Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Klání vrchařů patřilo mládí, ženám naopak vládne zkušenost

Klání vrchařů patřilo mládí, ženám naopak vládne zkušenost
foto: Petr Kostovič (na archívním snímku Iva Milesová)

Petr Kostovič | 31.08.2013 | přečteno: 8161×

Termínové kolize rozhodly o tom, že v boji o domácí titul vrchařů dostalo větší prostor mládí. A mladých mohlo být ještě více, kdyby se ve stejný den nekonalo republikové mistrovství na dráze do 22 let. Závod vyhrál devatenáctiletý Jan Janů z Hvězdy SKP Pardubice, o rok mladší Tomáš Lichý z Třince skončil čtvrtý. V ženách patří titul Ivě Milesové. Druhý běh na stejné trati – světové klání veteránů – pro sebe rozhodli Američan Tommy Manning a Češka Ivana Sekyrová.

Časy nejlepších mužů: Manning (svět) 37:44 vs. Janů (domácí šampionát) 38:37. U žen to bylo naopak, lepšího času 46:09 dosáhla „domácí“ Milesová, „světové“ Sekyrové naměřili 47:15. Milesové se podařilo v nejdůležitějším domácím závodě v běhu do vrchu porazit Táňu Metelkovou, jíž předtím těsně podlehla na Zadově v kvalifikaci na mistrovství světa a na záda jí hleděla i při srpnovém závodě Dolní Morava – Králický Sněžník.

„Konkurence mezi muži soutěžícími o titul mistra republiky byla slabší. Již za týden se totiž koná v polské Krynici mistrovství světa, a tak někteří dali přednost přípravě na tento vrchol sezony,“ řekl po závodě trenér Jan Kervitcer.

Běželo se na 8 600 metrů dlouhé trati vedoucí z Janských Lázní na Černou horu s převýšením 650 metrů. Oproti letům minulým ubyl asfalt a zejména prvních šest kilometrů bylo pro mnohé tvrdou zkouškou. Tři kilometry vedly dokonce zcela rovně do kopce, bez zatáček.

Někteří běžci dali před světovými veteránskými medailemi přednost těm republikovým. Platí to například o Táně Metelkové, která získala na republice stříbro časem 46:33. Tento čas by jí „ve světě“ v její kategorii W40 stačil na titul mistryně světa. Zlatou „světovou“ medaili ve své věkové kategorii vybojovala bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Blanka Paulů a týmy mužů v kategorii M40 a žen v kategoriích W35 a W40.

Díky organizaci mistrovství světa v domácích Krkonoších si světové mistrovství mohla vyzkoušet i řada kondičních běžců, kteří běželi bez ambicí na medaile. „Trať byla skvěle upravena, úsek vedoucí po hlíně uválcovaný. Vadilo mi jen to, že se běželo do kopce,“ žertoval v cíli Mirek Kratochvíl ze Sokola Hlubočepy závodící v kategorii M50. Vyšlo i počasí, první kapky deště začaly padat až s doběhem závodníků nejmladších kategorií.


VÝSLEDKY

Anketa

Hodnoťte závod Janské lázně - Černá hora známkami jako ve škole

1
 
14 hl.
2
 
2 hl.
3
 
0 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 16 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 31.08.2013 22:52:56

Na zcela nové trati vedoucí z Janských Lázní na Černou horu se běželo mistrovství republiky v běhu do vrchu. Tituly na 8600 metrů dlouhé trati s převýšením 650 metrů získali časem 38:37 Jan Janů z Hvězdy SKP Pardubice a Iva Milesová (PSK Olymp Praha – 46:09). Závod byl zároveň mistrovstvím světa veteránů v běhu do vrchu. Mezi veterány nejrychleji vyběhli na Černou horu Američan Tommy Manning (37:44) a sokolovská učitelka Ivana Sekyrová (47:15).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.