Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Garmin Forerunner 745. Zaujme i po čase, navíc za nižší cenu

TEST: Garmin Forerunner 745. Zaujme i po čase, navíc za nižší cenu
foto: Garmin

Josef Smetana | 04.11.2021 | přečteno: 14239×

Když přišel loni na podzim Garmin s modelem 745, ptali jsme se, jak obstojí ve srovnání s 945 či Fenixy. Jaké jsou naše postřehy nyní s odstupem? 745ky mají nejblíže k 945kám. Podobně jako model Enduro vychází z Fenix 6X (ubírá mapy a přidává výdrž), 745ky něco přidávají (přesnost měření, pohodlné nošení) a oproti 945kám něčím ztrácí (výdrž baterie, absence map). Model 745 je každopádně povedeným sporttesterem skvěle padnoucím na tenčí zápěstí. Dáváme krásných 92 %!

Forerunner 745 je každopádně špičkový sporttester s multisportovním využitím, odolný a kompaktní model s měřením srdeční frekvence pomocí optického sensoru. Nošení je díky nízké hmotnosti a povedenému uchycení řemínku pod úrovní těla hodinek velmi pohodlné. Jak při samotném tréninku, tak i pro celodenní používání hodinek, nebo při sledování spánku. Samotný řemínek hodinek je příjemně měkký, ohebný, dírky blízko u sebe, takže lze doladit na míru každého zápěstí. Hodinky tak na ruce vůbec nevnímáte, občas se musíte pohledem ujistit, že je opravdu nosíte (obzvláště když předtím z ruky sundáte Fenixy). Množství funkcí je na 745ce opravdu nepřeberné, velmi pravděpodobně ani nevyužijete všechny. Uspokojí i příznivce chytré elektroniky, zvládají notifikace nebo funkci hudebního přehrávače. Rozmístění tlačítek, ovládání a celá řada funkcí je identická jako u vlajkového modelu značky.

Způsob uchycení řemínku nepotěší stylisty měnící barvu řemínku podle nálady, uchycení je pěkně postaru, s pevnou osičkou. S ohledem na předpokládané triatlonové použití to ale považuji za výhodu. Eliminuje to možnost ztráty hodinek při tlačenici v úvodu plavecké části triatlonu. K bezpečnému nošení 745tek by ale zároveň přispěla možnost provléknutí přesahu řemínku pod dvě pojistná poutka (jako u řady Fenix), případně také dvojitá kovová spona řemínku (jako u některých modelů Polar). K úplnému rozepnutí ale během testování nikdy nedošlo. Pro triatlonové použití chválím nižší tělo hodinek a pohodlnější svlékání rukávu neoprenu.

Hned při prvním použití je znát vylepšení GPS. První připojení po vyndání z krabičky naprosto v mžiku. Nestíhám ani tradiční venkovní zavázání tkaniček, hodinky hlásí připravenost okamžitě. Přesnost potvrzují i při samotném běhu. Měří s až chorobnou přesností, na rozdíl od starších Fenix 5, které jsem kvůli Forerunner 745 odložil, měří mé tradiční tempové osmistovky na rovném úseku cyklostezky (změřeném pomocí pásma) naprosto přesně, to model Fenix 5 občas při předchozích trénincích ulétl (v závislosti na podmínkách – oblačnost nebo olistění stromů) třeba až o 10 metrů. 745ky to tam sází přesně tam i zpět (běhám úseky protisměrně), přesně s došlapem na čáru! Kamarád běhá ve stejném okamžiku úseky s 945kama a vždy mu nějaký ten metr k dokonalosti chybí (většinou jej hodinky nutí popoběhnout o něco dále). Také aktuální tempo běhu v souvislosti s přesností GPS méně kolísá. Bravo 745ko!

Výdrž baterie je oproti vlajkovým lodím Garminu slabší, ale nijak omezující. 745ky zvládly i padesátikilo­metrový běh v terénu, tři čtyři tréninky za sebou (včetně cyklistiky) jsou také naprosto v pohodě. Jen je potřeba výdrž baterie v týdnu více kontrolovat, zvlášť pokud sledujete trvale srdeční frekvenci optickým sensorem nebo máte zapnutý pulzní oxymetr. Sportovní víkend bez nabíječky také přežijí. Přesto je nutné zmínit, že výdrž baterie se přes den se zapnutým optickým sensorem, měřením pulzním oxymetrem a jedním běžeckým tréninkem snížila klidně i o patnáct procent.

Nejen pro začínající běžce může být zajímavá nabídka tréninků dle předchozích absolvovaných zatížení. Před každým tréninkem se před spuštěním stopek zobrazí nabízený trénink s krátkým popiskem. Z mého pohledu jsou ale nabízené tréninky lehce podhodnocené. S cyklistikou obvykle trénuji deset až dvanáct hodin týdně a hodinky mi zpočátku nabízely třeba klus na třicet minut, to neběhám ani po nemoci. Později již ale doporučují třeba trénink rychlosti, v krátkých patnácti vteřinových intervalech, přesně to, čemu se v tréninku obvykle vyhýbám. Chce to tedy nechat 745kám čas. Podobné je to s doporučenou regenerací. Přes avizované vylepšení výpočtu zátěže tu počáteční v řádu desítek hodin zkrátka musím ignorovat.

