Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » ITBS znovu a znovu

ITBS znovu a znovu

Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

transparent muž 21.01.2018 11:08:56

>> transparent, 21. 01. 2018 10:23:46

prečítal som teda niečo a pritom som narazil aj na toto https://rungo.hnonline.sk/…ndromalaciou

avatar

MS82 muž 21.01.2018 13:34:24

>> transparent, 21. 01. 2018 11:08:56

No, jestli jsi to cetl dobre ty clanky, tak pokud jsi nemel vylozene nejaky uraz, zpusobit si zraneni menisku pri behu je nepravdepodobne. S nejvetsi pravdepodobnosti to tedy bude, co jsem posilal. Precetl sis priznaky a sedi? Souhlasi i nejake rizikove faktory: pronace, slaby vastus medialis (to pochybuji, kdyz i jezdis na kole), slabe adduktory, zkracene hamstringy? Pokud jsi nasel duvod, snaz se ho odstranit. Plus se drz toho lecebneho postupu. Uplne klid bych spise nedoporucil, zalezi, v jakem to mas stavu. Psal jsi, ze chodit v praci musis – zhorsuje se to pri chuzi? Je to stale otekle nebo velmi bolestive? Klid a ledovani pomuze v akutni fazi. Jestli ta uz presla, je treba podporit napravu. Posilit, co je slabe a bolave misto naopak zahrivat.

Mas nejake vysvetleni, proc se Ti to mohlo stat? Navyseni treninku, moc sebehu, seslapane boty na vnitrni strane? Aby ses toho pripadne priste vyvaroval..

avatar

transparent muž 21.01.2018 14:26:38

>> MS82, 21. 01. 2018 13:34:24

Zatiaľ to vidím tak, že to bude preťažením. Mal som aj silové tréningy na biku ale pri vyššej frekvencii šľapania, nie pri nízkych frekvenciách a problémy nastali po behu, kde som navýšil dĺžku trate a problém sa prejavil v oddychovej fázi po sviatkoch. Úraz tam nebol, myslím, že kombinácia preťaženia a beh to dorazil. Potom som koleno cítil aj pri malej záťaži už aj na biku, takže som pre istotu vysadil tréning, lebo sa mi to nezdalo. Potom sa mi zdá ako keby to pokračovalo akútnou fázou. Bolesti pod kolenom z oboch strán, také slabé pichľavé, čiastočne aj bolesť pod patelou, pálenie resp. svrbenie kolena a okolo kolena-prejavy aj na svaloch, kvadricepsy, hamstringy, pri dlhšom státi na nohách ako keby tuhnutie kvadricepsov a hamstringov. Bez tréningu som 17dní. Zistil som, že kľud pomáha, pomáha chladenie konským gélom, čo sa mi vidí akoby mohlo naznačovať, že sa jedná aj o nejaké zápalové procesy v kolene alebo nejaké preťažené väzy, úpony. Cítim, že pri dlhodobejšom chodení ako keby koleno začalo viac bolesť a tak nejak páliť, svrbieť aj okolo neho. Preto teraz neviem, či to mám skúsiť ľahko zaťažovať na biku alebo to radšej nechať ešte v kľude. Chodím na masáže a snažím sa to teraz moc nedráždiť, ale neviem, či je to najlepšie. Chcem ísť k ortopédovi, ale k normálnemu sa dostať, to je tragédia.

avatar

transparent muž 21.01.2018 15:47:54

A ešte som si všimol, že keď zohýbam a vystieram pravé koleno, tak mi vňom tak praská resp. puká, ako keby jabĺčko nechodilo úplne hladko.

