Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?
foto: Zdenek Krchák

Luboš Brabec | 24.09.2012 | přečteno: 41911×

Pata, nebo špička? Téma tisíckrát vášnivě diskutované a rozebrané snad ze všech stran. Módní pohled říká, že většina lidí dnes běhá špatně, přes patu, a proto jsou zranění, že za to mohou především moderní technologické boty, kterých je nutné se zbavit a vyměnit je za minimalistické či dokonce raději běhat jen naboso. A naučit se konečně běhat správně, přirozeně. Je to skutečně tak jednoduché?

Jihoafričtí experti Ross Tucker a Jonathan Dugas nejsou jen PhD, ale i ve svém oboru uznávané autority. Specializují se na sportovní biomechaniku, analýzu běžeckých výkonů a vůbec přibližují vědecké aspekty ukryté nejen za vrcholovým sportem. Přednášejí na seminářích, pilně publikují na svém webu a v roce 2009 vydali inspirativní knihu Runner´s Body.

Jedním z probíraných témat je i běžecký styl. Tucker s Dugasem zpochybňují závěry propagátorů jednoho ideálního běžeckého stylu, jako jsou třeba školy Chi running nebo Pose Running, i marketingové kampaně některých výrobců bot. Ostatně není už ve sloganu „Naučíme vás běhat přirozeně“ skryt jistý protimluv?

Tucker a Dugas ve svých přednáškách a statích vyvracejí některé oblíbené mýty posledních let, nebo prostě jen do debaty přinášejí nové, provokativní otázky k zamyšlení. Tady jsou ve zkratce některé z jejich hlavních tezí.

1. Všichni nemohou běhat stejným stylem

Jedním ze základní omylů je – podle Tuckera a Dugase – zažitá představa, že existuje nějaký ideální běžecký styl a všichni se ho mohou naučit. „Každý běháme jinak, pro každého je charakteristický jiný běžecký styl – je to podobné jako s otisky prstů. Všichni můžeme běhat lépe, to je jasné. Ale nemůžeme všichni běhat stejně,“ zdůrazňují autoři.

Styl se odvíjí od kondice, výšky, hmotnosti, délky nohou, sklonu pánve, položení těžiště těla, kloubního rozsahu atd. Dokonce ani elitní vytrvalci, tedy borci s podobným somatotypem, neběhají stejným stylem. Jinak běhá Haile Gebrselassie, jinak Kenenisa Bekele, jinak běhal Samuel Wanjiru, jinak Martin Lel. A vlastně žádná z nejlepších žen neběhala ani jen podobně jako Paula Radcliffová.

2. Lze běžecký styl učit jako tenisové údery?

Nové trenérské školy tvrdí, že správný běžecký styl se lze (a musí) učit podobně jako tenis, tanec nebo golf. V podstatě prosazují názor, že všichni běháme špatně a že podle jejich metodiky můžeme běhat lépe, či dokonce správně.

Jihoafričtí vědci zpochybňují i tuto tezi. Se schopností běhat (a chodit) se rodíme, máme ji – na rozdíl od schopnosti zahrát míček přesně k zadní čáře – geneticky zakódovanou. Děti nepotřebují žádné tréninkové lekce, prostě se naučí chodit (a běhat) samy, metodou pokusů a omylů. Učí se balancovat, rozkládat rovnoměrně váhu těla, korigují své pohyby na základě čerstvě získaných zkušeností. „Běh prostě není dovednost, kterou se musíme učit na trenérském semináři jako golfový odpal nebo forhendový topspin. Je nám vrozený. A je nám opravdu vrozený špatně?“ píší Tuckar s Dugasem.

3. Běžecký styl je odvislý od rychlosti

Častý argument zastánců běhání přes špičku (či přesněji přední část chodidla) zní: „Podívejte se na nejlepší africké běžce, jak běhají ladně, efektivně a přes špičku.“

Jihoafričtí experti souhlasí s tím, že Bekele a spol. běhají efektivně a nedopadají na patu, ale zároveň zdůrazňují: „Zkuste si zaběhnout stovku za šestnáct vteřin a nechte se u toho natočit na video. Co uvidíte? Velmi pravděpodobně na patu dopadat nebudete, stejně jako elitní Afričané.“

Stovka za šestnáct je rychlost, jakou ti nejlepší absolvují desetikilometrovou vzdálenost. Běží téměř půl hodiny tempem, jakým většina z nás dokáže jen sprintovat. I z toho vyplývá, že styl je odvislý od rychlosti. Jiná je mechanika pohybu při tempu pod 3:00, jiná u maratonce snažícího se pokořit čtyřhodinovou hranici. „A kdo měl možnost sledovat elitní běžce při rozklusání před závodem, jistě si všiml, že při pomalém běhu dopadají na střed chodidla či jemně na patu.“

4. Není pata jako pata

Ale není mýtus i to, že špičkoví závodníci dopadají na přední a střední část chodidla?