Hodinky predikují výkonnost běžce hned v několika parametrech. VO2max mi udávají 55 ml/kg/min, z funkčního zátěžového testu mám z mládí naměřeno 72,4 ml/kg/min, to je samozřejmě hodnota dávno ztracená, přesto údaj z hodinek beru s rezervou. Sice se postupně zvyšoval od 50 k 55, ale zřejmě chyběl i nějaký ten závodní výkon pro přesnější stanovení VO2max. S čím bych hodně polemizoval, je laktátový práh. Ten by měl být velmi hrubým odhadem někde mezi tempem závodu na 10 km a půlmaratonem (já vloni 39:01 a 1:30:17). Při své současné výkonnosti jej odhaduji na tempo kolem 4:10/km, hodinky jej určují na 4:56/km a to už vidím jako opravdu velký rozdíl.

Přes poměrně pestré tréninkové zatížení v rámci testu od tempové rychlosti až po 50 km v členitém terénu hodinky odhadují mou výkonnost na 5 km 19:34 (to byl vloni na podzim můj mezičas na desítce), půlmaraton je uváděný asi o sedm minut pomalejší než výkon, jaký bych očekával, u maratonu je to více než půlhodinový rozdíl. Po měsíčním používání je dle hodinek můj předpokládaný výkon na 10 km na 41:47. Zajímavé je, že podobný výkon mi po dlouhodobějším používání předpovídá i Stryd (42:34). Přitom podobný čas jsem zvládnul v dubnovém tréninku, kdy jsem běžel 41:59 i s úvodním rozklusáním a pocitově s rezervou. Maratonský výkon hodinky predikují na 3:45:30, téměř shodný byl ale můj květnový mezičas při pohodovém proběhnutí s kamarádem na 50 km, v terénu s převýšením více než 800 m. Je ale určitě lepší, když hodinky očekávaný výkon podhodnocují, než kdyby to bylo naopak.

V úvodu běžeckého tréninku (zpravidla po prvním kilometru) se objeví zhodnocení očekávatelného výkonu v tréninku. Je to ale občas zavádějící informace, před tempovým tréninkem se stále ještě rozklusávám (běžím pomaleji), před delším výběhem do toho také nezačínám dupat hned od začátku. Záporné hodnoty mají napovídat obezřetnost a sníženou schopnost kvalitního výkonu, ale nejednou se stane, že po zataženém úvodu se rozběhnu a běží se mi pocitově velmi dobře, třeba i při svižnějším tempu.

Co by mi u 745tek zřejmě nechybělo? Třeba pulsní oxymetr. Z pohledu běžného vytrvalce naprosto nevyužitelná data. Pokud se tedy zrovna nechystáte na Mount Everest, nemá smysl jej ani zapínat. Hodnoty měření ukazují nejčastěji kolem 96 až 98 %, jedno zda po, nebo před tréninkem, ve vydýchané místnosti, nebo na zahradě plné zeleně. Samotné měření trvá navíc poměrně dlouho (až jednu minutu). O smysluplné využitelnosti takových dat pochybuji, prostě podobné výstupy jako při měření teploty, které také ukazuje naprosto nereálné hodnoty, vlivem teploty těla odlišné klidně o šest až osm stupňů od skutečnosti. Pulsní oxymetr je navíc výrazný žrout energie. Při celodenním monitoringu ubude jen za dopoledne při běžných činnostech bez tréninku pořádná porce výdrže baterie.

Co bych naopak ještě uvítal? Při použití ručičkového ciferníku pro civilní nošení bych podobně jako u některých chytrých hodinek uvítal možnost přesunutí ručiček do polohy za deset dvě, která umožní bezproblémové zobrazení dat (kroky, tlak, stav baterie,…), které jsou jinak zakryté ručičkami.

Celkové hodnocení? Během téměř měsíčního používání se mi na modelu Forerunner 745 líbilo velmi pohodlné nošení díky nízké hmotnosti a znatelně přesnější měření GPS zejména při tempovém tréninku. 745ka je tak určitě zajímavou alternativou k modelu 945, především pro sportovce preferující nízkou hmotnost a celkovou celodenní nositelnost hodinek. V lehce zmenšené a odlehčené verzi nabízejí téměř všechny funkce vlajkových modelů značky. Pokud netrénujete přes deset hodin denně a při tréninku víte, kam vyrážíte, bude vám s 745kama chybět opravdu máloco.

Typ: Multisportovní hodinky s optickým sensorem srdeční frekvence

Cena v době vydání recenze: 11 990 Kč (verze Music)

Aktuální cena: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/896897537

Nákup na Alza.cz: https://www.alza.cz/search.htm?…

Hmotnost: 47 g

Hodnocení: 92 %

(+) přesnost měření GPS

(+) nízká hmotnost

(+) pohodlné celodenní nošení

(-) výdrž baterie

(-) cena

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 20.06.2021 18:30:31

Když přišel loni na podzim Garmin s modelem 745, ptali jsme se, jak obstojí ve srovnání s 945 či Fenixy. Jaké jsou naše postřehy nyní s odstupem? 745ky mají nejblíže k 945kám. Podobně jako model Enduro vychází z Fenix 6X (ubírá mapy a přidává výdrž), 745ky něco přidávají (přesnost měření, pohodlné nošení) a oproti 945kám něčím ztrácí (výdrž baterie, absence map). Model 745 je každopádně povedeným sporttesterem skvěle padnoucím na tenčí zápěstí. Dáváme krásných 92 %!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.