avatar

MS82 muž 21.01.2018 17:20:40

>> transparent, 21. 01. 2018 15:47:54

Jestli jsi to cetl pozorne, je to jeden z priznaku. Ano, kdyz nebyl uraz, musi to byt zanet, proste pretizeni. Ortoped Ti moc nepomuze. Rekne Ti klid, do te doby nez to prejde. Klid je dobry v akutni fazi, kdy se to zhorsuje i chuzi. V te i ledovat, pripadne mazat chladici protizanetlivou masti. Az bude normalni pohyb ok, zacal bych cvicit, nejdrive protahovat, pak posilovat. Mozna ma nekdo konkretni zkusenosti, ja bych Ti jen poslal odkaz na dalsi clanek, to se muzes mrknout sam. Ale postup u zraneni z pretizeni je obecne vzdycky stejny – PRICE jako u kazdeho zraneni (protection, rest, ice, compresion, elevation), pak zajistit rozsah pohybu, protahnout zkracene svaly, mirnym pohybem podporit hojeni, no a nakonec posilit svaly, ktere nedelaly svou praci a tudiz vedly k tomu zraneni.

avatar

transparent muž 21.01.2018 17:37:03

>> MS82, 21. 01. 2018 17:20:40

vďaka za rady, rozhodol som sa vyskúšať teplý, nie horúci kúpeľ, premasíroval som si v teplej vode stehenný sval nad kolenom a po bočných stranách teste nad kolenomm a potom vyššie, stehenný sval nad kolenom, hlavne po bokoch je hodne stuhnutý, pri silnejšom prehmate dosť bolestivý. Predpokladám, že pri takto stiahnutých svaloch asi môže dochádzať k nejakému dráždeniu mäkkých štruktúr kolena a okolo jabĺčka a tie by následne mohli spôsobovať zápalové reakcie ako pálenie, zvýšená teplota kolena a tak alebo sa mýlim?

avatar

MS82 muž 24.01.2018 09:37:51

Aktualni stav – o vikendu jsem sel dvakrat behat, koleno vydrzelo souvisly kilometr a pak nejake rovinky, abecedu. V pondeli pauza, vcera tristovky v tempu 1500 m s uplnym odpocinkem. Pri rychlem kratkem behu uplne bez problemu, vyklus jsem po chvilce ukoncil, zacinalo se to ozyvat.

A ted dotaz – ma smysl se snazit trenovat jenom na rychlych usecich? Zvladnu maximalne ty hodne svizne useky nebo VO2Max trenink s kratkymi useky. Na LT intervaly uz to neni. Jako aspon nejaky aerobni trenink by mohl slouzit veslovaci trenazer. Bude to k necemu, nebo se nema smysl snazit bez aerobnich behu? Podotykam, ze kdyz ukoncim beh vcas, zadne nasledky z toho nejsou.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 24.01.2018 15:50:35

>> MS82, 24. 01. 2018 09:37:51

Jednoducha rada, ktora sa tazko dodrziava u obsedantnych povah panujucich u bezcov: daj si klud od behu, uplny. Ber to ako zufaly pokus tela Ta zastavit v sebadestruktivnej cinnosti. Signaly, ktore si ignoroval – hej, hej, na kazdu chorobu v posledných 3 mesiacoch si mal nejake ospravedlnenie, ktorym si popieral, co tu vsetci videli, len Ty nie – ze si sa pretazoval a nahanal si privela vrabcov naraz. Skratka porataj straty, pouc sa do buducnosti a doliec si koleno.

Aby si sa uplne nedetrenoval, zajazdi si na rotopede 4–5× do tyzdna, pripadne to obmen s eliptickym trenazerom (s oboma mam skusenosti, ze mi udrzali vybornu formu pocas dlhsich zraneni) a po odozneni priznakov sa opatrne vrat (ergo udrziavaj cross training najprv 50–50, potom postupne uberaj, ako budes pridavat na objemoch, ci intenzite). Do 2 mesiacov po odozneni zranenia si schopny sa vratit tam, kde si bol pred nim a ak nebudes setrit aj na intenzite pri x-training, tak kondicne mozes byt aj podstatne dalej.