Zajímavý průzkum provedli před osmi roky na půlmaratonu v Sapporu japonští experti, kteří sledovali, jakým způsobem u elitních běžců dochází ke kontaktu s podložkou. Na 15. kilometru natočili nejlepších 248 mužů a 35 žen a zjistili, že 75 procent z nich dopadá na patu, 24 procent na střed chodidla a pouze čtyři z 283 sledovaných se nejdříve dotkli země přední částí chodidla.

Dokonce u TOP 50, tedy běžců s průměrným tempem 3:03, činil podíl „patařů“ přes šedesát procent, u závodníků na 51. až 100. místě (průměrné tempo 3:10) to bylo skoro sedmdesát procent. Drtivá většina z nich běžela v závodních speciálkách nebo lehkých tempovkách, nikoli v 350gramových „cihlách“ se čtyřmi centimetry gumy pod patou.

Samozřejmě do kolonky „dopad na patu“ se vejde celá škála různě šetrných došlapů, upozorňují Tucker s Dugasem. Patří sem běžci s dopadem více méně pod těžištěm, kteří se sice dotknou země nejprve patou, ale jen decentně, stejně jako se sem řadí běžci dopadající s nataženou nohou daleko před těžištěm, kteří opravdu dávají svým kloubům zabrat. Proto i v tomto případě je jakékoli škatulkování a generalizování nesmyslné.

5. Jak je to vlastně s četností zranění?

A dostáváme se k tématu běžeckých bot. Základní statistický závěr dneška říká, že ačkoli se za posledních třicet let modernizovaly a vylepšovaly klasické běžecké boty, procento zranění je stále stejné. Na vině jsou tedy moderní boty, které neredukují riziko zranění a nutí běžce ke špatnému stylu, jenž tato zranění způsobuje.

V takovém pohledu zcela chybí přihlédnutí ke změnám, kterými prošla běžecké scéna za poslední tři desítky let, shodují se Tucker a Dugas. Na rozdíl od přelomu 70. a 80. let začíná běhat stále více lidí bez atletické průpravy, s nadváhou, nezpevněným tělem a bez znalostí základních tréninkových pravidel a postupů. Mnozí z nich si jako svůj první sportovní cíl zvolí maraton či aspoň půlmaraton, tak není divu, jak rychlá bývá jejich cesta ke zranění.

A jako u každé statistiky záleží na její interpretaci, upozorňují jihoafričtí autoři. „Vezměme si hypotetická čísla, že před třiceti roky běhal milion lidí a polovina z nich se zranila a že dnes běhá deset milionů lidí a polovina z nich je zraněná,“ rozvíjejí svou teorii. „Jedna z možných interpretací, jakou používají zastánci metod Chi running a Pose runnig, je ta, že máme pořád stejné procento zraněných běžců. Ale jiný pohled na věc může říkat, že dneska máme o 4,5 milionu nezraněných běžců více než před třiceti roky!“

Komentáře (Celkem 174)

Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 13.01.2013 21:40:19

K tomu znevýhodnění bosých běžců, aneb zda si zaslouží vlastní kategorii. Následující platí pouze pro závody na delší vzdálenosti po neideálním povrchu.

Pokud bez přípravy poběžím bos půlmaraton po silničním asfaltu, budu z toho mít na každé noze 5–10 velkých dvouvrstvých puchýřů, kde vrchní vrstva je běžný vodový puchýř a vrstva pod ním je puchýř nalitý krví k prasknutí. Vrchní vrstva zmizí za měsíc až dva, spodní za dva až tři. Plus pár týdnů omezení pohybu, nemluvě o tréninku či závodění.

A k přípravě nestačí chodit výhradně bos po asfaltu půl roku předem. Pokud tedy chci zmírnit následky, je nutné i v tréninku běhat bos. Obojí – ať už následky, nebo zvláštní trénink – považuji za obět, resp. investici závodníka do takového závodu. To je pro mne ten důvod, proč si bosí samostatnou kategorii zaslouží.

