Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V neděli poběží Moira Stewartová kvalifikaci pro Tokio

V neděli poběží Moira Stewartová kvalifikaci pro Tokio
foto: Aleš Gräf, ČAS

Zuzka Rusínová | 27.02.2021 | přečteno: 5304×

Tuto neděli se ve Švýcarsku uskuteční speciální kvalifikační maraton pro OH v Tokiu a ve startovním poli se objeví i česká závodnice Moira Stewartová. Bude první z českých maratonských želízek v ohni v jarním kvalifikačním období. Jak a kde se připravovala a jakou má formu? „Natrénovala jsem toho tolik jako nikdy předtím,“ říká sebevědomě v bleskovém rozhovoru pro www.behej.com na cestě z Portugalska.

25letá závodnice Spartaku Praha 4 dosud maratonskou vzdálenost neběžela, na svém kontě má dokonce pouhé dva půlmaratony, ovšem její osobák 1:11:08 z říjnové Gdyně ji zařadil na historicky druhou příčku mezi českými závodnicemi. Bylo tedy otázkou, zda se rozhodne využít aktuální skvělé formy a vyzkouší limit 2:29:30 pro maraton v Tokiu.

Pod tuto hranici se dosud dostaly pouhé dvě české maratonkyně – dvakrát zaběhla lépe Alena Peterková, jednou Eva Vrabcová. Marcela Joglová, která by podle neoficiálních informací měla své štěstí zkoušet v dubnu v Hamburgu, běžela loni v prosinci 2:31:29.

Moiro, strávila jsi nyní nějaký čas v Portugalsku přípravou na maraton. Kde plánuješ pokus o splnění limitu do Tokia?

“Běžím za dva týdny v Belpu ve Švýcarsku, je to organizované speciálně na splnění limitu, tak uvidím, co ze sebe vyždímu.”

Já vím, že takové otázky nemáš ráda, ale věříš si na limit? Cítíš, že jsi na tom dobře?

“Máš pravdu, nemám takové otázky ráda… Člověk něco řekne a pak se to proti němu obrátí. Na druhou stranu se opravdu cítím dobře. Vím, že jsem toho teď natrénovala tolik jako nikdy jindy. Tak uvidím, jestli to dokážu zúročit.”

V Belpu se poběží na rovinatém pětikilometrovém okruhu u bernského letiště v neděli 14. března, na startu má být padesátka domácích i zahraničních eliťáků. Jak se dva týdny před kvalifikačním maratonem cítíš?

“Mám se fajn, zrovna jsem dokončila tvrdou dřinu a už budu spíše volněji běhat. Byla jsem teď tři týdny v Portugalsku a dneska letím domů. Hrozně mi pomohlo, že jsem se vyhla všem těm nepříznivým podmínkám, co panovaly v Čechách. Měla jsem možnost tam odsekat všechna tempa potřebná k maratonu.”

Kolik kilometrů týdně jsi odběhala?

“Když na to tak koukám, tak to hodně skáče. V objemové fázi na začátku roku jsem běhala plus mínus 170 km týdně. Pak jsem to začala snižovat tak průměrně na 120–130 km.”

Jak celkově tuhle koronavirovou dobu zvládáš?

“Mě to ani nepřijde jako změna. Většinu tréninku odběhám sama, takže to je pro mě stejné. Nedělá mi problém zůstat motivovaná, zvlášť když se blíží závody, na které se těším.”

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Zuzka Rusínová žena 27.02.2021 19:28:29

Za dva týdny se ve Švýcarsku uskuteční speciální kvalifikační maraton pro OH v Tokiu a ve startovním poli se objeví i česká závodnice Moira Stewartová. Bude první z českých maratonských želízek v ohni v jarním kvalifikačním období. Jak a kde se připravovala a jakou má formu? „Natrénovala jsem toho tolik jako nikdy předtím,“ říká sebevědomě v bleskovém rozhovoru pro www.behej.com na cestě z Portugalska.
Odkaz na článek

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 01.03.2021 21:07:59

Tak na tento maratonský debut jsem velmi zvědavá. Moiře samozřejmě přeji dobré počasí a ať jí závod sedne.

Že budeme mít 3 ženy, co je v jejich možnostech běhat časy kolem 2:30, by mě opravdu nenapadlo ani v nejodvážnějších snech. Bravo.

Motto: Petit cheval de manege :-)
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.