Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Puma Nitro Elite Racer. Další skvělý počin německé šelmy

RECENZE: Puma Nitro Elite Racer. Další skvělý počin německé šelmy
foto: Puma

Radek Narovec | 08.07.2022 | přečteno: 5633×

Puma je rozhodně zpátky. Nabídka výtečných bot, resp. výčet top hráčů v kategorii performance running už opět nesmí opomínat Pumu, dosud maličko opovrhovaného bratříčka silnějšího adidasu. Pokud hledáte cenově zajímavou karbonku na drcení osobáků na silnici, rozhodně vyzkoušejte, jak vám sedne Deviate Nitro Elite Racer, kterým Puma pro letošek obohatila svou nabídku zdařilých bot.

Pohled na konec tohoto článku, kde najdete výčet silničních závodek s karbonem, jasně říká, jak moc široká je dnes nabídka výtečných bot pro ty, kteří to s během myslí ale opravdu vážně a současně mají v nohách nějakou tu stovku kilometrů měsíčně. Už proto rozhodování o celkovém hodnocení Racerů od Pumy nebylo rozhodně jednoduché. Důvod? K této botě si budete muset maličko najít vztah. Rozhodně vás nezklame, běh v ní je radostí a „chca-nechca“ to nakopnete hned zkraje. Navíc patří za cenu 5299 Kč mezi aktuálně nejlevnější obuv s karbonem, je tu ale jedno drobné ale…

Jak to jen popsat… Prostě pokud nazujete karbonky od adidasu, Nike či jiných top značek, máte poměrně jasno, jakým tempem či spíše s jakým nasazením a stylem dnes poběžíte. Dají vám hodně, neodpustí nic. Rozhodně zapomeňte na nějakou toleranci, když vám náhodou dojdou síly dřív než po proběhnutí cílem. Puma Racer je v tomto maličko jiná a ani po měsíci testování nedokážeme spolehlivě říci, zda je to dobře, či naopak. Nenechte se však mýlit, Racer je superkvalitní závodkou a pokud si navzájem sednete, určitě vám přinese nejeden osobák.

V podrážce rozhodně ucítíte glorifikovaný karbon (komentář Pumy: Deviate Nitro Elite jsou ve srovnání s původním modelem Deviate Nitro mnohem lehčí a rychlejší a tomu je také přizpůsoben inovovaný Innoplate (viz obrázek). Zastává funkci páky zajišťující maximální přenos energie při došlapu za účelem optimalizace efektivity běhu. Karbonový plát u Deviate na sezonu Q3 se bude jmenovat PWRPlate a jeho inovace půjdou ještě o úroveň výše. V tuto chvíli zatím více prozradit nemůžeme.), současně vás však maličko udiví, jak měkká je tato bota při dopadu. Pěnu Nitro pro tento nový model označuje navíc jako Elite (komentář Pumy: Nitro Elite pěna je odlehčená a má lepší odezvu. Nitro má návratnost energie 77,1 % a kompresi 11 mm, zatímco Nitro Elite má návratnost energie o 5,7 % lepší (82,8 %) a kompresi má 13 mm a je o 31 % lehčí). Designem a tvarem je bota ve výsledku skoro k nerozeznání od adidas adizero Adios Pro 2, přesto onen běžecký “feeling” je o něčem jiném. A dělá Racera možná maličko všestranější pro výběr distance.

Racer má rovněž zvednutou špici, ale možná o pár milimetrů méně než konkurenti, což jej dělá nepatrně stabilnější při pomalejším běhu nebo za chůze, případně při náhlé změně směru. Oproti zmiňovaným adidasům je ale torzně tužší, byť ne o moc. Za běhu to chce dlouho experimentovat a najít soulad mezi vaším naučeným stylem a tím, v čem se bota cítí nejlépe, či spíše kdy podá nejlepší výkon. Jiné karbonky jsou v tomto svéhlavější, a buď vám sednou, nebo je brzo odložíte.