Na povzbudenie – pred 5mi rokmi som mal 5 mesacny vypadok kvôli zraneniu platnicky. Spociatku som to tazko niesol najma psychicky (vypadalo to na MRI, ze uz nikdy nebudem behat, mozno aj na tazku operaciu). Takze boli aj tyzdne, kedy som okrem rehabilitacie nerobil ziaden iny pohyb. Potom som pridal elipticky trenazer, ale len nizku az strednu zataz, frekvenciu vsak cez 90 otacok. Tyzdenne cca 5× 45 – 60 minut celkom intenzivne, plus chodza a rehabilitacne cvicenia, neskor na jar parkrat mtb vyjazd, ale nic extremne dlhe. Po piatich mesiacoch som zacal opatrne pobiehat, intenzitu iba na eliptickom trenazeri. Po dalsom mesiaci som pridal aj bezecku intenzitu. Potom som siel asi na 7 pretekov na jesen a vacsinu vyhral, iba na 1 som nebezal dobre, lebo som sa nezregeneroval z polmaratonu tyzden predtým. Taku silu, lahkost behu a dravost pri pretekani som nikdy predtým nezazil.

Podobne, aj ked nie uplne rovnake, stavy som zazil aj pri iných, davnejsich zraneniach – zrovna aj pri ITBS cca 20 rokov dozadu – skoro 4 mesiace bez behu, iba na rotopede 5× tyzdenne pri velmi lahkom prevode a vysokej frekvencii slapania. Mesiac som sa vracal opatrne k behu, potom mesiac trenoval ako tak slusne (nizsie objemy) a zbehol si osobak na 3km a 5km a ziskal prvu krosarsku medailu medzi dospelými na dlhej trati (napriek nedostatku objemov). A tie pocity pri behu – k nezaplateniu. Nepodcenuj schopnost tela udrzat si trenovanost aj pri nizsej zatazi (najmä ak nepriberies, co si vyzaduje u mnohých viac odriekania pri zraneni, ako samotny x-training; v tomto som mal ja stastie, ze nemam tendenciu nejako extremne priberat bez extrémneho pohybu) a najmä – konecne das sancu telu si oddychnut od dlhodobého pretazovania. Potom poleti vykonnost hore.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 24.01.2018 16:03:11

>> transparent, 21. 01. 2018 17:37:03

Poskodenie menisku, tak to vypada podla priznakov. Napriek opacnej rade, ja radim ist za ortopédom a ziadat MRI. Nacal si si to asi tazkymi prevodmi na bicykli a dorazil pretazene koleno behom. Meniskus, najmä ak okolite svaly stehna a slachy v okoli kolena su pretazene, sa SAMOZREJME moze poskodit aj pri behu. Zacne to drobnym zakrvacanim, kedy Ti stuhnu slachy a svaly v okoli kolena a ked na to hodis beh, kde mas zbehy, ci zmeny smeru v terene, pripadne nerovne doslapy, tak Ti meniskus moze prasknut. Vo vedlajsej kancelarii mi sedi kolega, ktory si tym presiel 2× a je adept na tretie brusenie menisku, lebo si neda poradit a taha tazke prevody na biku v kombinacii s behom.

Urcite chod k lekarovi a trvaj na MRI, aj keby si si to mal platit sam (do 150 eur by si sa mal zmestit, ak poistovna odmietne tento ukon). Ak je ciste, postaci oddych a nepretazovat koleno, ak nie, oddych nepomoze a artroskopia bude nutna.

avatar

Sloviensko

rudo muž 24.01.2018 19:29:20

>> MS82, 24. 01. 2018 09:37:51

vyuzijem toto na upozornenie na jednu vec, ktoru bezci nechcu pocut

a sice rozdialna technika pri rozdielnom tempe.

ked sa bezi takmer max ruchlost, rovinky abeceda kratke useky…

bezec sa skoncentruje a technika je co najlepsia, rychlost vyzaduje pevny stred tela, spravne drzanie, suhru VSETKYCH svalov a tak zranenie by nemalo prist

ak sa neprezenie zataz.

pri behu kotry nie je v intenzite nastava akasi strata pozornosti koncentracie a technika nie je idealna, drzanie tela je odflaknute a pracuju len svaly ktore su nautne na drzanie tempa.

pri aerobnych behoch a rege je to este horsie

nemalo by byt ale v praxi je, bezec riesi vsetko mozne v svojej hlave alebo kvakoce so spolubezcami a drzanie tela, technika atd je v prdeli.

zranenie.

v tej sedej zone, kde vacsina pobieha, sa nabehavaju km, zbera sa unava ale technika sa kazi

a tym ze beh trva dlho tak unava stabilizacncyh svalov atd sposobi ze po X minutach sa drzanie tela rozpadne.

