ZAČÁTEČNÍCI: Jak se připravit na první triatlonový závod

20.01.2014

ZAČÁTEČNÍCI: Jak se připravit na první triatlonový závod
foto: Ladislav Adámek/Getphoto/Czech Triathlon Series

Možná jste si na začátku nové sportovní sezóny řekli, že byste rádi okusili i jiné sporty, případně spojili ty stávající do jednoho. Pokud jste dosud s respektem pohlíželi na triatlonisty, přinášíme několik tipů a rad, jak se připravit na triatlonový závod a úspěšně jej zvládnout.

1. Distance triatlonu aneb vyberte si závod, na který se budete připravovat

Pro začátek doporučujeme start na tzv. sprint triatlonech. Obvyklé vzdálenosti jsou zde 0,75 km plavání, 20 km cyklistiky a 5 km běhu. Termínová listina se jimi jen hemží a určitě si vyberete závod bez zbytečně dlouhého cestování. Některé závody najdete v naší termínovce, jiné třeba na webu triatlonové asociace.

Sprint triatlon není na kondici tak náročný jako olympijský triatlon (1,5 km plavání – 40 km cyklistiky – 10 km běhu) nebo dokonce tzv Ironman (3,8 km plavání – 180 km cyklistiky – 42,2 km běhu). Tréninkovou přípravu pak můžete přizpůsobit termínu, délce závodu nebo profilu cyklistické a běžecké části. Nenechte se mást názvem sprint triatlon – pro hobíka je to více než hodinová porce dřiny.

2. Plaváním vše začíná aneb co se v mládí naučíš…

Plavání je nejen úvodní disciplína triatlonu, ale často i důvod obav kondičních sportovců před prvním triatlonovým startem. Větší část závodních triatlonistů se rekrutuje z řad plavců. Plavání je velmi náročné na zvládnutí techniky a cit pro vodu se nejlépe získá v dětství. Vstupujete-li do triatlonu jako neplavec, nebo jako slabší plavec nechte si s technikou poradit od závodníků nebo plaveckých trenérů. A to hned na začátku. Zažité chyby se pak obtížně odstraňují. V plavání jich může být celá řada, například:

  • křížení paží s podélnou osou při zahájení záběru (pravou ruku zanoříte příliš vlevo)
  • nedotažení záběru (vynoření ruky u pasu nebo i dříve)
  • slabá nebo dokonce žádná práce nohou.

Nesnažte se plavat co nejvíce, ale co nejlépe. Plavte krátké, 25m úseky s vydýcháním do vody a vytrvalost trénujte ve své silnější disciplíně.

3. Cyklistika aneb připravte se na jízdu ve skupině

Přestože plavání triatlonový peloton roztrhá, pořád můžete během závodu minimálně část cyklistické trati strávit ve skupině. Při jízdě ve skupině platí určitá nepsaná pravidla. Snažte se je pochytit od zkušenějších závodníků a zamezit případnému zavinění kolize ve skupině. Ideální je víkendový trénink spojit s vyjížďkou ve skupině cyklistů. Najděte si skupinku a cvičte jízdu v pelotonu.

Na cyklistiku je dobré se připravit již v zimních měsících. Pokud pomineme samotnou jízdu na kole při dobrém zimním počasí, je vhodné:

  • pravidelně posilovat (silová vytrvalost je zároveň prevencí zranění a částečně může snížit riziko křečí při vyčerpání – třeba v závěrečné fázi závodu)
  • trénovat na spinneru (cyklotrenažeru), kde se můžete zaměřit na techniku šlapání, třeba střídavým šlapáním pouze jednou nohou
  • vhodné jsou i bruslení (hokej) nebo běžecké lyžování (zejména skating)

4. Běháním to končí, aneb o pořadí rozhoduje finiš

Závěrečná disciplína triatlonu je často z pohledu kondičního sportovce tou nejjednodušší. Patříte-li k pravidelným běžcům, zaměřte se při běžeckém tréninku jak na rozvoj aerobní vytrvalosti (dlouhé pomalé běhy), tak i na tempové tréninky (krátké úseky běhané závodním tempem nebo i rychleji). Vyzkoušejte si běh po delším cyklistickém tréninku. Stejně jako při závodě se snažte zpočátku o kratší kroky s vyšší kadencí. Nezapomínejte na práci paží!

5. Přechody mezi disciplínami

Změny disciplín odehrávající se v depu mohou výrazně ovlivnit celkový výsledek, zejména pokud není vaším cílem závod jen zvládnout, ale i co nejlépe se umístit. Jednoduché činnosti jako nazouvání cyklistických treter či zapínání cyklistické helmy mohou unaveného závodníka zdržet i několik minut. Rozklepané unavené ruce, stres z pohybu ostatních závodníků se zkrátka projeví. Zařazujte přechody (nejen plavání kolo) do tréninku pravidelně. Tipy pro rychlé depo:

  • projděte si depo před závodem a rozložení věcí na zemi i pověšení kola do stojanu provádějte s ohledem na směr přibíhání do depa
  • dopředu si nacvičte pořadí činností v depu (např. nazutí pravé a potom levé tretry + nasazení a zapnutí přilby + navléknutí gumičky se startovním číslem), pohyby by měly být naprosto automatické
  • vyzkoušejte výběh z depa naboso s předem zacvaknutými tretrami v pedálech (pozor – vhodné jen pro zkušenější cyklisty)

Závěrečná rada je jednoduchá: Nic neodkládejte a začněte s přípravou již v lednu. Zážitek z letních triatlonů bude o to příjemnější!

O portálu behy.cz

© Behej.com sro, využití obsahu jen po domluvě s provozovatelem webu
Design: yan (mupymup), programování: Liška webdesign