Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » ITBS znovu a znovu

ITBS znovu a znovu

Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.01.2018 09:14:15

>> MS82, 09. 01. 2018 19:40:47

Uz tu nejaky ten rok prispievas dostatkom detailov o svojom tréningu, aby si pozornejsi citatel spravil obraz o tom, ako trenujes a akou cestou si sa vybral. Keby si si bol isty tym, co robis a ze vybrana cesta je spravna, nepytas sa a nechces rady. Ty, ked ich dostanes, tak sa bud vzdy obhajujes, preco to, co robis budes robit aj nadalej, alebo ciastocne radu prijmes, ale neodstranis primarne priciny toho, co robis nespravne.

Uvedom si, ze nedostavas rady od ludi, co sa na beh pozeraju ako na nejaku exotsku cinnost, ale od casto skusenych bezcov, co si presli svojimi trapeniami, pripadne aj trenovali x zverencov, ktori robili podobne chyby, ako Ty. Ked sa temy zacnu opakovat v zacyklenom rezime, tak to zacne byt trosku frustrujuce.

V bodoch:

  • zataz je potrebna, ale k zlepseniu dojde az po adekvatnej regeneracii a adaptacii organizmu. Ak trenujes narazovo a skokovo, si permanentne v unave a aj par dni oddychu je nedostatocnych, ked si kopes jamu niekolko mesiacov.
  • „objemovu“ kilometraz si urcuj podla celorocneho objemu bezeckych kilometrov, nie iba podla bezeckych mesiacov. Ak behas do 4000km rocne, tak nad 90km/tyzden by si mal ist iba obcas a nie mnoho tyzdnov po sebe. Som zastancom slusnych objemov, ale k tomu sa musis dopracovat rokmi.
  • je absolutne nutne behat celorocne bez dlhych výpadkov, ak mas co i len vlazne vykonnostne ambície. Aj v obdobi, ked das doraz na bicykel, by si mal 5× v tyzdni na 45–70min vybehnut.
  • posilnovanie sme uz viackrát preberali, ale cez tazke vahy, ktore Ti rozbiju niekolko behov v tyzdni, cesta k vykonnostnym cielom nevedie. Nahrad to bezeckou kvalitou a posilnuj kvôli kompenzacii.
  • ak citis nutnost zdvihania tazkych vah, behas malo kopcov, a ak to nie je pripad, tak ich behas prilis nizkou intenzitou; ziadna cinka Ti nenahradi specificky bezecky pohyb s odporom (ani expandery a podobne pomôcky).
  • chcel by som poznat autorov tych publikacii, co radia cinkovanie na ukor behu; predpokladam, ze nevychovali ziadnych sampionov. Tu ma napada anekdota – isti experti chodili za trénermi Bobom Larsenom a Joe Vigilom (treneri najuspesnejsich amerických maratoncov posledných dekad – OH medailisti Deena Drossin a Meb Keflezighi), aky maju super posilnovaci program, stabilizacne cviky a super strcove cviky. Tak sa ich tito treneri opytali, ako sa to prejavilo na ich zverencoch, ake konkretne zlepsenia v bezeckych výkonoch zaznamenali. No…, az ich zverenci prekonaju zranenia, urcite sa prirastok sily (ktoru okamzite kvantifikovali) prejavi na casoch. Larsen a Vigil ich poslali do pr…, kam patrili. Tak experti napisali knihy ;-)
  • intenzitu musis zaradit aj v objemovom obdobi, avsak s inym dorazom, ako pred pretekmi; ak nebehas 4 mesiace v roku a dalsie 4 iba pobiehas, tak Ti potrva strasne dlho, nez sa rozbehas (neuromotoricky), aj keby si mal neviem aky aerobny zaklad. Nemozes cakat, ze ked vo februari prvy krat zaradis pocitovo tempo desiatky (a casmi hodne daleko od specialneho tempa), ze za mesiac-dva to budes behat s lahkostou. Mozno, keby Tvoje meno bolo Bekele, ale skor Ti to bude trvat 4 a viac mesiacov. Lenze vtedy uz budes mat po sezone a budes na bicykli…

Ak by som Ti mal poradit jednou vetou: zahod cinky (uplne a dlhodobo), behaj pravidlne celorocne s miernym navysovanim objemov rok od roku a respektuj level unavy, ktory dokazes hravo regulovat (u Teba od 80 do 110km pre tento rok), pri zaradovani pravidelnej roznorodosti bezeckych temp. Uvidis, ze hravo prelomis minimalne 1:15 na 1/2M a po par rokoch sa mozno dostanes aj 2–3 minutky nizsie. Potom zacni spekulovat nad extrémami, ak Ti ta vidina mrginalneho zlepsenia bude stale motiváciou.

