comu. Myslím, že se drží tam, kde má. Smiřte se i s tím, že přijdou třeba jiný rozhovory, ne dle Vaší libosti. Beru to jako zajímavost, která mi nemusí jen přijít zajímavá.;-)

avatar

Zdenek Krchak muž 16.08.2012 16:37:43

Dlouho jsem váhal, zda se mám do diskuze o Dlouhém zapojit, ale nedalo mi to. Probíranou problematiku bych rozdělil do tří okruhů:

  1. V. Dlouhý si zvolil jako jeden ze způsobů jak oslovit potenciální voliče běh – proč ne, je na tom něco špatného? Myslím si, že není. Vzhledem k tomu, že behej.com je web/časopis orientovaný na běh je rozhovor s takovým člověkem v souladu se zaměřením tohoto media. Kdyby se V.D. rozhodl oslovit své voliče rockovým koncerty, ať o tom píší media zabývající se hudbou.
  2. V. Dlouhý ve věku 59 let uběhl maraton. Možná lidem kolem třiceti, kteří těch maratonů dali desítky, to nic neříká. Ale mě, kterému je 55 a nejvíce uběhl v kuse 15km, to připadá jako významná motivace, že je to vůbec možné, se při dosti velkém pracovním vytížení ještě odhodlat a natrénovat na maraton. Takže V.D. může být svým přístupem zajímavý i jako běžec.
  3. Pana Dlouhého osobně neznám, ale rozhodně bych se neodvážil o něm prohlašovat, že je lump a darebák, a to, jak se domnívám, jen na základě informací z druhé nebo třetí ruky.

Časopis/web se snaží přinést informace o vztahu osoba – běh v rozmanitých podobách. Jednou je tou osobou herec, potom známý moderátor a teď politik. Proč ne? Vždyť i politikové patří k našemu životu a někteří dokonce i běhají.

avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 16.08.2012 16:50:46

>> Zdenek Krchak, 16. 08. 2012 16:37:43

Jde o to,že je mnoho kvalitních bězcu,i obyčejných lidí,kteří začali uplně od nuly a někam to dotáhli a není o nich napsaná ani čárka,neřekl sem o Dlouhým,že je zloděj,ale nikdo mě nevymluví,že článek je součást jeho kampaně

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 16.08.2012 17:15:16

>> MRAZÍK, 16. 08. 2012 16:50:46

Však Radek slíbil, že tu budou články i o jiných běžcích. Ať už ale napíše o komkoliv, tak se vždy objeví kritika, proč píše o tomto a ne o onom člověku.

Námět pro Radka: už se tu objevil rozhovor s Honzou Kreisingerem po jeho olympijském maratonu? Zatím jsem to nezaznamenal, ale možná jsem to přehlédl.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 16.08.2012 17:59:28

>> kanovsky, 16. 08. 2012 17:15:16

Petře myslel jsem o jiných běžcích,tak mezi prvníma mě napadls Ty,z uplného nesportovce,běhat takové časy tak to je uplně vynikající,není to jenom tak takové časy zaběhnut když člověk 3O roku žádný sport nedělal,smekám klobouk,o takových lidech by se mělo psát,to lidi zajímá,a ne žádná politika

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 16.08.2012 18:41:36

>> MRAZÍK, 16. 08. 2012 17:59:28

No, myslím, že na svých stránkách toho píšu dostatečně (plus zde ve foru), takže kdo chce, tak si to najde a prostuduje.

Slyšel jsem, že mé postupné zlepšování inspirovalo více lidí, a těší mě to (hobíky inspiruje právě to, že jsem začínal z nuly, přičemž si mě někteří pamatují ještě ze Stromovky 2008, kde jsem byl úplně poslední za 5:02:12), nicméně více, než v souhrnném článku , který inicioval vlákno , už napsat neumím.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 16.08.2012 18:55:19

>> kanovsky, 16. 08. 2012 18:41:36

Petře tvoje stránky sem četl a právě proto sem to napsal,je to obdivuhodné

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 16.08.2012 19:48:28

>> kanovsky, 16. 08. 2012 18:41:36

Petře, Tvůj příběh není zřejmě zasažen do toho „správného“ kontextu. To, že inspiruješ zpočátku desítky, dnes určitě stovky běžců není zřejmě v některých očích ta správná marketingová devíza.

Bez počátečního běžeckého diskuzního fóra by nebylo dnes Běhej.com. Pokud by bylo, zcela určitě jen jako kratochvíle několika běžeckých nadšenců.

Kolik, že získal Oskarů Forest Gump?

avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 16.08.2012 20:11:38

to mrazík a další

Ono napsat rozhovor není jen tak. Předně musí dotyčný s rozhovorem souhlasit. Zrovna Petra Kaňovského bych přemlouvat nechtěl. :-) Pak si musíte připravit otázky. Připravit si to, čím je dotyčný zajímavý, výjimečný. A pokud je hodně známý, tím hůř. Pak to může být jen opakování 100× napsaného. A musíte na rozhovor mít i čas, ten nevznikne za 10 minut. Padne na to i několik hodin + čas na kontrolu článku.

