Na startu 1/2Maratonu Praha se objeví i úřadující mistr světa

01.04.2024

Na startu 1/2Maratonu Praha se objeví i úřadující mistr světa
foto: RunCzech

Čeští sportovní fanoušci se mají na co těšit. Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona vyběhnou do jednoho z nejkrásnějších a nejprestižnějších závodů další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. A kdo se objeví z české špičky?

„Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. Jsme moc potěšeni a věříme, že Saweho výkon bude jedním z vrcholů tohoto ročníku,“ uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. Vyprodaný závod, který se pyšní známkou kvality Elite Světové atletiky, začíná 6. dubna v 10 hodin na Bubenském nábřeží a přímým přenosem ho vysílá Česká televize.

Sabastian Kimaru Sawe se stal půlmaratonským králem loni v říjnu v lotyšské Rize, kde zaběhl čas 59:10. Jeho osobní rekord je ale ještě lepší! Dosáhl ho tři týdny po své zlaté galashow ve Valencii výkonem 58:29. Devětadvacetiletý běžecký fenomén do Prahy zavítá poprvé, a to rovnou z mistrovství světa v krosu v Bělehradě, kde skončil na 7. místě, v celkovém hodnocení dokonce keňský tým vybojoval titul.

Nejrychlejší půlmaraton v Praze dosud zaznamenal Atsedu Tsegay v roce 2012 (58:47). Odolá Saweho útoku? Nebo se na trůn posadí některý z jiných elitních afrických vytrvalců? Do souboje o vítězství budou chtít jistě promluvit také jeho krajané Geofry Toroitich Kipchumba (59:13), Patrick Kabirech Mosin (59:31) či Maxwell Kortek Rotich z Ugandy, který byl loni v české metropoli druhý (1:00:06).

Z evropských atletů se dávají největší šance Irovi Stephenu Scullionovi (1:01:08), Portugalci Héliu Gomesovi (1:02:07) a Španělovi Abdenasseru Oukhelfenovi (1:02:51). Evropský rekord závodu je 1:02:17, i zde je velká šance na jeho pokoření. Přivezenou formu z keňského soustředění budou chtít prodat také čeští muži – obhájce loňského prvenství v domácí kategorii Patrik Vebr (1:05:42) s držitelem nejlepšího českého výkonu, nestárnoucím Jirkou Homoláčem (1:03:23), kartami ale může zamíchat i Martin Zajíc (1:04:28).

Mezi ženami patří k největším favoritkám etiopské reprezentantky Nigsti Haftu Tesfay (1:06:17) a Gete Alemayechu Teklemichael (1:06:37) a Keňanky Jesca Chelangat (1:07:03) a Vivian Jepkemei Melly (1:07:35). Nejlepší Evropankou je papírově vítězka půlmaratonu v Ankaře z loňského roku Sultan Haydar (1:09:12). Čeští diváci do cíle určitě poženou Terezu Hrochovou (1:12:04), která v únoru na maratonu v Seville splnila olympijský limit a v Praze bude jistě pokukovat po českém rekordu závodu Evy Vrabcové-Nývltové (1:11:01).

RunCzech přichystal pro 24. ročník 1/2Maratonu Praha řadu novinek. Kromě navýšeného počtu registrací na 15 500 běžců se bude nově startovat na Bubenském nábřeží vedle populární lávky HolKa u Holešovické tržnice. Akce, jež je součástí prestižního seriálu evropských půlmaratonů SuperHalfs, se tak co do počtu startujících stane největší hromadnou sportovní událostí v ČR a ve střední Evropě.

1/2Maraton Praha poběží celá řada známých osobností, například populární herec ze seriálu Smysl pro tumor Filip Březina, dorazí i nejvlivnější sportovní influencerka roku 2023 Lisa Migliorini alias thefashionjogger, která má na Instagramu přes 2,3 milionu sledujících. Na jednu z nejhezčích tratí světa se vydá i Španěl Martin Fiz, maratonský mistr světa z roku 1995.

STARTOVNÍ LISTINA MUŽI

STARTOVNÍ LISTINA ŽENY

O portálu behy.cz

© Behej.com sro, využití obsahu jen po domluvě s provozovatelem webu
Design: yan (mupymup), programování: Liška webdesign