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.01.2018 09:55:04

>> Mato, 10. 01. 2018 09:14:15

najprv suhlasna poznamka:

specifita svalovej prace je velmi dolezity prvok a teda je jasne ze niekolko tyzdnov NEbehania nas dostane stavu takmer NEbezca a musi sa zacinat naozaj od zaciatku, bez ohladu na to aku kondiciu sme si vyrobili inym sportom a aku svalovu silu sme si vyrobili napriklad zdvihanim zeleza.

a nesuhlasna poznamka:

hobik moze mat radost robit paralelne viac sportovb ako „IBA“ beh a snazi sa zlepsovat vo viacerych sportoch subezne. na toto funguje trochu ina treninkova strategia a nie je to dostatocne prepracovane:

desatbojar sa snazi zabehnut 1500m co najrychlejsie ale snazi sa byt aj co najsilnejsi svalnatec, lebo vrh gulou, ostep, a mat aj silne nohy lebo dialka, vyska, a prekazky a sprint… jasne ze bezec by 10bojarovy tvrdilo aby cinky nechal tak lebo inak 1500m pod 4 minuty neda… lenze on je 10bojar a nie cisty bezec

existuje napriklad vcelku neznamy sport – OCELAK, teda ocelovy muz (ocelova zena)

kde sa snazi byt sportovec co najlepsi bezec na 5km v terene, ale aj najlpesi cyklista ITT 40km, ale aj byt brusakovy majster v sed-lahu ale aj:

co najvaic zhybov na hrazde a co najviac bench pressov s dost tazkou cinkou

ako toto vsetko sklbit tak aby sucet 5 disciplin dal co najviac bodov, pricom body sa rataju velmi zvlastne, napriklad u zhybov sa rata koko kgzhybov sa vykona teda tazky chlap dostane za zhyb voac bodov lebo taha hore viac kg a naopak bench pres zase cim lahsie tintinko tym viac bodov za kazdy benchpress.

ovsem vratim sa k tej suhlasnej poznamke, nie je tu dost mozne mat obdobie NEbehania, rovnako nemoze byt obdobie NEdvihania ciniek ani NEsedia na cicigly

co chcem povedat: su hobici (ja tiez) kde nie je hlavny ciel, „IBA“ co najlepsie behat…

ten ideal stareho bezeckeho trenera, ze ked si da bezec dole tricko musi vyzerat ako „plucked chicked“… nema v lete uspech u zien ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.01.2018 10:25:03

>> rudo, 10. 01. 2018 09:55:04

S tym suhlasim, ale potom sa nebavme o specifickych výkonnostných cieloch. Lebo posun bude nastavat pri takom pristupe iba nahodne (po dosiahnuti urciteho stropu) a velmi mierne, az sa nekoniec zastavi. U MS82 mam stale zafixovane, ze beha s výkonnostnými cielmi a bicykluje iba pre seba, bez zavodenia. Viackrát sa o sebe vyjadril, ze je extremny ektomorf, takze aj keby tie cinky jedol, tak mu asi nehrozi plazova postavicka (btw nezlucitela s výkonnostnými bezeckymi cielmi).

Ad plucked chicken – na to musis mat genetiku. Bud si ektomorf a budes tak vypadat vzdy, ked ti klesne podkozny tuk pod 7%, bez ohladu na skutocnu silu svalov, alebo budes vypadat (mezomorf) vzdy trochu spuchnuto a tazko na bezca, aj ked budes mat tuk pod 5%. Tomu sa hovori „bezecky/nebezecky“ somatotyp.

avatar

mato665 muž 10.01.2018 10:34:16

>> MS82, 10. 01. 2018 08:37:41

Presne túto bandáž som mal: http://www.zdravotnickepomocky-stomia.sk/…ek-na-koleno Kúpiš to v hocijakej lekárni

