Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Když běžecká závislost nedává alternativy

Když běžecká závislost nedává alternativy
foto: Petr Lhota

Radek Narovec | 23.01.2013 | přečteno: 7518×

Snad nikdy se na naší redakční schůzce nerozproudila taková debata. V jednu chvíli mluvili snad všichni. Na počátku byla nevinná poznámka, že bychom měli „oprášit“ starší článek o běhu v mrazech a inverzi, upozornit začátečníky na zdravotní rizika a doporučit alternativy k běhu venku. Není to ale pokrytectví, když sami – coby dlouhodobě běhající – trpíme už jen při pomyšlení, že bychom nechali běžecký vercajk ležet ladem déle než pár dní?

„Běhám venku inverze neinverze. Jasně, upravím intenzitu a jakmile cítím dýchací obtíže, končím a jdu domů,“ říká jedna z kolegyň. „Běh na páse v posilovně přímo nesnáším,“ přidává se druhý z kolegů. S ledovým klidem všichni přiznáváme, že jsme na běhu závislí a odmítáme jakékoliv náhražky či dokonce pauzy.

Co je horší – pocuchat si trochu plíce a průdušky, anebo absťák z týdenního nicnedělání? Naprosto všichni v tom máme jasno a jak patrno z reakcí čtenářů pod našimi staršími články o škodlivosti běhu v mrazech a inverzi, nejsme v tom sami.

Jasně, řešením jsou běžky na horách, ale… „Rozhodím si běžecký styl.“ Anebo „To mi zabere celý den, na běhu se mi líbí především časová nenáročnost,“ najdou se hned protiargumenty…

Dnešní dny jsou příležitostí k volbě. Dát přednost tzv. fyzickému zdraví a chránit si dýchací systém, anebo si alespoň symbolickým výběhem setřást myšlenkový chaos v hlavě, provětrat ji a nabrat novou chuť do života.

Necháme tedy na vás, vážení čtenáři a spolupostižení, jak naložíte se současnými klimatickými podmínkami. Případně co namísto naší redakce poradíte těm méně ostříleným, kteří si dali z kraje roku běžecké závazky a nyní tápou, kterak jim dostát.

Já osobně jsem si byl dnes zaběhat. Odměnou mi byl průběh bílým královstvím – sněhem a mrazem vyzdobenou alejí vzrostlých stromů. Přebilo to zataženou oblohu i smrádek při průběhu vsí, kde ještě sem tam někdo zatopí uhlím či jinými k přírodě neohleduplnými palivy.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 30.01.2013 08:32:36

Snad nikdy se na naší redakční schůzce nerozproudila taková debata. V jednu chvíli mluvili snad všichni. Na počátku byla nevinná poznámka, že bychom měli „oprášit“ starší článek o běhu v mrazech a inverzi, upozornit začátečníky na zdravotní rizika a doporučit alternativy k běhu venku. Není to ale pokrytectví, když sami – coby dlouhodobě běhající – trpíme už jen při pomyšlení, že bychom nechali běžecký vercajk ležet ladem déle než pár dní?
Odkaz na článek

avatar

Pardubice

Celkem 1383 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:33:41 (2013)

Benym muž 10.02.2013 20:01:15

Tak v tomto není co řešit. Pokavaď není venku méně než –15 či hustě nesněží, tak je jasné, že běh je jasná jednička. Ale to asi bude tím, že na to v celém týdnu mám jen dva volné dny ve kterých mohu jít chodit běhat…

Motto: Sportem k trvalé invaliditě
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.