Ostatně zkuste si to s nějakým svým kamarádem. A nemusí to být běžec, třeba ať je rybář. A aby otázky nebyly jakou chytil největší rybu, kde chytá a na co. Těžký, co?

P.S. Tenhle příspěvek je odfláknutý, ale 2× jsem si ho smazal !!! :-(( A potřetí už jsem psal stručně a skoro bez kontroly.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 16.08.2012 21:45:46

>> milan, 16. 08. 2012 19:48:28

V paneláku mi už Forrest Gump říkají, protože mě málokdy vidí se přesouvat někam jinak, než během – občas se mě někdo (i zcela neběhající) na běhání zeptá, naposledy dnes jedna paní se psem.

Pravdou ovšem je, že s ohledem na to, jak přirozenou a významnou součástí mého života se běh stal, není má výkonnost ještě taková, aby si příběh zasloužil nějakou větší publicitu – přesto se ale snažím o svém běhání psát a kamarádům různě pomáhat, protože cítím, že to druhé zajímá a že mě to zpětně obohacuje.

Nezastírám přitom, že přestože jdu svou cestou, která je mnohdy až příliš experimentální, tak mou snahou je, aby zlepšování pokračovalo, přičemž mám určité běžecké sny, po jejichž splnění by už asi nějaké články vycházely. Vše je ale záležitostí minimálně 3–5 dalších let, přičemž dobře vím, jak vrtkavý život je, a jak může i maličkost zcela převrátit plány, které člověk má. Proto se učím radovat se z toho, co je teď, i když mi to ne vždy jde, i když často podléhám únavě, pochybnostem, zklamáním, o čemž poměrně otevřeně píšu i na svých stránkách či na foru.

Vím, udělal jsem hodně chyb a dělám je nadále, ale vlastně s odstupem času ve svém běhání nelituji ničeho, snad s výjimkou toho, že jsem se až zbytečně dostával do názorových sporů s různými lidmi, protože jsem jim chtěl vysvětlit cestu, kterou jdu, a nedokázal dobře přijmout to, že ji druzí mohou chápat jako zcela chybnou, i přes mé argumenty. Ale ani toto nebylo pro mě špatné, a možná to nebylo špatné ani pro mé kamarády, kdyź jsem je už před lety inspiroval k takovým věcem, jako bylo například napsání pohádky :-)

Závěrem: děkuji vám za podporu a děkuji i za zpětné reakce, že mé běhání má smysl nejenom pro mě, či pro lidi a dobročinné organizace, pro které občas běhám, ale i pro hodně dalších lidí. Na rozhovory ale počkejme až tehdy, pokud se mé běhání stane výjimečné i po sportovní stránce, které zatím výrazně zaostává za tím, čeho bych mohl a chtěl dosáhnout, nebo i tehdy, kdy se ukáže, že už toto nikdy nedosáhnu. Mým hlavním cílem ale zůstává, abych svým běháním dělal radost a pomáhal sobě i druhým.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 16.08.2012 23:51:03

Nezbývá, než si uvědomit, že časopis Běhej není pro nás běžce, které zajímají zase jen obyčejní běžci a jejich příběhy. Je to masovka a do té bohužel takové (pro mne) úlety, které přinesou čtenáře, patří. To je bohužel obecný mediální trend. Stačí se podívat, kam se posunul Deník Sport a další dříve seriózní média pro určitou skupinu čtenářů. Bohužel všichni jdou cestou zvyšování čtenosti na úkor hýčkání vlastní komunity.

Řekněme si to na rovinu. Běhej není časopis pro nás běžce zde diskutující, jeho ambice je vzbudit pozornost masy. A to není jen o tomto jednom článku.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 17.08.2012 00:26:36

zaujimava diskusia, pozriem sa na to uplne z ineho uhla pohladu, snazte sa to tak pochopit.

Ked sa v inych krajinach nejaky politik, ci zu je prave pri moci, vo funkcii alebo sa len znazi v predvolebnom a volebnom obdobi…

prejavi tak ze ma osobny zaujem o nejaku cinnost, sportovu, kulturnu, umelecku atd alebo o nejaku konkretnu uzemnu oblast…

tak ludia z tej connosti alebo uzemia a organizacie aktivne v tej connosti, su nadsene a snazia sa vytvorit nejake pevnejsie vazby na toho politika a ziskat este vacsiu jeho osobnu angazovanost a samozrejme v konecnom dosledku nielen prisluby ale aj realizaciu konkretnych cinov a orzhodnuti – v praxi vacsinou zvysenej dotacie financnej.