Motto: nejako bolo a nejako bude
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.01.2018 10:45:11

>> Mato, 10. 01. 2018 10:25:03

ale aj 10bojar ma vykonnostny bezecky ciel

proste bezecky ciel je len jeden z mnohych

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Desert muž 10.01.2018 13:22:23

>> Mato, 10. 01. 2018 09:14:15

>> rudo, 10. 01. 2018 10:45:11

27 nemam na mysli oznaceni zavodnich lyzi firmy Dynamic :-)

27 je vek kdy kulminuje produkce testosteronu, potom uz jde hladina jen dolu, pokud budu mit tzv. dynamicky stereotyp jen v behani, za nejaky cas se budu divit, ze to neni to co bylo pred rokem, nekdy je rozptyl sportu primo zadouci, rovnez tak odpocinek, trenink v unave je ekvivalentni treninku v nemoci,

testosteron je prenasecem elektronu, tedy prekursorem energie pro nukleosid ( adenin, guanin, thymin, cytosin, uracil) +P je nukleotid , klasicky mame zafixovan jen adenintrifosfat, plus obecna amino vazba jako ATP-CP, :-P

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.01.2018 13:40:25

>> Desert, 10. 01. 2018 13:22:23

Iste, z hladiska udrzatelneho zdravia a sportu pre radost/zdravie nemam namietok. Vykonnostny sport, kor vytrvalostny, vsak nie je o zdravi. Preto sa da robit len do urciteho veku a nasledne je rozptyl sportov a znacna redukcia intenzity nielen ziaducim krokom, ale doslova nutnostou. Ked niekto videl hormonalny profil výkonnostného/vrcho­lového vytrvalca (je jedno ci cyklistu, bezca…), tak aj v 25ke mal hladinu T nizsiu nez 50tnik, ak bol v skutocne tazkom tréningu. Ine je, ked si „niecim“ pomaha, ale o tom sa tu nebavime.

O nutnosti respektovat vlastne telo a vediet, kedy „podlahnut“ unave a regenerovat (predstava regeneracie stoveckou na bicykli, ci navzpieranim ton zeleza, je fakt chybna) som pisal vyssie.

BTW, skutocny silovy trening si vyzaduje uplne dni kludu pre dane partie, inak nedojde k rozvoju sily. Ak tie iste svalove vlakna behom 24h zatazim dvoma vytrvalostnými behmi a pokusom o silovo/dynamicky trening, tak si privodim jedine unavu, ktoru este dorazim dalsimi behmi v kratkom slede. To sa snazim povedat. Nie to, ze clovek nema vykonavat ine cinnosti.

avatar

Desert muž 10.01.2018 13:58:57

>> Mato, 10. 01. 2018 13:40:25

OK

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 10.01.2018 14:13:58

V suvislosti s naberanim sily sa mi stala aj ina zaujimava zalezitost. Zo samotneho posilovania som mal roky skusenosti a dobre som sa poznal. Viem ze ked dva tydne vynecham tak som dalsi mesiac uplne marny (na rozdiel od behania, to sa po takej pauze rozbeham za par dni).

A potom ked som stihal kombinovat kdeco – triatlon a posilovnu – tak som zas mal 2tyzdne pauzu od posilovne, ale plavat som chodil – niekolko cca hodinovych suvislych treningov volny styl – v mojom podani dost volny :-) . No a nasledne som v posilovni nie ze nebol marny a ale som si na benchpress par kil pridal. Na moju fyziologiu proste lepsie funguje dlhodoba suvisla zataz nez kratke serie.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.01.2018 14:51:11

>> SlavoK, 10. 01. 2018 14:13:58

Slowtwicher :-D Ale bez srandy, pre tych co nemaju FT vlakna na rozdavanie (vitaj do nasho klubu), je to celkom bezny fenomen – vlakna musia byt pod urcitym stresom, len ho treba znacne obmienat. Ako clovek predominantne obdareny ST vláknami aj tak nevygenerujes obrovske mnozstvo sily, ako FT jedinci. Pravdou vsak je tiez, ze pri plavani, ak si tym volnym stylom nedaval motyla (srandujem), tak si skor posilnil mensie svalove partie, ktore Ti neskor pri benchi pomohli. Naopak, hlavne svalove partie potrebne na bench si excesivne neunavil, skor poskadlil, takze neatrofovali a dostali aj masaz vdaka prekrveniu a hydrostatickému tlaku. Skratka si zregeneroval a podporil silu mensich svalov. Zaujimalo by ma, ci nasledne si bol schopny prirastok na sile udrzat, ci este zlepsit po navrate k pravidelnému posilnovaniu (konkr. bench).

