Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Chci být lepší než loni, říká Orálek před Spartathlonem

Chci být lepší než loni, říká Orálek před Spartathlonem
foto: Martin Symon

Luboš Brabec | 16.09.2012 | přečteno: 7800×

Prvních sedmdesát kilometrů běžet opatrně a pak do toho trochu šlápnout. Taková je základní taktika Daniela Orálka před Spartathlonem, legendárním závodem na 245,3 kilometru, který startuje v pátek ráno. Brněnský vytrvalec obhajuje na náročné trati mezi Aténami a Spartou loňské páté místo a čas 26:41:44. A obojí by rád vylepšil.

Včera nasedl Daniel Orálek do auta a se svým tříčlenným doprovodem se vydal na cestu z Brna do Atén. V pátek ráno se tam postaví na start Spartathlonu, který pro něj znamená závodní vrchol sezony.

Loni při svém debutu doběhl na pátém místě v čase 26:41:44 a teď by se chtěl posunout dále. „Mám dva cíle. Ten minimalistický je závod dokončit a maximalističtější je zlepšit se proti loňsku,“ říkal Orálek před odjezdem. „To má samozřejmě dvě roviny. Zlepšení času je závislé na počasí. Podle předběžné předpovědi má být v Aténách a okolí počasí typické pro začínající řecký podzim, tedy přes den 28–30 stupňů a v noci pět stupňů. A konečné umístění bude samozřejmě ovlivněno i konkurencí. Díval jsem se na startovní listinu a je tam loňský vítěz Ivan Cudin z Itálie, jsou tam Němci, s nimiž jsem se potkával na trati. Někteří z nich před dvěma týdny startovali na mistrovství světa na 24 hodin, tak uvidíme, jaké to na nich zanechalo stopy.“

Stejně jako před rokem chce Daniel Orálek útočit ze zadních pozic. „Prvních 50–70 kilometrů se určitě nikam hnát nebudu, poběžím je opatrně a pak do toho zkusím šlápnout,“ prozradil svou taktiku.

Zatímco loni měl před startem informace o závodu jen zprostředkované a nevěděl, co přesně ho čeká, teď bude moci už využít získané zkušenosti. „Především pozměním strategii na občerstvovačkách. Loni jsem tam ztrácel zbytečně moc času. Zastavil jsem se, sedl jsem si na chvíli a najednou z toho byly 3–4 minuty. V noci možná pět, tam se to hůř odhaduje. A pokud tohle uděláte desetkrát za závod, je to už hodně velké zdržení,“ plánoval. „Taky po konzultaci s novou výživovou poradkyní trochu upravím způsob občerstvování.“

Další změnou bude pro Daniela Orálka způsob financování účasti na závodu. Zatímco loni mu pomohli fanoušci, kamarádi a čtenáři, letos tuto možnost odmítl. Sponzoři mu zaplatili startovné a zbytek si hradí sám.

„Byl jsem za pomoc od běžců a čtenářů strašně rád a byl to pro mě velký závazek. Letos jsem si řekl, že takovou podporu už nechci, protože mi to přijde blbé vůči lidem, kteří sami běhají a ten koníček je něco stojí. Nemám pocit, že bych ve srovnání s nimi byl o tolik výjimečnější, aby mě finančně podporovali,“ vysvětlil.

Nicméně za podporu morální je a bude vděčný. Přiznává, že ho velmi motivuje. „Jsem rád, že to lidi baví a moje výsledky je zajímají. Typicky mi to pomáhá na závodech, jako je třeba právě Spartathlon.“


Závod začíná v pátek v 6 hodin našeho času. Redakce bude v jeho průběhu ve spojení s Danielem Orálkem i jeho podpůrným týmem a bude vám přinášet aktualizované on-line zpravodajství.

Komentáře (Celkem 30)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Tupesy

Celkem 21618,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:33 (2011)
půlmaraton: 1:42:55 (2011)
maraton: 3:35:02 (2012)

IlonaB žena 28.09.2012 19:36:36

Připojuji se ke všem držpalcům a posílám Danovi povzbuzení a podporu. Dan je prostě neskutečný. Vždycky se mi rozzáří den, když ho potkám na závodech.Dane vydrž !!!!! :-)

Motto: Každé hledání začíná štěstím začátečníka a vždy končí zkouškou dobyvatele
Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.