Preto v tejto situacii tu, je zaujimave ze nie su reakcie a uvahy na temu – keby sa dostal k moci co od neho ako bezci chceme ake rozhodnutia aku pomoc ake navysenie financii atd,m podporu sportu vseobecne , atlketiky a behania specificky – viac sportu do skol, zjednodusenie predpisov o organoizacii pretekov – napriklad uzavretia cestnej premavky alebo vstupu do narodnych parkov a co ja viem co vsetko.

naporiklad tu je cyklisticka loby pevne naviazana na politikov sleduje kazde statne aj lokalne volby a snazi sa z toho vydolovat pre cyklistov co najviac – budovanie cyklo chodnikov tras, mostikovych nadjazdov zmeny dopravnych predpsiov a riesni lokalnej dopravy budovanie cyklo uschovni zamykaltelnych na zeleznicnych staniciach atd atd.

Preco sa momentalna situacia s tymto politikom nevyuziva tymto smerom ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 17.08.2012 00:31:13

>> marek27, 16. 08. 2012 23:51:03

Marku s tím deníkem sport tos napsal uplně přesně,četl jsem ho od 6 třídy,asi 25let skoro každý den,pátečních příloch jak bývaly,tak mám několik beden ještě ve skříni,deník sport už asi čtyři roky nečtu,protože se rovná bulváru,chtělo by to nějaký nový sportovní deník

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 17.08.2012 00:40:09

>> rudo, 17. 08. 2012 00:26:36

Rudo, on je tu totiž jeden zásadní problém. Vladimír Dlouhý není etaablovaný obecně uznávaný běžec. On je politik s pro někoho dost podezřelou minulostí, který se ve své volební kampani snaží využít to, že zaběhl maraton. On není členem komunity, proto jej komunita neuznává, naopak se brání tomu, aby se na ní přiživoval.

Pokud by na prezidenta kandidoval skutečný běžec s jasnou běžeckou minulostí a úctou ostatních běžců, podporu by měl.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 17.08.2012 00:51:00

>> marek27, 17. 08. 2012 00:40:09

asi si ma nepochopil, ja sa nepytam ci on je clenom komunity, ja sa pytam preco komunita sa nesnazi to vyuzit a vyziadt si pocas volebnej kampane rozne konkretne sluby a tym tlacit na podobne sluby aj od protikandidatov.

v tejto suvislosti mi v clanku – rozhovore velmi chybali prave otazky tymto smerom.

Keby zacal kandidovat nejaky nadseny bezec, Kanovsky alebo Kreisinger ci uspesny repre z minulosti, tak by taka aktivita bezeckej komunity nebola potrebna pretoze by bola samozrejme ze by ako politici podporovali svoj sport akoby najlepsie vedeli

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 17.08.2012 09:14:41

>> rudo, 17. 08. 2012 00:51:00

Máš pravdu, nepochopil jsem tě. A tenhle příspěvek mi vysvětlení taky nepřinesl. Nějak nechápu, co by běžecká komunita měla žádat po kandidátech na prezidenta.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Lysá nad Labem

10 km: 0:41:08 (2012)
půlmaraton: 1:30:08 (2013)
maraton: 3:22:31 (2014)

zdeno muž 17.08.2012 12:58:48

>> marek27, 17. 08. 2012 00:40:09 Jako řada dalších jsem se nechtěl zapojovat do diskuze, ale taky jsem neodolal. Předně – nejsem žádným příznivcem VD, ale protože ho znám (resp. jeho činnost) jen z několikáté ruky (= médií), tak ho ani neodsuzuji. Reaguji na to, že „není členem komunity“. Jaké? Běžecké? Vždyť ale on běhá, uběhl maraton… Jakým způsobem se tedy člověk může stát členem běžecké komunity? Já bych taky rád. :-( Ač původem veslař, nyní mám běh jako hlavní sportovní aktivitu, ostatní jsem trochu potlačil. Netušil jsem, že patřit mezi běžce nestačí běhat a během se bavit. Nevěřím tomu, že VD běhá pouze kvůli lepšímu image. Na to uběhnout maraton potřebujete lepší motivaci. Musí to bavit, být to výzva, cokoliv podobného. A tak i když se zatím necítím být součástí běžecké komunity (= téměř nikoho z ní neznám), přesto doufám, že to jednou přijde. :-)

avatar

Chebsko

Celkem 6455 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (2012)
půlmaraton: 1:40:00 (2010)
maraton: 4:01:00 (2010)

R V M muž 17.08.2012 13:04:03

I v tomto rozhovoru jsou naznaky toho, ze Vladimir Dlouhy se nezmeni. Mezi radky lze cist jeho pohled na tento svet, ktery je tak daleko od zivotni reality CR. Neverim mu.

Motto: http://RunningVillageMetrosexual.blogspot.com
Nalezené položky: 80 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.