Naproti tomu drepy s tazkou vahou, vypady a excentricke a koncentricke sily pri behu… no celkom ina story, ze ano.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 10.01.2018 15:54:58

>> Mato, 10. 01. 2018 14:51:11

Tie mensie svaly som nejak posilnit nemohol, v tom case som plaval pravidelne uz niekolko mesiacov. Ale ano slo tam hlavne o vhodnu regeneraciu hlavnych svalov, ktora, presne ako pises u ST nemoze fungovat tak ze im dam 14dni pokoj.

Myslim ze vtedy som silu dalej udrzal, ale nebolo to nejak podsatne kedze v posilovni som bol na udrzovacom mode pri 75% niekdajsej sily.

Inak tiez som na moje prekvapenie zistil ze pri 50 a viac opakovaniach mi rastu svalove objemy viac nez pri 6–12. Kulturisticke casopisy a fitness treneri maju iste pravdu ale zameriavaju sa na uplne ine metabolicke typy cviciacich.

Co sa tyka posilovania noh pri behu. Tam to vidim tak ze bud mam nejake vazne silove – disbalancne – nedostatky. Tak musim beh upozadit a par mesiacov sa zamerat na ich posilovanie – pritom nemozem naplno behat pretoze by som prave pretazoval tie oslabene partie, takze miesto posilnenia by sli do oslabenia z pretazenia.

Alebo beham naplno a to posilovanie na vyrovnanie disbalancii robim kompenzacne – teda silovo s vyraznou rezervou, skor na zaktivizovanie.

Akoze snazit sa naraz nabehat objem zrychlit ANP a zvysit max silu v drepe? Asi ked chcem ve zdi urobit nove dvere tak najpr zbyjackou vyburam otvor a potom don vlozim dvere a nie ze vezmem dvere a mlatim nimi do zdi…

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.01.2018 19:47:06

>> SlavoK, 10. 01. 2018 15:54:58

Inak tiez som na moje prekvapenie zistil ze pri 50 a viac opakovaniach mi rastu svalove objemy viac nez pri 6–12. Kulturisticke casopisy a fitness treneri maju iste pravdu ale zameriavaju sa na uplne ine metabolicke typy cviciacich.

aj ja a kopec inych ludi ktori to tiez skusili.

tie systemy s 10–15 opakovaniami ale zvycajne vyzaduju 6 serii s kratkymi prestavkami a 2–3 cviky na svalovu partiu, takze nakoniec sa ten objem nazenie

je len chyba ze si clovek predlzuje prestavky a meni tym cely rezim.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

MS82 muž 10.01.2018 20:42:56

>> rudo, 10. 01. 2018 19:47:06

Ano, jak pises. Pauza je jen na vydychani, do minuty nejdele. Serii je 6+, opakovani spise 12–20. Aspon tak to pisou :-)

avatar

MS82 muž 10.01.2018 21:19:58

>> Mato, 10. 01. 2018 09:14:15

Jisty si je pouze omezeny clovek, ktery vi sam vsechno nejlepe. Radeji si jsem nejisty. To ale neznamena, ze se neumim rozhodnout.

Vis toho o mem treninku dost a obdivuji, ze si to pamatujes. Jsi ale zafixovany na to, ze v posilce porad busim maximalni silu a jedno leto jsem nebehal a jen jezdil na kole. Kdyz jsem se konkretne na to kolo ptal, myslim, ze tak striktni odpoved, jako pise ted Ty, jsem nedostal (ve vztahu k behani; asi jsi nebyl po ruce). Navic jsem mel s behanim predchozi spise spatnou zkusenost, protoze me to udrzovalo v konstantni unave a tomu se preci chci vyhnout! Ja vim, da se omezit kolo. Pristi leto to zase bude vypadat jinak, uz vim, jaky byl ten navrat. Byl to vlastne muj prvni navrat k behani.