Možná bychom Racery doporučili na maličko delší distance, protože měkkost tlumení dává naději, že v nich zvládnete i maraton a na druhý den si s chutí půjdete vyklusat zatuhlost nohou. Zvládne a díky “pouze” 8mm sklonu odpustí i zkrácení kroku při únavě, čímž se maličko otvírá využití pro širší pole zákazníků, když první karbonky byly navrženy a určeny téměř výhradně pro top Keňany. Necháme stranou diskusi, zda si hobík má boty s karbonem vůbec pořizovat a jak moc uplatnění pro ně coby nahodilý účastník závodů najde.

Svršek boty je extra tenký a snad nejprůhlednější, co jsme kdy viděli. Až to pro módní puritány vytváří rébus, co si do boty vzít za ponožku, protože prostě bude skrze umělou síťovinu vidět. Anebo máte zase další důvod do toho pořádně šlapat, jak se na závodky sluší a patří, a nechat soupeře a diváky upřeně hledat na vás, a ne na vaše skoroprůhledné bo­ty.

Co nás hodně štvalo a dělo se prakticky při každém běhu – jakkoliv pevně zavážete tkaničky (jsou ploché a z textilu), stejně se vám v průběhu tréninku či závodu chodidlo v botě maličko začne hýbat a nesčetněkrát se i tkanička rozváže. Sichrovací upevnění tkaničky je tedy nutností, i tak ale zvláštní pocit z volnosti svršku zůstane.

To je asi jediná věc, kterou naše hnidopišské oko na Puma Elite Raceru našla. Jinak nám v testu přinášela opravdu radost z tempa a chuť okusit nejbližší možný závod. Od pětky po půlmaraton, klidně i delší. Prostě Puma poslední roky nešlape vedle!

Poznámka: Na podzim má Puma představit svou další karbonovou závodku Puma Fast-R Nitro Elite s oddělenou patou, agresivnějším gripem na přední části podrážky a mírně upravenou tlumící pěnou pro lepší stabilitu při došlapu. Puma o ní tvrdí, že to bude jednoznačně top bota, čemuž bude odpovídat i cena 6999 Kč.

Hodnocení: 95 %

Doporučená cena: 5299 Kč

Aktuální cena na trhu: https://serve.affiliate.heureka.cz/…p/1035801339

Sklon: 8 mm

Hmotnost: 197 g (UK 8)

Klady a zápory:

(+) plynulý odval

(+) nečekaný dostatek tlumení

(+) tolerance stylů došlapu

(+) nízká hmotnost

(+) z karbonových bot na trhu patří mezi nejlevnější

(-) volnější svršek

(-) ne úplně jasná linie mezi tlumením a dynamikou

Konkurence

Adidas Adizero Prime X

Adidas Adizero Adios Pro 2

Altra Vanish Carbon

Asics Metaspeed Sky+

Asics Metaspeed Edge+

Asics Metaracer

Brooks Hyperion Elite 2

CRAFT CTM Ultra Carbon 2

Hoka One One Carbon X2/X3

New Balance FuelCell RC Elite v2

Nike ZoomX Vaporfly Next% 2

Nike Alphafly Next% 2

On Cloudboom/On Cloudboom Echo

On Cloudflash

Saucony Endorphin Pro 3

Anketa

Líbí se vám skoroprůhledný svršek běžeckých bot?

ano
 
5 hl.
ne
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 11 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 08.07.2022 19:53:49

Puma je rozhodně zpátky. Nabídka výtečných bot, resp. výčet top hráčů v kategorii performance running už opět nesmí opomínat Pumu, dosud maličko opovrhovaného bratříčka silnějšího adidasu. Pokud hledáte cenově zajímavou karbonku na drcení osobáků na silnici, rozhodně vyzkoušejte, jak vám sedne Deviate Nitro Elite Racer, kterým Puma pro letošek obohatila svou nabídku zdařilých bot.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.