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 13.01.2013 22:15:54

>> oblivion, 13. 01. 2013 21:40:19

Nechť si každý běží jak chce dle toho, co vyhodnotní jako celkově výhodnější. Samozřejmě letní maratón po rozpáleném asfaltu poběží naboso jenom blázen, podobně jako kros v půlkilových gelových cihlách. V opačném případě bude hromada dalších zbytečných kategorií.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 14.01.2013 09:28:24

>> PeterFabok, 01. 10. 2012 14:58:56

citam toto vlakno … a absolutne ma nenapadlo pouzit medailu z BB ako podpivnik …diky za tip takto nebude zabudnuta niekde v sufliku :-)

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 27.01.2013 00:36:43

>> mulisak, 13. 01. 2013 22:15:54

Tak ještě jinak: Co brání komukoliv ze zdejších odpůrců barefoot kategorie (či jakékoliv jiné) se do ní zapsat a vyhrát ji? Aby neměli pocit, že si ji dělají šneci a želvy sami pro sebe, jen aby se konečně dostali na bednu…

Existence a „prestiž“ kategorie jsou přeci dvě různé věci.

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

České Budějovice

Celkem 8588,53 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:25 (2015)
půlmaraton: 1:28:09 (2015)

Daňour muž 27.01.2013 11:30:20

>> oblivion, 27. 01. 2013 00:36:43

Z logiky věci pokud někdo není příznivcem vyhlašování nových kategorií, když i těch věkových je už až dost, tak to asi nebude řešit přípravou právě na novou kategorii. Podle mě by stačila od pořadatele poznámka např. „BF“ do výsledkové listiny v kolonce již zavedených kategorií, aby se barefooťáci mohli v rámci závodu mezi sebou porovnat.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 27.01.2013 23:52:52

>> oblivion, 27. 01. 2013 00:36:43

Fakt, že většinou není běh naboso ta nejvýhodnější vol­ba.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.05.2013 06:44:19

Na bezvabeh je zajímavý článek s videi

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 27.05.2013 08:33:53

>> kanovsky, 27. 05. 2013 06:44:19

O cem to v tom clanku pisou? Vzdyt z tech bezcu na 10000m mozna 1–2 by se dali zaradit do kategoie behu pres patu. Ale ani tonema nic spolecneho s temi spomalenymi zabery a reklamnich videich k ruznym odtlumenym botam.

avatar

Sloviensko

rudo muž 27.05.2013 09:07:19

>> SlavoK, 27. 05. 2013 08:33:53

clanok chcel rozprudit debatu na tom foru, zrejme tam nie su diskusie prilis aktivne, tak hadzu udicku, myslim ze kedysi sa tam nesmelo diskutovat vibec ? alebo si to pletiem s nejakym inym beh forom ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 27.05.2013 09:16:19

>> rudo, 27. 05. 2013 09:07:19

Diskutovat sa tam snad smelo vzdy. A diskusiu nerozprudia dokial sa budem musiet koli prispevku registrovat do FB. Nebyt toho tak ani tento svoj prispevok nepisem sem, ale tam.

avatar

Sloviensko

rudo muž 27.05.2013 09:26:13

>> SlavoK, 27. 05. 2013 09:16:19

aha FB, to je pre mna ako by to bolo uzamknute strazene a zakazane

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Desert muž 27.05.2013 10:50:17

ještě jeden článek tam je http://www.bezvabeh.cz/…11h-rozhovor

" No, vždycky špička, pata, špička… jednoznačně přes špičky jako při abecedě."

PS: I v tanci platí " tisíc špiček, jedna pata".

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 27.05.2013 11:00:41

>> Desert, 27. 05. 2013 10:50:17

jj, hezky rozhovor. Jenom me ted nenutte, tady na strankach behej.com hledat rozhovor s Robertem Stefkem, kde rika, ze on od 10km vys vsechno beha pres paty a neumi si predstavit bezet maraton pres spicku. ;)

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 27.05.2013 11:16:52

>> kanovsky, 27. 05. 2013 06:44:19

Petře, že oni ti z bezvaběhu slíbili za každý reklamní link nějakou tu stovku na charitu ;-)

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Desert muž 27.05.2013 11:49:16

>> SlavoK, 27. 05. 2013 11:00:41

i na to je tam odpověď: " v našem věku už to nezměníš, …" s R.Š. máš asi pravdu, s reklamou na boty také,

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 27.05.2013 13:27:41

>> kanovsky, 27. 05. 2013 06:44:19

Zvláštní, že tam řeší jen energetickou efektivitu, a nikoliv zdravotní dopady. A přitom stačí si zacpat uši prstama a krátce se projít (není ani nutné běžet): jednou přes paty, podruhé přes špičky…

(P.S.: „Špička“ je samozřejmě malíkový metatarsus.)