tazke v praxi moze nastat tvoja situiacia, nic neboli pri max intenzite kratkeho trvania, a boli pri nizsej intenzite.

este epizoda z treninkovej skupina Aakena – borec na urovni 22–29 minut 10km a niekde pod 2:20 maraton sa pyta trenera – chcem behavat s novou frajerkou ale ta nevladze nic ine ako pomaly klus – mozem ?

trener – mozes bezat akokolvek pomaly ALE musis mat neustale dokonalu techniku, drzanie tela, a to je ovela tazsie ako pri rychlom behu

cyklo – ako lahko sa da ist na kole rovno bez kluckovanie a kymacania, ked sa ide velmi pomaly? cim pomalsie tym tazsie

takze nieco podobne.

pri behu v sedej zone a pomalsom sa psychicky aj fyzicky flakame.

pri cviceniach jogy, tachi, qikung atd, aj pomale prevedenie vyzaduje dokonalost a uplnu koncentraciu… a to by sme sa mali naucit

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 24.01.2018 21:01:59

>> rudo, 24. 01. 2018 19:29:20

V mém případě je to přímo učebnicový příklad. Právě vybalancovat poměr intenzit (kde se snad i pohybuji ekonomičtěji) a dlouhých volných nebo rege běhů kde je koncentrace na správnou techniku složitější.

Paradoxně mám opakovanou zkušenost s tím, že jsem na horský ultratrail vyrazil s nejrůznějšími bolístkami, které průběhu hodin zcela odezněly. Ten očistný proces bych připisoval faktu, že se neustále mění tempo, profil a povrch na dlouhé trase.

avatar

MS82 muž 24.01.2018 21:24:59

>> Mato, 24. 01. 2018 15:50:35

Svuj nazor na to pretrenovani uz jsem napsal, to by bylo zbytecne tocit porad dokola. Bylo tam 4–5 dnu navic vcetne zavodu. Rozhodne jsem si uz vyzkousel stavy vetsiho pretrenovani – spatny spanek, velka unava, uplne zpomaleni behu. Ja Te nepresvedcim (ani ostatni) a vy me taky ne. K behum si pisu casto pocity a nebolo to jedno „na houby“ za druhym. Je mi jasne, proc jste presvedceni a kdybych mohl predat moje zazitky z behu, bylo by vam jasne, proc nesouhlasim (s dlouhodobym pretrenovanim, ne s tim, ze jsem to prehnal).

Kazdopadne to beru jako pokus tela mi naznacit, ze to delam blbe. Snazim se tomu v budoucnu predejit dvema zpusoby – poucit se ze zatizeni, ktere k tomu vedlo a taky zapracovat na naprave svalu, ktere by tomuhle konkretnimu zraneni mohly predejit.

Cyklisticky trenazer jsem zkousel na zacatku a ten stejny opakovany pohyb mi zacal vadit hned. Nicmene testnu ten eliptical, to je dobry napad. Na veslovaci trenazer se adaptuji trochu dele, nez bych chtel ;-) Mas ale pravdu v tom, ze kdyz vybehnu, je to jako po nejvetsim taperu, nohy fakt odpocate. Jen ten dech dochazi rychleji :-) Tve zkusenosti z naslednych zavodu zni docela optimisticky. Uvidime, jestli to tak bude fungovat i u me :-)

avatar

MS82 muž 24.01.2018 21:26:28

>> rudo, 24. 01. 2018 19:29:20

Je to tak. Jsem si toho vedom, ale je tezke prevest formu z rychlosti do klusu. Nezbyva, nez se snazit dal.

avatar

MS82 muž 24.01.2018 21:28:19

>> Mato, 24. 01. 2018 16:03:11

To jsem radil ja a mozna jsem mel disclaimer napsat tucne. Bylo to jen na zaklade toho, co jsem nasel. Tvuj priklad s kolegou zni dostatecne sugestivne, tak snad da na Tvoji radu.

