Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

FUNKČNÍ MATERIÁLY: Co se v reklamě nepíše

FUNKČNÍ MATERIÁLY: Co se v reklamě nepíše

Pavlína Hanušová | 06.05.2008 | přečteno: 39535×

Při nákupu oblečení na nás útočí řada fantasticky znějících názvů. Ale pod všemi těmi obchodními názvy se skrývá několik málo základních materiálů. Nejčastěji jsou pro výrobu funkčního prádla používané materiály polypropylen (PP nebo POP), polyester (PES) a polyamid (PAD).

Polypropylenové vlákno je velmi lehké, má nízkou tepelnou vodivost a snadno se udržuje. Určitou nevýhodou pro výrobce textilu je fakt, že vlákna se dají barvit jen v omezeném sortimentu barev. Pokud nosíme oblečení z polypropylenu jako jedinou samostatnou vrstvu, díky rychlému odpařování příjemně chladí. Výhodou výrobků z polypropylenu bývá dostupná cena. Výrobky z polypropylenu bylo možno u nás koupit i za socialismu, a to pod obchodním názvem Climatex.

Polyester má delší životnost a lepší tvarovou stálost než polypropylen. Je to nejčastěji se objevující materiál na trhu. Má velmi nízkou nasákavost, nemačká se, snese vyšší teplotu vody při praní. Nevýhodou je oproti polypropylenu dvojnásobná měrná hmotnost a horší tepelná vodivost. Pro výrobce i zákazníky je výhodou, že polyester lze dobře barvit v širokém barevném spektru. Obvykle je dražší.

Polyamid (nylon) je ze všech tří nejpevnější a má nejdelší životnost. Pevnost si podrží i v mokrém stavu. Lze ho rovněž velmi dobře barvit. Je však také ze všech tří vláken nejdražší. Je používán často ve směsi s jinými materiály např. při výrobě ponožek – pro zvýšení pevnosti extrémně zatěžovaných míst (pata, špička).

Další nezbytnou součástí moderního výrobku jsou elastomery. Vynález syntetického pružného vlákna způsobil hotovou revoluci v textilním průmyslu. Na výrobcích se můžete setkat s různými obchodními názvy elastomerů. Např. Lycra, Spandex, Elastan. Ale je nutno říci, že každý výrobce elastomerického vlákna má svůj obchodní název, a tak i na oděvech, které si kupujete, se pod různými názvy vyskytuje prakticky totéž.

Obchodní názvy vláken, kterými se výrobci na svých produktech tak chlubí, vám pomohou dekódovat specifické vlastnosti některých materiálů. Např. CoolMax je polyesterové čtyřlaločné vlákno. Moira TG900 je polypropylenové pětilaločné vlákno. Dacron je čtyř – šestilaločné polyesterové vlákno. A takto bychom mohli pokračovat donekonečna. Co je ten lalok? Kdybychom se na tato speciální vlákna podívali v řezu pod mikroskopem, uvidíme tvar křížů nebo hvězdic. Takovéto vlákno má mnohem větší povrch než obyčejné, kulaté vlákno o stejném průměru. Tato technologie zvyšuje transportní schopnosti vlákna a pot tak od pokožky rychleji vzlíná.

Téměř na každém výrobku, který se vám jako zákazníkům dostane do ruky, se vyskytuje v různých poměrech více druhů základních materiálů. Každý výrobce hledá pro svou produkci optimální kombinaci různých druhů výchozích materiálů a různých tvarů vláken, aby docílil požadovaných vlastností a odlišil se od konkurence.

Sortiment dostupný na našem trhu je obrovský, a to jak z české, tak zahraniční produkce ve velké škále cenového spektra. Zvolit správný výrobek není právě jednoduché. Věříme, že i recenze, které budeme na stránkách behej.com zveřejňovat, vám pomohou vybrat ten správný kus pro dobrý běh.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 6111 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:00 (2008)
půlmaraton: 1:48:14 (2010)
maraton: 4:03:59 (2010)

look.skywalker muž 06.05.2008 10:05:35

Článek super, umělá vlákna je to věda, ale jak prát takto celkem drahé oblečení se už píše málokde. Aby byl doporučen konkrétní prací prášek sypký nebo tekutý, na to jsem ještě nenarazil. Všeobecně se ví, že v žádném případě ne aviváž. Nějaké přípravky se prodávají v Alpin sportu, ale myslím, že to také není ono. Já jsem narazil v Německém Kauflandu v oddělení pracích prášků na asi litrovou umělohmotnou lahev, zelené reflexní barvy, v názvu bylo „Sport fashion“ a pod ním „für funktion…“ Takže jasné, že je vhodné pro praní funkčního prádla. Tekutý přípravek za asi 3 eura a něco. Jsem naprosto spokojen, vyprané je to ok, nepatrně po vyprání voní, žádná agresivní parfumerie :-))

avatar

Praha

Celkem 3117 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:41 (2008)
půlmaraton: 1:41:25 (2007)
maraton: 3:21:56 (2007)

phusick muž 06.05.2008 23:22:04

Rád by som pridal, že high-tech kúsky nie sú iba výsledkom tvaru vlákna, ale i spôsobu pletenia. Vlastním napr. nechutne drahý cyklistický dres Castelli z tzv. 3D textílie. V praxi ide o to, že povrch tkaniny nie je plochy, ale tvorený pyramídkami, ktoré zväčšujú plochu dresu o 140%, čo zlepšuje odparovanie. Napriek tomu, že čo sa nielen marketingu týka som veľký skeptik, tak tento kúsok poľahky predčí všetky ostatné v mojom športovom šatníku:)

Motto: Life Is Now.
avatar

Stará Huť

Celkem 4847 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 4:07:24 (2005)

Pavlína žena 13.05.2008 00:46:50

>> look.skywalker, 6. 5. 2008 10:05:35

Prací prostředky prodávají obvykle dobré outdoorové obchody. Drahé ale velmi dobré přípravky zn. NIKWAX jsou u nás k dispozici v kompletním sortimentu. Osobně používám SPORT-WASH. Je levnější, univerzálně použitelný a jsem s ním spokojena. O praní jsme psali v jednom z předchozích článků.

Motto: renesance

administrator 03.04.2010 13:32:27

Při nákupu oblečení na nás útočí řada fantasticky znějících názvů. Ale pod všemi těmi obchodními názvy se skrývá několik málo základních materiálů. Nejčastěji jsou pro výrobu funkčního prádla používané materiály polypropylen (PP nebo POP), polyester (PES) a polyamid (PAD).


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.