S posilkou Te muzu odkazat (stejne jako vsechna dostupna literatura) na Bompu: Periodization Training for Sports. Mam jeste druhou knihu, kde je rekneme rovnomerny duraz na posilovani a plyometriku – Blagrove: S&C for endurance running. Ani jednu jsem jeste neprecetl, spise zatim prolistoval. Deleni sezony je tam ale logicke, stejne jako soubeh silovych a vytrvalostnich treninku. Neopomenou zduraznit, ze napriklad treninky maximalni sily a vytrvalosti ve stejny den nejsou vhodne (mysleno treba dlouhy beh). Ponevadz mi to prislo logicke, chtel jsem to vyzkouset a v silovem treninku se taky nekam posunout (zaroven jsem se chtel vyhnout takovym experimentum pozdeji na jare, kdyz uz budu behat vice kvality). Posunul jsem se – zjisteni mam hned nekolik: potrebuji zlepsit techniku a rozsah v drepu, musim hodne pohnout se zadkem, temer ho nepouzivam a s tim se poji i posledni vec, stabilita a rozsah pohybu v kycli. Do priste bych chtel taky lepe zvladnout samotne intenzity silovych treninku, protoze kdyz uz se od druheho treninku vaha nezvysuje, byl jsem na zacatku moc optimisticky. S tim Te ale radeji drazdit nebudu :-)

Ptal jsem se konkretne na usporadani treninku maximalni sily a behu v ramci jednoho dne. Ano, rikal jsi, ze je trenink maximalni sily nevhodny, tak to jsem odignoroval a vzal si k srdci jen ten zbytek odpovedi.

Duvod, proc jsem s maximalni silou taky pospichal byl, ze mela nasledovat faze specificke sily, v tomto pripade silova vytrvalost. Puvodne jsem to chtel odcvicit v posilce (zvazoval jsem 150 drepu s osou), ale nastesti me osvitilo a ty kopce jako silova vytrvalost mi dosly. Kopce samozrejme taky musi byt pred rychlostnimi treninky.

Ve zbytku souhlasime. Z lonska a Tvych komentaru po zavodu jsem si odnesl, ze rozumny objem pro me by byl do 120 km tydne. Taky jsem do toho ale zapocital, ze uz nejsem nejmladsi, nemuzu tedy pomalu kazdou sezonu pridavat po kousicku, a zkusil udelat vetsi blok kolem tech Vanoc. Bylo to riziko, ktereho jsem si byl vedom.

Za posledni odstavec dekuji, trocha optimismu nezaskodi :-) Cinky vsak nezahodim – prestala me bolet krcni pater, citim se silnejsi pri rychlem behu (to neumim popsat, proste se lepe dostavam nohama pod teziste), vyrazne se mi zlepsilo drzeni tela (vystoupla zebra, atd), vicemene me prestal obtezovat adduktor (tuhne, ale nedela problem) a citim se proste lepe. Co jsem vsak chtel oproti lonsku zmenit, ale toho ses zatim nedockal, bylo vyraznejsi snizeni intenzity v posilce na jare.

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 11.01.2018 10:52:03

>> MS82, 10. 01. 2018 21:19:58 chci se zeptat, nyní mě relativně nic nebolí, mám zkusit třeba o víkendu vyběhnout na testovací běh nebo tomu ještě nechat delší dobu ? přemýšlel jsem třeba o 6 km volně a pak se uvidí. díky

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Sloviensko

rudo muž 11.01.2018 11:05:49

>> filipoinzagi, 11. 01. 2018 10:52:03

proc nezacnes 2km volne ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 11.01.2018 11:30:35

>> rudo, 11. 01. 2018 11:05:49

samozřejmě můžu :-) OK, dám vědět do mailu :-) Jen po 2 km se to asi neprojeví, jestli je to ok nebo ne.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Sloviensko

rudo muž 11.01.2018 11:43:29

>> filipoinzagi, 11. 01. 2018 11:30:35

jo vo to de, aby se nic neprojevilo

druhej den se zas nic neprojevi po 2km a tak dale az telo zapomene ze ma neco projevovat

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 11.01.2018 12:41:43

>> rudo, 11. 01. 2018 11:43:29 chápu, dnes mi přišly nové energy boosty, tak je hned vyzkoušíme :-)