avatar

Sloviensko

rudo muž 24.01.2018 21:38:35

>> milan, 24. 01. 2018 21:01:59

lebo davas sakra pozor na zlozitom horskom terene a nemozes si dovolit flakat techniku a drzanie tela

a ano zmena terenu meni zapojenie svalov a tym aj ciastocny oddych

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 24.01.2018 21:41:06

mne monotonne nekonecne flakanie sa v unave na asfalte

vedecky som tomu kedysi hovoril specializovana maratonska priprava

uplne rozbilo nohy a aj zada

nuz co v case pred internetom som mal „vedomosti“ iba z trenerskych kurzov.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

transparent muž 25.01.2018 06:45:38

Mato: vďaka za radu. Mám už termín na vyšetrenie a na MRI samozrejme budem chcieť. Na súkromnej klinike to problém nebude. Viem, že som tými ťažkými prevodmi tomu nepomohol, aj keď som nešiel nejaké dupáky na 70 alebo 60rpm, no koleno som dorazil tým behom. Uvidím, snáď to nebude také zlé. Momentálne oddychujem a vravím si, že to je teraz najlepšie. Absťáky z výpadku aktívneho športu ma už našťastie prešli:-D

avatar

transparent muž 25.01.2018 08:16:32

Mato: ešte by som sa rád opýtal, že pokiaľ by sa malo jednať o poškodený meniskus, je dobré nejak nohu do vyšetrenia fixovať, čo najmenej zaťažovať alebo je možné po nejakom čase trebárs ľahko bikovať na stacionárnom bicykli aby svaly úplne neochabli? Ono dnes sa človek nedokáže dostať na vyšetrenie kolena za týždeň a samozrejme nerád by som to koleno poriešil ešte viac k horšiemu stavu. Nepredpokladám, že by to malo byť vážne zranenie menisku, lebo dokážem normálne chodiť a tak, ale pre istotu.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 25.01.2018 15:35:14

>> MS82, 24. 01. 2018 21:24:59

Marna snaha. Tu nejde len o poslednych par mesiacov, ale niekolko rokov. Telo Ti do tohto zranenia davalo signaly len v naznakoch – celkova unava, pomaly, ci ziaden progres vykonnosti, najma v pomere k vlozenemu casu a namahe do treningu…

Mas cez 35, nemas taku atleticku minulost, aby si behal take treningove objemy a najma v kombinacii s inou namahou, ake behas a co robis. Daj si poradit od skusenejsieho.

Oberas sa o vykon svojim pristupom a odmietanim celkom zjavneho.

Pri treningu, a ja by som dal neviem co za to, keby mi to niekto vysvetlil o 10 rokov skor, ako som na to dosiel tazkou cestou, treba co najviac vytazit zo schopnosti zlepsovania sa pri nizsom vklade a pridavat, iba ked neviem vylepsit vykon z toho, co uz bezpecne zvladam a odtrenujem (teda adekvatne zlepsenie kvality uz neprinasa vysledky, pripadne je kvalita uz na takej urovni, ze jej dalsie zvysenie prinesie iba pretrenovanie, ci zranenie – povedzme 20–30% celkoveho objemu, ale to je individualne a treba sa riadit unavou.). Ak navalas objemy bez ladu a skladu a potom do toho zasolis nejaku „kvalitu“ bez kontinua a nadvaznosti, dostanes gulas a neadekvatny vysledok vlozenej namahe, neskor choroby, zranenia, ci v lepsom pripade dalsie sklamania.

Daj si poradit, behanie nie je az taka veda na nasej urovni, len treba pouzivat zdravy rozum, nie knizky a poucky. Kontinuita, nadvaznost, postupnost treningov a regeneracia. V neposlednom rade, poznat svoje limity a skusat pracovat s nimi, nie proti nim. Take tie hrdinske citaty o ignorovani limitov patria do knih a su od tisicnasobne viac talentovanych sportovcov, ktori sa vymykali znamym limitom, preto ich „nepoznali“. Aj oni vsak nejake mali, ako kazdy. Tvrdohlavost je do urcitej miery potrebna u kazdeho individualneho sportu, kde vykon je casto zavisly na premahani sa. Ale je rozdiel medzi buldocou tvrdohlavostou, ci slusne cielavedomostou a naproti tomu ignorantstvu voci vlastnemu telu.

