Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na sněhu a náledí upravte techniku běhu a volte vhodnou obuv

Na sněhu a náledí upravte techniku běhu a volte vhodnou obuv
foto: Zdenek Krchák

Gabriela Gaudlová | 29.01.2014 | přečteno: 14337×

Milovníci zimních sportů se radují, že do České republiky konečně přišla zima. Běžcům však až donedávna teplá zima bez sněhu příliš nevadila. Teď je to jinak. Sníh ztěžuje pohyb na oblíbených trasách. Přesto existují způsoby, jak si kvalitně zaběhat i v těchto podmínkách. Poradíme vám, jak na to.

„Dlouhodobě mi vadí podsouvání běžcům začátečníkům, že běh na sněhu a náledí je nějaký problém,“ říká trenér Josef Smetana. „Po více než třiceti letech běhání, z toho většinou na Vysočině a s kilometráží v nejlepších letech přes 700 kilometrů měsíčně, si dovolím tvrdit, že v zimě se běhá bez omezení,“ uvádí Smetana rozhodně. Jaké má tedy běžec v zimě možnosti?

Přizpůsobte krok povrchu

„Vítěz loňských Běchovic Petr Vitner nebo mistr republiky v krosu Lukáš Kourek, kteří trénují na Vysočině, běhají bez různých pomůcek typu nesmeků a dalších nesmyslů,“ tvrdí trenér běhu a triatlonu Smetana. „Je ovšem samozřejmě nutné přizpůsobit se povrchu: zkrátit krok a zpomalit při výrazných změnách směru, v ostrých zatáčkách klidně přejít do chůze a snažit se odhadovat led schovaný pod sněhem,“ radí trenér.

Zvolte vhodné boty a ponožky

„Důležitá je také volba bot,“ pokračuje Smetana. „Krosové na sněhu drží většinou dobře. Nejvhodnější jsou boty s většími ‚gripy‘ (výstupky na podrážce), které se nezalepují sněhem. Dále je výhodou, má-li bota pogumování po stranách a na špičce. Znám ale dost výborných běžců, kteří v zimě na sněhu běhají v silničních botách. Jsou-li boty novější a mají-li ostré hrany na podrážce, na sněhu drží dobře,“ popisuje Smetana své zkušenosti. Vedle bot by měli běžci v zimě myslet i na funkční ponožky, které nezadržují vlhkost a navíc třeba hřejí, jako například ty s přídavkem merino vlny.

Tempové úseky nahraďte kopci

Smetana má také rozsáhlé zkušenosti se sestavováním tréninkových plánů v zimním období. Při náledí navrhuje nahradit tempové úseky výběhy kopců. Intenzita běhu je vysoká a při nízké rychlosti je riziko pádu menší. „Samozřejmě, že to na sněhu podkluzuje a běh je namáhavější, ale je to jen trénink,“ zdůrazňuje. „Je-li těžší, o to lépe pak poběžím na jaře na suchém asfaltu rychlou desítku.“

Pomoci mohou nesmeky

Přestože Josef Smetana pomůcky pro běh na sněhu neuznává, někteří běžci nedají v zimě na nesmeky dopustit. Levnější varianty je možné pořídit za přibližně 200 korun v obchodech se zdravotnickými potřebami nebo pracovními obleky. Tyto typy jsou však určené spíše pro chůzi a při běhu mohou padat. Navíc se snadněji roztrhnou. Pokud zamíříte do sportovních speciálek – ať už kamenných, nebo internetových – za nesmeky si připlatíte (600–1000 Kč). Na druhou stranu vám déle vydrží a i lépe poslouží.

Tekutým řetězům se vyhněte

Už mnoho let existuje na trhu výrobek nazvaný tekuté řetězy. Jedná se o sprej, který má za úkol zvyšovat přilnavost k zasněženému nebo zledovatělému povrchu. Produkt může krátkodobě pomoci řidičům ve chvíli, kdy mají potíže vyjet z nějakého místa nebo se zaseknou pod kopcem. Pokusy využít tekuté řetězy pro běh se však neosvědčily. Vrstva spreje se rychle setře a při dlouhodobějším používání může poškodit podrážku.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

GKadlecova žena 29.01.2014 17:20:22

Milovníci zimních sportů se radují, že do České republiky konečně přišla zima. Běžcům však až donedávna teplá zima bez sněhu příliš nevadila. Teď je to jinak. Sníh ztěžuje pohyb na oblíbených trasách. Přesto existují způsoby, jak si kvalitně zaběhat i v těchto podmínkách. Poradíme vám, jak na to.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 517 km
Minulý měsíc 0 km

Lazarus muž 29.01.2014 19:49:00

No, lepší než bahno nad kotníky… Už mě to nějak nebavilo.

avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 29.01.2014 20:20:15

Nesmeky jsou užitečná pomůcka, zejména je-li pod sněhem led. Nekontrolovatelný pád naznak a jiným podobným „radostem“ lze úspěšně předejít. Používám tyto a nijak při běhu neomezují,ani nepadají při správném nasazení.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 30.01.2014 01:30:33

konecne snih a zmrzle bahno… Uz mi to chybelo. :) Hlavne to bahno v treninku nemusim, to radeji at mi to trochu podkluzuje na snehu. :)

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Helsinki / Praha

Celkem 275 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:51:13 (2013)

Danna žena 30.01.2014 18:09:58

Beham v zime na snehu v botách ICEBUG a jsem s nimi moc spokojena. Mam mnohem vetsi jistotu a muzu se lip soustředit na beh; když mi to totiž podkluzuje, tak si nijak behani neuzivam:-(.

avatar

Kamenice nad Lipou

10 km: 0:38:01 (2016)
půlmaraton: 1:22:09 (2014)

pallo muž 31.01.2014 10:32:53

Ponožky Etrex od VOXX jsou v zimně naprosto nedostižné a za velice kulturní peníz.

Motto: Běh osvobozuje...
avatar

mahan muž 03.02.2014 21:51:46

Souhlasím s autorem, že nic speciálního není třeba. Mám na Vysočině naběháno v zimě hodně na silnici i v terénu za každého počasí. Běh po ledovce vyžaduje pouze co nejvíc zkrátit a zrychlit krok („cupitat“). Na okreskách se často používá převážně inertní posyp, která auta vyhazují na stranu, takže v této stopě to neklouže vůbec. Leckde se jezdí na uježděném sněhu, a na tom opravdu dobrá podrážka taky neklouže (skvělé, pokud ještě lehce dopadá další a sypač to jen hrne na stranu). Jasně – není to dráha, je to spíš jako OB – tělo musí počítat s tím, že se po došlapu stane něco, co bude muset „vybrat“, nicméně jsem se na ledu položil v průměru tak 1× za rok v zatáčce, což se např. s běžkama srovnávat nedá:-) Kolikrát se po ledu hůř jde než běží (a to nemyslím cestu z hospy)…

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.