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

MS82 muž 11.01.2018 19:48:14

Report z akupunktury. Dekuji za tip, neveril jsem tomu moc, ackoliv jsem o tom nasel info i jinde. Kazdopadne dnes jsem se teprve rozhoupal a mel jsem stesti, rovnou bylo misto (jinak na objednani jinde nejdrive v pondeli). Po pul hodine musim reportovat, ze az prekvapive zlepseni. Cestou tam jsem mohl jit bezbolestne rychlou chuzi, ale ze schodu jsem to citil. Po aplikaci to bylo dve patra dolu a uz na tech jsem poznal, ze je to lepsi. V klidu je to ted uplne bezbolestne.

Co me prekvapilo, je celkem slusna bolest vastus medialis. Nejakou chronickou zatuhlost bych tam asi cekal, protoze to je sval, ktery je velmi bolestivy pri kazdem rolovani bez ohledu na frekvenci. Nicmene moznou souvislost mezi vastus medialis a ITBS se mi nepovedlo najit. Kdyby bolel vice lateralis, to uz by byla jina, o tom se pise.

Chlapik chtel naplanovat dalsi sezeni, tak jsem prozatim souhlasil. Neni mi jasne, kolik aplikaci je potreba.

avatar

Sloviensko

rudo muž 12.01.2018 07:52:31

>> MS82, 11. 01. 2018 19:48:14

som rad ze zabralo, drzim palce

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 12.01.2018 07:58:39

>> MS82, 11. 01. 2018 19:48:14

Obycajne 6–10 sedeni, niekedy aj viac.

Suvis so zdanlivo nesúvisiacimi partiami asi nemusim vysvetlovat. Stuhnuta, ci bolava cast tela moze vyustit v kompenzaciu pohybu a pretazenie inej casti. Telo vzdy funguje v synergii.

avatar

MS82 muž 12.01.2018 09:16:59

>> Mato, 12. 01. 2018 07:58:39

Diky. Mam to ted naplanovane dvakrat tydne, pondeli a ctvrtek. 6–10 je vice, nez jsem cekal, dobre vedet.

Ano, to je pravda, ze jedna nefunkcni cast muze zpusobit zraneni jine. Spis jsem jen dumal, jestli to skutecne mohl byt ten vastus medialis a jaky by za tim byl mechanismum. No ale stejne je to nad me znalosti :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 12.01.2018 09:25:00

>> MS82, 12. 01. 2018 09:16:59

moze to byt pricina ale moze to byt aj jedne z vedlajsich dosledkov a moze to byt nezavisle

v ramci nasej schopnosti multitasking, vieme v sebe vyvinut a podporovat viacero telesnych a psychickych problemov paralelne, vzajomne neprepojenych

;-)
Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

MS82 muž 12.01.2018 09:40:55

>> rudo, 12. 01. 2018 09:25:00

Ja zvladam multitasking jenom v tom pretizeni tela na vice mistech soucasne, jinak jsem single task only ;-)

avatar

transparent muž 14.01.2018 13:38:41

Zdravím, náhodou som vyhľadávaním našiel túto tému. Vyzerá, že teraz tiež riešim asi rovnaký problém. Beh som mal ako doplnkovú aktivitu k bicyklu, ktorý bol hlavným športom, momentálne v zime stacionár doma. Relatívne dosť som si nakladal na bicykli a občas som si chodil veľmi ľahko zabehať – nízke tempo, nízky tep. No posledne som trochu pridal a dal som dlhšiu trať a začalo ma mierne boleť resp. pichať v pravom kolene, po bočných stranách kolena, žiadna veľká bolesť, ale pri konci behu som to už cítil, chvíľu som ešte behal a potom som radšej spomalil a už iba išiel pešo. „Peklo“ však nastalo po oddychu a následných dvoch tréningoch na biku, ktoré ani neboli s nejakou veľkou záťažou, ale boli dlhšie. Koleno pri tlaku bolelo už aj na biku, čo predtým nikdy. Bolesť sa prihlásila so značným oneskorením, aj také pálenie stehien okolo kolena aj v kolene, teplé na dotyk a také ako keby svrbenie, nepokojné nohy. Pre istotu som po dvoch tréningoch na biku rezignoval, lebo sa mi to nezdalo a som teraz už 10ty deň bez aktívneho športu. Chodiť musím, čo sa mi dá normálne, aj keď na začiatku sa mi zdalo, že to bolo také nie úplne najlepšie, moc však chodiť nemusím a v práci nemusím stáť na nohách, takže nejakú ortézu alebo tak si nedávam. Vyskúšal som nejaké zábaly na kolená „od babičky“, no v poslednej dobe som zistil, že mi hodne pomáha chladivá konský gél. Beriem kĺbovú výživu vitamíny a rybí olej, ale tie som bral aj predtým a samozrejme ten kľud sa snažím mať, čo to ide. Zlepšuje sa to, skúšal som po 10dňoch bike, dá sa to, ale nie je to úplne ono, vidím to na to, že to chce ešte asi čas. Uvidím ako to ďalej pôjde. Vďaka za tip na ten reparil-gel, ten som už dávnejšie bral a pamätám si, že bol dobrý, možno skúsim znova.