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

SR, Reca

Celkem 15391,89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2015)
půlmaraton: 1:30:36 (2017)

satch muž 27.05.2013 13:42:54

Uff.. prečítal som si všetky príspevky k tejto téme… Asi prestanem behať…:) Čakal som, že sa tu niektorí aj virtuálne pobijú… :) Nechcem veľa mudrovať pretože mám odbehané podstatne menej ako niektorí tu diskutujúci, tak len zopár faktov z môjho behania. Behal som cez päty – začali ma bolieť kolená, prešiel som na dopad na prednú časť nohy a bosobeh vo VFF. Odpálil som si nart, mesiac som nebehal vôbec. Teraz striedam tenisky, VFF (behy do 10 km) aj bosobeh (behy do 6 km) ale na pätu sa mi nejak nechce preradiť. A či behať naboso po tráve alebo po asfalte? Použiteľnú trávu mám iba na záhrade a tú si nechcem zošlapať. Tráva v prírode sa v mojom okolí vyskytuje veľmi málo a raz som sa pokúsil vybehnúť naboso na poľné cesty. Toto som už nikdy viac neskúsil. Zlatý asfalt… Na polnej ceste sú rôzne skryté kamene…väčšie, menšie… asflat je prevažne „čistý“…

avatar

Desert muž 27.05.2013 16:21:25

>> satch, 27. 05. 2013 13:42:54

" Behal som cez päty – začali ma bolieť kolená,"

" prešiel som na dopad na prednú časť nohy a bosobeh vo VFF. Odpálil som si nart,"

v obou případech to říká, že práci konají tvá svalová vlákna typ SO, tréninkem se zaktivují typ FOG a FG, které lépe absorbují dynamiku rychlého pohybu,

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.05.2013 18:51:41

>> Láďa S., 27. 05. 2013 11:16:52

No to bych rád, ale tak bohatý asi bezvabeh nebude. :-)

Každopádně, pokud narazím kdekoliv na články vztahující se k určitému tématu, které mě zajímá, tak pokud budu mít chuť, tak zde odkaz uvedu (už jen proto, že na bezvabeh nemohu diskutovat, neboť FB nemám a nechci mít). Kdo to považuje za reklamu, tak si na to nemusí klikat. :-)

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 27.05.2013 22:09:39

"The running shoe model needs to be fixed. Pronation, Motion Control, Cushioning, and Stability shoes? Get rid of them all.

It’s not just barefoot running and minimalism versus running shoes, the either/or situation many portray it to be. It’s much deeper than that. It’s not even that running shoe companies are evil and out to make a profit. Shoe companies may be accomplishing the goals they set out for, but maybe the goals their aiming for are not what need to be done. The paradigm that running shoes are built upon is the problem.....

Pronation, in particular has been constructed as the bane of all runners. We have become inundated with limiting pronation via motion control shoes. The central idea behind pronation is that overpronating causes rotation of the lower leg(i.e. ankle,tibia, knee) putting stress on the joints and therefore leading to injuries. Running shoes are therefore designed to limit this pronation. Essentially, running shoes are developed and designed to put the body in “proper” alignment. But do we really need proper alignment?

This paradigm on pronation relies on two main things: (1)over pronation causes injuries and (2) running shoes can alter pronation.....

“The soft materials in modern running shoes allow a contact style that you would not use barefoot. The foot no longer gets the cues that it gets unshod. The foot naturally accommodates to surfaces rapidly, but a midsole can impair the foot’s ability to react to the ground. This can mute or alter feedback the body gets while running. These factors allow a runner to adopt a gait that causes the elevated forces observed above.”