I rest my case, prajem vela zdaru a skore uzdravenie.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 25.01.2018 15:39:57

>> transparent, 25. 01. 2018 08:16:32

Fixovat? Ak mozes chodit, tak na co? Riad sa bolestou a nerob nic, co ju sposobuje. Pokial nemas vysledky MRI je kazda rada o tom, co mozes a co nie, len vystrelom do tmy.

avatar

transparent muž 25.01.2018 16:43:08

>> Mato, 25. 01. 2018 15:39:57

vďaka, tak mi ostáva teda už iba čakať na vyšetrenie na MRI.

avatar

MS82 muž 25.01.2018 21:38:52

>> Mato, 25. 01. 2018 15:35:14

Vim, proc nemam trenera. Myslim, ze by ze me zesedivel. Stejne jako Ty :-)

Knizky bych neodsuzoval. Jedna z mala rad, ktere jsem si zapamatoval (nerikam, ze jsem se ji ridil), byla – dosahnete co nejvice na co nejmensim treninku. No, druha by se Ti nelibila (nejspis v jine knize): zjistete svuj limit, pak uz ho neprekracujte.

Kdybych behal celorocne a byl trochu mladsi, nejspis bych tak agresivni v objemech nebyl. Nemusel bych kompenzovat leto a vedel bych, ze mam jeste cas se zlepsovat.

Kazdopadne, zkusim pres leto trochu behat, uvidim jak mi to pujde. Jak pises, bude-li tam kontinuita, pujde snaz navazovat a snad nebudu mit tendence nic dohanet.

Takze obecne s Tebou souhlasim, no s tema nemocema ne. Jak jsem psal uz predtim, od te doby, co beham, jsem daleko zdravejsi, nez jsem byval (tim nechci rict, ze jsem to neprehanel). Dokud jsem nedelal aerobni veci ve fitku, nic jineho nez rymicku jsem nemel. Vsuvka z jineho vlakna – dnes jsem zkousel ten elliptical a nasleduje to same, zase okamzite zvetsene uzliny. Podle me se me telo nedobre srovnava s prehratim. To by vysvetlovalo i proc mi tak vadi behani v lete, nebo proc jsem mival kdysi tezky kasel pres leto. Limonady s ledem ve vedru taky nemuzu :-)

No a s tim zlepsovanim nemam odhad, co by bylo adekvatni. Po pul roce pobihani jsem byl na desitce na 38:02, po trech letech na 34:22. Predstava napriklad trojky za 9 minut se mi zda zatim jako scifi, ani na zakladce ci stredni jsem zadny talent nevykazoval (7 min na 1500 m ZS a 13:32 na 3000 m SS). Mozna by spravny teda po rozumnem zhodnoceni bylo lepsi toho behani nechat uplne, ale musim podotknout, ze na kole jezdim dele a jsem na nem jeste horsi :-)

avatar

MS82 muž 25.01.2018 21:49:13

>> Mato, 24. 01. 2018 15:50:35

Uz jsem nejaky domyleny, ten elliptical jsi mi radil tady. Abych to zhodnotil – je na me trochu maly :-) Kopal jsem se koleny obcas do stojanu pred sebou. Nevim teda, jestli jsem mel uplne spravnou techniku, ale dalo se na tom slapat dele nez veslovat. Nesetril jsem se, jak jsi doporucil. Bohuzel po zhruba 40 min se koleno zaclo ozyvat. Jeste jsem chvilku vydrzel (ten nastup byl pomalejsi nez u klusani), ale uplne bezproblemove to teda taky neni. Ale aspon vim, ze beh teda nema zatim smysl zkouset. Mozna jsem to delal blbe, ted si ctu, ze jsi slapal frekvenci pres 90. Ja teda jel jenom nohy, rukama jsem si nepomahal, ale kdyz jsem se trochu setril, tak jsem mel kadenci okolo 70 a jen pri velkem usili ke konci jsem se dostal pres 80. Mel jsem tam nastaveny nejaky odpor, ale o to asi uplne neslo. Nezvladal jsem to rychleji nejak slapat, pricemz pri behu nebo na kole mi to prijde prirozene (90+).