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 17.01.2018 18:16:28

Tak se zase vracím od svého fyzioterapeuta. Po pohmatovém prověření, tam nevypadá nic poškozeného. Měla by to být je tělesná disbalance. Prý podvědomě kompenzuji svoje zranění a po čase se bolest zase vrací. Znovu mě srovnal, dal doporučení. Byl jsem si zaběhat 2 km, rozhodl jsem se to vytěsnit z hlavy abych na to místo pořád nemyslel. Soustředil jsem se hlavně na techniku, správný pohyb celé nohy, rotace nohy, postavení trupu a pánve. Při samotném běhu nic nebolí. Doporučení je posilovat celé tělo, správné postavení, zatím pomalý běh. Tak uvidíme.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

transparent muž 21.01.2018 09:09:17

Zdravím Vás. Prosím Vás trpel niekto z Vás po behu bolesťou kolena resp. bolesťou pod kolenom na vnútornej strane kolena, čiže na opačnej strane ako ITBS?

avatar

MS82 muž 21.01.2018 10:03:54

>> transparent, 21. 01. 2018 09:09:17

PFPS ? Omlouvam se, ale neodolal jsem. Pokud neumis anglicky, klidne Ti to shrnu. Je to nejen opacna strana, ale fyziologicko-mechanicka pricina vypada taky opacne. Moc pronace, narozdil od ITBS, kde je ji spise nedostatek. Zhorsuje to ale totez, vetsi naroky na stabilizaci a vetsi zatizeni pri sebezich.

Jeste tu teda vykopiruji co s tim, ale muzes se podivat na vice stranek.

Treatment Summary:

  • Rest or Relative Rest: Run Less Now!
  • Avoid exercises or activities that require your knees to be bent
  • Avoid running or walking downhill, downstairs or down inclines
  • Do posterior muscle stretches (hamstrings and calf muscles)
  • Do Straight Leg Lifts (Start with 3 sets of 10, work up to 10 sets of 10)
  • Supine bridges 10–15, Later single leg bridges 8–12
  • Check Your Feet and Shoes, overpronation often contributes to this problem
  • Consider More Stable Shoes (with better anti-pronation features)
  • Orthotics If Needed (OTC or Custom)
avatar

transparent muž 21.01.2018 10:23:46

>> MS82, 21. 01. 2018 10:03:54 Vďaka. Angličtina nie je problém, len som nevedel čo presne hľadať. Nejak som narazil iba na ITBS. Koleno ma totiž popichávalo z vonkajšej ale aj z vnútornej strany. Možno kombinácia bike+beh. Momentálne som 2apol týždňa v kľudovom režime, úplne off a chodím na masáže nôh, beriem aj kĺbové výživy, vitamíny, masírujem si to chladivým konským gélom a snažím sa to nenamáhať. Chodiť však musím. Myslíte, že ortéza by bola dobrá vec alebo to povedzme nechať úplne v kľude, dať si nejaký týždeň off v práci a byť doma? Bolesť z vonkajšej strany sa mi hodne zlepšila ale vnútorná strana je tam. Po prečítaní rôznych článkov na nete som si myslel, že či to nemôže byť aj meniskus, ale snáď nie, lebo nejaký úraz kolena alebo rotačné pohyby tam neboli.

Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.