Running Shoe classification is based on a cushioning/pro­nation paradigm that simply is not as true as they want us to believe. That paradigm needs to be reevaluated. It’s not founded on good science but rather initial ideas that made sense with no science behind them, but upon further review may not stand up to testing. A recent study found that using the good old shoe classification system that everyone uses, had little influence on injury prevention in a large group of Army Basic Training participants (Knapik, 2009). They concluded that selecting shoes based on arch height (like all major running magazines suggest) is not necessary if injury prevention is the goal. I guess that means the systems broken…

Where do we go and how do we fix it? I have no idea. Sorry, no genius answers here. My inclination is that we aim for letting the foot function how it is meant to function, or at least come up with some shoe that may alter foot mechanics but while still allowing feedback/functi­onality of the body. The first step is looking at the foundation on which running shoes are built upon, the motion control, stability, and cushioning paradigm. My take is that it needs to be reevaluated."

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 27.05.2013 22:13:09

>> rudo, 27. 05. 2013 22:09:39

len som to copy z aus fora sorry, ale presne tie mysliebnky som mal pozerajuc tie 2 videjka, kde v tretrach – klincovky co namaju ziadne stability funkcie a ziadne antipronacne a anti co ja viem co v sebe… a tak noha kazdeho bezca dopadla ina a vsejika sa rozne stacala a pritom cez strukturu nohy – u kazdeho inak prebeihalo tlmenie a akumulacie dopadovej energie to ze kazdemu noha pracovala inak vyplyva z rozneho bezeckeho stylu, roznej sily jednotlivuch svalov roznych uhlov roznych klbov drzania chrbta pliec pohybu ruk

akekolvek umele zasahy cez botu co funkicu nohy obmedzuju a nutene jej brania len vyvolaju problemy inde v tele

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Desert muž 28.05.2013 06:50:19

>> rudo, 27. 05. 2013 22:13:09

teorie možná vychází z toho, že nohu nasměruješ do správné polohy -blbost, je to hodně zavádějící, zrychlení v okamžiku dotyku s podložkou má hodnoty, při kterých měkký materiál nemůže mít žádnou funkci,

tedy polohy došlapu je dána funkční anatomií vlastního těla a jak je uvedeno tzv. měkká guma mi spíš vazy zlikviduje, něž jim pomůže, to jak mám našlapovat první musím usměrnit v hlavě, supinaci i pronaci si stylem můžu jak vyrobit, tak i zmenšit, na to by měly fungovat boty určené k objemovému tréninku???, ale ty mají zrovna toho tlumení nejvíce,

avatar

Sloviensko

rudo muž 28.05.2013 08:34:38

bezecka technika zacina drzanim hlavy krku a polohou pliec praca ruk horny chrbat a ked to vsetko sa naucim spravne mozem postuovat dole po tele

noha robi to co musi ako posledny clanok retaze a kedze kazdy ma zlu techniku inym sposobom kazdy musi doslapovat inak

pamatame toho starehodedka co uci bhat deti v KEN skole a vychoval zu vela majstrov, podla neho zatial nik nama idealnu techniku ale velmi blizko sa k nej dostali 2 bezci – Bekele a Rudisha – niet divu ze maju svetaky, nemaju vacsie pluca ani silnejsie nohy ani specialne enzymi, len sa naucili ako poriadne behat, tot vsjo

je nam zbytocne pozerat ako kladie nohu na drahu Bekele alebo Rudisha , ked s celym telom robime vsetko uplne inak

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Desert muž 28.05.2013 10:01:42

>> rudo, 28. 05. 2013 08:34:38

opice z našeho pohledu nemá správné držení těla, ale běhá rychleji, takže klasifikace je spíš v tom, zda mám držení těla, které odpovídá požadovanému pohybu,

podstatná věc je hlava, ta mi pomocí zpětné vazby uzpůsobí i tělo k tomu, aby to co chci bylo dokonalejší, u člověka to může být vědomé,

PS: posilování břišních svalů také může spočívat v tom, že zátěž mi časem začnou kompenzovat svaly zádové,

avatar

Sloviensko

rudo muž 29.05.2013 00:01:13

>> Desert, 28. 05. 2013 10:01:42

neviem ako mam pochopit tu refrenciu na opice ?

keby som bol repre trener simpanzov tak by som ich ucil lepsiu techniku behu aj so specialnymi posilovacky trochu inu techniku by som ocil orangutanov a inu gorili, len som si nie isty ci by mi jedno netresli ak by som ich nutil do bezeckeho treninku

ircite nie kazda opica ma rovnaku bezecku rychlost a urcite nie kazda opica ma rovnaku techniku

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.