Jeste jsem v noci premyslel nad tim, jak ses dostal z te poranene plotynky. Nemyslim ted do kondice, to jsi napsal. Ale jak ses uzdravil? Je to sice caste zraneni, ale malo lidi se uzdravi uplne (treba mamka s tim ma problemy, ale tu cvicit nedonutim).

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.01.2018 08:39:16

>> MS82, 25. 01. 2018 21:49:13

Plotenka – kazdodenne cvicenie specifickych kompenzacnych a uvolnovacich cvikov (napr. McKenzie, ale nielen tie), dekompresia stavcov, dosledne dodrziavanie drzania tela – najma pri sedeni v praci. No a nesmiem to prehanat s behom, inak sa chrbat zarucene ozve.

Keby som nebehal, tak nemam dnes uz prakticky ziadne priznaky pri beznom zivote. Kedze vsak beham, tak o tom viem – pri kazdom rychlejsom behu.

avatar

MS82 muž 26.01.2018 08:55:00

>> Mato, 26. 01. 2018 08:39:16

Dik. Jak jsem trochu predpokladal – hodne cviceni a usili z Tve strany a uplne to stejne neslo napravit. Stejne ale lepsi reseni nez operace. Zkusim to vysvetlit mamce, ale myslim, ze svoji hlavu mam po ni ;-)

avatar

transparent muž 28.01.2018 10:27:10

Ahojte, napíšem taký malý postreh k mojím bolestiam, ktoré som popisoval vyššie. Na radu môjho šéfa, ktorý sa venuje moxovaniu a alternatívnej medicíne, som skúsil natierať si svaly a kolená lubovníkovým olejom a masírovať quadricepsy a hamstringy metódou palpovania svalov, čiže zatlačiť sval a pustiť, niečo ako stláčanie reflexných bodov. Robím to nejaké tri dni a nechápem, ale cítim uvoľnenie svalov a bolesti kolena sú minimálne a úplne mi prestalo praskať v pravom kolene, jabĺčko chodí úplne v pohode. Neviem, či to iba nejaká zhoda okolnosti, že to mohlo ovplyvniť aj niečo iné, ale je to zaujímavé. Uvidím, dám vedieť, či to nie je iba krátkodobé zlepšenie.

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 28.01.2018 11:03:54

Tak musím také nahlásit zlepšení, už běhám kratší vzdálenosti od 4–6 km a noha drží. Občas mě zabolí v koleni respektive pod jablkem ale neumím to specifikovat. Nemá to vliv na funkci :-) Třísla i samotná šlacha/sval ok. Běhám zatím pomalu tempa od 5–6 min/km. Žádné sprinty, to možná zase zajedeme ale chci tomu dát chvíli volno. No nicméně mě to stálo skoro 2 měsíce běhání a je to na mém pocitu z běhu strašně cítit. Ještě k tomu mám silnou rýmu a není mi nejlépe ale prostě nevydržím doma, když už můžu. Ponaučení pro příště, nic nepřeběhávat, prostě přestat běhat, pokud něco bolí dlouhodobě. Tak se snad do Peček a Kbel dám trochu do hromady.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

transparent muž 28.01.2018 11:27:30

Ešte pripadá do úvahy, že sa stav zlepšil nezaťažovaním kolena a zmenou počasia. Prestalo byť sychravo, daždivo a je relatívne teplo, svieti slniečko. Na vyšetrenie k ortopédovi sa určite ide. Uvidím ako to bude pokračovať.

avatar

transparent muž 28.01.2018 12:54:08

>> filipoinzagi, 28. 01. 2018 11:03:54

inak bolesti resp. pichanie pod jabĺčkom môže spôsobovať chytená resp. zmäknutá chrupavka pod jabĺčkom, tento problém vzniká aj behaním.

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 28.01.2018 14:45:13

>> transparent, 28. 01. 2018 12:54:08

každopádně něco bylo pochroumané a stále trochu je ale byla chyba přeběhávání, prostě totální rozhašení nohy. Zítra si jdu dál první trénik do haly, tak tam se teprve ukáže, zdali je vše ok.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.